Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ανάρτηση 46/2012 (τεσσαρακοστή έκτη τού 2012) – [κυπριακή, πολιτική, προεδρολογική, εναλλακτική και εξ αναδημοσιεύσεως] - Μια «εναλλακτική» ανάλυση του προεδρολογικού σκηνικού και των εν δυνάμει υποψηφίων, παρμένη από τη “Δεύτερη Ανάγνωση”…


Προλογικά:

Επειδή οι προεδρολογικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, [κυρίως δε, μια και ο ΔΗΣΥ πήρε τις αποφάσεις του, πέριξ των προθέσεων και πιθανών τελικών αποφάσεων τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του λεγόμενου “ενδιάμεσου χώρου”τώρα γιατί η “Ομάδα των 4(!)” εν “ενδιάμεσος χώρος”, τούτον εν του BaşΕπίσκοπου Ευαγγέλιον], είπα για σκοπούς «εναλλακτικής πληροφόρησης» να αναδημοσιεύσω ένα κείμενο από τη “Δεύτερη Ανάγνωση”.

Κάποιες δικές μου [πρώτες] σκέψεις κι απόψεις για τα προεδρολογικά [τις] κατάθεσα [κατά ριπας] σε κείμενα [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/03/312012-2012-blogger-bloggers.html] και σχόλια μου [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/04/372012-2012-1.html?showComment=1333388505665#c3616250802230646687]...

Μια σύνοψη αυτών των σκέψεων και προσεγγίσεων μου [και παλαιοτέρων και νεοτέρων, αλλά σε πιο ολοκληρωμένη έκδοση] θα κάμω σε επόμενη ανάρτηση μου…

************************
“Ο Κάρογιαν παίζει σε πρώτο πλάνο: το ΔΗΚΟ διαρρέει ονόματα εν δυνάμει υποψηφίων”
[από τη “Δεύτερη Ανάγνωση”]…

{Οι υπογραμμίσεις και επιχρωματώσεις είναι δικές μου. Επίσης δική μου είναι και η αρίθμηση εντός του κειμένου, η οποία παραπέμπει στα σχόλια και στις σημειώσεις μου στο τέλος του αναδημοσιευμένου κειμένου}…

Το Σάββατο πριν το Πάσχα, τόσο ο “Φιλελεύθερος”, όσο και ο “Πολίτης” κυκλοφορήσαν με υποτιθέμενες «λίστες» υποψηφίων τις οποίες συζητά το ΔΗΚΟ. Η διαφοροποίηση των τίτλων αλλά και των ονομάτων ήταν αισθητή: στον μεν “Φιλελεύθερο”, ο τίτλος ήταν «Ανοικτό φλερτ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ», ενώ στον “Πολίτη”, ο τίτλος ήταν πιο ασαφής και η εστίαση πιο γενική: «5+1 ονόματα». Και στις δυο εφημερίδες [με σαφή προβολή στο “Φιλελεύθερο”] παρουσιάζεται ότι το ΑΚΕΛ είχε διαμηνύσει στο ΔΗΚΟ να μη βιαστεί να δεσμευτεί με τον ενδιάμεσο χώρο. Και η διαρροή των ονομάτων μπορεί να θεωρηθεί και μια κίνηση Κάρογιαν στον κεντρώο χώρο: προς όλες τις κατευθύνσεις - με αναπόφευκτη εστίαση, όπως είναι τώρα το σκηνικό, σε “ενδιάμεσο χώρο” και ΑΚΕΛ, με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ, και ο Δ. Χριστόφιας, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα την στάση τους όσον αφορά τον υποψήφιο.

Στην ονοματολογία του “Πολίτη” συμπεριλαμβάνονταν οι Μ. Κεραυνός [του οποίου το όνομα είχε ήδη διαρρεύσει από την “Καθημερινή” λίγες εβδομάδες προηγουμένως], Α. Μαρκιδης(1), Α. Γαλανός, Κ. Χρυσοστομιδης, ο Γ. Ματσης και κάποιος άλλος ανώνυμος. Στην λίστα του “Φιλελευθέρου” υπήρχαν επιπρόσθετα +4: η Χ. Γιωρκάτζη, ο Α. Ορφανίδης, ο Π. Πολυβίου, και ο Χ. Πατσαλίδης. Ενώ στο εσωτερικό αναφερόταν ότι στην ηγεσία του ΔΗΚΟ υπάρχει κλίμα θετικό για υποψηφιότητα Κατσουρίδη, σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ προβάλει δικό του υποψήφιο.

Ας δούμε αρχικά το διαθέσιμο εκλογικό σώμα για μια πιθανή υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου: Με δεδομένο ότι η δεξιά μετά από 10 χρόνια εκτός εξουσίας θα συσπειρωθεί, η μόνη πιθανότητα να περάσει υποψήφιος του “κέντρου” στο δεύτερο γύρο είναι, είτε με την στήριξη της αριστεράς, είτε με οριακό πέρασμα του κεντρώου υποψήφιου σε βάρος υποψήφιου της αριστεράς. Στη δεύτερη πιθανότητα, η αριστερά [σαν κόμμα αλλά και σαν μάζα ψηφοφόρων] θα βρεθεί σε ένα ρόλο Kingmaker(2). Κατά συνέπεια όποιος υποψήφιος κατεβεί με το κέντρο και είναι αντιπαθής στην αριστερά [και σε κομματικό αλλά και σε επίπεδο λαϊκής ψήφου], δεν θα έχει ελπίδες εκλογής ακόμα και, στην περιορισμένη πιθανότητα, που θα περάσει σε δεύτερο γύρο – αφού δεν θα μπορεί να αντλήσει από την δεξαμενή ψήφων της αριστεράς. Και ενδέχεται να έχει και προβλήματα συσπείρωσης του ίδιου του χώρου του κέντρου αφού ενδέχεται να σπρώξει προς τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ [ αν το ΑΚΕΛ κατέβει αυτόνομα] και κεντροαριστερούς του ενδιάμεσου χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την ονοματολογία οι Γ. Μάτσης, Χ. Πατσαλίδης και Π. Πολυβίου μάλλον πρέπει να θεωρούνται χαμένες πιθανότητες(3).

Ο Γ. Μάτσης μπορεί να αντλήσει ελάχιστα ποσοστά από την δεξιά, αλλά είναι αδύνατο να αντλήσει από την αριστερά ή την κεντροαριστερά. Ο Πατσαλίδης όπως έγραψε και ο “Φιλελεύθερος” αντιμετωπίζει ήδη αμφισβήτηση στο εσώτερο του ΔΗΚΟ και είναι αμφίβολο αν έχει την δυνατότητα να πείσει σε μια προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία. Ο Π. Πολυβίου έχει τουλάχιστον 3 αδυναμίες: ενώ η συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον του Χριστόφια γύρω από το Μαρί μπορεί να θεωρηθεί στα συν στους αντικομουνιστικούς κύκλους, μια υποψηφιότητα του από την άλλη, θα επιβεβαίωνε τις κατηγορίες ότι το “πόρισμα” του είχε ιδιοτελή κίνητρα, όπως η αυτοπροβολή για πολιτική καριέρα. Το χειρότερο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετώπιζε ως πολιτικός θα ήταν, όμως, η δίκη της Ήλιος, όπου η «επιτυχία» του να αθωώσει την εταιρεία θα τον κυνηγά και αναπόφευκτα η σύγκριση με την στάση του στην υπόθεση για το Μαρί θα τον εκθέσει ως συμφεροντολόγο. Κάτι το οποίο θα μπορεί εύκολα να το χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι του συνδέοντας τον και με μεταμορφώσεις στο κυπριακό αφού στην τελευταία του εκδοχή, ο κ. Πολυβίου ήταν υποστηρικτής του ναι. Επιπρόσθετα, η θέση του ως δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου σε ένα χρονικό διάστημα όπου το τραπεζιτικό σύστημα βρίσκεται υπό κατηγορία για τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομά, δεν θα τον βοηθήσει. Αν ευσταθούν οι φήμες ότι υπήρξε και από τους μεγαλοδικηγόρους φοροφυγάδες, τότε μια υποψηφιότητα θα είναι πιθανότητα για ενδεχόμενο διασυρμό, αν το επιλέξουν οι αντίπαλοι του. Το πρόβλημα των τραπεζών θα είναι και το κύριο πρόβλημα του Μ. Κεραυνού. Αν όμως ο Κεραυνός ήταν διευθυντής μιας τράπεζας, ο Ορφανίδης ως ο επόπτης που απέτυχε, θα βρεθεί, επίσης, στην ανάγκη να εξηγήσει δημόσια την αδυναμία του να ελέγξει τον τομέα αρμοδιότητάς του.

Ο Χρυσοστομίδης, όπως και ο Κεραυνός, φαίνεται να ανοίγει, παρά να κλείνει, ένα παράθυρο – προς την συνεργασία Αριστεράς - ΔΗΚΟ από τον πρώτο γύρο. Και ακόμα και ως υποψήφιος του κέντρου στον πρώτο γύρο, θα λειτουργήσει, σαφώς, θετικά στο δεύτερο γύρο σε σχέση με τους αριστερούς ψηφοφόρους. Αν ο ίδιος έχει επιρροή στον παλιό του κομματικό χώρο είναι κάτι που θα φανεί. Φαίνεται δύσκολο να συγκεντρώσει τους ψήφους του απορριπτικού κέντρου – εκτός αν θα είναι υποψήφιος της συνεργασίας ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ.

Οι υποψηφιότητες Μαρκίδη, Γιωρκάτζη και Γαλανού έχουν κάποια φόντα και φωτογραφίζουν και άλλα μοντέλα. Αν ο Κεραυνός φωτογραφίζει τον τεχνοκράτη του κέντρου και ο Χρυσοστομιδης τον κεντρώο με στήριξη από την αριστερά, ο Μαρκίδης εκπροσωπεί τον φιλελεύθερο δεξιό, η Γιωρκάτζη την αδιάφθορη τεχνοκράτη και ο Γαλανός το ιστορικό στέλεχος του ΔΗΚΟ.

Ο Μαρκίδης έχει αναδειχθεί σε ανεξάρτητη μορφή των φιλελευθέρων και θα μπορούσε να πάρει κάποια ποσοστά από τον ΔΗΣΥ. Θα μπορούσε, επίσης, να στηρίξει θέσεις στο κυπριακό, τις οποίες θα υποστήριζε και το ΑΚΕΛ, ενώ η στάση του απέναντι στον Χριστόφια μετά το Μαρί [κάτι που θα είναι βασικό κριτήριο για την μάζα των αριστερών ψηφοφόρων] ήταν από τις πιο νηφάλιες και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια(4). Ανάλογα μπορεί να πει κάποιος και για το Γαλανό, ο οποίος έκανε και έκκληση για ηρεμία τον Αύγουστο του 2011. Ο Γαλανός ανήκει στο ΔΗΚΟ και με αυτήν την έννοια συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες – βέβαια οι θέσεις του για την οικονομία είναι άγνωστες αλλά στο κυπριακό θα μπορούσε και πάλιν να κινηθεί στο πλαίσιο της ενότητας, το οποίο προβάλει ο Κάρογιαν. Η Χ. Γιωρκάτζη από την άλλη έχει το πλεονέκτημα της «κυρίας αδιάφθορης», χωρίς, όμως, να είναι γνωστές οι οποιεσδήποτε θέσεις της στο κυπριακό – κάτι που ίσως βέβαια να είναι και θετικό σε αυτό το στάδιο.

Το ΔΗΚΟ ως το κόμμα, το οποίο έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα τρία “κόμματα” [οι Οικολόγοι και το ΕΥΡΩΚΟ είναι αμφίβολο τι ποσοστό μπορούν να μεταφέρουν σε όποια υποψηφιότητα στηρίξουν] σαφώς, θα καθορίσει τελικά και τον υποψήφιο. Αν η κίνηση θα είναι προς συνεργασία με το ΑΚΕΛ οι τρεις πιο πάνω υποψήφιοι συν κάποιος, στην κατεύθυνση Χρυσοστομίδη, θα είναι ενδεχομένως, οι κατευθύνσεις της συζήτησης.

***************************
Σχόλια, ερωτήματα, απορίες και σημειώσεις ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

(1) – Έχω την εντύπωση, αλλά και την άποψη ότι ο Μαρκίδης εκοντοσυνάκτηκε για καλά του ΑΚΕΛ [υπερασπιζόμενος από φιλελεύθερες θέσεις τον Πρόεδρο], αλλά ατύχησεν! Αν ήταν άλλες εποχές [που οι ΑΚΕΛικοί εν είχαν πρόβλημα να ψηφίζουν δεξιούς και δήθεν κεντρώους] ίσως να ήταν μια καλή λύση [και διέξοδος]…

(2) - Μπορείτε να εξηγήσετε και σ’ εμένα, τον αχάπαρο, τι πάει να πει «Kingmaker»;

(3) – Γιατί τότε θέσανε αυτά τα ονόματα [όπως αυτό του Πολυβή] στο τραπέζι; Για να μας δκιαολίσουν, ή για να δοκιμάσουν την υπομονή και τα νεύρα μας;

(4) Είπαμε, ετεροχρονισμένο timing!


Για τα εισαγωγικά, το copy-paste και τα σχόλια,
Anef_Oriwn
Πέμπτη 19/4/2012

7 σχόλια:

zep είπε...

Οσοι προεδρολογουν ινταλος θωρουν την κατασταση με το Κυπριακο?

Ενα μεινει στασιμο τζιαι να γινουν οι εκλογες κανονικα? Τζιαι αν θα μεινει στασιμο σε ποια μερκα εννα πεσουν οι ευθυνες? Αν ππεσουν στη Τουρκικη πλευρα, η Τουρκια τι θα καμει με το ψευδοκρατος τζιαι την ενταξη της στην ΕΕ?

Βαλτε την λογικη να δουλεψει τζιαι πετε μου τζιαι μενα πως το θωρειτε οτι εννα γινει.

ellinokiprios patriotis είπε...

μια ερωτηση ακελιστη? τι θα πειτε στον λαο οταν χασετε την καρεκλα διχως να .....λυσετε το κυπριακο?

Χαμάλης είπε...

Εσύ θέλεις να λυθεί το Κυπριακό;

Anef_Oriwn είπε...

Χαμάλη,

Gamoto, εδυσκόλεψες τον! ‘Κόμα σκέφτεται τι να απαντήσει ο καλούμενος ellinokiprios patriotis!

Anef_Oriwn είπε...

Και τώρα, που δεν θα βάλει υποψηφιότητα ο Χριστόφιας, τι θα γενούν οι «βάρβαροι»;

Ανώνυμος είπε...

περαστικα σου κυριε ανευ οριων.
οι μεγαλες ομαδες οταν παιζουν με 10 ξερουν να κερδιζουν.

Anef_Oriwn είπε...

Πιο πάνω Ανώνυμε,

Έχεις δίκιο! Έτσι κέρδισε και το “ΑΠΟΕΛ/Champion’s League” την “ΟΜΟΝΟΙΑ” στο δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος όταν η τελευταία έπαιζε με 10 παίχτες μετά την άδική πλην σκόπιμη αποβολή του Αλωνεύτη!