Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ανάρτηση 104/2011 (εκατόν συν τέσσερεις) [blogger-ική, Acera-ϊκή, copypast(e)-ική, οικονομική και πολιτική] – Αναδημοσίευση ενός σχολίου του Aceras για τα οικονομικά και το κυπριακό...


Εισαγωγικά:
Ουκ ολίγες φορές σ’ αυτό το Blog,
- είτε λόγω έλλειψης χρόνου του Blogοδεσπότη,
- είτε λόγω του ότι κάποια κείμενα άλλων ήταν εξαιρετικά και ενδιαφέροντα,
- είτε γιατί θέλαμε να δώσουμε εναύσματα και ερεθίσματα για συζητήσεις,
κάμναμε αναδημοσιεύσεις άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά.

Και τούτη τη φορά θα επιχειρήσω κάτι παρόμοιο, αλλά η νέα αναδημοσίευση θα ‘ναι κάπως διαφορετική. Anef_της [εκ των προτέρων] αδείας του (παλιο)παρέα του Aceras [αλλά ευελπιστώντας στην κατανόηση του] θα προχωρήσω στην αναδημοσίευση/ανάρτηση ενός εξαιρετικού και άκρως ευστόχου [περί της οικονομίας] σχολίου του, που κατάθεσε σε συζήτηση στο Blog του Strovolioti. Η ανάρτηση του Strovolioti με τίτλο “Στα γεράματα του, νεοφιλελεύθερος” αναφερόταν στον “νεοφιλελεύθερο” [τώρα «στα γέρματα του»] Πρόεδρο Χριστόφια και στα [οικονομικά] μέτρα που αποφασίστηκαν [ερήμην των Συντεχνιών] στη διακομματική σύσκεψη του Προεδρικού, όπως ληφθούν για να σωθεί η οικονομία μας [ή/και για να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης]. Έτσι λαλούν, και πολλοί είναι που τους πιστεύουν, αλλά και πολλοί άλλοι που δεν τους πιστεύουμε! Στην ουσία είναι τις τράπεζες που προσπαθούν να σώσουν. Προφανώς γι’ αυτό ο Blogοδεσπότης αποκαλεί και τον ΑΚΕΛικό Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία «νούσιμο»

Στο σχόλιο του ο Aceras [ημερ. Δεκεμβρίου 2, 2011 21:04 πολύ πετυχημένα κάμνει μια ιστορική αναλυση του προβλήματος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο. Τι προσπαθούσε να κάμει [προωθήσει] η Κυβέρνηση Χριστόφια και τι (δεν) έκαμνε η επίσημη Αντιπολίτευση όπως και η αντιπολιτευόμενη Συμπολίτευση...

Πέραν από τις τοποθετήσεις του για την Οικονομία, ο Aceras εκφράζει και κάποιες σκέψεις [αισιόδοξες – και διερωτούμαι που το βασίζει] για την εξέλιξη του κυπριακού. Με το θέμα αυτό [το οποίο το προσεγγίζω διαφορετικά] ίσως καταπιαστώ σε μελλοντική μου ανάρτηση, καθώς κρίνω ότι δεν είναι της παρούσης.

Για λόγους δεοντολογίας θα παραθέσω και το απαντητικό σχόλιο του Blogοδεσπότη Strovolioti…

{Σημείωση:
Οι επιχρωματώσεις και οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου., όπως και οι επεξηγήσεις με κόκκινο χρώμα μέσα στις αγκύλες}...

************************
Το Acera-ϊκό σχόλιο

«Απο τον πρόπερασμένο Άυγουστο όταν είχαμεν όλο τον τζιαιρόν ομπρός μου, ο Χριστόφκιας με τον Σταυράκη εξεκινήσαν προσπάθειες για να περάσουν ισοζυγισμένα μέτρα για να φέρουν στα ίσια μιαν οικονομία που χρειάζεται αλλαγές. Αν αθθυμάστε εξεκίνησεν η προσπάθεια με ΜΕΙΩΣΗ του μισθού του προέδρου τζιαι των υπουργών κατά 10%, εζήτησεν την συνεισφορά του πλούτου με 1% επιπλέον πάνω στον φόρο επί των κερδών τζιαι αναθεώρηση των κρητηρίων για να φορολογείται η ακίνητη περιουσία στην αξία της σήμερα τζιαι όχι σε τζιείνην του 1985. Έκοψα τότες Κύπρον τζιαι άκουα στο ράδιον το πυρ ομαδόν του Αβέρωφ, του Τασσακιού, τζιαι του Ομήρου. Εν να σκοτώσει την οικονομία, είναι εχθροί του κέρδους τζιαι άλλες λουβάνες που μαειρεύκουνται για να χαροποιούν φανατικούς δεξιούς.
Ο ανατολίτης πρόεδρος τζιαι η χωρκατοκυβέρνηση του, γνωρίζοντας την ψυχολογία του κοσμοπολίτη δημοσίου υπαλλήλου, επροετοίμασεν το έδαφος για να πάει να παζαρέψει την συνεισφοράν των κακομαθημένων υπηρετών του λαού. Ετοιμάστην τζιαι η ΠΕΟ να δεχτεί να μεν υπάρχουν αυξήσεις, ή τέλος πάντων να είναι στοχευμένες. Ελέαν επίσης ότι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν μιαν αναδιάρθρωσην της ΆΤΑ φτάνει να εν κλιμακωτή τζιαι να μεν αγγίζει τες κατώτερες τάξεις.

Η αππωμένη αντιπολίτευση που κατ’ εμέ φτάνει σε όρια εθνικής ανευθυνότητας δεν εδέχτην κανέναν μέτρον εκτός που την μείωσην των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχοι μικροπολιτικοί. Να ρεζιλευτεί ένας αριστερός πρόεδρος που θα πάει να κτυπήσει κεκτημένα που οι δεξιοί κυβερνώντες μόνο δίνουν αλλά ποτέ στην ιστορία δεν επήραν.

Τους έφκηκε φάντης μπαστούνι όμως διότι ο Χριστόφκιας δεν είναι δικτατορίσκος που εδιόρισεν η Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με την Λαΐκή τζιαι με σύμβουλο τον Δούριο τους ίππο στο κράτος (Ορφανίδη). Το ανατολίτικο παζάρι με τες συντεχνίες δεν έπιασε, (που θα έπιαννε αν επαίζαν το παιχνίδι οι εθνικοί μας σωτήρες που λοαρκάζουν να κυβερνήσουν άμα καταστρέψουν τζιαι ρεζιλέψουν αυτήν την κυβέρνηση). Οι αρχές του Χριστόφια τζιαι των ιδεοληπτικών υπουργών δεν τους επιτρέπουν να γαμήσουν τες συντεχνίες τζιαι να ρέξουν χωρίς διαπραγμάτευσην. Αργοπορία λαλείς εσύ φίλε μου Στροβολιώτη, αλλά γιατί δεν έγινεν η εθνική συνένεση που εζήτησεν ο Πρόεδρος ανακοινώνωντας την μείωση του μισθού του;

Όλοι καραγκιώζηες είναι φίλε μου τζιαι μην τους παρτάρεις. Κα-ρα-γκιώ-ζη-ες. Για να κάμνει τον κέκαν στα κανάλλια ο κάθε ανώμαλος που έχει πρόβλημα με το Εγώ του ερίξαν εις τον αέραν όλην την πιθανήν κοινωνικήν συνέναισην που επροωθούσεν η κυβέρνηση για να περάσουμεν ομαλά την Κρίσην, κλιμακωτά τζιαι με συνεισφοράν όλων.

Από τα μέτρα που ανακοινωθήκαν δεν άκουσα κανέναν που να κτυπά γιατρούς, νοσοκομεία, δασκάλους, αριθμόν μαθητών μες τες τάξεις, σχολεία ακριτικών περιοχών, παροχές για αθρώπους που τες έχουν ανάγκην. Δεν εκόψαν τα φοιτητικά επιδόματα, θα τα λλιάνουν για τζιείνους που κρατούν λεφτά. Έλα λλίον να δεις τι γίνεται στην Γαλλίαν, στην Αγγλίαν, στην Ιρλανδίαν. Αύριον θα δεις τι θα κάμουν οι δικτατορίσκοι που διορίζουν οι τράπεζες στες χώρες που παττίζουν.

Ακόμα τζιαι στην οικονομίαν, ο Χριστόφκιας έβαλεν γιαλλιά στην πάνσοφην δεξιά που τα ξέρει όλα. Απλά επειδή έχει αρχές. Τα μέτρα εν ισοζυγισμένα για μιαν κεντρώαν, άτε κεντροαριστερήν (για να μεν πως κεντροδεξιάν) πολιτικήν. Μπορεί να μεν εκατάφερεν να τα περάσει που τον πρόπερασμένον αύγουστον που έθελεν, αλλά θωρείς ότι τα πράματα έρκουνται τζιαι περνούν τζιαι που μόνα τους.

Αυτόν καρτερώ πέρκι γινεί τζιαι με το Κυπριακόν. Διότι μπορεί εσύ μελαχονιέσαι, να ειρωνεύκεσαι, να περιπέζεις, να κλαίεσαι, αλλά αυτός τζιαι η ομάδα του δουλέφκει ακόμα τζιαι με τον Έρογλου. Όπως ήρταν όλοι οι γάροι στην πάγνην τζιαι εσυνεναίσαν, έτσι εν να γινεί μιαν ημέραν τζιαι με το κυπριακόν. Τζιαι να μην παραξενευτείς να γινεί σύντομα. Τσάς, έναν κούντημαν τζιαι μιαν μικρήν κίνησην καλής θέλησης να κάμει η Τουρκία τζιαι θα δεις. Όπως ήρταν ούλοι τζιειαμαί όταν έφτασεν ο κόμπος στο χτένιν, έτσι εν να κάμουν πον να ρτει ο κόμπος στο χτένιν που τα Ηνωμένα Έθνη λίαν συντόμως. Διότι μπορεί να αρέσκει στον κουμπάρον σου τον Περτίτζιην να κάμνει το κοκόριν μπροστά που τες κκάμερες να του περνά η νεύρωση του, μπορεί να νοιώθει ο Αβέρωφ όμορφος τζιαι μέγας άνδρας μπροστά που τα φλάς τζιαι τους προβολείς, αλλά όσον γάροι τζιαι να ναι ούλλοι τους ηξέρουν ότι όλοι μες το ίδιον καζάνιν βράζουμεν. Τζιαι τωρά που είδαν ότι δεν είναι ούτε σε τούτην την ιστορική συγκυρίαν που μπορεί να φαν τζιαι να ξηριζώσουν την αριστεράν που την Κύπρον, θα έρτουν ούλοι ένας ένας να γλύψουν τζιειαμαί που εφτύσαν.

Τζιαι τες μεγαλλύττερες ρέχχες τους, θα τες φάν όταν θα υπογράψουν ούλλοι μιαν λύσην που θα κάφκει όπως κάφκουν τζιαι τα μέτρα για την οικονομίαν που υπογραφτήκαν εχτές.

Δεν ηξέρω γιατί, αλλά ειμαι αισιόδοξος παρόλην την απαισιοδοξίαν της λογικής μου. Για το κυπριακόν μιλούμεν, διότι τα άλλα ούλλα είναι τρίχες».

***********************
Το Strovolioti-κο σχόλιο

«Aceras, τα είπαμε ξανά. Δεν τίθεται θέμα για τον αριστερό πρόεδρο. Τίθεται θέμα για τον ανεπαρκή πρόεδρο.
Τελοσπάντων όμως, επειδή εγώ δεν έχω ούτε ατζέντα, ούτε κουβαλώ κομματική παντιέρα, λέγω μπράβο που συμφώνησαν εκείνα που συμφώνησαν, και ναι, πράγματι, και εγώ έκαμα μια προβολή στο σύντομο μέλλον, και είπα: εφαντάστηκες να αποφασιστεί με παρόμοιο τρόπο το ναι στο επόμενο δημοψήφισμα;
Το οποίο βεβαίως, όπως γράφει και ο Οθέλλος, θα αφορά ένα σχέδιο χειρότερο του Ανάν».

**************************
Σχόλια ΕΜΟΥ του Ιστολόγου:

Εγώ πάντως εξακολουθώ να διερωτούμαι πως θα υπάρξει ανάπτυξη με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης:
“Η εταιρεία ή οι εταιρείες που θα στηριχθούν (δεν μπορώ να αντιληφθώ από ποιά ταμεία – και δεν βλέπω αυτό να αποτελέσει πρωτοβουλία των τραπεζών) θα πωλούν τα προιόντα/υπηρεσίες τους σε ποιούς;;;; Αυτοί οι κάποιοι θα αγοράζουν με ποιά λεφτά;; Αν υπάρχει κάποιος που κατέχει το θέμα ας μας φωτίσει και εμάς τους «ταπεινούς»”.

Ο Strovoliotis αποπειράθηκε να απαντήσει για το ζήτημα της ανάπτυξης με σχόλιο του στην προηγούμενη μου ανάρτηση στο Blog, αλλά τα μάσησε. Τι πάει να πει «...δεν υπάρχει εγγύηση πως θα μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, ή αν θα γίνει αυτό σύντομα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που λειτουργούν αρνητικά ...».
Τι επιτέλους θα μας σώσει; Μπορείς να μας (δια)φωτίσει κανείς;

Anef_Oriwn
Σάββατο 3/12/2011

25 σχόλια:

Disdaimona είπε...

ο Νίτσε!

"Μόνο από το χάος γεννιέται ενα αστέρι που χορεύει"

ομαλές εξελιξεις να μην περιμένουμε.

τα δεντρα που εχουν ρίζες θα ζήσουν.

όσα δεν έχουν θα σαπίσουν σε γειτονικά "οικοπεδα" αφού πρώτα γίνει πολεοδομική ιδεολογική ανακατάταξη.

μετά θα ξαναγνωριστούμε και θα ξανασυστηθούμε.

μαζί με ενα αστέρι που θα χορεύει..

Aceras Anthropophorum είπε...

Χο χό!! εν ο αστερισμός της οικονομίας τούτον τον τζιαιρόν. Τζιαι το τζιουνούρκον που έγραψα στο δικό μου εν για την οικονομίαν.

Μερσί για την τιμήν :)

Ξέρεις ά! άλλον τιμή, τζιαι άλλον αξία στην οικονομία

νεος είπε...

Μόνο η λύση θα μας σώσει Άνευ.

Περιμένετε να την θάψετε ύστερα που τον Γενάρη, μεν βιάζεστε, να μεν πάθουμε όπως το 2004 που αποφασήσαμε τον Απρίλλη ότι "εν περνά η λύση".

Όντως εν επέρναν, αλλά εν επέρναν γιατί επιμέναμεν κάποιοι ότι "εν έσιει τίποτε" τζιαι εβαλτήκαμεν μετά να το επιβεβαιώσουμεν!

Έχω περισσότερην εμπιστοσύνη στους ακροδεξιούς τζιαι τους αντιομοσπονδιακούς πας το θέμαν τούτο (της πρόβλεψης για συμφωνία).

Αποδειχτήκαν πιο έγκυροι!

zep είπε...

Εν επρεπε να καταδεχτεις να βαλεις σχολιο του στροβολιωτη μες το μπλογκ σου. Ο ανθρωπος ειναι εκνευριστικος τζιαι αμπαλατος.

Συμφωνω με το σχολιο του ασερα

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Νέε, φίλε Aceras [και ZEP, εξ αφορμής ενός σχόλίου σου στου Νέου – link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/12/blog-post_03.html?showComment=1322989050212#c6527972725806819384],
Ειλικρινά δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας για το κυπριακό˙ κι οφείλω να πω ότι δεν κατάλαβα που τη βασίζετε. Δεν ξέρω, φίλε ZEP, αν θα θεωρηθώ «κοντόφθαλμος άνθρωπος», αλλά σίγουρα εθνικιστής ΔΕΝ είμαι!

Οι δυναμικές που δημιουργεί η επιβεβαιώσει ύπαρξης τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σίγουρα δημιουργούν και προοπτικές για επίλυση του κυπριακού. Δεν έχουν όμως μεταβάλει έστω και κατ’ ελάχιστον την αρνητική στάση της Τουρκίας. Αντίθετα η συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ [και εν μέρει με τις ΗΠΑ] λόγω κοινών συμφερόντων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις και σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας στο κυπριακό. Παράλληλα η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και η κρίση στην Ευρωζώνη δεν βοηθούν στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο εσωτερικό μέτωπο ο Έρογλου [αγαπητέ Aceras] στοχεύει καθαρά σε λύση διχοτόμησης [όπως και οι δικοί μας απορριπτικοί κι αντιομοσπονδιακοί], ενώ ότι είχε συμφωνηθεί με τον Ταλάτ για την εσωτερική διακυβέρνηση [η εκ περιτροπής προεδρία και η διασταυρούμενη ψήφος – δυο καθαρά επανενωτικά στοιχεία] έχουν αμφισβητηθεί/απορριφτεί από τον Έρογλου και μπαίνουν ξανά υπό συζήτηση. Άστε που οι καυτές πατάτες που αφορούν το εδαφικό και την επιστροφή προσφύγων δεν έχουν ακόμα συζητηθεί σε βάθος!

Για να επιτευχθεί πρόοδος στο κυπριακό και μνα μπούμε σε τροχιά συμφωνίας πρέπει να γίνουν μεγάλες υποχωρήσεις από ην ελληνοκυπρική πλευρά, μάτι που δεν βλέπω να μπορεί να κάμει η Αριστερά. Όχι γιατί «θα ενυποθηκεύσει τες τύχες του κυπριακού ελληνισμού» ή «θα παραδώσει ελληνικά εδάφη στην Τουρκία» [εδώ οι ακραιφνείς ελληναράδες παρά τις περί του αντιθέτου ρητορείες τους δεν νοιάζονται γι’ αυτό πλέον – βλ. Αρχιεπίσκοπο, ΕΥΡΩΚΟ-κους, ΔΗΚΟϊκούς, ΕΔΕΚίτες, στελέχη του “Συναγερμού” κι άλλους ελληνοφρενείς], αλλά γιατί θα οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση και δεν θα επιτευχθεί η επανένωση του τόπου μας και του κόσμου που ζει σ’ αυτόν τον τόπο [ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων]... Αυτή τη μορφή λύσης μόνο μια δεξιά διακυβέρνηση μπορεί να την φέρει καθώς τούτη είναι οικονομικά και πολιτικά δεσμευμένη ή εξαρτημένη από τον καπιταλιστικό κόσμο. Εξ ου και η αδιαφορία ή απάθεια [του ΔΗΣΥ, ας πούμεν] για τες παλινδρομήσεις της τουρκικής πλευράς πάνω στα ζητήματα της διακυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε και τες δικές τους ενστάσεις για το ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Φυσικά είναι χαώδης η απόσταση μεταξύ του επιθυμητού και του τι είναι εφικτό να πετύχουμε στο κυπριακό και ειλικρινά δεν ξέρω αν θα ‘πρεπε να προβληματιζόμαστε πλέον και για τη λύση μιας χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας νοουμένου ότι θα αποχωρήσουμε [μια και καλή] τα τουρκικά στρατεύματα και θα υπογραφούν συμφωνίες για εγγυήσεις που θα αποκλείουν τις εκ των έξω επεμβάσεις ή/και εισβολές.

zep είπε...

Εβαλα τζιαι το συνηθως μπροστα για να μεν τους βαλω ουλλους μεστο ιδιο καλαθι.

Η Τουρκια λαλει πολλα, τζιαι για την ενταξη στη ΕΕ θα αντιδρουσε χωρις προηγουμενο τζιαι για τον φυσικο αεριο θα θα θα.

Το τελος τους δρομου εν το 2012, εννα ερτουν ουλλες οι εξελιξεις συναμενες. Το διλημμα ειναι ή λυση ή μια ζωη προβληματα για την Τουρκια (ενταξιακα τζιαι αλλοσπως).

Μπορεις να φανταστεις διακοπη των συνομιλιων με φταιξιμο στην Τουρκια? Εγιω ενιμπορω, μονο λυση θωρω.

Anef_Oriwn είπε...

Να συμπληρώσω ότι, σ’ αντίθεση με την οικονομία που τα κόμματα κατάφεραν να φτάσουν σε μια “συναίνεση” [κι έχω την άποψη ότι τα κόμματα της Δεξιάς την επέβαλαν τελικά στην Κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ], έχω την άποψη ότι κάτι παρόμοιο ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο κυπριακό. Εδώ η στάση των δεξιών κομμάτων [συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ] σκληρύνεται. Ο “Συναγερμός” το κάνει για να κρατήσει τες ισορροπίες μέσα στο κόμμα του, αλλά και για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους! Τα μεγάλα προβλήματα ένεκα της ασυνέπειας του θα τα βρει μπροστά του όταν θα αναγκαστεί να υποστηρίξει κάποιο σχέδιο λύσης!

Bananistanos είπε...

Να πω εγώ την άποψη μου για την ανάπτυξη, δεν επρόλαβα την προηγούμενη αναρτηση.

Ρωτά ο Ανεφ πως θα έρθει ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα;
Το πρόβλημα όμως είναι που θα βρεθεί η ρευστότητα; Να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε για να δίνουμε μισθούς και επιδόματα χωρίς αντίκρισμα; Μεχρι πότε; Κάποτε θα πέπει να ξοφληθούν τα δάνεια.
Ή να δημεύσουμε τις περιουσίες του Σιακόλα, της εκκλησιας, του Αβέρωφ του Ακελ, του Χριστόφια και λοιπών εκατομριούχων;

Επειδή ουτε το πρώτο είναι σωστό ουτε το δευτερο (περαν της φορολογίας) η πρόβλεψη η δική μου είναι ότι (εκτός αν κουμαντάρουμε το φυσικό αέριο) στην Κύπρο δεν προκειται να δουμε ανάπτυξη για πολλά χρόνια τζε καλά κάμνουμε όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, ίσως και με πολύ λιγότερα.

Τολμώ επίσης να προβλέψω ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο φτασαμε στο ζενίθ και απο τώρα και στο εξής θα υπάρχει κυρίως κατηφόρα για πολλούς λόγους (κοινωνικούς, οικολογικούς, πληθυσμιακούς...) που σηκώνουν πολλές αναρτήσεις.

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Γράφεις τζιαι λαλείς μας:
- «... στην Κύπρο δεν προκειται να δουμε ανάπτυξη για πολλά χρόνια»
- «Τολμώ επίσης να προβλέψω ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο φτασαμε στο ζενίθ και απο τώρα και στο εξής θα υπάρχει κυρίως κατηφόρα για πολλούς λόγους...»

Μα καλά σιόρ, πότε εν να παραδεχτείτε ότι ο καπιταλισμός έφαεν τα ψουμιά του;

Ανώνυμος είπε...

Anef, αν έφαεν τα ψουμιά του ο καπιταλισμός θα πρέπει να σε ανυσυχεί. Γιατί πέραν αυτού δεν υπάρχει τίποτα! Ήρθε άραγε το τέλος;
(Όπως γνωρίζεις, εγώ δεν στοιχηματίζω σε αιώνια και παραγωγική δυναστεία του καπιταλισμού, αφού όταν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί και το γένος των ανθρώπων. Νομίζω όμως πως παρά την εξαιρετικά σοβαρή κρίση που περνά, έχει ακόμα ψουμιά να φάει.)
Ζεπ, δεν αμφιβάλλω πως εκνευρίζω κάποιους. Στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχαν κάποιοι για να εκνευρίζω, δεν θα υπήρχε λόγος να γράφω.
Στην παρούσα συγκυρία, με ικανοποιεί που επιτέλους συμμερίστηκε την αμπαλατοσύνη μου και η κυβέρνηση μας.

Bananistanos είπε...

Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα καπιταλισμού αλλλά αριθμιτικής και ανθρώπινης φύσης. Αλλά έστω ας δεχτούμε ότι φταίει ο καπιταλισμός, τι προτείνεις; Ποιό είναι αυτό το σύστημα που για παράδειγμα στη περίπτωση της Κύπρου θα δημιουργήσει 30000 παραγωγικές* θέσεις εργασίας;

*παραγωγικές σημαίνει θέσεις που παράγουν αξία μεγαλύτερη της εργασίας, όχι θέσεις βιτρίνα που να πληρώνονται με δανεικά από τα εγγόνια μας.

Anef_Oriwn είπε...

Strovoliotis,

Αν δεν υπάρχουν ή προκύψουν πολιτικές δυνάμεις που να διοχετεύσουν προς την σωστή κατεύθυνση την επαναστατική έκρηξη των πολιτών [των λαϊκών μαζών] και τους οργανώσουν για να στήσουν μια νέα κοινωνία τότε όντως με τη γενική κατάρρευση του καπιταλισμού θα επέλθει το χάος!!! Και μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι θα την σκαπουλάρει και τούτη τη φορά ο καπιταλισμός! Και τότε θα δεις τι θα γίνει με τους τραπεζίτες, λόγου χάριν! Για ρίξε και μια ματιά στο τελευταίο post του Aceras – “Τραπεζίτες go home”: http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2011/12/go-home.html

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Γράφεις:
«παραγωγικές σημαίνει θέσεις που παράγουν αξία μεγαλύτερη της εργασίας, όχι θέσεις βιτρίνα που να πληρώνονται με δανεικά από τα εγγόνια μας» - Απορία: Έτσι γινόταν μέχρι τώρα στο καπιταλιστικό σύστημα της Κύπρου? Και γιατί τα αυτά προβλήματα τα έχουν ΟΛΑ τα καπιταλιστικά κράτη;
Κι όταν αναφέρεσαι σε «ανθρώπινη φύση», τι ακριβώς εννοείς και τι είναι αυτό που την καθόρισε?

ο ύποπτος είπε...

http://ipoptos99.blogspot.com/2011/04/1001-17.html

Anef_Oriwn είπε...

Καλώς τζιαι τον παλιοπαρέα [παρέας από τα παλιά] τον Ύποπτο! Long time, No sea/see! Χάθηκες και ΜΑΣ έλειψες!
Σ’ ευχαριστώ για το link που παράθεσες και το οποίο παραπέμπει σε κάποιο παλιό post σου. Απαντήσεις στα όσα έγραφες τότε είχα δώσει σε δύο σχετικές παρεμβάσεις. Σ’ αυτές παραπέμπουν τα links:
- http://ipoptos99.blogspot.com/2011/04/1001-17.html?showComment=1302782842759#c7640841181095637221 και
- http://ipoptos99.blogspot.com/2011/04/1001-17.html?showComment=1302889135002#c8236633545475202577

Να σημειώσω ότι τότες απέφυγες επιμελώς να καταπιαστείς με την ουσία ων σχολίων μου και να απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα. Βασικά ο λόγος σου κάμνει κριτική στο ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο από δεξιά. Έγραφα χαρακτηριστικά τότε:
«...αγαπητέ φίλε, έχω την αίσθηση ότι με τις τοποθετήσεις ΣΟΥ υποβάλλεις πως ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ κάμνουν κακή διαχείριση του καπιταλισμού! Τούτο ΔΕΝ είναι αντιφατικό με άλλες τοποθετήσεις ΣΟΥ ότι το ΑΚΕΛ δεν λειτουργεί ως πραγματικά Αριστερό Κόμμα;»

Bananistanos είπε...

άνεφ, δεν μου απάντησες ποιο σύστημα θα δόσει δουλιά στους 30000 ανέργους. Εγώ υποθέτω πως αν ας πούμε δεν είχαμε καπιταλισμό αλλά κομμουνισμό το κράτος θα έχτιζε έναν σούπερ εργοστάσιο παπουτσιών για να εργοδοτήσει τους 30000 άνεργους και τα παπούτσια θα τα εφυλάεν σε αποθήκες και θα επεριμενε τες σαρανταποδαρούσες να εξελιχτούν.

Το πρόβλημα, κατα την δίκή μου άποψη, το έχουν όλα τα δημοκρατικά (και όχι τα καπιταλιστικά κράτη) γιατι κάμνουν συχνά εκλογές με αποτέλεσμα οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δανείζονται για την πρόσκαιρη ικανοποίηση των ψηφοφόρων αδιαφορόντας για το μακρυνότερο μέλλον.

Όσο για την ανθρώπιν φύση, εννοώ την τάση των ανθρώπων να επιδιώκουν την συνεχόμενη βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσης ανεξαρτήτως κόστους. Τουτο καθορίστηκε μετά από εκατονταδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και ειδικότερα πριν από 70.000 χρόνια περίπου όταν εκράγηκε του υπερηφαίστιο Τομπα στη Σουμάτρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος χειμώνας διάρκειας 1000 χρόνων. Εξαιτίας αυτού του χειμώνα το ανθρώπινο είδος από μερικές εκατοντάδες χιλιάδεςεμειώθηκε σε μόλις 3-4000. Επιβίωσαν μόνο εκείνοι (και οι απόγονοί τους) που είχαν το γονίδιο και το νου να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Άλλο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης είναι ο εθισμός to power (δεν το βρίσκω στα ελληνικά). Τούτο επροέκυψε επίσης το τελευταίον εκατομύριο χρόνια όταν οι αρσενιτζοι επροσπαθούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της ομάδας τους για να γαμούν παραπάνω.

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Θεωρώ το ερώτημα σου «ποιο σύστημα θα δόσει δουλιά στους 30000 ανέργους», πολύ απλοϊκό και την προσέγγιση σου πολύ απλουστευμένη, [για να μην πω και εξυπνακίστική].
Κατ’ αρχάς, δεν είναι η οικονομική κρίση [ένα εγγενές πρόβλημα] του καπιταλιστικού συστήματος που δημιούργησε τους 30 χιλιάδες ανέργους; Πως, λοιπόν, αυτό το σύστημα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει δουλειά σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Μετά, όλοι αυτοί οι άνεργοι είναι μόνο κύπριοι ή έχει και κοινοτικούς; Κι αν έχει και κοινοτικούς [ανάμεσα στους ανέργους], γιατί δεν επιστρέφουν στις χώρες τους για να βρουν εκεί δουλειά; Μήπως υπάρχει κι εκεί πρόβλημα; Να κτίσουν κι εκεί «έναν σούπερ εργοστάσιο παπουτσιών για να εργοδοτήσει τους [...] άνεργους»;
Πέραν τούτου, αυτές οι 30 χιλιάδες άνεργοι σε τι δουλειές απασχολούνταν προηγουμένως; Μπορούν ως δια μαγείας να γινούν σήμερα παπουτσιήδες; Και γιατί όλοι παπουτσιήδες; [Τι κόλλημα κι αυτό!] Εν πρέπει να γίνουν μελέτες για τες ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς; [Εγώ, ας πούμεν είμαι σε μια διαδικασία να περάσω σ’ άλλη επαγγελματική ενασχόληση]... Οι πιο πολλοί από τους σημερινούς ανέργους απασχολούνταν μέχρι πριν 2-3 χρόνια στες οικοδομές. Ήταν κτίστες, καλουψιήδες, σιδεράδες, μπετατζιήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πελεκάνοι, αλουμινιτζιήες, κωμοδρόμοι, φορτηγατζιήδες, χειριστές εκσκαφέων, λατόμοι, θερμαντζιήδες, πωλητές ειδών υγιεινής, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές και πολλοί άλλοι... Εν να τους βάλουμε τούτους ούλλους σ’ «έναν σούπερ εργοστάσιο παπουτσιών»; Πολλά ζαβή και ψυχροπολεμική ιδέα έχεις γα τον κομμουνισμό! Μήπως πολλοί εξ αυτών θα πρέπει να στραφούν ή να επιστρέψουν στον πρωτογενή κλάδο της οικονομίας [την γεωργία και την κτηνοτροφία];

Δκυο λόγια και για τις τοποθετήσεις σου για την «ανθρώπινη φύση»:
«Η τάση των ανθρώπων να επιδιώκουν την συνεχόμενη βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσης ανεξαρτήτως κόστους», γιατί να μην μπορεί να γίνεται συλλογικά; Οι άνθρωποι στους πρωτόγονους χρόνους δεν ζούσαν σε κοινότητες [ή σε «ομάδες» λες κι εσύ]; Αυτή η «ανθρώπινη φύση» [όπως την ονομάζεις] δεν είναι αποτέλεσμα της κατοχύρωσης της ατομικής ιδιοκτησίας; Ενδιαφέρον θα ήταν αν έριχνες και μερικές ματιές στο βιβλίο του Ένγκελς “Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους”!

Bananistanos είπε...

--Σε ένα εργοστάσιο παπουτσίων δεν εργάζονται παπουτσήδες αλλά ανειδίκευτοι εργάτες. Οι ειδηκευμένοι εν 5-10%. Εδούλεψα σε έτσι εργοστάσιο τζε ξέρω. εξ'ου τζε το "κόλλημα". Τούτες ούλλες οι ειδικότητες που ανάφερες μπορούν να δουλέψουν σε έτσι εργοστάσιο αλλά θα πιάννουν τα μισά που επιάνναν πριν. Το πρόβλημα είναι μπορούν να υπάρξουν αρκετά επικερδή "εργοστάσια" για να απορροφήσουν όλους τους ανέργους;

--Μιλάς για το καπιταλιστικό σύστημα λες και υπάρχει κάποια άλλη καλύτερη επιλογή, λες και αν χρησιμοποιούσαμε άλλο σύστημα θα ήταν καλύτερα τα πράματα ή αν το εφαρμόσουμε τώρα θα λύσει όλα τα προβλήματα. Υπάρχει άλλο σύστημα;

--Να υποθέσω με τα λεγόμενα σου ότι διαφωνείς με τη δωρέαν εκπαίδευση, να σταματήσουμε να βγάζουμε άνεργους επιστήμονες, και να στρέψουμε τη νεολαία στη γεωργία. Μόνο που πρέπει να τους πείσουμε να εργάζονται με €500 το μήνα διαφορετικά θα αγοράζουμε τα αγούρια προς €10 το κιλό. Για μένα η δωρεάν εκπαίδευση είναι ένας από τους λόγους της κρίσης: ξοδεύουμε πολλά λεφτά για να βγάλουμε άνεργους, ενώ σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς θα διάλεγαν τους λίγους που πέρνουν τα γράμματα και του υπόλοιπους θα τους έριχναν στα εργοστάστάσια. Ποιό είναι το πιο σωστό;

Για την ανθρώπινη φύση πάω πάσο, δεν έχω ώρα/όρεξη για βιβλία. Τζεινο που ξέρω (διόρθωσμε αν κάμνω λάθος) η ιστορία δεν έσχει κάποιο παράδειγμα μακροχρονιας συλλογικής προσπάθειας για το κοινό καλό. Τι σημασία έχει η ιδιοκτήσία. Πχ οι παπάδες, δεν τους "ανήκει" τίποτε αλλά ζουν σαν βασιλιάδες τζε νομίζουν κρατουν το θεο που τ'αρ@@@@.

Πάω για ύπνο...

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Κι εγώ θα παω για ύπνο σε λίγο...
Όμως πριν απ’ αυτό ακόμα δκυο τρία λόγια:

- Γράφεις: «Τούτες ούλλες οι ειδικότητες που ανάφερες μπορούν να δουλέψουν σε έτσι εργοστάσιο αλλά θα πιάννουν τα μισά που επιάνναν πριν.»--- Μα καλά εν καλλίττερα να εν άνεργοι τζιαι μεν πιάννουν τίποτε; Το πρόβλημα θα είναι που θα πουλούν τα παπούτσια ή ποιοι θα τα ‘γοράζουν! Εξ ου και οι αερολογίες περί ανάπτυξης σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης στον καπιταλισμό. Αλλά είπαμε δεν θα φτιάξουμε μόνο εργοστάσια για παπούτσια. Θα απασχοληθούμε και με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Και γι’ αυτά όμως απαιτείται μια υποτυπώδης επιμόρφωση.

- Και βεβαίως υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον καπιταλισμό: Ο Σοσιαλισμός! Και μην μου ξεκινήσεις τα κουφά περί “υπαρκτού σοσιαλισμού” και συστήματος που απέτυχε, γιατί κι ο καπιταλισμός εδώ και 300 χρόνια μια σκέττη αποτυχία είναι!

- Που είδες ότι διαφωνώ με τη δωρεάν παιδεία; Μάλλον εσύ διαφωνείς! Σχετικά με την εκπαίδευση σ’ ένα «κομμουνιστικό καθεστώς», αντιγράφω από το Blog της Καϊshας [link: http://kaisitree.blogspot.com/2011/11/blog-post_19.html]:
«Στο γυμνάσιο τα φροντιστήρια ήταν άγνωστη λέξη.
Τα δίδακτρα επίσης.
Δεν είχε σημασία ποιος ήσουν, τι δουλειά έκανες, πόσο χαμηλά στην κοινωνική τροφική αλυσίδα ήσουν. Τα παιδιά σου μπορούσαν όχι μόνο να σπουδάσουν ότι ήθελαν, αλλά και να αναπτύξουν παράλληλα και ό,τι ταλέντο είχαν. Πάλε μούχτιν. Μια καθαρίστρια μπορούσε, χωρίς να στερηθεί (σημαντικό αυτό), να στείλει το παιδί της να μαθαίνει και σαξόφωνο και πιάνο και όμποε και πιθκιαύλι και ότι ήθελε και να γίνει και ιατρός άμα μπορούσε. Υπήρχαν σχολεία στα οποία μπορούσαν να πάνε όσοι είχαν κάποια ιδιαίτερη κλίση ή ταλέντο ας πούμε μουσικά, καλών τεχνών, γυμναστικά, μαθηματικά (μαθηματικό γυμνάσιο πήγε και η μαμά) κτλ.
Τα πανεπιστήμια είχαν υψηλότατο επίπεδο και η εξέταση ήταν και γραπτή και προφορική, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τα περιθώρια για σκονάκι ήταν εξαιρετικά στενά.»


- Αναφορικά περί αγοράς αγγουριών σε τιμή €10 το κιλό, επέτρεψε μου να σου πω ότι κάπου μπερδεύτηκες. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης [που θα ‘πρεπε να τον ξέρεις] δεν υποβάλλει ότι όταν υπάρχει πληθώρα από ένα προϊόν τότες τούτο είναι και πιο φτηνό; Οι πιο πολλοί γεωργοί δεν θα παράγουν και πιο πολλά προϊόντα;

- Για την ανθρώπινη φύση δεν θα το συνεχίσω αφού

Anef_Oriwn είπε...

Οοοπππααα!!! Οι Στάνταρς and Πουρς επροειδοποιήσαν [βλ. απέλυσαν] ότι θα υποβαθμίσουν ΟΛΕΣ τες χώρες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της κραταιάς Γερμανίας, όπως τζιαι της Γαλλίας.
Αντιγράφω από διαδικτυακή σελίδα [link: http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/apeilh_ypovathmishs_gia_olh_thn_eyrwzwnh.1525257.html], κάτι που μετάδωσε σήμερα το πρωί και το Ράδιο Πρώτο:
«Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες
Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.
Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor’s ανησυχεί για τις "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης, σημαίνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό των χωρών αυτών εντός 90 ημερών.»


Πάω στοίshημαν ότι τζιαι για τούτον θα φταίει ο Γριστόφκιας!

Ανώνυμος είπε...

8a ftaiei o garos, 8a ftaiei.
ti h8ele thn proedria mesa se mia akrws kapitalistiki evrwpi?

Anef_Oriwn είπε...

Ρε Ανώνυμε, μα που εν που ζιείς για να θωρείς γύρω σου γάαρους; Στο πάρκο γαϊδάρων στο Βουνί;

Bananistanos είπε...

Άνεφ,
-το παράδειγμα με το εργοστάσιο είναι για να δείξω ότι το να εργοδοτείς κόσμο σε μιαν επιχείρηση (ή στην κυβέρνηση) που δεν είναι επικερδής δεν είναι λύση γιατί κάποτε θα πρέπει να καλυφθεί η ζημιά. Το ίδιον ισχύει και στη γεωργία. Αν γινούν τα αγγούρια χώμα και οι γεωργοί δεν βγάζουν τα έξοδα τους πάλε δημιουργείται ζημιά (μη επικερδής επιχείρηση) που θα πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον.

Για τη παιδία: πιο ποσοστό σπουδαζε στο κομμουνιστικό καθεστώς; Ας περιορίσουμε και εμείς τη δωρεάν εκπαιδευση σε αυτό το ποσοστό (και οι υπόλοιποι ας γίνουν γεωργοί ή παπουτσήδες)

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Θέλεις να πεις να παραδειγματιστούμε από το αποτυχόν «κομμουνιστικό καθεστώς»

Bananistanos είπε...

Αν αναφέρεσε στο δωρεάν (τριτοβάθμια)παιδεία μόνο στο τοπ πχ 10% αντί σε όλους, ΝΑΙ