Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανάρτηση 105/2011 (εκατόν συν πέντε) [λευκωσιάτικη, εκλογική, δημαρχιακή] - Ένα άρθρο της Ελένης Μαύρου για τη Λευκωσία.


Εισαγωγικά:

Στις προθέσεις μου αυτές τις μέρες [και πιο συγκεκριμένα από την περασμένη Δευτέρα] ήταν να αναφερθώ στο debate [έτσι λέμε τώρα στα κυπριακά τις τηλεοπτικές συζητήσεις] μεταξύ των υποψηφίων για τη δημαρχία της Λευκωσίας, Ελένης Μαύρου [νυν Δημάρχου] και του Πρίγκιπα [όπως τον λαλεί τζιαι μια καλή διαδικτυακή φίλη] Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη. Το debate έλαβε χώρα στην τηλεόραση του “MEGA” τη Δευτέρα το βράδυ και παρακολούθησα [ως αιώνιος κι αδιόρθωτος μαζόχας - τζι εν είμαι με λευκωσιάτης] ένα σημαντικό μέρος του.

[Α, ξέχασα να αναφέρω ότι εκεί ήταν και ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας κος Καντούνας! Πάντως εγώ σχημάτισα την εντύπωση ότι «τούτος» νομίζει ότι ένας δήμαρχος πρέπει να ασχολείται κυρίως με την επιδιόρθωση πεζοδρομίων, στο καθάρισμα άδειων οικοπέδων και την πάταξη της οχληρία από τα “χοροπηδάδικα”].

Για την αχαπαροσύνη και την ασχετοσύνη του Πρίγκιπα περί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [έχει την εντύπωση ότι το δημαρχιλλίκκι είναι κάτι ανάλογο με τη διοικητιλλίκκιν μιας ιδιωτικής εταιρείας], για την αμηχανία και τη νευρικότητα του [κατά το debate], πνιμένος μέσα στες κόλλες που του δώσαν να παπαγαλίζει τα ίδια και τα ίδια, και για διάφορα άλλα φαιδρά, θα προσπάθησω να τα πω λίαν συντόμως ...

Σήμερα όμως κι ένεκα του ότι η πενία χρόνου, τέχνας σκαρφίζεται, αποφάσισα [για άλλη μια φορά] να copypast-άρω από τη σημερινή “Χαραυγή” ένα άρθρο της νυν Δημάρχου Λευκωσίας και εκ νέου, υποψήφιας Ελένης Μαύρου για το «δομημένο και φυσικό περιβάλλον»...

********************
Το άρθρο

Λευκωσία σημαίνει δομημένο και φυσικό περιβάλλον

[της Ελένης Μαύρου, Δημάρχου Λευκωσίας και υποψήφιας δημάρχου – “Χαραυγή” 7/12/2011, σελ. 9, link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-14832-gr.php].

{Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου.
Επίσης τα εντός των αγκύλων σχόλια και σημειώσεις είναι δικές μου}

“Με τη συμπλήρωση μιας πενταετίας στη δημαρχία της Λευκωσίας, ζητώ από τους Λευκωσιάτες να ελέγξουν τη συνέπεια στην υλοποίηση όσων υποσχεθήκαμε για έργα που αφορούν το δομημένο και φυσικό περιβάλλον και να αξιολογήσουν τις δεσμεύσεις μας για τη νέα πενταετία.

Δεσμευτήκαμε να αναζωογονήσουμε τις γειτονιές και αυτό κάναμε. Υλοποιήσαμε έργα ανάπλασης στις παραδοσιακές γειτονιές (Παλλουριώτισσα, Καϊμακλί, εντός των τειχών πόλη). Αποκαταστήσαμε και αναδείξαμε την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης και προωθήσαμε την προστασία και αξιοποίηση αξιόλογων από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη κτιρίων. Αναβαθμίσαμε τον αστικό εξοπλισμό (κάλαθοι, φωτιστικά, παγκάκια), εφαρμόσαμε ολοκληρωμένη μελέτη οδικού φωτισμού και προβολής μνημείων, κατασκευάσαμε οχετούς για τα νερά της βροχής στις περισσότερες γειτονιές. Κατασκευάσαμε πέραν των 50,000 μέτρων πεζοδρομίων. Αντικαταστήσαμε τα φώτα τροχαίας με λαμπτήρες με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και χρήση φωτοβολταϊκών. Ενθαρρύναμε τη χρήση υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων (δωρεάν στάθμευση) και εφαρμόσαμε πρότυπο ενεργειακό σχεδιασμό και πιστοποίησης στα κτήρια του νέου Δημαρχείου.

Δεσμευτήκαμε επίσης να αυξήσουμε το πράσινο και αυτό κάναμε. Δημιουργήσαμε 9 καινούργια πάρκα (σε Αγίους Ομολογητές, Άγιο Ανδρέα, Καϊμακλί, Παλλουριώτισσα, Κωνσταντίνου και Ελένης) με εξοπλισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων. Φυτέψαμε πέραν των 3,000 δέντρων σε όλη τη Λευκωσία, και προβήκαμε σε καταγραφή και χωροταξική αποτύπωση των χώρων που μπορούν να γίνουν εστίες πρασίνου.

Το δομημένο και φυσικό περιβάλλον αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε με επέκταση έργων ολοκληρωμένης ανάπλασης, ώστε να καλυφθούν όλες οι παραδοσιακές γειτονιές και να ενισχυθούν με πολιτιστικές και κοινοτικές διευκολύνσεις. Να δώσουμε κίνητρα για την αισθητική βελτίωση όψεων κτιρίων και λήψη μέτρων για τη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα των γειτονιών και των κτιρίων που συνδέονται με παραδοσιακές χρήσεις (καφενεία, μαγειρεία, κινηματογράφοι κ.α.). Δεσμευόμαστε για ευρεία αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με προτεραιότητα τα δημοτικά κτίρια και προγράμματα για «πράσινες στέγες» ή και «πράσινους τοίχους» σε δημοτικά κτίρια και κατοικίες.

Δεσμευόμαστε, παράλληλα, να προχωρήσουμε με εκτίμηση των αναγκών σε νέες επιφάνειες πρασίνου και σχεδιασμό ώστε να διατηρούν τη χαρακτηριστική οικολογία της κάθε περιοχής. Να δημιουργήσουμε άξονες πρασίνου και αναψυχής (για περίπατο, ποδήλατο, τζόκινγκ) με αξιοποίηση του Πεδιαίου και της Τάφρου. Να υλοποιήσουμε πράσινες διαδρομές που θα συνδέουν τους χώρους πράσινου, αναψυχής και αθλητισμού της πόλης.

Το δομημένο και φυσικό περιβάλλον απαιτεί πράξεις, όχι λόγια. Η Λευκωσία έχει ανάγκη από έργα, όχι εξαγγελίες. Χρειάζεται τις νέες δημιουργικές ιδέες, αλλά με αντίληψη και γνώση των δημοσίων πραγμάτων και με εμπειρία.

Γι’ αυτό και σας ζητώ να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στη συλλογική μας προσπάθεια. Μαζί δίνουμε στο έργο συνέχεια, με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και δυναμισμό, για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά ζητήματα, για τη Λευκωσία που μας ενώνει.”

Anef_Oriwn
Τετάρτη 7/12/2011

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει τομέας που να αφορά την πόλη και με τον οποίο δεν καταπιάστηκε ή δεν πρόσφερε η Ελένη Μαύρου αυτά τα πέντε χρόνια. Γεια σου Ελένη με τα ωραία σου!

Ελπίζω να παρακολούθησε πολύς κόσμος το debate. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

Η Σημερινή έχει πλάκα. Πόσες αντιφάσεις σε δύο παραγράφους;

"ΧΑΜΗΛΟΣ είναι ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών της Λευ-
κωσίας από το έργο της νυν δημάρχου Ελένης Μαύρου, όπως
προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης της «Σ».
Συγκεκριμένα, δύο στους δέκα δημότες δηλώνουν πως δεν είναι
καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ ένα 40% αναφέρουν πως είναι λίγο
ή πολύ λίγο ικανοποιημένοι. Πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι
από το έργο της κ. Μαύρου εμφανίζονται τέσσερις στους δέκα
Λευκωσιάτες.
Παρά τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησης για το έργο της, η εικόνα
της δημάρχου Λευκωσίας ανάμεσα στην πλειοψηφία των δημο-
τών της πρωτεύουσας είναι θετική, αφού έτσι αποτιμάται από το
60%. Αρνητική ή πολύ αρνητική γνώμη για την Ελένη Μαύρου
έχουν τέσσερις στους δέκα δημότες της πόλης."

Γιρλάντα

Τράντας είπε...

κόρη Γιρλάντα, πρόσεχε που τη λάντα!
η τελευταία δημοσκ. δείχνει μάχη στήθος με στήθος. η Ελεγκού εκάλυψε τη διαφορά των 24 μονάδων.

Ανώνυμος είπε...

Τράντα, μακάρι!!! Ίσως το παιχνίδι για την Ελένη να μην έχει χαθεί ακόμη παρόλες τις δυσκολίες.

Γιρλάντα

Anef_Oriwn είπε...

Ρε Τράντα, αφού έχουμε «μάχη στήθος με στήθος» [όπως λαλείς], τότε εν σίουρη η νίκης της Ελεγκούς, αφού διαθέτει στήθος!

arxiepiskopos είπε...

Γιατί τον ταλαιπωρούν και γιατί μας ταλαιπωρεί;Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο άνθρωπος είναι άσχετος;

Anef_Oriwn είπε...

Εκάμαν τον ρεζίλιν ψες στες “Πατάτες”! Τζι’ είχαν τζιαι τον Νίκαρον να πετάσσει τασάκια!