Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ανάρτηση 156/2012!!!! [οικονομικο-πολιτική, ΑΚΕΛικη, Φουλλική] – Μια απάντηση του Άντρου Κυπριανού στον Φούλλη για το δημόσιο χρέος…


Παραθέτω πιο κάτω, για σκοπούς αρχείου [και ιστορικής αναφοράς], αλλά και γενικότερης ενημέρωσης, χτεσινή [δηλ. της 6ης Δεκεμβρίου] δήλωση τού Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την οικονομία. Στην ουσία ο Σύντροφος Γενικός απαντούσε σε δηλώσεις του Αναπλήρωση Προέδρου του “Συναγερμού” κου Φούλλη σε σχέση με το δημόσιο χρέος…   

[Οι όποιες υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις στο κείμενο της δήλωσης είναι δικές μου]…

«Φαίνεται ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης των οικονομικών δεδομένων αποτελεί πάγια τακτική του Δημοκρατικού Συναγερμού και των συνοδοιπόρων του.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επεδίωξε χθες με λογιστικές αλχημείες να εξισώσει τις ανάγκες στήριξης του τραπεζικού τομέα με τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικών διαστάσεων του σημερινού προβλήματος.
Τα ίδια τα γεγονότα φαίνεται να διαψεύδουν το ΔΗΣΥ αφού οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα είναι περί τα €10δις, για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων €1,5 δις και για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους €6δις.
Πως αλήθεια μπορεί κανείς να εξισώνει τα €10 δις του τραπεζικού τομέα με €1,5 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;

Στην διαστρέβλωση που επιχειρείται με την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εκ νέου τα εξής:
1. Η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό αλλά ανανέωση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους.
2. Η αύξηση του δημόσιου χρέους στα σημερινά του επίπεδα είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων:

Πρώτο, της επιδείνωσης των εσόδων του κράτους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η αλματώδης αύξηση των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων κατά την προηγούμενη πενταετία λόγω της έκρηξης στο κλάδο των ακινήτων δεν είχε συνέχεια μετά το 2008, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος διεθνώς. Εξ ου και η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί κυπριακή ιδιαιτερότητα, αλλά ακολουθεί τη συνολική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Δεύτερο, της ανάγκης καταρχήν στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας με €1,8 δις που αντιστοιχεί σε 10% ΑΕΠ.
Τρίτο, της συμπερίληψης στο δημόσιο χρέος του δανείου ύψους €2,5 δις ή 14% ΑΕΠ που συνάφθηκε τον Αύγουστο του 2011 ένεκα του αποκλεισμού της Κυπριακής Οικονομίας από τις διεθνείς αγορές λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων της Κυπριακής Οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Να θυμίσουμε ότι κύρια αιτία των υποβαθμίσεων υπήρξε η έκθεση του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αλλά και η αδυναμία μονομερούς στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τραπεζικό της σύστημα λόγω του μεγέθους του, κάτι το οποίο φαίνεται σήμερα από τις υφιστάμενες ανάγκες των τραπεζών.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο ότι αν το τραπεζικό σύστημα απόφευγε την έκθεση της Κυπριακής Οικονομίας στα ελληνικά ομόλογα αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, αν υπήρξε έστω και η ελάχιστη εποπτεία από τον προηγούμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην λειτουργία των τραπεζών στην Κύπρο, η λήψη κάποιων πρόσθετων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων θα ήταν ικανή να αποτρέψει την προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ως ΑΚΕΛ καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Το κυριότερο όμως τους καλούμε να παραμερίσουν τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων της κρίσης. Μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επίλυση των σημερινών των σημερινών προβλημάτων της οικονομίας.»

***************************
Να αναφέρω ότι η υπό αναφορά Αβερώφεια δήλωση έγινε εξ αφορμής του διαγγέλματος του Προέδρου [της Τρίτη 4 του μηνός] κι έχει ως εξής:
«O κ. Χριστόφιας δεν αρκέστηκε να φορτώσει τις ευθύνες του σε όλους τους άλλους, αλλά επιχείρησε να παραπλανήσει για τις πραγματικές ανάγκες δανειοδότησης του δημοσίου.
[...]
Οι πραγματικές ανάγκες του δημοσίου δεν είναι μόνο το €1,5 δις  για κάλυψη των επιπρόσθετων ελλειμμάτων   των επόμενων τεσσάρων χρόνων στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέλειψε να αναφέρει και την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους που λήγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και που  ανέρχεται  στα €8,85 δις.»

********************************
Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

Βασικά θα συμφωνήσω με το περιεχόμενο των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού [όσο αφορά τους λόγους φτάσαμε στη σημερινή οξεία κρίση και το δημόσιο χρέος], πλην της τελευταίας παραγράφου. Έχω την άποψη ότι τα όσα λέει στο τέλος αναιρούν τα προηγούμενα, έστω κι αν αυτά ειπώθηκαν για πολιτικούς προεκλογικούς λόγους – για σκοπούς συναίνεσης και για επίτευξη της πολυθρύλητης ενότητας.
 Η κρίση είναι πρώτα και κύρια συστημική [εγγενής του καπιταλιστικού συστήματος], Συνεπεία της κρίσης διευρύνονται τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες [αφού το βάρος θα το επωμιστούν βασικά οι εργαζόμενοι]. Κατ’ επέκταση λοιπόν, οξύνονται και τις ταξικές αντιπαλότητες κι αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν ή λειτουργούν ως θιασώτες κι απολογητές τού συστήματος δεν μπορούν στην πράξη «…να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα λόγω της κρισιμότητας των στιγμών…» [και] «…να παραμερίσουν τις προεκλογικές σκοπιμότητες…», γιατί απλά πρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της τάξης τους. Η «σύνεση» και η «υπευθυνότητα» η δική τους αφορά  ή περιορίζεται μόνο στα δικά τους ταξικά [και πολιτικά] συμφέροντα…

Από πλευράς Φούλλη υπήρξε κι ανταπάντηση [στον Άντρο Κυπριανού] την οποία θα τη βρείτε εδώ.   
Στην ουσία δεν λέει κάτι το διαφορετικό ή συμπληρωματικό. Μέσα στα πλαίσια των οδηγιών ή συμβουλών που προφανώς έλαβε ή τού δόθηκαν, το παίζει ήπιος και cool. Δηλώνει μεν ότι «συμφωνεί με το Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ πως η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί επιπρόσθετο δανεισμό αλλά ανανέωση του υφιστάμενου χρέους, γεγονός που δεν αυξάνει το δημόσιο χρέος», όμως συνεχίζει παρακάτω τις «λογιστικές αλχημείες» καθώς παίζει με νούμερα κι αριθμούς! [Σίγουρα θα ξέρει ότι λίγοι μπορούν να παρακολουθήσουν ή/και να συγκρατήσουν αριθμούς και να κάμουν συγκρίσεις]…  

Anef_Oriwn
[αντιγράφοντας και σχολιάζοντας δηλώσεις]
Παρασκευή 7/12/2012 

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Παραθέτω πιο κάτω [χωρίς σχόλια μου] τη νέα [χτεσινή] δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με την οποία απαντά στον κον Αβέρωφ Νεοφύτου. Την πήρα από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ – link: http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=8508&tt=graphic&lang=l1

«Ορθώς ο κ. Νεοφύτου εντοπίζει διαφορά στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους μέχρι το 2016 σε σχέση με τις ανάγκες που καθορίζει η συμφωνία με την Τρόικα. Άλλωστε σε αυτό δεν υπήρξε διαφορά από μέρους μας.
Παρόλα αυτά ο κ. Νεοφύτου με τις τοποθετήσεις του επιδιώκει να αποσιωπήσει το πιο ουσιαστικό σημείο. Ότι η διόγκωση του χρέους αποτέλεσε προϊόν της ίδιας της κρίσης και των επιπτώσεων που είχαν τα λάθη των τραπεζών στην Κυπριακή Οικονομία. Επιπλέον, επιδιώκει μέσα από λογιστικές πράξεις να εξισώσει τις δημοσιονομικές ανάγκες με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των τραπεζών.
Αρνείται ο κ. Νεοφύτου ότι αύξηση του δημόσιου χρέους που θα προέλθει ως αποτέλεσμα υλοποίησης του μνημονίου, θ’ αφορά κατά 90% περίπου τον τραπεζικό τομέα. Επαναλαμβάνουμε ότι το ποσό για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί αύξηση του δημοσίου χρέους.
Αρνείται ο κ. Νεοφύτου ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό έγινε λόγω της ανάγκης στήριξης των τραπεζών;
Αρνείται ο κ. Νεοφύτου ότι το βασικότερο πρόβλημα της Κυπριακής Οικονομίας όπως καταγράφεται μέσα από τις διαπιστώσεις των ίδιων των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει ο τραπεζικός τομέας;
Δίνοντας ξεκάθαρη απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είμαι σίγουρος ότι θα έχει σημειώσει ένα μεγάλο βήμα στην αποκατάσταση των πραγματικοτήτων και της αλήθειας.»