Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ανάρτηση 84/2013 [επετειακή, αντιφασιστική, αντιπολεμική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Ένα άρθρο από τη “Χαραυγή” για τη Ημέρα της Αντιφασιστική Νίκη…


Εισαγωγικά:
Η αυριανή μέρα, η 9η Μαΐου  έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου.
Εκτάκτως παραθέτουμε ένα σχετικό άρθρο από τη χτεσινή “Χαραυγή”, έτσι για να θυμόμαστε και ποιοι πολέμησαν και νίκησαν το φασισμό

*********************************
Πιο επίκαιρα από ποτέ τα μηνύματα της Αντιφασιστικής Νίκης
[τού Νικόλα Νικόλα,  “Χαραυγή” Τρίτη 7/5/013,  σελ. 5, στήλη “Ευθέως”]…

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου}…

“Επιχειρούν να ξεγελάσουν τους λαούς αλλοιώνοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία. Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που γιορτάζεται στις 9 του Μάη επιχειρείται από την ΕΕ να παρουσιαστεί ως ημέρα της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να «ξεχαστεί» η νίκη επί του χιτλεροφασισμού και ιδίως η ιστορική στιγμή όπου οι Σοβιετικοί στρατιώτες ύψωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ. Είναι συνέχεια της προσπάθειας να αναδειχθεί η απόβαση των Δυτικών συμμάχων στη Νορμανδία ως το καθοριστικό σημείο του Πολέμου, ενώ ήδη ο τροχός γύρισε στο Στάλινγκραντ και στην αντεπίθεσή του ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε με τη συνδρομή της αντίστασης που κυριαρχείτο από τους κομμουνιστές την Ανατολική Ευρώπη. Είναι στα ίδια πλαίσια που αναβιώνει ο ναζισμός και ο φασισμός στην ΕΕ και κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη σε μια «ρεβανσιστική» πολιτική αμαύρωσης του σοσιαλισμού και καταδίωξης των αντιφασιστών αγωνιστών της Ελευθερίας. Είναι συνέχεια της ανίερης αντικομμουνιστικής προσπάθειας να εξισωθεί ο σοσιαλισμός με το ναζισμό. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της βαθύτερης καπιταλιστικής κρίσης που επιχειρούν να φορτώσουν στους εργάτες της υφηλίου για να συνεχίσει η κερδοφορία των μονοπωλίων και να ενταθεί η εκμετάλλευση των εξαθλιωμένων μαζών.

Σε δύο μέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Τότε, που στις 9 του Μάη 1945 οι ναζί παραδίδονταν και η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης κυμάτιζε περήφανα στο Ράιχσταγκ. Το φίδι του ναζισμού, της χειρότερης ιδεοληψίας που γέννησε ο βάρβαρος καπιταλισμός, τσακίστηκε από την πάλη των λαών με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και τις θυσίες του σοβιετικού λαού. Από την εποποιία του Στάλινγκραντ μέχρι την κατάληψη του Βερολίνου. Από τα αντιστασιακά κινήματα στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη που στην πρωτοκαθεδρία τους βρίσκονταν οι κομμουνιστές. Πρωτοπόροι στον αντιφασιστικό αγώνα και οι Κύπριοι κομμουνιστές με τους ΑΚΕΛιστές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του κόμματος και μαζί με χιλιάδες άλλους Ε/κ και Τ/κ να δίνουν την πάλη κατά του φασισμού σε μέτωπα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Για άλλη μια χρονιά τα μηνύματα της 9ης του Μάη, όσο και εάν επιχειρούν να τα παραχαράξουν αποτελούν φάρο για τους αγωνιζόμενους λαούς. Οι λαοί δεν πρέπει να ξεγελιούνται. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι η μέρα αυτή είναι φάρος στην ιστορική τους μνήμη ως Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Και δη στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης όπου ξανά με την ανοχή των κεφαλαιοκρατών και των αστών σηκώνει ξανά κεφάλι ο μαύρος φασισμός. Όπως και επί Χίτλερ, η καπιταλιστική κρίση δίνει το έναυσμα στους ναζιστές να γίνονται ασπίδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με το λαϊκισμό τους. Για να γίνουν ο κυματοθραύστης της λαϊκής οργής προς το σύστημα και να μην ριζοσπαστικοποιηθούν οι μάζες των εργαζομένων και να επιδιώξουν την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος. Πιο πολύ από ποτέ προηγουμένως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι λαοί οφείλουν με φάρο την 9η του Μάη να τσακίσουν ξανά το ναζιστικό φίδι και να προτάξουν την ταξική πάλη και αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.”

Anef_Oriwn
[με αντιφασιστικές πεποιθήσεις]
Τετάρτη 8/5/2013

**********************************
Υστερόγραφον – Σχόλιου ΕΜΟΥ ΤΟΥ Ιστολόγου [8/5/2013 – 10:30μ.μ.]
Τα κονκλάβια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιέρωσαν την 9η Μαΐου ως Μέρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης ιμίshι ΜΟΥ! Μα ποιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σιορ, των κλεφταράδων και των νεκροθαφτών των λαών;

Anef_Oriwn

19 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Άσχετο με το θέμα της ανάρτησης:
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την αναχώρηση του σήμερα το πρωί για το Λονδίνο δήλωσε ότι ενώ οι Βρυξέλλες έδωσαν διετή παράταση σε Γαλλία και Ισπανία για ικανοποίηση των κριτηρίων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς οποιαδήποτε επιπρόσθετη απαίτηση, στην Κύπρο όχι μόνο δεν δόθηκε οποιαδήποτε προθεσμία, αλλά «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του Προέδρου Αναστασιάδη» και απαίτησαν τη λήψη καταστροφικών μέτρων… Μάνα μου ρε τζι’ εν κρίμα ο Αναστασιάδης!!! Επήεν γυμνός στο Far West [στους φίλους του] και τού «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»… Γκάφα ιδεολογική και μάλιστα ολκής η δήλωση ΣΟΥ, σύντροφε Γενικέ!!!

Woofis είπε...

"Παραχάραξη της ιστορίας".
Αν δεν κάμνω λάθος η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε σύμφωνο μη επιθέσεως με την (εθνικοσοσιαλιστική) Γερμανία.
Αν δεν κάμνω λάθος εκατέλαβεν μεγάλον τμήμαν της Πολωνίας στο πλαίσιον της εν λόγω συμφωνίας (μάλλον εν ήταν "ιμπεριαλιστική" τζιείνη η κατάληψη). Ας μεν αναφέρουμεν τζιαι το τι έκαμεν τζιαμέ στην Πολωνίαν (όσον επρόλαβεν) διότι κάποιοι αμφισβητούν τα ως "θεωρίες συνομωσίας" των "δυτικών". Ή στην Ουκρανίαν σε "επίδοξους συνεργάτες" των γερμανών.
Αν δεν κάμνω λάθος οι αμερικανοί τζιαι οι εγγλέζοι εχρηματοδοτούσαν τζιαι εστέλλαν μαζικά όπλα τζιαι άλλα εφόδια στην Σοβιετικήν Ένωσην καθόλην τη διάρκειαν του πολέμου, παρόλην την στάσην της πριν της επιτεθεί η Γερμανία.
Αν δεν κάμνω επίσης λάθος η Σοβιετική Ένωση αντί να στηρίξει το Μαό εστήριζεν τον (εθνικιστήν) Τσαγκ Καϊ Σεκ στο "κινεζικό μέτωπο".
Αν δεν κάμνω λάθος δηλαδή ή αν δεν "παραχαράσω την ιστορίαν"...

Εξηγητής είπε...

Woofis δεν παραχαράσσεις καμιά ιστορία.

Η ερμηνεία που δίνεις στα γεγονότα είναι λάθος.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε πριν και κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου θέλει πολλά επίπεδα ανάλυσης για να κατανοηθεί.

Από τη μια οι Σοβιετικοί που ήθελαν να επεκταθούν στην Ευρώπη, από την άλλη οι Εγγλέζοι (και οι Αμερικάνοι) που δεν ήθελαν τους Σοβιετικούς να μπουν στην Ευρώπη και στη μέση ο Χίτλερ που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (αρχικά) σαν σύμμαχος από τον ένα πόλο ενάντια στον άλλο.

Καταλαβαίνεις ότι και το σύμφωνο μη επιθέσεως και η συμφωνία διαμελισμού της Πολωνίας και πολλά άλλα εν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου από τη Σοβιετική Ένωση για τελική διάλυση του Χίτλερ και για την άσκηση επιρροής μέσα στην Ευρώπη.

Ήταν όλα μέρος της αντιφασιστικής νίκης [ασχέτως αν σε τελική ανάλυση κέρδισε πιο λίγα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια έχασε τον μετέπειτα ψυχρό πόλεμο].

Όσο για εκείνα που λες για εκείνα που έκαμε η Σοβιετική Ένωση. Ε ναι έκαμε πολλά σε αντιφρονούντες του κομμουνισμό σε ολόκληρη την επικράτεια της.

Πες μου εσύ ένα πολιτικό σύστημα στην παγκόσμια ιστορία που δεν εδραιώθηκε με μαζικά πολιτικά εγκλήματα.

Που το Μέγα Αλέξανδρο, στους Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Σταυροφόρους, Τούρκους, αποικιοκράτες, Χίτλερ, κομμουνιστές και ΝΑΤΟ-Αμερικάνους...

Εντός του πλαισίου του κομμουνισμού είναι νόμιμο να πολεμάς εκείνους που θέλουν να ανατρέψουν το σύστημα.

Ακριβώς όπως νομιμοποιείται σήμερα η Αμερική να πολεμά τους "τρομοκράτες" που είναι "ενάντια στον αμερικανικό τρόπο ζωής".

Anef_Oriwn είπε...

Εξηγητή,

Παρέλειψες, ξέχασες, ή ΣΟΥ διέφυγε να αναφέρεις πώς [δηλ. με πόσους ποταμούς αίματος] εδραιώθηκε ο καπιταλισμός και η αστική δημοκρατία… Τι ήταν η περίοδος της “Τρομοκρατίας” επί Ροβεσπιέρου στη Γαλλία κατά τη Γαλλική [αστική] Επανάσταση [το 1789];

Θα επανέλθω αργότερα για κάπoια σχόλια πάνω στα όσα γράφει ο Woofis

χριστακης χαραλάμπους είπε...

ΩΡΆΙΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΣΟΥ..ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΙΧ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΑΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.ΧΛΕΥΑΣΑΤΕ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ..ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΤΕ ΠΥΡΙΝΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΞΥΜΝΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ!!!!ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ 43!!!!!!!!ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΚΙΝΔΥΝΕΤΕ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!!!!ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΑΜΩΤΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!!!ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΚΑΤΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΕ ΞΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ.ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ.ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ. ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ.ΕΝΝΟΩ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΚΕΛ ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΚΚΕ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΗΣΑΣΤΑΝ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ!!!!ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΑΚΕΛ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑ ΕΥΚΟΛΑ!!ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!!ΠΕΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΟΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ!

Anef_Oriwn είπε...

Το πιο πάνω σχόλιο [του αυτό-αποκαλούμενου χριστακη χαραλάμπους] παραμένει αναρτημένο λόγω του ανεκδοτολογικού του περιεχομένου. Είναι καλό να χαλαρώνουμε και λίγο…
Προσωπικά διάβασα μόνο μέχρι την τρίτη γραμμή και δεν συνέχισα παρακάτω…
- Πρώτον, γιατί αντιλήφτηκα το περιεχόμενο του σχολίου, και
- Δεύτερον, γιατί ΔΕΝ μπορώ να διαβάζω κεφαλαία…

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Μεγάλη υπόθεση η διαλεκτική. Και μεγάλο προσόν η ικανότητα να μπορείς να αναλύεις και να βλέπεις τα γεγονότα και τις εξελίξεις όχι ως απομονωμένα και ξεκομμένα συμβάντα, αλλά ως καταστάσεις που βρίσκονται σε σχέση κι αλληλο-επίδραση με πολλά άλλα…

Αναφέρεσαι στην «Παραχάραξη της ιστορίας» και αγγίζεις ακροθιγώς διάφορα ιστορικά γεγονότα ξεκομμένα όμως από το και πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής που έλαβαν χώρα…
Κι εξηγούμαι:
1. Αναφέρεσαι στο “επαίσχυντο” «σύμφωνο μη επιθέσεως … [που] … η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε […] με την (εθνικοσοσιαλιστική) Γερμανία»… Όμως ξέχασες να αναφερθείς [εκτός κι αν δεν το ξέρεις!] ή ΣΟΥ διέφυγε το Σύμφωνο του Μονάχου που προηγήθηκε. Ως γνωστό η συμφωνία αυτή υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1938 [στο Μονάχο] μεταξύ των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου, Άρθουρ Τσάμπερλεν, της Γαλλίας, Εντουάρ Νταλαντιέ, της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι και της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ. Με βάση το Σύμφωνο αυτό , συνομολογήθηκε η προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανών Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας) στο Γ΄ Ράιχ. Στη διάσκεψη αυτή αποκλείστηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Τσεχοσλοβακίας.
Πέραν τούτου όμως η Συμφωνία του Μονάχου απέδειξε ότι οι δυτικές δυνάμεις προτιμούσαν να συνεργαστούν ακόμη και με τους εθνικοσοσιαλιστές/ναζιστές γερμανούς και τον Χίτλερ, προκειμένου να απομονώσουν την ΕΣΣΔ και να στρέψουν τις πολεμικές διαθέσεις του Γ' Ράιχ προς τα ανατολικά. Γιατί, λοιπόν, να μην πούμεν ότι τούτο ανάγκασε τους Σοβιετικούς να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική τους και προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους Γερμανούς; Μήπως τελικά η Συμφωνία του Μονάχου αποτέλεσε προϋπόθεση για το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης του 1939;

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,
Συνεχίζω...

2. Μιλάς γενικά κι αόριστα για «το τι έκαμεν τζιαμέ [σημ.: η Σοβιετική Ένωση] στην Πολωνίαν (όσον επρόλαβεν)»… Προφανώς θα έχεις κατα νουν τη μαζική εκτέλεση/σφαγή χιλιάδων αξιωματικών του πολωνικού στρατού στο δάσος Κατίν τον Απρίλιο - Μάιο του 1940 [κατα τους δυτικούς] ή τον Οκτώβρη του 1941 [κατα τους σοβιετικούς], Οι δυτικοί [συμπεριλαμβανομένων και των ναζιστών γερμανών] χρεώνουν τη σφαγή στους σοβιετικούς, ενώ υπάρχει και η άλλη άποψη/θέση των σοβιετικών/ρώσσων ότι η σφαγή στο Κατίν έγινε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Κι αφού όπως λες κι ΕΣΥ, τούτα που λέγονται σε βάρος των σοβιετικών σε σχέση με το Κατίν «κάποιοι αμφισβητούν τα ως “θεωρίες συνομωσίας” των “δυτικών”, διερωτούμαι γιατί τα αναφέρεις...

3. Μια άλλη διάσταση στην επιχειρούμενη παραχάραξη της Ιστορίας είναι οι προσπάθειες που γίνονται τόσο σε τοπικό [“εθνικό”] επίπεδο [μέσα στις ίδιες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου από κυβερνήσεις της Δεξιάς] όσο και σε ευρωπαϊκό [σε σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης] για αποκατάσταση των ντόπιων [τότε] συνεργατών των γερμανών κατακτητών, ή/και των μελών παραστρατιωτικών ακροδεξιών/ναζιστικών οργανώσεων. Τούτοι δεν ήταν απλώς “«επίδοξοι συνεργάτες” των γερμανών», αλλά πολεμούσαν κυρίως τους κομμουνιστές επειδή οι τελευταίοι αποτελούσαν την κύρια δύναμη αντίστασης κατα των γερμανών και των ντόπιων εγκάθετων φιλογερμανικών/φιλοναζιστικών καθεστώτων.
[Έχω ήδη μαζέψει αρκετό υλικό για τη Βουλγαρία κι όταν βρω χρόνο θα κάτσω να γράψω ένα σχετικό άρθρο -για το ποιοι τελικά ήταν τα λεγόμενα “θύματα του κομμουνισμού” στη χώρα αυτή]...

Anef_Oriwn είπε...

Τέλος να αναφέρω για γενική πληροφόρηση και τα εξής:
Η νίκη του Ανθρώπου εναντίον του φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη ήταν ένα πανανθρώπινο επίτευγμα που κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες της Σοβιετικής και του Κόκκινου Στρατού.
Σ’ ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.
Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.
Σε έναν πόλεμο που η Βρετανία είχε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της.
Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ’ αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί. [Κι ο φίλος ο Woofis ΜΑΣ λέει ότι «οι αμερικανοί τζιαι οι εγγλέζοι εχρηματοδοτούσαν τζιαι εστέλλαν μαζικά όπλα τζιαι άλλα εφόδια στην Σοβιετικήν Ένωσην καθόλην τη διάρκειαν του πολέμου»]...
Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη από τους ναζί.

Woofis είπε...

Όντως η διαλεκτική εν μεγάλη υπόθεση. Όπως φυσικά οι ειρωνικές μου παρατηρήσεις εν "άσπρο/ μαύρο" έτσι τζιαι το άρθρο που επρόβαλες αγαπητέ Άνευ. Η Σοβιετική Ένωση ήταν στυλοβάτης της νίκης αλλά χωρίς τους δυτικούς, τζιαι ειδικά την Αγγλίαν του (συντηρητικού) Τσιώρτσιηλ σήμερα εγώ τζιαι συ μπορεί να είχαμεν μουστακούθκια τζιαι χωρίστραν. Ασχέτως αν οι χειρισμοί τζιαι η ιδεολογία των συγκεκριμένων εθνών/ κρατών εσυμβάλαν ανάμεσα σε άλλα στη δημιουργίαν του τέρατος. Το συγκεκριμένον άρθρον απομονώνει τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ αλλά μόκκον για το τι επροηγήθηκεν. Ενόμιζα ότι εν καθαρόν ότι εν τούτον που ειρωνεύτηκα. Πέραν τούτου εν αμφιβάλλω ότι οι "σύμμαχοι" εν τα συμφέροντα τους που εξυπηρετούσαν, πριν, κατά τζιαι μετά τον πόλεμον. Η προσπάθεια εξιδανίκευσης λοιπόν, ένθεν τζιαι ένθεν εν καλόν να αποφεύκεται. Όπως τζιαι δακάτω, που ο Γρίβας εν ο θκιάολος αλλά ο Μακάριος "οι δημοκρατικές δυνάμεις"...

Anef_Oriwn είπε...


Αγαπητέ Woofis,

Δύο σημαντικά στοιχεία-οδηγούς που πρέπει να έχουμε κατά νουν όταν διαλεγόμαστε, είναι
- πρώτον, οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες λαμβάνουν χώρα και εξελίσσονται διάφορα γεγονότα, και
- δεύτερον, ποιων τα συμφέροντα (εξ)υπηρετούνται μέσα από διάφορες αποφάσεις, πράξεις και ενέργειες...

Γι’ αυτό και προσωπικά δεν δέχομαι συμψηφισμούς πράξεων, λαθών και αδυναμιών κι ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα δεχτώ εξίσωση [σε ευθύνες] του Γρίβα [που έκανε εγκλήματα] με τον Μακάριο [που έκανε λάθη] και ούτε εξίσωση [στη συμβολή στη Αντιφασιστική Νίκη] της Σοβιετικής Ένωσης με την Αγγλία και την Αμερική... Τούτες είναι αστικές (ψευτο)ηθικές κάτι που προσωπικά δεν με αγγίζει και που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν λανθασμένες επιλογές.
Χωρίς να γίνομαι απολογητής του οποιουδήποτε [κι ο Μακάριος παιδί της Δεξιάς, του αντικομμουνισμού και της συντήρησης ήταν] προσπαθώ να ιεραρχώ τις ευθύνες του καθενός και να ξεχωρίζω τον πατριωτισμό και τον πολιτικό ορθολογισμό από την προδοσία και την πολιτική ηλιθιότητα και μωρία, ως επίσης και με ποιους να τάσσομαι με βάση τα συμφέροντα της συλλογικότητας στην οποία ανήκω...

Anef_Oriwn είπε...


Σχετικά με την παραχάραξη της ιστορίας δείτε κι αυτό το άρθρο από το Lenin Reloaded: http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9.html

Woofis είπε...

Άρα, για να μεταφράσω όσα υποστηρίζεις:

"Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες" έλαβαν χώρα και εξελίκτηκαν διάφορα γεγονότα, και "ποιων τα συμφέροντα (εξ)υπηρετούνται μέσα από διάφορες αποφάσεις, πράξεις και ενέργειες" ο Μακάριος έκαμεν απλά "λάθη" τζιαι ο Γρίβας "εγκλήματα".
Επέτρεψε μου να σου ανταποδώσω τα περί "ιεδολογικών βαριδιών" που μου καταλογίζεις.
Απλά θα αναφέρω το εξής: Ο Μακάριος έφκαλεν που την ολικήν (πολιτικήν τζιαι άλλην) ανυποληψίαν τον Γρίβαν καλώντας τον να αναλάβει τον αγώναν. Τούτον ήταν "λάθος" ή "εγκλημαν"; Πε μας να δούμεν...

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Και αν ΣΟΥ πω ότι ΟΛΟΣ ο αγώνας της ΕΟΚΑ [παρά τις ηρωικές πράξεις μελών της] ήταν μέγα λάθος; [Κι αυτό της Δεξιάς φυσικά]…
Και για ποιαν «ανυποληψίαν» του Γρίβα μιλάς, όταν «τούτος» ήταν γρανάζι του ελληνικού παρακράτους; Γιατί επικεντρώνεσαι σ’ αυτό κι όχι αν η [ένοπλη] μορφή του αγώνα ήταν σωστή κι ότι η τότε Δεξιά μέσω της λεγομένης Εθναρχίας προσπαθούσε να εξοστρακίσει την Αριστερά από την πρωτοκαθεδρία του αντιαποικιακού αγώνα;

TU είπε...

Χε χε, ο Γούφης με την ένσταση του στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Ναζιστικής Γερμανίας, με υποχρεώνει να θυμηθώ τη συμφωνία συμμαχίας Ελλάδας-Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει την μισή Κύπρο. Δηλαδή η Κύπρος κατέχεται από χώρα σύμμαχο της Ελλάδας. Δηλαδή αν εμείς οι Κύπριοι δυναμώσουμε κάποτε και ορμήξουμε της Τουρκίας, η Ελλάδα σύμφωνα με την υπογραφή της πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία, ή και μεις, πρέπει να θεωρούμε την Ελλάδα εχθρό μας αφού είναι σύμμαχος της Τουρκίας.
Έλα ρε Γούφη, παίξε λίγο καλύτερα. Μπορείς!

Woofis είπε...

Δηλαδή TU η εισβολή θεωρείς ότι ήταν επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ όπως το σύμφωνο ΕΣΣΔ-Γ' Ραϊχ; Έσιεις αποδείξεις ή τεκμηρίωσην που του εσύμφερεν τούτον; Πάω πάσον τότε. Αλλά αμφιβάλλω, πολλοί άλλοι μάχουνται αλλά εν τα εκαταφέραν ακόμα να αποδείξουν έτσι πράμαν. Οξά να θυμηθούμεν το ότι η Ελλάδα αποχώρησεν που το ΝΑΤΟ μετά την εισβολήν ή ότι επεβλήθηκεν εμπάργκο όπλων στην Τουρκίαν που τες Η.Π.Α.. Το οποίον επί της ουσίας άρθηκεν μπροστά στο φόβον η Τουρκία να επανεξοπλιστεί που την ("σοσιαλιστικήν/ μη ιμπεριαλιστικήν") ΕΣΣΔ;
Ο δε Άνευ επιμένει να μεν απαντά. Πως είναι εγκληματικόν έναν "κακόν" (Γρίβας, που ναι όταν τον εκάλεσεν ο Μακάριος ήταν ανυπόληπτος πολιτικά τζιαι άλλωσπως) τζιαι η "Πανδώρα" "έκαμεν λάθος"; Η γενεσιουργός αιτία δηλαδή εν πιο αθώα που το αποτέλεσμαν της. Τζιαι κατά τα άλλα εν εγώ που εν λαμβάνω υπόψην το "ιστορικόν πλαίσιον" τζιαι τα "συμφέροντα".

Ανώνυμος είπε...

Woofis τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Hint: Δεν είναι ελέφαντας...

ΥΓ: Εξακολουθείς να τα βλέπεις όλα άσπρο μαύρο.

Anef_Oriwn είπε...

Για σκοπούς αναφοράς, αλλά κι πιο ολοκληρωμένης ενημέρωσης για το θέμα που συζητούμε [την Αντιφασιστική Νίκη] παραθέτω ένα απόσπασμα από έτερο άρθρο του συντάκτη της “Χαραυγής” Νικόλα Νικόλα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 9 του Μάη [στη σελ. 9]… Τίτλος του “Οι λαοί δεν ξεχνούν και δεν ξεγελιούνται” - link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-4667-gr.php

Παρόλο που αρχικά ο καπιταλιστικός κόσμος εξέθρεψε το ναζισμό με την ελπίδα να τον στρέψει ενάντια στη ΕΣΣΔ, όταν τους κτύπησε συμμάχησαν προσωρινά με την ΕΣΣΔ, αλλά μετά τον Πόλεμο επανήλθαν. Και μέσα στην επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στη σοσιαλιστική κοινότητα στόχευσαν στην παραποίηση της ιστορίας και της συμβολής της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη. Ο «πόλεμος» αυτός μεγιστοποιήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας στην Ευρώπη παρόλο που οι ίδιοι οι εκφραστές του καπιταλισμού ανάγγελλαν το τέλος τάχατες των ιδεολογιών.
Η αντικομμουνιστική πολιτική που ακολουθείται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες «πυροβολεί» και την αντιφασιστική μνήμη. Και δυστυχώς με τον αντικομμουνισμό τους υποβοηθούν στην αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού και του ρατσισμού στις μέρες μας. Το φίδι του νεοναζισμού ελίσσεται στην Ευρώπη και συντηρείται από τις ρεβανσιστικές πολιτικές της Δεξιάς και την ανοχή τής τάχατες δημοκρατικής Ευρώπης.
Στο χορό αυτής της υποβάθμισης και διαστρέβλωσης της ίδιας της αντιφασιστικής νίκης μπήκε η ΕΕ και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρώπη που επιχειρούν να μετατρέψουν την 9η του Μάη σε «Μέρα Ευρώπης», αλλά και με την εκστρατεία παραχάραξης και αντικομμουνιστικού μίσους που προωθούν επιχειρούν να εξισώσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό...
Ξεχνούν το Σύμφωνο του Μονάχου το 1938 (Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία) και μεθοδεύουν να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου ως «μέρα ολοκληρωτισμού» λόγω του «Συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ» του 1939. Αμεση προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό. Ξεχνούν ότι με την άρνησή τους και την υπονόμευσή τους ανάγκασαν τη Μόσχα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο με το εν λόγω σύμφωνο. Αποκρύπτουν ότι το Σύμφωνο υπογράφτηκε μόνο αφού είχαν ναυαγήσει όλες οι προηγούμενες φιλειρηνικές προσπάθειες της ΕΣΣΔ, καθώς και οι προσπάθειες να συγκροτηθεί αντιχιτλερικό μέτωπο εξ υπαιτιότητας των ιδίων… Αποκρύβουν επιμελώς τη συνεργασία φασιστών με τους ναζί και τους ηρωοποιούν σήμερα ως «αντιστασιακούς στη σοβιετική κατοχή» την ίδια ώρα που σέρνουν ως «τρομοκράτες» στα δικαστήρια υπερήλικους αντιστασιακούς και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού για δολοφονίες γκεσταμπιτών… Αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.


Το νέο άρθρο του Νικόλα Νικόλα προκάλεσε και το ενδιαφέρον του συντάκτη της “Σημερινής” Μάριου Δημητρίου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να κάμει τις συνήθεις επιλεκτικές ιστορικές αναφορές του και να μιλήσει για τα περιβόητα σταλινικά εγκλήματα [όπως για το Κατίν στο οποίο κάναμε αναφορά πιο πάνω]… Αν ΣΑΣ ενδιαφέρει τι έγραψε [χτες] στη στήλη του ο Μ. Δημητρίου θα το βρείτε στο link: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/561835

Anef_Oriwn είπε...

Woofis,

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την [οπαδική] επιμονή ΣΟΥ να ΣΟΥ ότι ήταν λάθος η επιλογή [από τον Μακάριο] του Γρίβα ως του στρατιωτικού αρχηγού της ΕΟΚΑ, όταν ΣΟΥ λέω ότι το όλο concept του ένοπλου αγώνα ήταν ΛΑΘΟΣ!
Την τότε εποχή και ο Μακάριος και ο Γρίβας είχαν ως κοινό γνώρισμα έναν έντονο αντικομουνισμό [και κατ’ επέκταση και αντιΑΚΕΛισμό] τζιαι φαίνεται εκαταφέραν τον πρώτο καιρό να τερκάσουν τα σκουφκιά τους…
Τους ανθρώπους [και σίγουρα και τους πολιτικούς] τους κρίνουμε για τη συνολική τους δράση και [τυχόν] προσφορά τους [κι όχι αποσπασματικά], δηλ. για ολόκληρο το βίο και την πολιτεία τους. Παράλληλα λαμβάνουμε υπ’ όψη τις προσπάθειες και κινήσεις τους να διορθώσουν λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες τους και να προσαρμοστούν με τις τυχόν νέες πραγματικότητες και δεδομένα. Και σίγουρα η δική ΜΑΣ ικανότητα να τα δούμε σήμερα όλ’ τούτα και να τα αξιολογήσουνε σωστά [τις διάφορες μεταξύ Μακαρίου και Γρίβα], έχει να κάνει και με τη δική μας διαλεκτική!