Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ανάρτηση 71/2011 [επίκαιρη, οικονομική, πακκετταρισμένη, δημοσιονομική, εξυγιαντική διαρθρωτική, διασωστική(;) κι αντι-“αγανακτισμένη”] – Σκέψεις πάνω στα προτεινόμενα [από το ΑΚΕΛ] μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης τζιαι για τούς “Αγανακτισμένους”...


Προλογικά:

Το πακέτο οικονομικών μέτρων [που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Κυβέρνησης και των Συντεχνιών – αυτές του δημόσιου και του ημικρατικού τομέα] για εξυγίανση [όπως την λαλούν] ή για αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών, πάει αύριο τ’ απόγευμα [με ή χωρίς αλλαγές ή προσθετά μέτρα από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης] στη Ολομέλεια της Βουλής για υπερψήφιση/έγκριση, ή τροποποιήσεις ή και απόρριψη. Πάντως οι Συντεχνίες ως διαφαίνεται είναι έτοιμες για παναπεργία σε περίπτωση που υπάρχουν ανατροπές από την Αντιπολίτευση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στον κοινωνικό διάλογο...

Σίγουρα η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της παγκόσμιας [και κατ’ επέκταση και τοπικής] οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολη και χρειάζεται να γίνουν πολλά και επώδυνα για να διασωθεί [αν μπορεί τελικά να σωθεί] η καπιταλιστική μας οικονομία – αφού δεν βλέπω να υπάρχουν οι συνθήκες για να πορευτούμε προς άλλη κοινωνικοοικονομικά κατεύθυνση.

Φυσικά κάποιοι [από τη νεοφιλελεύθερη φουλλο-νικολάκικη οπισθοδρομική κομπανία] έχουν αφηνιάσει και κάμνουν τον παν για να μην έχουν αφηνιάσει κι απαιτούν να μην ληφθούν καθόλου υπ’ όψη οι Συντεχνίες και να εφαρμοστούν μέτρα που δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον πλούτο.

Όπως γράφει [επί του θέματος] κι ο δημοσιογράφος Νεόφυτος Νεοφύτου στη σημερινή [25/8] “Χαραυγή” [στήλη “Υπογραμμίσεις”, [σελ. 8 – link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-10012-gr.php]:

“Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων στην οικονομία, αλλά και την επίλυση χρόνιων στρεβλώσεων στο δημόσιο τομέα, συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τους Αβ. Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλο ανέσυραν τη νεοσυντηρητική τους επιχειρηματολογία, ζητώντας μονομερώς και ισοπεδωτικά μείωση μισθών και αφαίρεση εργατικών κεκτημένων. Ζητούν εδώ και τώρα «θυσίες» από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, χωρίς να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και για τον ιδιωτικό τομέα, όπου εκεί υπάρχουν πλουσιοπάροχα και «αφορολόγητα» εισοδήματα. Σίγουρα, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν προνόμια και υπερπρονόμια στο δημόσιο τομέα, τα οποία οδηγούν σε υπερβολικά μεγάλο κρατικό μισθολόγιο, το οποίο δεν είναι ανάλογο της παραγωγικότητας. Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίζει ότι αυτές οι οικονομικές στρεβλώσεις δημιουργήθηκαν και υπάρχουν από το 1960 μέχρι σήμερα. Τις βρήκε μπροστά της αυτή η Κυβέρνηση, η οποία εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Ο δημόσιος τομέας να καταβάλλει το δικό του μερτικό για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα να ληφθούν και μέτρα που να κατευθύνονται προς τους έχοντες και κατέχοντες του ιδιωτικού τομέα...”

Την ίδια ώρα ο συντάκτης του “Φιλελευθέρου” Νίκος Τόκας γράφει στη σημερινή [25 τ’ Αυγούστου] έκδοση της εφημερίδας, στη στήλη του “Αντιρρήσεις” [σελ. 7]:

«Φτωχότεροι θα γίνουμε μόλις μπουν σε ισχύ και τα όποια νέα οικονομικά μέτρα, αλλά είμαστε… υποχρεωμένοι να τα αποδεχτούμε, αφού είναι… για την πατρίδα, ρε γαμώτο! Ένα πράγμα μόνο ποτέ δεν πρέπει να ανεχθούμε: Τα… πατριωτικά μαθήματα και τα… σεμινάρια για λιτότητες και θυσίες, τα προερχόμενα από βολεμένους. Οι οποίοι, εκστομίζοντας... εθνικές βαρέλες, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλούν και εθνικό χρέος. Λαϊκιστές της κακιάς ώρας - ονομάζονται!»

*******************
Εισαγωγικά:

Επίσης στη σημερινή “Χαραυγή”, στη σελ. 3, υπήρχε κι ένα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Έμιλυς Μιντή, όπου παρουσιάζονταν “24 άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης”, όπως τα πρότεινε το ΑΚΕΛ και με τα οποία ως υπολογίζεται θα αποδώσουν εξοικονομήσεις €750 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2012 [link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-9997-gr.php].

******************
Στο ψητό:

Πιο κάτω θα σχολιάσω μερικά απ’ αυτά τα [προτεινόμενα] μέτρα. Τούτα [τα μέτρα] αποτελούν προτάσεις για συγκεκριμένες διαρθρωτικές κινήσεις και ενέργειες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειλικρινά διερωτούμαι γιατί αυτά τα μέτρα δεν αναλήφθηκαν τόσα χρόνια όταν στη διακυβέρνηση του τόπου βρίσκονταν (κεντρο)δεξιά κόμματα, αξιωματούχοι των οποίων ξεσχίζουν τες σωβρακοφανέλλες τους σήμερα γι’ αυτά τα προβλήματα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν ...

{Παραθέτω πρώτα το προτεινόμενο μέτρο και δίπλα τις σκέψεις, τα σχόλια, τις απορίες και τα (δι)ερωτήματα μου}...

- «2. Κατάργηση ημικρατικών οργανισμών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους» --- Αρκετούς ημέτερους εσάσαν τα κυβερνώντα κόμματα της Δεξιάς από σύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας!

- «4. Κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (1500 περίπου)» --- Μα καλά τζιείνοι που εκατείχαν τούτες τες θέσεις πριν να κενωθούν τι δουλειά εκάμναν; Επαντούσαν μούγιες;

- «5. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5000 τα επόμενα 5 χρόνια και εισαγωγή πρόνοιας για μια μόνο πρόσληψη για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις.» --- Δηλ. ρε παιδκιά να θεωρήσουμε ότι τούτη τη στιγμή έχουμε 4000 υπεράριθμους υπάλληλους στη Δημόσια Υπηρεσία; Αφού οι θέσεις τους ΔΕΝ θα ξαναπροκηρυχτούν τούτη τη στιγμή τι κάμνουν. Κάθουνται τζιαι κνίθουνται; Τζιαι ποιοι τζιαι γιατί τους επρόσλαβαν;

- «6. Εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας» --- Έshει κάποιους που εν ι-ξικολλούν που τζιαμέ που τους επήραν όταν επροσληφθήκαν, ανεξαρτήτως του αν έχει δουλειά ή όχι ...

- «7. Περαιτέρω μείωση των υπερωριών» --- Κάτι δεν παει καλά! [Μάγος είμαι;]. Γίνεται να ‘χουμε υπεράριθμους υπαλλήλους και να πληρώνουμε και υπερωρίες!

- «8. Μείωση των κλιμάκων εισδοχής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τους νεοεισερχόμενους κατά 10%» --- Τούτο ίσως περιορίσει και το απωθημένο του κύπριου γονιού να θέλει να βολέψει το παιδί του στο Δημόσιο!

- «9. Ένταξη των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα» --- Καλά κρασιά! Καλημέρα τζι’ έφεξεν! Ποιοι όμως θεσμοθέτησαν τα υπερ-προνόμια, τα υπερ-ωφελήματα και τις πολλαπλές συντάξεις των Δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των υψηλόμισθων; Τι άραγε να γράφει για όλα αυτά στα εμβριθή πονήματα του ο σούπερ οικονομολόγος [με τις πολλαπλές συντάξεις των 150 χιλιάδες ευρω ετησίως] Χριστόδουλος Χριστοδούλου; Και δεν είναι οι ομοϊδεάτες και ομογάλακτοι του πολιτικοί, που φωνάζουν σήμερα με τόσο πάθος για την κατάργηση όλων αυτών των προνομίων, που τα είχαν προωθήσει; Ξέρετε ότι είχεν/έχει εμπεδωθεί στην συνείδηση των κυπρίων, ότι αυτή η πρακτική ήταν είναι κάτι το φυσιολογικό για τους εργαζόμενους στη δημόσια και ημικρατική υπηρεσία όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιοι το καλλιέργησαν αυτό;

- «12. Στόχευση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων για εξοικονομήσεις €200 εκ.» --- Τζιαι να δούμεν τζιαι κάποια στιγμή τζιαι ποιοι θεωρούνται πρόσφυγες κι αν όλοι δικαιούνται χορηγία για ανέγερση [προσφυγικής – λέμε τώρα] κατοικίας! Και να ξαναμελετηθεί και η στόχευση της φοιτητικής χορηγίας!

- «13. Έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ» --- Μα καλά, όταν η διακυβέρνηση Κληρίδη επέβαλλε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό της ΑΤΑ, γιατί δεν προωθήθηκε τζιαι ο περιορισμός ή/και η κατάργηση της για τους ανώτερους και υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους; Δεν τολμούσαν ή έλεγαν «τούτοι [οι υπάλληλοι] εν δικοί μας, τζι’ αΐστε τα πράματα όπως έχουν»;

- «14. Μείωση της γραφειοκρατίας» --- Αλήθεια, πως; Υπάρχει θεραπεία;

- «15. Μείωση επιδομάτων βάρδιας και υπερωριακής απασχόλησης» --- Όπως και για το σημείο 7, διερωτούμαστε κατά πόσο οι υπερωρίες [τουλάχιστον] είναι τόσο απαραίτητες... Άστε που πολλοί προτιμούν να εργάζονται σε ώρες που μπορεί αν υπάρξουν υπερωρίες!

- «18. Αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%» --- Εμείς μόνο χρέη έχουμε!

- «19. Αναθεώρηση των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας για περίοδο 3 ετών, μέχρι να εκτιμηθούν οι αξίες του 1980 σε τρέχουσες τιμές» --- Κατύshι ΣΑΣ που τον Φούλλην!

- «24. Πρόσθετα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής» --- Μα καλά, ρε συντρόφοι, τον Φούλλη αρωτήσετε τον; Εν νεν «τούτος» που θέλει να περάσει νομοθεσία για αμνήστευση των φοροφυγάδων;

Όλες αυτές οι βέβηλες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου τα βράδια και με κάμνουν να αγανακτώ για το κράτος που δημιούργησε η ΕΟΚΑΐτικη Δεξιά στην Κύπρο. Η δικιά μου η συνείδηση όμως εν με ταλαιπωρεί [όπως εταλαιπωρούε τζιαι τον Χατζιή στο γνωστό άσμα του], αλλά έχει πλάκα που προσπαθούν να φκουν “κούππες άπαννες”! Μήπως τελικά [όπως εύλογα διερωτάται και ο NicosTrim στο Blog του] «Μήπως οι αγανακτισμένοι πρέπει να πάνε στην Πινδάρου;» [link: http://thetrim1.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html] ή ακόμα έξω κι από την Αρχιεπισκοπή ή τη Βουλή, συμπληρώνω εγώ;

Τι σου είναι όμως κι αυτοί οι “Αγανακτισμένοι” κι “Αφυπνισμένοι” και Αλυσοδετήτες [του Προεδρικού];

Ένας επιστολογράφος τής  “Χαραυγής” [ο Γεώργιος Πογιατζιής] με άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στη σελ. 38, τους αποκαλεί “Αγανακτισμένο όχλο”. Πιο συγκεκριμένα γράφει:

“Αλήθεια τι ζητούν αυτοί που διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό; Μονάχα ένα πράγμα. Με μια μανιοκαταθλιπτική
επιμονή ζητούν την πολιτική (αν μπορούσαν σίγουρα και τη φυσική) εξόντωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε αλλαγές στις κρατικές δομές, ούτε διερεύνηση της δημοκρατίας, ούτε ισότιμη κατανομή βαρών, ούτε πλήρη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων ή όσων πραγματικά ευθύνονται γιατί είτε με πράξεις είτε με παραλήψεις συνέτειναν στην τραγωδία. Μόνο να φύγει ο Χριστόφιας.
Αυτή η αρρωστημένη επιμονή τους ενάντια στον Χριστόφια θυμίζει τη ρήση που λέει «Θέλει η π……α να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει» αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές προθέσεις και τα κίνητρά τους. Ότι πρόκειται δηλαδή για ένα συνονθύλευμα από άτομα, τα οποία αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ο κάθε ένας θέλει να εκμεταλλευτεί για δικούς τους σκοπούς και συμφέροντα τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και το δράμα των συγγενών των θυμάτων.
Ο Συναγερμός για να επανέλθει στην εξουσία και οι άλλοι, οι οπαδοί της μη λύσης, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι και ακροδεξιά σαβούρα επιδιώκουν την εξαφάνιση του Χριστόφια, μπας και πετύχει κάτι στο Κυπριακό. Ούτε διερευνητικές επιτροπές ούτε πορίσματα, τίποτα δεν τους αγγίζει. Μόνο να φύγει ο Χριστόφιας...”

***********************
Ες αύριον όμως τα σπουδαία! Θα πάμε για παναπεργία, οξά εν ‘χουμε εσωκομματικές αναδιπλώσεις ή/και ρήξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 25/8/2011

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι αγανακτισμένοι στο προεδρικό δε φωνάζουν για να οικονομικά μέτρα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει ένα δικό τους άνθρωπο εξαιτίας της αμέλειας των υπευθύνων και θέλουν απλά δικαίωση. Οι περισσότεροι έχουν κουραστεί από κυβερνήσεις και κόμματα οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους τούτης της πολιτείας. Ζητούν για πρώτη φορά να υπάρξει δικαίωση με την τιμωρία των υπευθύνων με την ελπίδα ότι οι μελλοντικοί ηγέτες θα πάψουν να υποτιμούν το λαό τους και θα σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Τωρά πως εσύνδεσες την οικονομική κρίση της κυπριακής οικονομίας η οποία επιδεινώνεται σταδιακά λόγω των ερασιτεχνικών χειρισμών της άπειρης κυβέρνησης εν εκατάλαβα ακόμα. Και κάτι άλλο: οι αγανακτισμένοι δεν είναι μόνο απογοητευμένοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά με όλους τους πολιτικούς.
Τέλος, η οικονομία της Κύπρου πάει από το κακό στο χειρότερο όχι μόνο εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης αλλά και εξαιτίας της έκρηξης στο Μαρί! Έτσι απλά για να μη ξεχνιόμαστε.

Μάντης είπε...

πετάει ο γάιδαρος,πετάει!
μόνο με την AEGEAN και το ΑΚΕΛ.

ο ΚΟΤ σπονσάρει την ΟΜΟΝΟΙΑ μετά που συμφώνησαν οι 2 πλευρές, όπως στις φανέλες της ομάδας αναγράφεται το σύνθημα "μένω Κύπρο".

Μάντης είπε...

ΑΕΚάρα και ξερό ψωμί ρε μάντηες!!!!!

Anef_Oriwn είπε...

Με τον Μάντη ΔΕΝ θ’ ασχοληθώ! Απλώς να σημειώσω ότι έχει απωθημένα!

**********************
Ανώνυμε [ημερ. 26/8/11 7:21 μ.μ.],

Η πλειοψηφία των λεγόμενων “Αγανακτισμένων” ΔΕΝ «... έχουν χάσει ένα δικό τους άνθρωπο» [στην έκρηξη στο Μαρί]. Οι πλείστοι είναι όπως περιγράφονται στο απόσπασμα που παράθεσα. Πάρε παράδειγμα ποιοι ηγούνται τζιαι ποιοι βασικά κάμνουν ομιλίες. [Και κάποιοι απ’ αυτούς έχουν αναφερθεί και στα της Οικονομίας] ...
Για το ποιοι είναι ηγήτορες δες και σχετικό ρεπορτάζ της “Σημερινής” από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν μερικές μέρες – link: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/412461

Σίγουρα και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας έχει επιδεινωθεί «εξαιτίας της έκρηξης στο Μαρί». Όμως «για να μην ξεχνιόμαστε» να σημειώσω ότι έχουμε να κάμουμε με μια παγκόσμια κρίση του συστήματος.
Όπως έγραψα και στου Strovolioti [link: http://strovoliotis.wordpress.com/2011/08/26/%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%cf%8e%ce%bd-vs-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf/#comment-5527]:
«Η κρίση δεν έχει να κάμει ούτε με τους υψηλούς μισθούς, τα υπερ-προνόμια και τα πολλαπλά ωφελήματα των δημοσίων υπάλληλων. Ούτε όμως και με τη διάφορα που όντως υπάρχει στα ωφελήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα [πλην των τραπεζών] … Και φυσικά ούτε και με τις βασιλικές απολαβές των λεγομένων golden boys ή σε διαχειριστικά λάθη στην οικονομία. [Κάμνουν λάθη και οι οικονομολόγοι του καπιταλισμού;] Γιατί υπάρχει κρίση και στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία κι ακόμα και στην Αμερική; Έχουν κι εκεί τέτοια προβλήματα με τα δημοσιονομικά τους [ψηλούς μισθούς και συνταξιοδοτικά];
Η κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής προϊόντων [για τα οποία υπάρχει αδυναμία να απορροφηθούν από τον κόσμο - είτε λόγω οικονομικής στενότητας τού κόσμου, είτε λόγω της τεράστιας πληθώρας προϊόντων] και της υπερ-συσσώρευσης του κεφαλαίου, το όποιο δεν μπορεί πλέον να επανεπενδυθεί και να αναπαραχθεί.»

Anef_Oriwn είπε...

Τελικά με τις ψήφους της Δεξιάς [ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ] πέρασε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που καταθέσαν τα πιο πάνω κόμματα για αύξηση της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων από 2.5% [όπως συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Συντεχνιών] σε 3%! Εναντίον της τροπολογίας ψηφίσαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων. Αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις των Συντεχνιών...

Ψυχάκιας είπε...

Anef_Oriwn κατά κάποιο τρόπο η οικονομία του τόπου αλλά και τα ψυχολογικά μας, βασίζονται πλέον στις αποφάσεις των συντεχνιών.
Αν οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες τότε ποιος θα πληρώνει τους ψυχίατρους και τα ψυχοφάρμακα μας?

Ο Anef_Oriwn πολύ ορθά πιστεύω κατέληξε στο πιο κάτω συμπέρασμα:
«Η κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής προϊόντων [για τα οποία υπάρχει αδυναμία να απορροφηθούν από τον κόσμο - είτε λόγω οικονομικής στενότητας τού κόσμου, είτε λόγω της τεράστιας πληθώρας προϊόντων] και της υπερ-συσσώρευσης του κεφαλαίου, το όποιο δεν μπορεί πλέον να επανεπενδυθεί και να αναπαραχθεί.»

Η άνοδος του Χίτλερ και του ναζισμού καθώς και ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της τότε εποχής. Είχε συμβεί αυτό που ο Anef_Oriwn μας έχει επισημάνει.

ιων σκεπτικός είπε...

Εχω την εντύπωση ότι πίσω από την επιμονή των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ για το 3% αντί του 2,50% που συμφωνήθηκε από τους εργαζομενους και τις συντεχνίες τους, είναι πρώτιστα θέμα γοήτρου, δηλ. ποιός θα φανεί ότι έχει δύναμη. Ποιού εγίνηκεν το δικόν του. Των συντεχνιών όξα της αντιπολίτευσης. Το ποιός θα έχει το πάνω χέρι είναι αυτονόητο ότι έχει σημασία για τα περαιτέρω βήματα.

Τωρά εν λογικό να σου διώ 2,50% με το κκέφιν μου, τζιαι να σου λαλώ να συνεχίσουμεν την συζήτησην για παρακάτω, τζιαι να μου λαλείς όι θέλω 3% τζιαι θα τα πάρω με το έτσι θέλω; Πως θα συνεχιστεί ο διάλογος και η συνέναιση κάτω από αυτές τες συνθήκες;

Από την άλλη μήπως άραγε οι Φουλλονικολάκηδες σπρώχωνουν τα πράγματα στα άκρα για να αναγκάσουν τις συντεχνίες να οδηγηθούν σε απεργίες ή και άλλες αντιδράσεις; Οι απεργίες όμως και η αποσταθεροποίηση πλήττουν το κράτος, την κυβέρνηση, τον τουρισμό, τη παραγωγή. Ουσιαστικά αναγκαζουν τις συντεχνίες και τους εργαζομενουςν να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης, με την οποία κυβέρνηση ουσιαστικά είχαν συμφωνήσει!!

Τελικά πάνω στους ώμους των εργαζομένων και των συντεχνιών φορτώνεται και το βάρος της διατήρησης της κοινωνικής και εργατικής ειρήνης.

Φαίνεται ότι κάποιοι ζηλεύουν τις κινητοποιήσεις του κόσμου εναντίον των κυβερνήσεων τους που βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες και κυριως στην Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις δούμε και στους δρόμους της Κύπρου, γιατί κάτι τέτοιο πολύ θα τους βόλευε στα σχέδιά τους.

Ψυχάκιας είπε...

Ο ιων σκεπτικός είναι πολύ σωστός.
Φυσικά εγώ το Μόνο που δεν βλέπω στα σχέδια αυτών που τορπιλίζουν δημοκρατικές και θεσμικές μεθόδους και όργανα για επίλυση διαφόρων θεμάτων της οικονομίας και εργασιακών σχέσεων , είναι η ζήλεια.
Το μόνο που διακρίνω σε αυτούς που παριστάνουν ευκαιριακά τον part time Πρόεδρο χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή εντολή, είναι η μωρία(λίαν επιεικώς).
Δε θα μου φανεί παράξενο αν οι βουλευτές των 3 κομμάτων, ζητήσουν μέρος του μισθού του προέδρου της ΚΔ.

Παρόλο που δε ψηφίζω ΑΚΕΛ και συνεχώς κατακρίνω την κυβέρνηση Χριστόφια για τα διάφορα σκάνδαλα και την τραγωδία στο Μαρί που φέρει μεγάλες ευθύνες, εντούτοις θα προτιμούσα ένα ΑΚΕΛ του 50% και με μια γερή οικονομία του τόπου, Παρά ένα ΑΚΕΛ του 15-20% αλλά με μια πατρίδα χωρίς πατρίδα, χωρίς υπηκόους.

Anef_Oriwn είπε...

Ψυχάκιας,

Αφού συμφωνείς με τη τοποθέτηση μου ότι «Η [καπιταλιστική] κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής προϊόντων [για τα οποία υπάρχει αδυναμία να απορροφηθούν από τον κόσμο - είτε λόγω οικονομικής στενότητας τού κόσμου, είτε λόγω της τεράστιας πληθώρας προϊόντων] και της υπερ-συσσώρευσης του κεφαλαίου, το όποιο δεν μπορεί πλέον να επανεπενδυθεί και να αναπαραχθεί», γιατί δεν υιοθετείς και την άποψη ότι η μόνη θεραπεία είναι και η ανατροπή του καπιταλισμού;
[Για το θέμα των αιτιών των καπιταλιστικών κρίσεων θα αναφερθώ πιο λεπτομερώς σε νεο άρθρο μου λίαν συντόμως] ...

Και σίγουρα «... στα σχέδια αυτών που τορπιλίζουν δημοκρατικές και θεσμικές μεθόδους και όργανα για επίλυση διαφόρων θεμάτων της οικονομίας και εργασιακών σχέσεων , [ΔΕΝ] είναι η ζήλεια», αλλά σημαντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, όπως ας πούμεν η διευκόλυνση του Αναστασιάδη να γίνει Πρόεδρος!

Anef_Oriwn είπε...

Ίωνα Σκεπτικέ,

Προσυπογράφω τη (δι)ερωτητική τοποθέτηση σου ότι «Τωρά εν λογικό να σου διώ 2,50% με το κκέφιν μου, τζιαι να σου λαλώ να συνεχίσουμεν την συζήτησην για παρακάτω, τζιαι να μου λαλείς όι θέλω 3% τζιαι θα τα πάρω με το έτσι θέλω; Πως θα συνεχιστεί ο διάλογος και η συνέναιση κάτω από αυτές τες συνθήκες;», κάτι που δείχνει πόσο κάποιοι θέλουν να γίνει [για τα αποκλειστικά δικά τους συμφέροντα] το δικό τους!
Από μια εργατική και κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί από απεργίες των εργαζομένων [που δεν θα είναι μόνο αυτών του δημόσιου τομέα] θα χάσουν και οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Τι κινήσεις κάμνει η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ προς τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων του – κύρια το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ;

Ψυχάκιας είπε...

Anef_Oriwn ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα!
Μόνο που κάποιοι για να φθάσουν στο στόχο τους ακολουθούν λάθος δρόμο. Και το λάθος για το λαθεμένο δρόμο που επέλεξαν μερικοί, στο τέλος θα το πληρώσουν οι πολλοί.


Όσον αφορά την ανατροπή του καπιταλισμού μου φαίνεται ότι αυτή βρίσκεται πολύ κοντά. Μόνο που αυτή η ανατροπή δε θα γίνει από τα αριστερά κινήματα, αλλά από αυτούς που κινούν τα νήματα.
Ο Ιμπεριαλισμός είναι το ανώτατο επίπεδο του καπιταλισμού. Ως τώρα βιώσαμε και τα δύο.
Τώρα πιστεύω θα βιώσουμε και το ανώτατο επίπεδο του Ιμπεριαλισμού. Δηλαδή την Παγκόσμια Κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη είναι η (πρώην ?)κομμουνιστική Κίνα.
Ανερχόμενη οικονομική δύναμη είναι η Ινδία.
Ο μισός πληθυσμός της Γης κατοικεί σε αυτές τις 2 χώρες.
Η δυναστεία της Ευρώπης τέλειωσε πριν 1 αιώνα.
Η δυναστεία των ΗΠΑ βρίσκεται στη δύση της.
Πλήρης αντιστροφή των όρων του παιχνιδιού.
Α Double checkmating move!

Anef_Oriwn είπε...

Ψυχάκια,

Ενδοκαπιταλιστικές αντιπαλότητες που πιθανόν να φέρουν και συγκρούσεις είναι αυτά που περιγράφεις ...

nicostrim είπε...

Ανευ
Έχεις μια καλή πρώτη ανάλυση - όμως χρείαζεται ανάλυση:π.χ. πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού των περιστάσεων, 1. της ίδιας της κρίσης, 2. της ανελεήτης επίθεσης που δέχεται από το μπλοκ της δεξιάς ακι 3. της δυσκολίας να αναπτίξει εναλλακτικό πρόγραμμα μέσα στο υφιστάμενο νεοφιλελευθερο πλαίσιο που επιβάλλε τον ζουρλομανδύα της της δημοσιονομικής πειθαρχία, δηλ. θεοποιεί κάποιους οικονομικούς δείκτες των finances και ας βουλιάξει η πραγματική οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια το ΑΚΕΛ πρότεινε το πακέτο τουτο. Ας τα μελετήσουμε κι ας σκεφτούμε τίσημαίνουν.

Anef_Oriwn είπε...

NicosTrim,

Δεν διαφωνώ μ’ αυτά που λες ...
Βασικός στόχος τού κειμένου μου και κυρίως των σχολίων μου για τα προτεινόμενα από το ΑΚΕΛ μέτρα, ήταν να αναδείξει την υποκρισία και τον νεοφιλελευθερισμό του «μπλοκ της δεξιάς». Τόσα χρόνια όχι μόνο εκάμναν τα στραβά μάτια για τα προνομία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά επειδή η πλειοψηφία τούτων ήταν δικοί τους ψηφοφόροι [όπως και οι ηγεσίες των Συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων ήταν δικοί τους άνθρωποι], τούς έδιναν όλο και πιο πολλά και ικανοποιούσαν όλες τις απαιτήσεις τους! Άκρως υποκριτική είναι η σημερινή τους στάση και συμπεριφορά...