Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ανάρτηση 38/2012* (τριακοστή ογδόη του 2012) – [κυπριακή, αριστερή, τουρκοκυπριακή, αντι-εποικιστική] – Οι τουρκοκυπριακή Αριστερά για τον εποικισμό…


{* - Επεξηγηματική σημείωση - 4/4/2012:
Η ανάρτηση αυτή ετοιμάστηκε την Παρασκευή 30 του Μάρτη}...

**************************

Προλογικά:

Διοργανώθηκε την περασμένη Τέταρτη [28 του μηνός] στην  έδρα της Ευρωβουλής [στις Βρυξέλλες]  από τη συνομοσπονδιακή ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ εκδήλωση με τον τίτλο “Η δημογραφική δομή της Κύπρου: Προβλήματα και προοπτικές”. Σ’ αυτήν συμμετείχαν με ομιλίες τους και [αριστεροί] τουρκοκύπριοι [πολιτικοί ηγέτες και συνδικαλιστές] όπως και η ΠΕΟ, ενώ παρέμβαση έκανε και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Οι τουρκοκύπριοι έδωσαν τρανταχτά στοιχεία για την κατοχική εποικιστική πολιτική της Τουρκίας, που στόχο έχει την εξαφάνιση των τουρκοκύπριων [ως κοινότητας], εξέφρασαν την αγωνία τους και μίλησαν για τους αγώνες τους στα κατεχόμενα.

Πιο κάτω θα παραθέσω αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των τουρκοκυπρίων παρμένα από την χθεσινή “Χαραυγή”, 29η του Μάρτη [σελ. 3], [από ρεπορτάζ  του απεσταλμένου της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Νικόλα Νικόλα]...  

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις ειναι δικές μου}...

*********************

Ιζζέτ: Ανοικτή υπαίθρια φυλακή τα κατεχόμενα

Ως μια ανοικτή υπαίθρια φυλακή χαρακτήρισε τα κατεχόμενα στη δική του παρέμβαση ο Γ.Γ. του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν. Ο Τ/κ πολιτικός κατήγγειλε ότι με την “ψήφο” των εποίκων αλλοιώνεται η πολιτική βούληση των Τ/κ. Αφού χαρακτήρισε συνειδητή πολιτική αφομοίωσης τον εποικισμό υπογράμμισε ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έγκλημα πολέμου.



Ο Ι. Ιζτζάν επεσήμανε ότι οι “απογραφές” πληθυσμού στα κατεχόμενα όπως και η πρόσφατη διαδικασία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έκανε λόγο για μόλις 78 χιλιάδες Τ/κ σε πέραν των 600 χιλιάδων πληθυσμού στα κατεχόμενα κάτι που, όπως τόνισε, κάνει τους Τ/κ μειονότητα. Ο Γ.Γ. του ΒΚΡ επεσήμανε ότι ο εποικισμός είναι διπλά εγκληματικός αφού πέραν από την εξαφάνιση των Τ/κ παραχωρούνται και ε/κ περιουσίες στους εποίκους.

 

Ο Ι. Ιζτζάν αναφέρθηκε στους αγώνες των προοδευτικών Τ/κ που βροντοφωνάζουν ότι δεν θέλουν να είναι «επαρχία της Τουρκίας» και επέκρινε την υποκριτική στάση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας.

 

Ο Τ/κ πολιτικός επέκρινε το στρατιωτικό καθεστώς που αναγκάζει Τ/κ νέους να φύγουν εκτός Κύπρου, καθώς και τις καθημερινές απειλές και διώξεις κατά πολιτικών, διανοούμενων και συνδικαλιστών.

 

«Στόχος τους, με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων εθνικιστών, είναι να εξαφανιστούμε και να μην βρούμε το δρόμο μας μαζί με τους Ε/κ», πρόσθεσε. «Θέλουμε να ζούμε χωρίς τρομοκρατία και καταπίεση», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια και το μέλλον των Τ/κ γιατί πιθανή εξαφάνισή τους θέτει σε κίνδυνο την ομοσπονδιακή λύση.

****************************


DEVIS: Απαράδεκτη η τακτική Ερογλου-Μπαγίς

Ο πρόεδρος της DEVIS (Επαναστατική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), Μεχμέτ Σεγίς, αφού αναφέρθηκε στους διαχρονικούς κοινούς ταξικούς αγώνες επεσήμανε ότι για να χωριστούν οι δύο κοινότητες υποκινήθηκαν οι εθνικές διαφορές.

Ο επικεφαλής της DEVIS στάθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ομοσπονδιακής λύσης: «Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση των ψηφισμάτων. Στις συνομιλίες η ανατροπή και οι υπαναχωρήσεις από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί από τον Ντ. Ερογλου είναι μια απαράδεκτη τακτική που δεν οδηγεί στη λύση».

 

Ο Τ/κ συνδικαλιστής επέρριψε ευθύνες και στην Τουρκία και αναφερόμενος στον Εγκεμέν Μπαγίς είπε ότι δεν είναι αποδεκτές οι θέσεις που εκφράζει για δύο κράτη και προσάρτηση.

Ο Μ. Σεγίς επεσήμανε ότι όσο καθυστερεί η λύση τα δημογραφικά δεδομένα αλλοιώνονται καθημερινά και το πρόβλημα περιπλέκεται περισσότερο. Ανέδειξε την ίδια ώρα τον κίνδυνο από το διογκωμένο ρατσισμό, εθνικισμό και σοβινισμό στην Κύπρο λέγοντας ότι «το μίσος δίνει τροφή στο μίσος».

**********************



ΥΚΡ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ο εποικισμός

Ο εποικισμός δεν είναι θέμα μεταναστευτικό υπογράμμισε ο ΓΓ του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΥΚΡ), Μουράτ Κανατλί, υπενθυμίζοντας ότι το ψευδοκράτος είναι ένα υποτελές μόρφωμα της Τουρκίας. Ο ΓΓ του ΥΚΡ σημείωσε ότι το πρώτο έγκλημα της δημιουργίας των Ε/κ προσφύγων ακολούθησε ο εποικισμός, ολοκληρώνοντας ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παρουσίασε επίσης στοιχεία για τη χρησιμοποίηση του εποικισμού ως πολιτικού εργαλείου από την Τουρκία και είπε ότι το κόμμα του επιμένει σε έκθεση του ΣτΕ του 1992 για την πραγματοποίηση απογραφής υπό διεθνή αιγίδα καλώντας παράλληλα την ΕΕ να βρει τρόπους υλοποίησης αυτής της διαδικασίας.


 

*************************


KTOS: Μαριονέτα της Τουρκίας η ψευδοκυβέρνηση

Ο Μουσταφά Οζχούρ, μέλος της Γραμματείας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων (KTOS), επεσήμανε ότι οι Τ/κ δεν ξεπερνούν τις 130 χιλιάδες στα κατεχόμενα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός ίσως φθάνει τις 800 χιλιάδες, κάτι που καταδεικνύει την ανεξέλεγκτη ροή εποίκων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόλις το 34% των μαθητών στα κατεχόμενα είναι Τ/κ.


Κατηγόρησε την Άγκυρα για συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τ/κ που έχουν γίνει μειονότητα και υπογράμμισε ότι παρά τις διώξεις το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τα μαζικά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις μέχρι την εξεύρεση λύσης.


Ο Τ/κ συνδικαλιστής χαρακτήρισε την ψευδοκυβέρνηση μαριονέτα που συμφωνεί στον εποικισμό και την επέκταση του εγκλήματος. Αφού κατήγγειλε τις ισλαμικές αλλαγές στην κοσμική τ/κ παιδεία υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα από κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ να υπάρξει σύντομα λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων.


**************************
Σχόλιο ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

Εγώ ΔΕΝ θα κάμω σχόλια. Απλώς ρητορικά θα διερωτηθώ αν είναι τυχαίο που όλοι οι πιο πάνω τουρκοκύπριοι που καταγγέλλουν τον εποικισμό είναι ΚΑΙ Αριστεροί!  


Για την αναπαραγωγή,

Anef_Oriwn

Παρασκευή 30/3/2012


*****************************
Υστερόγραφο - 4/4/2012:

Νέο πιο αναλυτικό ρεπορτάζ του Νικόλα Νικόλα με τις ομιλίες των τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών και πολιτικών που συμμετείχαν στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύτηκε στη σελ. 7 της “Χαραυγής” της Δευτέρας 2 του Απρίλη υπό τον τίτλο “Η Τουρκία θέλει να εξαφανίσει τους Τ/κ”.

Anef_Oriwn
Τετάρτη  4/4/2012

13 σχόλια:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Απάντηση στο ερώτημά σου: Φυσικά τζιαι εν τυχαίο! :) Όσον τυχαία εν η αποσιωποίηση της διχογνωμίας μεταξύ Γκιουλ τζιαι Ερτογάν. Όσο τυχαία εν η αποσιωποίηση της ΔΔΟ ως η μοναδική εφικτή τζιαι βιώσιμη λύση ως αντίβαρο της υφιστάμενης τζιαι διαφορετικά νυν τζιαι αεί διχοτόμησης. Όσον τυχαίες εν τζιαι οι αξιολογήσεις των "οίκων". Όσον τυχαίες εν οι διαπλοκές τζιαι το ασυμβίβαστο ρόλων τζιαι αρμοδιοτήτων βουλευτών-επαγγελματιών. Τζιαι η λίστα μπορεί να πάει τζιαι να πάει ως τι να έρτει που δαμέ να σε εύρει καλύφκοντας άνετα τα χιλιόμετρα.

Άλλες απορίες;! :) Έστω τζιαι ρητορικές!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως Τον Ιζζέτ Ιζτζάν τον χρηματοδοτεί ο Αρχιεπόσκοπος?
Μήπως είναι ο απορριπτικός των κατεχομένων?
Τα ερωτήματα μου βασίζονται πάνω στις καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί. Οι θέσεις του μου θυμίζουν ευρωκό-τα!

Οπωσδήποτε, τέτοιους πολιτικούς θα έπρεπε να τους παράσχομε κάθε δυνατή βοήθεια και να τους εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο για τη λύση του κυπριακού και όχι μόνο.

Χαμάλης είπε...

Ο Ι. Ιζτζάν επεσήμανε ότι οι “απογραφές ” πληθυσμού στα κατεχόμενα όπως και η πρόσφατη διαδικασία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έκανε λόγο για μόλις 78 χιλιάδες Τ/κ σε πέραν των 600 χιλιάδων πληθυσμού στα κατεχόμενα κάτι που, όπως τόνισε, κάνει τους Τ/κ μειονότητα.

Ο Μουσταφά Οζχούρ, μέλος της Γραμματείας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων (KTOS), επεσήμανε ότι οι Τ/κ δεν ξεπερνούν τις 130 χιλιάδες στα κατεχόμενα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός ίσως φθάνει τις 800 χιλιάδες, κάτι που καταδεικνύει την ανεξέλεγκτη ροή εποίκων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόλις το 34% των μαθητών στα κατεχόμενα είναι Τ/κ.


Ένα λεπτό ρε παιθκιά! Το θέμαν δαμέ εν ποιοί τα λαλούσιν; Ή τι λαλούσιν;

Αν τούτοι οι αριθμοί εν υπερβολές απλά για να τονίσουν το πρόβλημαν, τούτες οι υπερβολές δεν μας βοηθούν καθόλου ούτε εμάς ούτε τους αγνούς επανενωτικούς Τουρκοκύπριους. Τζιαί πρέπει ν' αλλάξουν τρόπον παρουσίασης του προβλήματος. Οι ξένοι ακούοντας τουν' τους αριθμούς, σχηματίζουν την άποψιν ότι το θέμαν του Κυπριακού ελύθηκεν και επί του χάρτου και επί του εδάφους. Θα πιστέψουν ότι η κατάσταση στην Κύπρον δεν γίνεται ν' αλλάξει πλέον. Ποιός μπορεί να απαιτήσει να εκδιωχθούν 522000 κόσμος κατά τον Ιζτζάν ή 670000 κατά τον Οζχούρ; Πότε έγινεν στην παγκόσμιαν ιστορίαν τόσον μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών τζιαί θα γίνει τζιαί για χατήριν μας εμάς; Τζιαί πού πάει το ανθρωπιστικόν θέμαν που θα επικαλεστούν οι "εκδιωχθέντες" τζιαί οι φίλοι τους στη διεθνή πολιτική σκηνή;

Αλλά τζιαί αλήθκεια ναν τούτοι οι αριθμοί το ίδιον άσσιημα ένει!
Προς τί οι συνομιλίες;
Τζιαί προς τί η ΔΔΟ; Τζιαί με ποιούς;

Βρε μήπως πρέπει να αλλάξομεν πορείαν τζιαί πολιτικήν χωρίς καθυστέρησιν; Μήπως ο χρόνος εξεπέρασεν τζιαί την ΔΔΟ τζιαί τες δίκαιες επιδιώξεις μας; Όταν το πλοίον βουλιάζει το μόνον που σε κόφτει να γλυτώσεις εν τες σωσίβιες λέμβους. Έννεν το φορτίον.
Τζιαί για μας, αν εν αλήθκεια τούτοι οι αριθμοί, το φορτίον εχάθηκεν. Γκαπούτ!

Anef_Oriwn είπε...

Χαμάλη,

Πιστεύω κι εγώ πως υπάρχει υπερβολή στους αριθμούς.
Που ζουν όλοι αυτοί οι έποικοι;

Ανώνυμος είπε...

stelios papalangi

Το θέμα με τα νούμερα εν σημαντικό. Θκύο αριστεροί μεταξύ τους έχουν 150,000 άτομα διαφορά.

Δεν παύουν να μιλούν όμως για έποικους πάνω που μισόν εκατομμύριο.

Που την άλλη, το βασικό επιχείρημα των δικών μας ναινέκων σε σχέση με τους έποικους ήταν ότι, το 2004 δεν εκαταφέραν καν να συμπληρώσουν τη λίστα με τες 50,000 που εζήταν το αναν.

Η αλήθκεια ένι, ότι μισον εκατομμύριο εν νάκον πολλοί... Ήταν να το βλεπες.... Εσσίεί δίκαιον ο χαμάλης πάντως... Αν όντως μιλούμε για έτσι νούμερα, ποιός έννα δεκτεί τέθκεια μετακίνηση πλυθησμών ;


Που τζιαμέ τζαι τζει, δεν δείχνουν όλες οι μελέτες για τους έποικους οργανωμένο σχέδιο που τη τουρκία. Διάφοροι κοινωνιολόγοι αναφέρουν ότι το πρώτο κύμα εποίκων, αφορούσε κυρίως τεχνίτες τους οποίους είχαν έλλειψη, ενώ τα επόμενα ήταν μάλλον μεταναστευτικά κύμματα.... Επίσης, οι πρώτοι που ήρταν μάλλον αφομιωθήκαν που τους τκς παρά το αντίστροφο.

Τωρά όντως τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες που το ΑΚΡ για πιο ισχυρή παρουσία θρησκευτικών ηεγτών τόσο στη κοινωνία όσο και στη παιδεία που είναι ένα θέμα....

Εν σύνθετο το θέμα των εποίκων, τζαι ανάλογα με τους αριθμούς, καλό θα ήταν η αριστερά να ξεκινήσει να σκέφτεται τζαι πως θα το αντιμετωπίσει τούτο το θέμα μετά τη λύση - πέραν που τη μετακίνηση...

Ανώνυμος είπε...

Εν σαφες οτι υπαρχει υπερβολη.
Το πιο απλο δειγμα εν οι πολιτικοι - κανενας πολιτικος ηγετης η κανενα μεγαλο κομμα εν εσιει τουρκο εποικο/μεταναστη ηγετη η μερος της γνωστης ηγεσιας του.

Υπαρχει μια μεγαλη διαφορα αναμεσα σε μεταναστες που μπορει να εν πολλοι τζαι τους πολιτες.
Το ζητημα ενι να μεν γινει μερος του σταθερου πληθυσμου, η εξτρα κινηση.
Σε τουτη την περιπτωση το προβλημα εν ενι οτι ο συνολικος πληθυσμος της κυπρου θα εσιει αλλαξει τζαι ατε να πεισεις οτι εν εισαι ελεφαντας - εννοω οτι οι ε/κ εν πλειοψηφια.
Για τουτο χαμαλη η ομοσπονδια εν η μονη λυση για τους ε/κ: αν θελουν να περιοριστει η ροη πληθυσμου στην βορεια κυπρο, πρεπει να διασφαλισουν οτι υπαρχει κεντρικος ελεγχος στα βορεια συνορα [δηλαδη ελεγχος στον οποιο θα συμμετεχουν τζαι οι ιδιοι],
τζαι κεντρικος ελεγχος μπορει να υπαρξει μονο μεσω ομοσπονδιας με κεντρικο δομη.

Οποιαδηποτε αλλη εισηγηση εν συνταγη για επεκταση του 74.
Η Κυπρος εν μιτσια, χωρις εσωτερικα φυσικα η αλλα συνοτα, για να διαχωριστει, τζαι η θεση της στην ανατολικη μεσογειο, αν μεινει χωρισμενη, θα καμνει την τουρκια τζαι μια ανεξελεκτη β. κυπρο παντα τους καθοριστικους παραγοντες - εκτος αν επανενωθει τζαι κλεισει η βορεια πορτα.

gregoris είπε...

υπάρχει
1. υπερβολή (βάλλουν μέσα στα νούμερα ούλλους όσους εν παρόντες στην τδβκ. δηλαδή τζιαι στρατιώτες τουρίστες, φοιτητές κλπ που εννεν μόνιμοι κάτοικοι.
2. ομογενοποιήση των 3 διαφορετικών ρευμάτων (που το πρώτο ενσωματώθηκε τζιαι το τρίτο εν εποχιακοί εργάτες)
3. σκόπιμη σύγχιση των εννοιών μετανάστη τζιαι πολίτη.

φυσικά ναι το πρόβλημα εν υπαρκτό. διότι αν πολιτογραφηθούν στα επόμενα 5 χρόνια ούλλοι όσοι εν πάνω που 10 χρόνια κάτοικοι κύπρου τότε ανατρέπονται πλήρως τζιαι οι πολιτικές πέραν που τες πληθυσμιακές ισορροπίες

gregoris είπε...

επίσης για τον αριθμό των τ/κ πολιτών, ο Ιζετ αναφέρει το νούμερο της ΚΔ ενώ ο Μουσταφά της ΤΔΒΚ.

gregoris είπε...

τζιαι 2 τελευταία.
η συντριπτική πλειοψηφία των εκ τουρκίας κατοίκων στο κυπριακό βορρά εν προιόν της δεκαετίας του 2000ς...
όπως τζιαι ο βαθμός διείσδυσης τζιαι επικυριαρχίας του τουρκικού κεφαλαίου μέσα που τεράστιες επενδύσεις (Μόρφου τζιαι Αμμόχωστο-δίπλα που το Βαρώσι) την δεκατία του 2000 εν πολλαπλάσιος που ότι ούλλες τες προηγούμενες δεκαετίες μαζί.
[θέλω να πω δεν ξεχνώ το 2004!]

Ανώνυμος είπε...

Μα είπαμεν τα σιήλιες φορές. Το θέμαν είναι να προλάβομεν να κλείσομεν την πόρταν για να σταματήσει η ροή των εποίκων. Γι' αυτόν είμαστεν υπέρ της ΔΔΟ. Με το σωστόν περιεχόμενον, γιατί όχι δηλαδή; Αν όμως δεν προλάβομεν τζιαί γεμώσουν τα κατεχόμενα ποτούτους, ή αν έχουν ήδη γεμώσει, το θέμαν έκλεισεν. Ξιπαίζομεν που την ΔΔΟ!

Αλλά θα της έρεσεν της Τουρκίας τούτον;

Έχω τζιαί γώ τες αμφιβολίες μου για τον αριθμόν των εποίκων. Η υπόθεση είναι λάθος προπαγάνδα από τους επανενωτικούς Τουρκοκύπριους. Μπορεί ακόμα να είναι τζιαί προβοκάτσια που δεν την αντελήφτησαν ούτε οι ίδιοι αν δεκτούμεν ως αναμφισβήτητες τες καλές τους προθέσεις.

Η Τουρκία έσιει πολλά καλούς τζιαί έξυπνους πολιτικούς. Ξέρει ότι ένας τεράστιος αριθμός εποίκων θα μας αναγκάσει να απομονωθούμεν που ποδά τζιαί αναγκαστικά να πάψομεν να ενδιαφερόμαστεν να επανενωθούμεν με τα κατεχόμενα, αφού θα είναι γεμάτα εποίκους. Μια απομόνωση όμως η οποια δεν της συμφέρει καθόλου, ειδικά τωρά που εμπήκασιν στο παιχνίδιν Ευρώπη, ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες, εταιρείες κολοσσοί, συμφέροντα ξένων δυνάμεων κλπ. Τούτα ούλλα τωρά, τα διαχειρίζεται μόνη της η Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία, με βούλλαν τζιαί αναγνώρισιν διεθνή, άρα η παρούσα κατάσταση αφήνει τον Τουρκικόν παράγονταν πόξω. Δηλαδή το μόνον χαρτίν που έσιει η Τουρκία για κάποιον συμφέρον που το θέμαν Κύπριακός θησαυρός, είναι η επανένωση της Κύπρου τζιαί η σύναψη μαζίν της φιλικών σχέσεων συνεργασίας. Μόνο έτσι θα . . . φάει! Γι' αυτόν πιστεύω ότι το θέμαν των αριθμών των εποίκων εν μπλόφα της Τουρκίας να μας βιάσει να προχωρήσομεν σε λύσιν με τους όρους της αλλιώς τάχα θα χάσομεν, ενώ τζιείνος που καύκεται πραγματικά για λύσιν επανένωσιν τζιαί δημιουργίαν προοπτικής για κάποιον κέρδος που τον Κυπριακόν, πλην όμως σε ελεύθερην διεκδίκησιν θησαυρόν λόγω αδυναμίας της Κύπρου, εν η ίδια η Τουρκία. Το τελευταίον που επιθυμεί είναι να τραβήσομεν εμείς πίσω που την επανένωσιν τζιαί να έρτει δεύτερη στην μοιρασιάν (λεηλασία θα είναι αλλά τούτον εν άλλη στορία) ή να υποχρεωθεί να παίξει πιό δυναμικά με υπέρτερες της δυναμεις τζιαί να κινδυνεύσει να ηττηθεί κατά κράτος.

Χαμάλης είπε...

Διόρθωση: Αλλά θα της άρεσκεν της Τουρκίας τούτον;

zep είπε...

Ενεν μπλοφα, ο εποικισμος συνεχιζεται, οι ΕΚ περιουσιες καταπατουνται τζιαι η Τουρκια στοχευει στην παγιωση της σημερινης καταστασης τζιαι αναγνωριση του ψευδοκρατους.

Εμεις ορθα θελουμε ισχυρη ΔΔΟ. Υιοθετησαν την τα ΗΕ τζιαι ουλλα τα ισχυρα κρατη τζιαι οφειλουμε να πιεσουμε μεχρι τελους για πληρη ανεξαρτησια χωρις στρατους, εγγυησεις τζιαι ελεγχο της ΕΟΚΔ που ξενους. Συνεργασια ναι, ελεγχο οϊ.

Εγιω παντως παραμενω αισιοδοξος για φετος. ΟΗΕ τζιαι ΕΕ ξερουν οτι ενοσο ο Χριστοφιας εν προεδρος εν ευκαιρια να τελειωσει το προβλημα. Οι Τουρκοι στο παρα πεντε της υποβολης εκθεσης για τη μη συγκληση διεθνους βουρουν να δοκουν υποσχεσεις, κρουζει τους πολλα η επιρριψη ευθυνων.

Με επιρριψη ευθυνων δεν παν πουποτε, ουτε κεφαλαια ανιουν ουτε απευθειας εμπορια, ουτε φυσικο αεριο θωρουν (που θα μπορει να γινει συνεργασια μετα λυση) ουτε τιποτε.

Με την απειλη της επιρριψης ευθυνων μπορει να λυθει, φτανει να πιεσουν οι ισχυροι για λυση ομοσπονδιας τζιαι οϊ να στρεφουνται προς την πλευρα μας για παραπανω υποχωρησεις τζιαι συγκαλυμενη συνομοσπονδια.

Ανώνυμος είπε...

Χαμαλη νομιζω υπερβαλλεις λλιον για τα πλεονεκτηματα των ε/κ..
Το φυσικο αεριο εν δεδομενο, αλλα ενταξει εν τζαι ειμαστεν [ουτε εν να γινουμε] καταρ, ρωσσια,σαουδικη αραβια κλπ..ατε να καλυφκουμαστεν εμεις τζαι να πουλουμεν ενα μεριδιο να εχουμεν ενα αξιοπρεπες κρατος ευημεριας [ωσπου να γινει σοσιαλισμος - τζαι υστερα επιχορηγειται τζαι τζηνος..:)]..

Ομως..
Ηδη οι τ/κ θελουν αναταλλαγματα η συμμετοχη για τα νοτια κοιτασματα..τζαι τα βορεια [που την τυληρκα τζαι τζει] εν αδυνατο να ανοιξον χωρις συμφωνια με την τουρκια..δαμαι η ελλαδα [που εν η αλλη χωρα που εμπλεκεται] εν αννοιει το θεμα..

Η μετατροπη της κυπρου σε χωρο μεταφορας για αεριο κλπ εν καλη ιδεα αλλα για να γινει θελει συνεργασια ειτε που ρωσια [που εν ο μεγαλος παικτης στην ευρωασια] ειτε που τες χωρες της αραβικης χεσρονησου..
Διαφορετικα εν να επεκταθει ο ηδη υπαρκος ρολος της τουρκιας..

Οπως μπορεις να δεις η παρουσια του χριστοφια τουτα τα 4 χρονια, τζαι οι κινησεις του ηταν καθοριστικες..τουτος εκαταφερεν να αναβαθμισει την ε/κ κοινοτητα τζαι να την ξαναφερει σαν εκπροσωπο ουλλης της κυπριακης δημοκρατιας [ιδιαιτερα στην ε.ε.], τζαι να κρατησει τζαι επεκτεινει τες ακρες με την ρωσια, τζαι τους μη-δυτικους παικτες της περιοχης - τζαι ευρυτερα με την εμπλοκη της κινας που εν ο αναδυομενος παγκοσμιος παικτης..

Αν αυριο αλλαξουν καποιοι πολιτικη τζαι ξαναγινει η ε/κ κοινοτητα το 2/3 κρατος μεσα στην ε.ε. [οπως ηταν την περιοδο 2004-08] τοτε μεν ξηχανεις οτι φλερταρει τζαι η τουρκια εντονα τους μη δυτικους παικτες [ρωσια, αραβικη χερσονησο - αλλα ακομα τζαι το ιραν]..
οποτε η σημασια της κυπρου εξαρταται τζαι που το ινταλως το παιζουμεν..
Αρα το αισθημα ειμαστεν δυνατοι, εν τωρα..ενεν γενικο..

Εν τζαι πως διαφωνουμεν πολλα στο παρον..νομιζω τζιαμαι συμφωνουμε..απλα νομιζω οτι μακροπροθεσμα, οι επιλογες μας εξαρτουνται παραπανω που τες γεωπολιτικες μας κινησεις παρα μονο που το φυσικο αερια τζαι το οτι ειμαστεν στην ε.ε.
αν αυριο λ.χ. χασουμε την στηριξη των ευρωσοσιαλιστων σαστα τζαι εγυρασιν ποτζει [οπως ηταν το 2004-08]..τοτε που τον κεντροευρωπαικο αξονα μπορει να φκαινει τζαι ενας λογος που να λαλει "μα εσεις οι ε/κ αδικατε τους τ/κ"....τζαι με τ/κ μπορει να εννοουν γενικα τον πληθυσμο στην βορεια κυπρο..

ο γρηγορης σωστα αναφερεν τες επενδυσεις του τουρκικου κεφαλαιου..ουλλοι ξηχανουν βολικα επισης οτι ενα που τα ξενα κεφαλαια που επενδυσε ποτζει ηταν το ισραηλιτικο..τζια συνεχιζει να ενι..εννοω οτι μερικα δεδομενα εν τζιαμαι..τζαι οι διεθνεις παικτες εν να δουν την κυπρο σαν συνολο..ενα χωρο στον οποιο μπορουν να κινηθουν..τζαι αν δεν ειμαστεν [σαν ε/κ] πλειοψηφια στο συνολο το νησιου, εν τζαι εν να το σημαντικο για τζηνους..

Η τουρκια θελει να λυθει νομιζω γιατι εν το λογικο - που την οπτικη των συμφεροντων οτι η ειρηνη θα την βοηθησει επισης στην θεση της σαν κομβου των αγωγων ενεργειας..
Αλλα δε ποσο εξαρτομενοι ειμαστεν χωρις λυση - τζαι ευτυχως τωρα εχουμεν τες γεωπολιτικες ισορορπιες..
Δηλαδη αν η τουρκια θελει να προκαλεσει προβληματα [διοτι ενεν ο βασικος παιτκης η εν καπως εκτος κλπ] εν τιποτε δυσκολο να καμει καμια εκρηξη αλα Μαρι [εν ενδιαφερον οντως οτι το σεναριο της δολιοφθορας ουτε καν συζητηται..ατε πες οκ στη συγκρυρια..αλλα ποσο δυσκολο ηταν να ανατιναχτει; τζηνο η κατι αναλογο αμα ξεκινησουν τα αερια]..η να κατασκευαστει κανενα επεισοδιο αλα δερευνεια των 90'σ για να πανικοβαλει;
Η να πει εσκοτωθηκαν τουρκοι πολιτες στην νοτια κυπρο η στην πρασινη γραμμη κλπ;
Οταν τον φθινοπωρο η τουρκια εστειλε στολο νοτια της κυπρου, η αιγυπτος εν εδιαμαρτυρηθηκεν..
ανατολικα εκλεισαμεν με την συρια αλλα με τον λιβανο οϊ, λογω των διαφορων με το ισραηλ..
αρα..
εν ρευστη η περιοχη μας..

Εν ουλλοι που εχουμεν αναγκη την λυση..τζαι εμεις [σαν ε/κ, τζαι σαν κυπραιοι] τζαι οι τ/κ τζαι η τουρκια..τζαι ουλλη η περιοχη..

π.