Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ανάρτηση 53/2010 [έκτακτη*, και για τες διαπραγματεύσεις] – Μια πρώτη ανάγνωση και μερικά σχόλια πάνω στο (νέο) πακέτο προτάσεων του Προέδρου** ...


Σημειώσεις:
{* - άλλα είχα κατα νουν να (συγ)γράψω [σκόπευα να συνεχίσω την «πραξικοπημαλογία», όμως νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πω δκυο λόγια γι’ αυτή τη νέα εξέλιξη]
** - λέτε να χαρακτηριστούν [από τες γνωστούς «έγκριτους» κύκλους] κι αυτές οι προτάσεις ως «γενναιόδωρες πρόσφορες» και ο ίδιος ο Πρόεδρος ως «πλασιέ» και «προδότης»;}

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας προψές Πέμπτη [15 του Ιούλη] από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης για καταδίκη του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής, που [για τρίτη συνεχόμενη χρονιά] πραγματοποιήθηκε [ανήμερα του πραξικοπήματος] στο Προεδρικό [έτσι για να θυμόμαστε και τη δράση των πραξικοπηματιών] αποκάλυψε το [νέο] πακέτο των προτάσεων που υπόβαλε ούτως ώστε δοθεί ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών ... Ή όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε «... για να προωθήσουμε δε ακόμα πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες για λύση σύντομα, προτείνουμε ξανά πακέτο προτάσεων που αν γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία ...»

Πιο συγκεκριμένα ανέπτυξε το πιο κάτω τρίπτυχο - πέρκι τζιαι γίνει αποδεκτό τζιαι προχωρήσουν νάκκον τζι’ οι συνομιλίες [αν και με το Έρογλου τα πράματα δένω είναι απλώς χλωμά, αλλά μαύρα κι άραχνα] ... Το σχετικό [πιο κάτω] απόσπασμα είναι από τη χτεσινή “Χαραυγή”, 16 τρέχοντος μηνός, σελ. 7 και link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-43172-gr.php:

[Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις ειναι δικές ΜΟΥ] ...

“«Πρώτον: Προτείναμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα μαζί με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου. Είναι φανερό ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και του θέματος του εποικισμού αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού, που είναι περίπλοκο και ακανθώδες. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

Δεύτερον: Καλούμε την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε από το 1984. Το ψήφισμα προνοεί την παράδοση από την Τουρκία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Στόχος η επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα με την αποκατάσταση της περίκλειστης πόλης, να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Με μια τέτοια πρόταση η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί της ενίσχυσης των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι παγωμένα.


Τρίτον: Γίνεται πολύς λόγος για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Εμείς θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ’ αυτήν να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.
Η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού που περιλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, την παρουσία των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως και την παρουσία των ξένων που παράνομα έχουν εγκατασταθεί στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τις προτάσεις μας «ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και ισορροπημένες, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα αποκομίσουν όφελος».

Καταγγέλλοντας ότι δυστυχώς τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σ’ αυτές τις προτάσεις, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «είναι αντιφατικό από τη μια να ζητούν επίσπευση των διαπραγματεύσεων και από την άλλη να αρνούνται να αποδεχθούν τη λογική πρότασή μας για επίσπευση του διαλόγου μέσα από τον συνδυασμό στη συζήτηση διαφόρων κεφαλαίων που θα επισπεύσει τις συνομιλίες».

Άκρως αντιφατική χαρακτήρισε και τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία αν και συνεχεία διατυμπανίζει ότι επείγεται για λύση, εντούτοις οι πράξεις και η συμπεριφορά της κάθε άλλο παρά δείχνουν χώρα που ενδιαφέρεται για επίτευξη λύσης εδώ και τώρα.”

***********************************
Σχόλια Ιστολόγου:
{Για την ώρα θ’ αναφερθώ (λόγω έλλειψης χρόνου) μόνο στο ζήτημα της Αμμόχωστου και θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή για τα υπόλοιπα – περιουσιακό, εδαφικό, διεθνής διάσκεψη}:

1. Με το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και της απόδοσης της στους νόμιμους κατοίκους της, έχω αναφερθεί κι ΕΓΩ ουκ ολίγες φορές, σε αναρτήσεις μου και σχόλια μου [κι εδώ, αλλά κι αλλού, όπως στο Epanenosi Blog].
Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτηση μου [στο Epanenosi Blog] υπό τον τίτλο “Κύριοι, κύριοι Ερντογάν και Μπαγίς, όχι μόνο λόγια αλλά και έργα, αν θα πάμε παρακάτω” [link: http://www.epanenosi.com/index.php/archives/699 ], είχα πει ότι «... η Τουρκία θα μπορούσε έμπρακτα να δείξει τη βούληση της για λύση με δύο τρόπους:
i. Πρώτον, με την μερική απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων που θα συνοδεύεται με παράλληλη μείωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, και
ii. Δεύτερον, την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου [έστω και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών ή/και της Ευρωπαϊκής Ένωσης].
Όμως θα μπορούσε παράλληλα να γίνει [από μέρους της Τουρκίας] και μερική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Φαίνεται όμως ότι η Τουρκία δεν βιάζεται για λύση μια και η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ είναι πλέον στις προτεραιότητες της, αλλά ούτε και προβλέπεται να γίνει στο κοντινό μέλλον.»

2. Και δυο λόγια για τη Διεθνή Διάσκεψη ...
Μια Διεθνής Διάσκεψη θα μπορούσε να συγκληθεί για να επεξεργαστεί και να δώσει λύσεις για την διεθνή πτυχή του κυπριακού δηλ. για τες εγγυήσεις, την ασφάλεια και την αποχώρηση των τουρκικών [και τυχόν άλλων ξένων] στρατευμάτων καθως και των εποίκων. Και θα είχε νόημα και ουσία [μια τέτοια διασκεψη - στην οποία απαραιτήτως πρέπει να συμμετέχουν και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση] αν είχαμε λίγο – πολύ καταλήξει πάνω στα ζητήματα που αφορούν τη εσωτερική πτυχή του κυπριακού [δηλ. πάνω στη διακυβέρνηση, το εδαφικό και το περιουσιακό]. Με τι θα καταπιαστεί μια τέτοια διάσκεψη, αν δεν τα ‘χουμε βρει με τους τουρκοκύπριους στην εσωτερική πτυχή; Θα γίνει προσπάθεια με [έξωθεν] επιδιαιτησίες και παζάρια [δίκην Μπούργκενστοκ] να παραχθεί ένα σχέδιο λύσης που βασικά θα βολεύει τρίτους [την Τουρκία κι άλλα ξένα συμφέροντα];

3. Θα επανέλθω για το περιουσιακό και το εδαφικό που όντως είναι αλληλένδετα ...

Anef_Oriwn
Σάββατο 17/7/2010


**********************************
Υστερόγραφον 1ον [17/7/2010 – 4:00 μ.μ.]:

Για τη διασύνδεση του περιουσιακό με το εδαφικό:
Σωστή [κατα την ταπεινή ΜΟΥ άποψη] η διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι με “έξυπνες” και ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ελληνοκυπρίων προσφύγων [στα σπίτια τους] υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα διευκολυνθεί και η επίλυση του περιουσιακού, καθώς ΔΕΝ θα φαντάζει πλέον και τόσο τρομακτική η οικονομική πτυχή της λύσης [σε περίπτωση αποζημιώσεων].
Όμως άμεσα σχετιζόμενο, συνδεδεμένο και εξαρτώμενο με το εδαφικό και το περιουσιακό είναι και το ζήτημα της αποχώρησης ή και παραμονής [των] εποίκων ... Πόσοι, ποιοι, κι από ποια μέρη της κατεχόμενη Κύπρου θα φύγουν, καθώς «τούτοι» κατοικούν σε ελληνοκυπριακά σπίτια και “λεζέρονται” [κάμνουν χρήση] ελληνοκυπριακών περιουσιών. Μύλος η υπόθεση!

Ένα άλλο ζήτημα που νομίζω ότι είναι καιρός να ξεκαθαρίσει και να οριστεί με σαφήνεια [πέραν από «εποικοδομητικές ασάφειες», πολιτικάντικες μεγαλοστομίες, αλλά κι ένα κρυφτούλι γιατί ίσως θα επηρεαστούν “δικαιούχοι” οικονομικής βοήθειας κι άλλων ωφελημάτων] είναι το ποιοι είναι πρόσφυγες! Αυτοί που μέχρι τες 20 του Ιούλη του 1974 είχαν την μόνιμη και νόμιμη διαμονή τους στα κατεχόμενα ή και τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους [που γεννήθηκαν στες ελεύθερες περιοχές ή και αλλού]; Αν μη τι άλλο για να ξέρουμε κι ΕΜΕΙΣ, όταν φωνάζουμεν “ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες στα σπίτια τους”, ποιους εννοούμεν ...

Πέραν τούτου όμως, έχω και την άποψη πως θα ήταν πολύ χρήσιμο [για την όποια κυβέρνηση], αν γινόταν και μια έρευνα [και μελέτη] που να δείξει τη σημερινή κατάσταση των προσφύγων, όπως ας πούμεν αν έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή/και που εργάζονται. Πολύ σημαντικό είναι αν έχουν δική τους στημένη δουλειά ή επιχείρηση, ή ακόμα που μένουν τα δικά τους παιδιά – αν αυτά έχουν δικά τους σπίτια και που εργάζονται.
Πιστεύω πως μια τέτοια έρευνα θα αναδείξει πόσο κενό περιεχομένου [και στην πράξη ανέφικτο κι ανεφάρμοστο] είναι το σύνθημα “Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους”.


Πόσοι λοιπόν, νομίζετε, [σημερινοί] 70ρηδες, 60ρηδες ή και 50ρηδες ή ακόμα και 40ρηδες ή και 35ρηδες [για να μην μιλήσουμε και για πιο μικρές ηλικίες], είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη σημερινή βολή τους [και δεν χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη απαξιωτικά ή επικριτικά], τα σπίτια τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους [που πολύ πιθανόν να μην θέλουν να τους ακολουθήσουν] τον περίγυρο τους [ανθρώπινο και φυσικό] με τον όποίο έχουν μάθει να ζούνε, τις στημένες δουλειές τους για να πάνε να ζήσουν στο χωριό τους ή την πόλη τους και μάλιστα κάποιοι όχι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά υπό τουρκοκυπριακή; Πόσοι άραγε είναι έτοιμοι ψυχολογικά και συναισθηματικά [αλλά και οικονομικά] να το πράξουν; Να μπούνε σε νέες περιπέτειες προσπαθώντας να κάμουν ένα νεο ξεκίνημα σ’ ένα μέρος που ίσως να μην έχουν ζήσει ποτέ ή να μην το θυμούνται;


Έχω την άποψη ότι πάνω σ’ αυτό το ζήτημα υπάρχει μια μεγάλη κοροϊδία, κυρίως από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους του λεγόμενου απορριπτικού ή/και αντιομοσπονδιακού μετώπου. Να φανταστείτε ότι έχει πολιτικούς [κυρίως από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, αλλά και τον “Συναγερμό”] που ΔΕΝ έχουν περάσει ακόμα [έστω και μια φορά] στα κατεχόμενα]! Αν μη τι άλλο για να δούνε πως ζούνε οι άνθρωποι εκεί πέρα [αυτοί που θέλουμε υποτίθεται να φτιάξουμε κράτος μαζί τους] ή ακόμα να διαπιστώσουν την αλλοτρίωση που έχει επέλθει στην πολιτιστική μας κληρονομιά λόγω της κατοχής και της έλλειψης ουσιαστικής συντήρησης για δεκάδες χρόνια. Τελικά ΟΛΟΙ αυτοί οι πολιτικοί παίζουν με τα συναισθήματα αλλά και τες φοβίες του κόσμου και κτίζουν ολόκληρες [πολιτικές] καριέρες πάνω σ’ αυτά!

Anef_Oriwn

*********************************
Υστερόγραφον 2ον [17/7/2010 – 4:35 μ.μ.]:

Ακόμα λίγα λόγια για το ζήτημα της σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό:
Μήπως κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στη διαδικασία των συνομιλιών και μάλιστα με εύηχο τρόπο [Διεθνής Διάσκεψη» - λένε] τα χρονοδιαγράμματα και τες επιδιαιτησίες [από τους ξένους];
Αν ΔΕΝ καταφέρουμε [ως κύπριοι – έλληνες και τούρκοι] να καταλήξουμε κάπου [για τα εσωτερικά τουλάχιστον – αλλά με τον Έρογλου πολύ - πολύ θολά βλέπω τα πράματα], θα καλέσουμε τους ξένους να κόψουν τζιαι να ράψουν όπως κόφκει ο δικός τους νους τζιαι τα δικά τους συμφέροντα; «Τούτοι» μήπως δεν θα προσπαθήσουν να εξυπηρετήσουν και ικανοποιήσουν πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της [ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης ονόματι] Τουρκίας [και τα δικά τους φυσικά] και θ’ αφήσουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα αυτά των κυπρίων; [Λαμβανόμενου υπ’ όψη μάλιστα ότι δεν συμφωνούν και μεταξύ τους – όχι μόνο οι ελληνοκύπριοι με τους τουρκοκύπριους αλλά και οι ελληνοκύπριοι μεταξύ τους – τούτο θα διευκολύνει και το έργο τους].


Μήπως οι διεθνείς διασκέψεις [χωρίς την επίτευξη μιας κατά αρχήν συμφωνίας πάνω σε επιμερους ζητήματα] καταλήγουν να είναι μια επιδιαιτησία για να κλείσει [έστω προσωρινά] το συζητούμενο το πρόβλημα; Μήπως αυτές οι περιλάλητες διεθνείς διασκέψεις και οι επιδιαιτησίες λύσανε το παλαιστινιακό, το βοσνιακό, το νταρφουριακό, το ιρακινό και τα λοιπά; Τζιαι έτσι πρέπει τζιαι το κυπριακό να κλείσει οπωσδήποτε [όπως λαλούν τζιαι κάποιοι] μέχρι παρακάτω... Όμως τούτος ο τρόπος εν ΣΑΣ θυμίζει τζιαι νάκκον το 1959-1960 με το τότε δοτό Σύνταγμα της Ζυρίχης που ΔΕΝ άντεξε πάνω από τρία χρόνια;

Ας το λύσει τελικά ο Αναστασιάδης που πιστεύκει τζιαι στον αγγελικά πλασμένο καπιταλιστικό κόσμο!
Διαφορετικά «Σύντροφε Δημήτρη» [όπως σ’ αποκαλούν τζι’ οι κολλητοί ΣΟΥ καθώς τζιαι τζιείνοι που θέλουν να το παίζουν ως τέτοιοι], αυτά που έχεις κατα νουν και προσπαθείς να υλοποιήσεις ΔΕΝ πετυχαίνονται χωρίς τη στήριξη ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος και από τες δύο κοινότητες.

Το κεφάλαιο [ντόπιο και ξένο] και ο ιμπεριαλισμός ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΝ [αυτά τα ξέρεις καλύτερα από ‘ΜΕΝΑ!]. Οι ντόπιοι [πολιτικοί] εκπρόσωποι του κεφαλαίου έδειξαν τις διαθέσεις τους τις προάλλες στη Βουλή καταψηφίζοντας τα προτεινόμενα νομοσχέδια για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Άρα χωρίς την κινητοποίηση του κόσμου ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ γίνεται!
Και παρεμπιπτόντως ο κόσμος μαζεύτηκε [και αρκετός μάλιστα] και χωρίς πολλά παρακάλια και στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ [και τις τρεις νύχτες – κι ασχέτως του τι λέει η Ρένα η Χόπλαρου στην κυριακάτικη στήλη της “Τ’ Αυτονόητα” στον “Πολίτη” – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=957273&-V=archivecolumns&-p] και στην προψεσινή εκδήλωση καταδίκης του χουντοφασιστικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής στο Προεδρικό ...

Anef_Oriwn


29 σχόλια:

Kokoui είπε...

Όσο αφορά το πρώτο και δεύτερο σημείο.Δεν σηκώνουν συζήτησης η «διαλεκτικής» (τα πολλά λόγια είναι φτώχεια).Προτάσεις,από τις οποίες η δική μας πλευρά, μόνο να κερδίσει έχει.Και ιδιαίτερα στον τομέα της «επικοινωνιακής πολιτικής».Προτάσεις οι οποίες,όχι μόνο είναι ορθές και λογικές,αλλά έχουν αργήσει κιόλας να υποβληθούν.Γιατί ο πρόεδρος αναλωνόταν σε δογματισμούς, τύπου «κυπριακής λύσης» και άφηνε τη πρωτοβουλία των κινήσεων στην τουρκική πλευρά.Με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση.(τα περί αντιφάσεων της Τουρκίας,είναι ορθά,μόνο για το εσωτερικό ακροατήριο του κύριου Χριστόφια.Δυστυχώς η εικόνα και τα μηνύματα που πέρνουμε από το εξωτερικό,τον διαψεύδουν)
Το τρίτο σημείο,σηκώνει όντως, εκείνη την πρίφημη «διαλεκτική» του άνεφ ορίων.Καταρχή, ο πρόεδρος πρέπει να μας ξεκαθαρίσει κάτι.Τι σημαίνει «εσωτερικές πτυχές του κυπριακού»;Είναι π.χ το εδαφικό και το περιουσιακό «εσωτερική πτυχή»;Μα δεν είναι η Τουρκία που κατέχει παράνομα Κυπριακά εδάφη και περιουσίες;Είναι το θέμα των εποίκων «εσωτερική πτυχή»;Μα δεν είναι η Τουρκία, που κουβάλησε τους εποίκους;Είναι τα θέματα Ευρωπαικής Ένωσης «εσωτερική πτυχή»;Εδώ, δεν σηκώνει οποιοδήποτε σχόλιο.Μας απομένει λοιπόν, το θέμα της διακυβέρνησης.Το οποίο,άντε,θα το κατονομάσω «εσωτερική πτυχή».Λέει ο φίλος μου ο άνεφ «αν είχαμε λίγο – πολύ καταλήξει πάνω στα ζητήματα που αφορούν τη εσωτερική πτυχή του κυπριακού».Μα πως θα καταλήξουμε,όταν η άλλη πλευρά αμφισβητά την ίδια τη βάση της διαπραγμάτευσης;(το λέει ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού).Πως θα καταλήξουμε, όταν η μια πλευρά επιμένει σε «ισχυρή» κεντρική κυβέρνηση και η άλλη σε «χαλαρή»;Πως θα καταλήξουμε, όταν ένα ζωτικής σημασίας θέμα, για τη βιωσιμότητα του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους, δεν έχει ακόμα συζητηθεί;Αυτό του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.Την πρόταση Χριστόφια δεν την καταθέσαμε(ευτυχώς), τους Ζυριχικούς και ανανικούς ξένους δικαστές τους απορρίπτουμε.Τα έχω ήδη χαμένα...Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα(και άλλα τα οποία δεν έχω αναφέρει,θα χρειαζόμουν μια ολόκληρη ανάρτηση)πως θα φτάσουμε λοιπόν σε συμφωνία στις «εσωτερικές πτυχές» του Κυπριακού για να πάμε σε μια Διεθνή Διάσκεψη;Συμπέρασμα:Η πρόταση του προέδρου είναι ανεδαφική και στερείται πάσας λογικής.Λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα χρόνο,θα λεγα και επικίνδυνη.
Προς «Εθνικούς Συμβούλους»:Ο ρόλος του «Εθνικού Συμβουλίου» είναι καθαρά συμβουλευτικός.Τις όποιεςδήποτε αποφάσεις, τις λαμβάνει ο ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΣ Π.τ.Δ.Ο οποίος βέβαια,πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του και οχι όποτε τον συμφέρει, να επικαλείται το «Εθνικό Συμβούλιο».

Ανώνυμος είπε...

Ρε Κοκούδιν, επέλλανες τέλεια;
Ο "ευέλικτος οδοστρωτήρας" εγίνηκεν πρόεδρος πάλε;
Α α α α α Εντάξει!
Φυλάεις του τα που 'ννα γράψεις σαν Μαγγανοπήγαδος!
Είπα τζι' εγιώ!

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,

Αφού λίγο - πολύ συμφωνούμε στα δύο πρώτα σημεία των προτάσεων του Προέδρου, ας μην αναλωθούμε σε περιττές συζητήσεις κατα πόσο αυτές οι προτάσεις «... έχουν αργήσει κιόλας να υποβληθούν ...»
Στην ανάρτηση ΜΟΥ με αρ. 47/2010 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/06/472010-blog-kokoui.html], η οποία μάλιστα ήταν αφιερωμένη εξ ολόκληρου σ’ ΕΣΕΝΑ, στο σημείο 4 είχα επεξηγήσει πως αντιλαμβάνομαι ΕΓΩ τι παει να επί “κυπριακή λύση” και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί. Γι’ αυτό και ΔΕΝ υπάρχει λόγος να τα επαναλάβω...

Για το ζήτημα της Διεθνούς Διάσκεψης έχω γράψει [ακόμα] κάποια συμπληρωματικά σχόλια [στο κυρίως κείμενο της παρούσας ανάρτησης ΜΟΥ] στο Υστερόγραφον αρ. 2.
Εδώ θα σημειώσω μόνο ότι,

1. Όταν μιλάμε και λέμε ότι το εδαφικό αποτελεί κομμάτι της εσωτερική πτυχής του κυπριακού ΔΕΝ είναι με την έννοια που το παρουσιάζεις ΕΣΥ – δηλ. σε σχέση με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κυπριακά εδάφη και που η Τουρκία σήμερα κατέχει [με το θέμα αυτό θα πρέπει σίγουρα να καταπιαστεί μια διεθνής διάσκεψη] ... Με το “εδαφικό” εννοούμε το ποσοστό εδάφους καθώς και ποιες περιοχές [μετά απ[ο εδαφικές αναπροσαρμογές] θα υπάγονται σε κάθε μια από τες 2 ομόσπονδες περιοχές ... Και σίγουρα αυτό πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μακράν των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας ...

2. Το ίδιο ισχύει και για το περιουσιακό. Πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των περιουσίων και για τες περιοχές που θα βρίσκονται υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση να συμφωνηθεί [μεταξύ των δύο κοινοτήτων] το είδος χειρισμού που θα τύχουν [ξέχωρα η κάθε μια] οι ελληνοκυπριακές περιουσίες – αποκατάσταση, ανταλλαγή ή αποζημίωση, καθώς και ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο – ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης;

Αναφορικά με τη Διεθνή Διάσκεψη:
Αν θεωρήσουμε ότι «τούτη» είναι η πανάκεια που θα θεραπεύσει πάσαν νόσο και μαλακία που άπτεται του κυπριακού, τότε πλανόμαστε πλάνην οικτρά! Εκτός κι αν ΕΜΕΙΣ δεν προβάλουμε απαιτήσεις και είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ότι ΜΑΣ προταθεί!
Μια Διεθνής Διάσκεψη όμως επί παντός επιστητού [σε σχέση με το κυπριακό] αυτόματα θα ακυρώσει τη διαδικασία των ενδοκυπριακών συνομιλιών και πολύ πιθανόν κι ότι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα [μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ]. Επιπρόσθετα θα μεταφέρει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης σ’ άλλα μέρη και σ’ άλλους τόπους [μακρινούς] δηλ. μακράν κι αποστασιοποιημένα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους – τους κύπριους γενικότερα.
Τι είναι όμως εκείνο ρεεε Kokouiν, που ΣΕ κάμνει να ‘σαι αισιόδοξος και πως σε μια τέτοια Διάσκεψη ΔΕΝ θα ΜΑΣ γωνιάσουν [ως την πιο αδύνατη πλευρά]; Το κύρος και η δυναμικότητα της Ελλάδας, ο σεβασμός σ’ αυτό που ονομάζεται [sic] «Διεθνές Δίκαιο» ή η δημοκρατικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός [που επιδεικνύεται ανά την Ευρώπη] προς αυτά που ονομάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα»; Για το τελευταίο ζήτημα δες και την ανάρτηση μου με αρ. 74/2009 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/742009-sh.html].

Ανώνυμος είπε...

Επί της ουσίας: μακάρι να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις, μακάρι να προχωρήσει η διαδικασία.

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω πως αναφορικά με πρωτοβουλίες (είτε ουσιαστικές, είτε τακτικές), ο πρόεδρος πήρε πολύ λίγες, πολύ αργά.

Anef_Oriwn είπε...

Strovoliotis,

Αναφορικά με τες πρωτοβουλίες [που δυσκολεύομαι να σκεφτώ σε τι μπορούσαν να συνίστανται αυτές αν ήταν περισσότερες], έχω την άποψη ότι [είτε από ρομαντισμό, είτε από αφέλεια, κάτι που έχει σχέση και με τον ρομαντισμό, είτε λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του Ταλάτ], τον πίστωσε με πιο πολλά απ’ όσα θα μπορούσε να πράξει ... Εκεί έγκεινται και τα πρόωρα αδιέξοδα στες συνομιλίες ...

Kokoui είπε...

Θα ξεκινήσω από τις παρατηρήσεις σου, όσο αφορά τις πτυχές του περιουσιακού και του εδαφικού.Οι περιουσίες, είναι και αυτές εδάφη,που κατέχει η Τουρκία.Είσαι με την ιδέα λοιπόν, ότι τα οποιαδήποτε εδάφη,άρα και περιουσίες,που θα επιστραφούν και θα δημιουργήσουν τις επικράτειες των δύο ομοσπονδιακών μονάδων,θα είναι απότοκο μιας συμφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μακριά από τα οποιαδήποτε γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας;Πλανάσε πλάνη οικτρά.Επίσης, μην ξεχνάς, ότι το τουρκικό κεφάλαιο, έχει επενδύσει τεράστια ποσά, πάνω σε Ελληνοκυπριακές περιουσίες ή πάνω σε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας(αυτό απαντά και το θέμα της κατηγοριοποίησης των περιουσιών).Βεβαίως θα συναποφασίσει και η τουρκουπριακή κοινότητα για το ποιες περιοχές και περιουσίες θα επιστραφούν.Και θα προσπαθήσει να περιορίσει τις μετακινήσεις πληθυσμών.Όμως,το πάνω χέρι το έχει η Τουρκία.Και έχει πει από το 1974.Οι βόρειες ακτές, δεν επιστρέφονται.Γιατί της παρέχουν τη γρηγορότερη πρόσβαση στη Μέση Ανατολή. Όσο αφορά τη Διεθνή Διάσκεψη.Διάβασα προσεκτικά αυτά που έχεις γράψει.Καταρχή, έχω εντοπίσει μια κραυγαλέα αντίφαση Λες:«Λαμβανόμενου υπ’ όψη μάλιστα ότι δεν συμφωνούν και μεταξύ τους –όχι μόνο οι ελληνοκύπριοι με τους τουρκοκύπριους αλλά και οι ελληνοκύπριοι μεταξύ τους» και στη συνέχεια «Διαφορετικά Σύντροφε Δημήτρη αυτά που έχεις κατα νουν και προσπαθείς να υλοποιήσεις ΔΕΝ πετυχαίνονται χωρίς τη στήριξη ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος».Τίθονται τα εξής ερωτήματα:Πως μπορεί να κτίσει κάποιος ένα οικοδόμημα,χωρίς να υπάρχουν τα θεμέλια;Πως και με ποιους θα δημιουργηθεί αυτό το «κοινωνικό κίνημα»,ώστε έτσι η θεωρία Χριστόφια περί «κυπριακής λύσης» να στέκει στην πράξη;Συχνά πυκνά υποπίπτεις στο λάθος,να συγκρίνεις τα σημερινά δεδομένα, με το Μπούργενστοκ.Και αυτό για δύο λόγους α)Στο Μπούργκενστοκ δεν έχει γίνει καν διαπραγμάτευση και β)Σήμερα έχουμε ένα πρόεδρο που πιστεύει πραγματικά στην Δ.Δ.Ο.Και η διεθνής κοινότητα,το γνωρίζει αυτό.Τώρα θα μου πεις.Ε και;«ΔΕΝ θα ΜΑΣ γωνιάσουν [ως την πιο αδύνατη πλευρά];»Τι σημαίνει «θα μας γωνιάσουν»;Είσαι με την ιδέα δηλαδή,ότι το Κυπριακό θα λυθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή;Εαν πιστεύεις κάτι τέτοιο, τότε δεν είναι την Δ.Δ.Ο που υποστηρίζεις, αλλά την «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο» και δεν το χεις ακόμα καταλάβει.Όχι.Η Διεθνής Διάσκεψη δε είναι πανάκεια.Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο κοινότητες.Και αυτό το χάσμα,δεν υφίσταται μόνο στην πτυχή των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας,αλλά δυστυχώς, επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.Έχω στηρίξη την άποψή μου,στο προηγούμενο μου σχόλιο.Και κλείνω.Η θέση σου περί επίτευξης «κυπριακής λύσης» μέσω της «στήριξης ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος» δεν λύνει το πρόβλημα.Το διαιωνίζει.Γιατί στην πράξη,απλά,δεν στέκει.Μας έχεις πει,τι δεν πρέπει να γίνει,αλλά δεν μας έχεις πει, τι πρέπει να κάνουμε.Και εάν μας έχεις πει,δεν μας έχεις εξηγήσει πως.Αναμένω λοιπόν.
Υ.Γ:Eάν θέλεις να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε, τα «ρεε Κοκούι» κομμένα.Σεβάστου με, για να σε σεβαστώ.Ελπίζω να καταλαμβαίνεις.

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,

Θα ασχοληθώ ΜΟΝΟ [και πολύ συνοπτικά] με το υστερόγραφο της τελευταίας ΣΟΥ παρέμβασης ... [Κυριακή και σχόλη σήμερα, είπα να καταπιαστώ μ’ άλλα θέματα – έχω ρίξει ήδη μια ματιά στον κυριακάτικο Τύπο – και να κάμω και μερική αποτοξίνωση από το blogging]…

Γράφεις στο Υ.Γ. ΣΟΥ: «Σεβάστου με, για να σε σεβαστώ». Διερωτήθηκες [έστω και για μια στιγμή του απείρου], ότι μήπως τούτο θα ‘πρεπε να ισχύει αντιστρόφως, δηλ. να το απευθύνεις πρώτα στο Εαυτό ΣΟΥ [λαμβανόμενου υπ’ όψη μάλιστα ότι είναι σαν να ΜΟΥ κάμνεις επίσκεψη εδώ στο Blog ΜΟΥ]; Θα ΣΟΥ θυμίσω μόνο μερικούς από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσες κατα του άτομο ΜΟΥ [anef_ λόγου και αιτίας και χωρίς να ΣΕ προκαλέσω σε προσωπικό επίπεδο – τώρα αν έχεις μούγιαν τζιαι μουγιάστηκες με τα όσα γράφω, πρόβλημα ΣΟΥ!], βασικά ελαυνόμενος από το αντι-ΑΚΕΛικό ΣΟΥ μένος: «καραγκιόζης», «άνεφ ουρίων», «ρήτορας ανεφοσθένης», «φτηνός», «ελεεινός», «δειλός», «αυλικός», «Κόπρο- και κομματόσκυλλο, άθλιος, αχρείος και πολλά άλλα ... Ομολογώ πως είναι πλούσιο το λεξιλόγιο ΣΟΥ σ’ αυτόν τον τομέα!

ΟΥΔΕΜΙΑ φορά ΣΟΥ διέγραψα σχόλιο [ενώ θα μπορούσα να το κάμω] ... Η «φλάγκα» μου εν μεγάλη [όπως είπεν τζι’ ο παρέας ο Π.], αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισες ξαφνικά τζι’ άξξιππα ν’ αλλάξεις στάση [όπως αφήνεις να νοηθεί – το ξαναδοκίμασες αλλά μόνο για λίγο καιρό ξαπόστασες και ξανά προς τη δόξα τράβηξες!], αλλά αν πρόσεξες [και κατάλαβες] ΕΓΩ συνήθως λειτουργώ στη βάση του νόμου της Φυσικής “Σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση”! Κοντολογίς βερεσιέ εν κάμνω, αλλά ανταποδίδω τα ίσα [και ευγενικός με τους ευγενικούς και επιθετικός μα τους χυδαίους και τους υβριστές]! Όπως ΜΟΥ ελάλεν τζι’ ο παππούς ΜΟΥ “Κατά που ΣΟΥ κάμνουν, κάμνε, τζιαι κατζιήαν μεν κρατείς”!

Kokoui είπε...

Δεν θα μπω στο πειρασμό να εισέλθω πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, που θα κουράσουν το αναγνωστικό σου κοινό και που δεν θα καταλήξουν πουθενά.Ούτε να σχολιάσω τα περί «λίγο καιρό ξαπόστασες και ξανά προς τη δόξα τράβηξες!]» αλλά ούτε το «τώρα αν έχεις μούγιαν τζιαι μουγιάστηκες».Δεν έχω «μούγιες» στο κεφάλι, αλλά μυαλό.Και όπως σου χω πει:α)πρόσεξε το στύλ και το ύφος της γραφίδας σου,τα οποία δεν συνάδουν με αυτά ενός «αριστερού»β)Μην κρίνεις για να μην κριθείς.Αναμένω την απάντησή σου,στο σχόλιό μου.

Anef_Oriwn είπε...

ΕΓΩ όμως Kokouiν, που είμαι επιρρεπής να υποκύπτω στους πειρασμούς [κάποτε είναι ωραίο να υποκύπτουμε σ’ αυτούς γιατί μπορεί να ομορφαίνουν πιο πολύ τη ζωή ΜΑΣ] ΔΕΝ θα αποφύγω να σχολιάσω την από καθέδρας συμβουλή ΣΟΥ “… πρόσεξε το στύλ και το ύφος της γραφίδας σου, τα οποία δεν συνάδουν με αυτά ενός «αριστερού» …” και τη θρησκευτική παραντζιέλια ΣΟΥ Μην κρίνεις για να μην κριθείς --- Επάθαμε της παροιμίας που λαλεί “έλα παππού μου να σου δείξω τ’ αμπέλια σου” ή “αντί να τρίζ’ η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης ”!!!

Ειλικρινά ΔΕΝ ξέρω που οφείλεται αυτή η ξαφνική μεταστροφή ΣΟΥ, αλλά να ΣΟΥ πω την αλήθεια, ΔΕΝ ΜΟΥ κάνει και τόσο κέφι να μπω σε σοβαρές συζητήσεις μαζί ΣΟΥ! Στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις ΣΟΥ ΔΕΝ έχεις δείξει να ‘χεις μια έστω στοιχειώδη συνέπεια στο λόγο ΣΟΥ [πέραν από τον έντονο αντι-ΑΚΕΛισμό ΣΟΥ] που θα ΜΕ έκαμνε να αναθεωρήσω την άποψη που έχω ήδη σχηματίσει για ΣΕΝΑ και να κάμω κουβέντα μαζί ΣΟΥ. Κι αυτό ΔΕΝ είναι μόνο διαπίστωση δικιά ΜΟΥ αλλά κι άλλων επισκεπτών του Blog όπως ο Π.. Δεν ξέρω αν είδες το τελευταίο [σημερινό] του σχόλιο στο προηγούμενο post, αλλά πολύ σημαντικά πράματα εκεί - ΣΕ πήρε πρέφα ο άνθρωπος!
Αντιγράφω από το σχόλιο του: “… που τζιαμαι τζαι τζει..αν θελεις να κουβεντιαζεις εν ενα πραμα..αν θελεις να τσακωνεσαι με τον ανευ,ενα αλλο..
εμεις που θκιεβαζουμε το μπλοκ εχουμεν μιαν θετικη εικονα για τον ανευ προφανως..οποτε το να αρκεφκεις ενα φκιολι που εν οδηγα πουποτε, χανεις τον χρονο σου..
μιλα καλλιτερα νηφαλια..τζαι οτι μεινει που την κουβεντα εν καλο..”


Και απαντήσεις στο σχόλιο ΣΟΥ θα δώσω όταν κάμω αδκειάσιν από άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες!

Kokoui είπε...

Από ότι βλέπω,επιμένεις στη στείρα αντιπαραθέση και στην υποβολή σχολίων κενού περιεχομένου,εντελώς άσχετων με τη συζήτηση που έχουμε(όπως φαίνεται, για αυτά, έχεις αδκείασιν από άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες αλλά τέλοςπάντων).Πάλι δεν θα ακολουθήσω.Επιμένω στις συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου.Για αυτό όταν «κάμεις αδκειάσιν από άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες!», «μπες στον κόπο» να απαντήσεις.Όχι όμως να αερολογήσεις.

Unknown είπε...

Η ανάρτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, οι προτάσεις της πλευράς είναι στη σωστή "ρότα" και εγώ τα βλέπω "μαύρα" με τον Έρογλου απέναντι, αλλά, προτιμώ τον "ξεκάθαρο" Έρογλου ως συνομιλητή παρά τον σε όλα "περίπου" και κατ' εμέ υποκριτή Ταλάτ.

Με δεδομένη την κρίση στην Ευρώπη -που δεν είναι μόνο Οικονομική αλλά σε τεράστιο βαθμό Θεσμική και Αξιών, με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν αυριο θα υπάρχει καν η Ε.Ε. κλπ,κλπ, θεωρώ περισσοτερο από ποτέ κατ' επείγουσα μια επίλυση του Κυπριακού-ακόμα και αν θεωρώ την παρούσα ηγεσία "μη επαρκή". Όμως, αυτό που πρέχει είναι να διασωθεί και να αποκτήσει προοπτική η Κύπρος για ΟΛΑ τα παιδιά της.

Μη χαλάτε τη συζήτηση, είναι πολύτιμη, μείνετε σας παρακαλώ στην καθαρή και νηφάλια -εκατέρωθεν- επιχειρηματολογία γιατί οι συζητήσεις, έτσι, Διδάσκουν.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

Ήδη ο Έρογλου έχει απορρίψει τες προτάσεις του Προέδρου [«αντέδρασε αρνητικά», όπως είπαν στες ειδήσεις]... Προσωπικά ΔΕΝ περίμενα κάτι διαφορετικό μια και υποστηρίζει λύση συνομοσπονδίας [μιλά για δύο κράτη και δυο λαούς] ... Και ειλικρινά διερωτούμαι γιατί [υπό αυτά τα νέα δεδομένα] να είναι προτιμητέος «ο “ξεκάθαρος” Έρογλου ως συνομιλητής» … Μα πάμε ολοταχώς προς ναυάγιο [των συνομιλιών]!!! Και μετά τι; Αλλαγή στρατηγικής οξά [yoksa] Διεθνής Διάσκεψη [της οποίας όλως παραδόξως και η Τουρκία κι Έρογλου έχουν γίνει εσχάτως ένθερμοι υποστηριχτές;

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Δκυο λόγια και πάλι στα βιαστικά και ξανά επί της διαδικασίας:
Είναι πασιφανές ότι οι προσεγγίσεις ΜΑΣ αναφορικά με το κυπριακό [κι όχι μόνο] απέχουν μεταξύ τους πολλές παράγκες [αλλά και κατα παρασάγγας] ... Τούτο το δεδομένο φυσικά και ΔΕΝ αποκλείει την κουβέντα και τη συζήτηση, γιατί όσο να ‘ναι μέσα από το διάλογο, κατατίθενται σκέψεις, διευκρινίζονται θέσεις και επεξηγούνται απόψεις, που έστω κι αν ΔΕΝ προσφέρουν κάτι σ’ ΕΜΑΣ [τους άμεσα εμπλεκόμενους], μπορεί να βοηθήσουν τρίτους να διαμορφώσουν άποψη! Ο διάλογος όμως πρέπει να γίνεται «νηφάλια» [όπως λαλεί κι φίλτατος PolitisPittas], χωρίς χαρακτηρισμούς και ύβρεις ... Κι ο καθείς, Kokouiν, ας κοιτάξει πρώτα τον Εαυτό του και μετά να δίνει παραντζιελιές!
Ες αύριον όμως τα σπουδαία [πάνω στα σχόλια ΣΟΥ] ...

Υ.Γ.: Πάντοτε θα υπάρχουν οι «άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες» - εξαρτάται τι ιεράρχηση τους κάμνουμε ΕΜΕΙΣ! Λόγου χάριν ΕΓΩ απόψε παρακολούθησα μια εκπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση από τα “Γεωργιανά Μπαλέτα”!

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Επί των σχολίων ΣΟΥ τώρα που αδκειασάρεψα [ας πούμε] νάκκον ...

Είναι καταφανές από τες τοποθετήσεις ΣΟΥ, ότι πιστώνεις τες ξένες δυνάμεις και χώρες [αυτές που ΕΓΩ χωρίς φόβο αλλά με πάθος ονομάζω «ιμπεριαλιστικές] συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με καλές προθέσεις ή έστω ότι έχουν την έννοια και την ετοιμότητα ότι στες τυχόν πρωτοβουλίες [ΤΟΥΣ] για το κυπριακό θα απαιτήσουν την τήρηση των στοιχειωδών δημοκρατικών αξιών και αρχών του διεθνούς δικαίου. Διαφορετικά δεν δικαιολογείται η τόση εμμονή ΣΟΥ στη σύγκληση [τωρα] μιας διεθνούς διάσκεψης που θα επιληφθεί των πάντων [για το κυπριακό] και μάλιστα σε μια περίοδο που αμφισβητούνται ή/και δεν γίνονται αποδεκτά τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ. Εκτός κι να όταν λες δίκην (δι)ερωτήματος “… Είσαι με την ιδέα δηλαδή, ότι το Κυπριακό θα λυθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή;” υπονοείς και υποβάλλεις ότι πρέπει να δεχτούμε [για “… να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο κοινότητες …”] ότι ΜΑΣ προταθεί [τζιαι να πούμεν τζι[ «ευκαριστώ»], αφού δεν έχουμε άλλη επιλογή [όπως και πάλι υπονοείς – αφού δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή]. Σε ξαναρώτησα, Kokouiν, αν αυτή είναι τελικά η θέση ΣΟΥ, αλλά απέφυγες να ΜΟΥ απαντήσεις. Αντί δικών ΣΟΥ απαντήσεων, έρχεσαι και ζητάς από ‘ΜΕΝΑ να σου (ξανα)πώ «τι πρέπει αν κάνουμε»! Μα ΕΓΩ ΣΟΥ ανάλυσα τες θέσεις και τες σκέψεις ΜΟΥ σε μια μακροσκελέστατη ανάρτηση ειδικά αφιερωμένη σ’ ΕΣΕΝΑ [ανάρτηση αρ.47/2010 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/06/472010-blog-kokoui.html]! Αν δεν συμφωνείς δικαίωμα ΣΟΥ, αλλά είναι καιρός πια να συγκεκριμενοποιήσεις κι ΕΣΥ τις δικές ΣΟΥ θέσεις, όπως ας πούμεν τι θα πρέπει να δεχτεί ο Πρόεδρος [ή έστω η ελληνοκυπριακή πλευρά] σε μια τέτοια διεθνή διάσκεψη, για να μπορέσουμε να κοντέψουμε [αν μην τι άλλο] σε λύση του κυπριακού! Λύση όμως η οποία θα ενώνει, τον τόπο, τους κάτοικους του και τους θεσμούς [συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας, για την οποία θα αναφερθώ αναλυτικότερα πιο κάτω], να διασφαλίζει την επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τες περιουσίες τους [γιατί ο μεγαλλίττερος καφκάς εν για τες περιουσίες που γίνεται], να εγγυάται την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών [αλλά και άλλων] στρατευμάτων καθώς και μεγάλου αριθμού εποίκων [από την Κύπρο] και να κάμνει τον κόσμο [ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους] να αισθάνονται ασφάλεια – να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι για νέες επεμβάσεις και εισβολές ... Ποια όμως είναι τα δείγματα γραφής που έχει να επιδείξει η Τουρκία για να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ύπαρξη λύση ή που να δείχνουν την βούληση της για λύση; Ή που ακόμα να αποβάλουμε το φόβο ότι ΔΕΝ θα ΜΑΣ «γωνιάσουν» σε μια διεθνή διάσκεψη με επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα; Διερωτήθηκες καμιά φορά γιατί η Τουρκία έχει μετατραπεί εσχάτως σε υπέρμαχο μια τέτοιας διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης;

Anef_Oriwn είπε...

[Μέρος Ββου]

Κι αν το κυπριακό ΔΕΝ μπορεί να “… λυθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή;” [όπως κυνικά ή έστω ρεαλιστικά ΜΑΣ λες], αυτοί ΔΕΝ είναι σαν να παραδινόμαστε anef_ όρων, αντίδρασης και αντίστασης σ’ αυτά τα δεδομένα [ή κατεστημένα – τα διεθνή στην προκειμένη περίπτωση] που στοχεύουν στη διαιώνιση της εξουσίας τους. ΕΣΥ μόνο εναντίον των ντάπιων κατεστημένων τάσσεσαι;

Ο τρόπος που εισηγείσαι ή υποβάλλεις για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό [δηλ. μέσω της διαδικασίας μιας διεθνούς διάσκεψης], είναι και συντηρητικός με την έννοια ότι αποδέχεσαι ότι τα δεδομένα [ή τετελεσμένα] του σημερινού status quo ΔΕΝ μπορούν να καταργηθούν ή έστω να διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο. Έτσι υποβαθμίζεις και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο κόσμος και τη σημασία των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων. Ειλικρινά ΔΕΝ διερωτούμαι αν αυτή η προσέγγιση [ΣΟΥ] μπορεί να χαρακτηριστεί ως αριστερή ... [Και μην ξεκινήσεις να ΜΟΥ λαλείς ότι αυτό ή εκείνο που κάμνει ή λέει ο Πρόεδρος ή το ΑΚΕΛ δεν είναι αριστερό, γιατί εδώ είναι τες προσωπικές μας απόψεις που εκφράζουμε, ασχέτως αν τούτες συμπίπτουν κατα το μάλλον ή ήττον [ή διαφέρουν λιγότερο ή περισσότερο] από τες θέσεις συγκεκριμένων κομμάτων] ... Τώρα [αν αυτή την περίοδο] δεν υπάρχει στο προσκήνιο ένα μαζικό κοινωνικοπολιτικό κίνημα που να στηρίζει μια «κυπριακή λύση» [στην ουσία είναι τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία που θα στήριζε], ή αν τα πολιτικοστρατιωτικά δεδομένα της περιοχής [με την Τουρκία να εξελίσσεται σε μια περιφερειακή υπερδύναμη – εξ ου και η αντιπαλότητα της χώρας αυτής με το Ισραήλ, το πάλαι ποτέ τσοπανόσκυλο των Αμερικανών], δεν ευνοούν μια «κυπριακή λύση» [ή την ΔΔΟ – η Τουρκία τζιαι ο Έρογλου εν συνομοσπονδία που θέλουν], πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια πάνω; Ή πιστεύεις ότι μια διεθνής διάσκεψη θα ΜΑΣ δώσει λύση ομοσπονδίας [και δη ΔΔΟ], όταν μάλιστα ο Έρογλου μιλά καθαρά πλέον για συνομοσπονδία;

Πιο πάνω είπα πως μια λύση του κυπριακού πρέπει να “… ενώνει, τον τόπο, τους κάτοικους του και τους θεσμούς [συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας, για την οποία θα αναφερθώ αναλυτικότερα πιο κάτω] …” Και για να μιλήσουμε και λίγο με καπιταλιστικούς όρους, μια βασική αρχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι και η ελευθερία στη διακίνηση κεφαλαίων, εργατικών χεριών και προϊόντων [κάτι που εξυπακούει και ελευθερία στην εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας – που είναι και η πεμπτουσία μιας αστικής κοινωνίας]. Άρα οι όποιο ασφυκτικοί περιορισμοί τύχει και επιβληθούν προς αυτή την κατεύθυνση αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν περαιτέρω αντιπαλότητες κι αντιπαραθέσεις μεταξύ των οικονομικών ελίτ των δύο κοινοτήτων – αν καταφέρουμε τελικά και φτάσουμε σε ομοσπονδιακή λύση ... Η τουρκοκυπριακή οικονομική και επιχειρηματική ελίτ εξαρτώμενη από το τουρκικό κεφάλαιο αλλά και φοβούμενη τη πιο ανεπτυγμένη ελληνοκυπρική επιχειρηματική ελίτ [μήπως και την καταβροχθίσει οικονομικά], τοποθετείται πλέον υπέρ της χαλαρής ομοσπονδίας ή της συνομοσπονδίας. Η ουσία, Kokouiν, είναι αν και πως μπορούν μνα παντρευτούν αυτές οι αντίφασης και αντιπαλότητες. Διερωτούμαι, μήπως με Σοσιαλιστική Επανάσταση;

Anef_Oriwn είπε...

[Μέρος Γάμα(τα)] ...

Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε; Κι ερχόμαστε στο δια ταύτα:
Η διαδικασία των συνομιλιών [κατ’ ΕΜΕΝΑ] πνέει πλέον τα λοίσθια. Αργά ή γρήγορα θα αναδειχτούν οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ούσας και έτσι οι συνομιλίες θα ναυαγήσουν – ήδη ο Έρογλου έχει απορρίψει τις προτάσεις Χριστόφια! Πάντως η “δική” ΜΑΣ πλευρά ΔΕΝ πρέπει να αποχωρήσει από τες συνομιλίες κι αυτό για λόγους τακτικής αλλά και επικοινωνιακής πολιτικής. Επιπρόσθετα αυτή την περίοδο δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης [ασχέτως του αν ο Αναστασιάδης άρπαξε την ευκαιρία να κάμει μικροπολιτική εν όψει και των επικείμενων εκλογών]. Το πολύ – πολύ μια τέτοια διάσκεψη να οδηγήσει σ’ ένα [νέο] δοτό Σχέδιο - και το πιο πιθανόν είναι να απορριφτεί κι αυτό!
Κατά την ταπεινή μου άποψη, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από επιλήψιμες επιδιαιτησίες και στημένες διεθνείς διασκέψεις, ο Πρόεδρος πρέπει να βομβαρδίσει την άλλη πλευρά με προτάσεις. Τούτες οι προτάσεις πρέπει μάλιστα να δημοσιοποιούνται ή να αφήνονται να διαρρέουν ούτως ώστε να γίνεται και συζήτηση αλλά και τριβή μέσα στον κόσμο ένθεν και ένθεν. Παράλληλα πρέπει οι αριστερές πολιτικές ένθεν κακείθεν να συντονιστούν και να οργανωθούν καλύτερα, αλλά και να μαζικοποιήσουν τες συναντήσεις μεταξύ τους όπως και τες κοινές εκδηλώσεις [κι όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσιών και στελεχών, αλλά και σε επίπεδο απλώς μελών και οπαδών]. Ας πούμεν η εκδήλωση της Πέμπτης στην Κοντέα [Φεστιβάλ Ειρήνης ονομάζεται] προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με τες προτάσεις:
Θα μπορούσε ο Πρόεδρος και η “δικιά ΜΑΣ” διαπραγματευτική ομάδα [και δεν ξέρω αν δεν το ‘χουν κάμει] να έχουν υποβάλει για το εδαφικό [λόγου χάριν], συγκεκριμένες προτάσεις επί χάρτου [με εδαφικές αναπροσαρμογές] μέσα από τις οποίες να καταδεικνύεται πόσοι πρόσφυγες επιστρέφουν πίσω, πόσοι τουρκοκύπριοι ή/και έποικοι μετακινούνται και που μπορούν να πάνε αυτοί κι άλλα τέτοια πρακτικής φύσεως ζητήματα. Φυσικά η δημοσιοποίηση τέτοιων προτάσεων θα προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις [γιατί ΕΣΥ να πας σπίτι ΣΟΥ και υπό ελληνοκυπρική διοίκηση κι ΕΓΩ όχι;], αλλά κάποτε χωρίς σύγκρουση ΔΕΝ πάμε μπροστά!!!

Αυτά ΜΟΝΟ γι’ απόψε!!!

Kokoui είπε...

Ναι, αλλά συνεχώς επαναλαμβάνεσε.Προτείνεις κάτι, αλλά δεν μας λες, ΠΩΣ θα εφαρμοσθεί,λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο.Στη θεωρία,δεν διαφωνώ με την πρότασή σου περί «επίτευξης «κυπριακής λύσης» μέσω της «στήριξης ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος».Τη θεωρώ όμως ανεδαφική και μη ρεαλιστική,γιατί απλά,βάση των σημερινών πραγματικοτήτων, δεν υπάρχει,ούτε το πολιτικό αλλά ούτε και το κοινωνικό υπόβαθρο,για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.Συνάμα και επικίνδυνη,γιατί τέτοιου είδους προσεγγίσεις,όπως και αυτή της «Ευρωπαικής λύσης»,οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.Στα υπολοιπα.Μια επισήμανση.Σε παρακαλώ,όταν συζητάς μαζί μου για το Κυπριακό,ξέχασε την αριστερά,τη δεξιά ,το καπιταλισμό και το κομμουνισμό.Ποτέ δε συνδέω το κυπριακό με ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες.«Σε ξαναρώτησα, Kokouiν, αν αυτή είναι τελικά η θέση ΣΟΥ, αλλά απέφυγες να ΜΟΥ απαντήσεις.».Σου απαντώ ξεκάθαρα.Κατά τη ταπεινή μου γνώμη,η μόνη διέξοδος από τα αδιέξοδα, είναι η αποδοχή ενός σχεδίου, στη φιλοσοφία του Σχεδίου Αννάν.Ο πρόεδρος στη διάσκεψη,πρέπει να παλέψει στο θέμα των εγγυήσεων,και πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει,ώστε έτσι, να μην ισχύουν εσαεί οι Εγγυήσεις της Τουρκίας και να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.Επίσης, πρέπει να παλέψει για συνεισφορά της Τουρκίας στο ταμείο αποζημιώσεων.Δε θα αναλύσουμε τώρα το σχέδιο Αννάν,γιατί θα ξεφύγουμε από τη βάση της συζήτησης.Σε εκτενέστερο στάδιο,αν θες,να αναλύσουμε μία προς μία,τις πτυχές του Κυπριακού,για να καταλήξουμε τελικά, στο τι σημαίνει «τούτη» η «όποια λύση» που επικαλείσε και στο τι μπορούμε να πετύχουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, που έχουμε σήμερα μπροστά μας.«Διερωτήθηκες καμιά φορά γιατί η Τουρκία έχει μετατραπεί εσχάτως σε υπέρμαχο μια τέτοιας διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης;»Γιατί γνωρίζει,ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα την απορρίψει.Και από τη στιγμή που το γνωρίζει,συν το γεγονός,ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι(αν θες ονόμαστους ιμπεριαλιστές), στηρίζουν τη Διεθνή Διάσκεψη και μια λύση στη φιλοσοφία του σχεδίου Αννάν,τι έχει άραγε να χάσει;Μόνο να κερδίσει έχει και μας έχει κερδίσει κατά κράτος στο επικοινωνιακό παιγνίδι.Και είναι εδώ ακριβώς,που έγγειται το τεράστιο λάθος του Χριστόφια,αγαπητέ άνεφ.Αφήνει τη Τουρκία να αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία των κινήσεων,την ίδια ώρα που αυτός παραμένει προσκολλημένος σε δογματισμούς,άρα είναι προβλέψιμος,με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα.ΕΔΑΔ,απευθείας εμπόριο κτλ.Παίζει δηλαδή η Τουρκία το παιγνίδι, που παίζαμε εμείς για χρόνια με τον Ντεκτάς!Πως αλλάζουν οι καιροί! Εσύ διερωτήθηκες πότέ σου,γιατί δεν πάμε σε Διεθνή Διάσκεψη,αφού λέμε ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη;Πως θα ξεσκεπάσουμε διαφορετικά τη Τουρκική αδιαλλαξία;Πως θα «εξασκηθούν οι πιέσεις» προς την Τουρκία,για να αλλάξει στάση,τι στιγμή που δεν επιτρέπουμε σε κανένα να επέμβει στη διαδικασία;Πως δικαιολογούμε στους υπόλοιπους τη θέση, ότι «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα»,όταν την ίδια στιγμή αρνούμαστε επίμονα να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί της;Πως πείθουμε ότι είμαστε έτοιμοι για λύση,όταν αρνούμαστε μια κοινή συνάντηση στην έδρα των Η.Ε, με τον Γ.Γ;Όταν μας κακοφαίνεται, όταν αυτός, έρχεται στην Κύπρο;Όταν δε δεχόμαστε να καταγραφούν οι συγκλίσεις,που εμείς οι ίδιοι συμφωνήσαμε;Ε, δεν είναι λογικό να λέει ο Έρογλου, ότι του καυλώσει;Ποιος θα τον κατσαδιάσει; «Πάντως η “δική” ΜΑΣ πλευρά ΔΕΝ πρέπει να αποχωρήσει από τες συνομιλίες κι αυτό για λόγους τακτικής αλλά και επικοινωνιακής πολιτικής.» Δηλαδή φίλε άνεφ ορίων;Εγκαταλείψαμε το στόχο της επίτευξης λύσης και πήγαμε στο blame game;Πάντως,από αυτά που γράφεις,εξήγαγα το συμπέρασμα,ότι δεν είναι τη Δ.Δ.Ο που υποστηρίζεις,αλλά τη περιβόητη «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο».Εάν κάνω λάθος, διόρθωσέ με,γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη,μπορεί αφετηρία σου να είναι η λύση στη βάση μιας Δ.Δ.Ο,αλλά στο τέλος, καταλήγεις «στο σωστό περιεχόμενο».Εάν όχι, διευκρίνισε μου ξεκάθαρα,όπως έχω κάνει εγώ,τι θέλεις.

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Μερικά και πολύ σύντομα [για την ώρα] σχόλια:

1. Γράφεις τζιαι λαλείς [ΜΟΥ]: “… Πάντως, από αυτά που γράφεις, εξήγαγα το συμπέρασμα, ότι δεν είναι τη Δ.Δ.Ο που υποστηρίζεις, αλλά τη περιβόητη «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο».Εάν κάνω λάθος, διόρθωσέ με, γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη, μπορεί αφετηρία σου να είναι η λύση στη βάση μιας Δ.Δ.Ο, αλλά στο τέλος, καταλήγεις «στο σωστό περιεχόμενο».Εάν όχι, διευκρίνισε μου ξεκάθαρα, όπως έχω κάνει εγώ, τι θέλεις.” --- Άμα ΕΣΥ, ΜΟΥ επεξηγήσεις τι είναι η «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο» και ποια η διαφορά της από την Δ.Δ.Ο. με ΜΗ σωστό ή λάθος ή μισό περιεχόμενο, τότε ίσως μπορέσω κι ΕΓΩ και διατυπώσω καλύτερα τες θέσεις μου πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Για την ώρα [κι αν βιάζεσαι] μπορείς να ανατρέξεις σε ανάρτηση ΜΟΥ στο Epanenosi Blog, όπου κατάθεσα αναλυτικά τες σκέψεις ΜΟΥ για το ομοσπονδιακό σύστημα [link: http://www.epanenosi.com/index.php/archives/230].

2. Γράφεις: “… Μια επισήμανση. Σε παρακαλώ, όταν συζητάς μαζί μου για το Κυπριακό, ξέχασε την αριστερά, τη δεξιά, το καπιταλισμό και το κομμουνισμό. Ποτέ δε συνδέω το κυπριακό με ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες…” --- Μα ρε Kokouiν [sorry για το ρε, αλλά ΜΟΥ βγήκε αυθόρμητα], εν νεν ΕΣΟΥ που μέχρι προχτές συνέδεες τα πάντα με αριστερές και δεξιές και ξιφουλκούσες κατα του μη αριστερού ΑΚΕΛ. Αν μπα τζι’ έκαμες μεταμόσχευση εγκέφαλου; Μεινίσκω ξιστικός!!!
Πάντως το πιο πάνω που λες είναι τελείως αντιδιαλεκτικό για ένα άνθρωπο που θέλει να λέγεται αριστερός. Ο γενικότερος τρόπος που διαλογιζόμαστε ή/τζιαι δκιαολιζόμαστε [ακόμα και πάνω στο κυπριακό] έχει να κάμει [έστω κι αν ΔΕΝ το παραδεχόμαστε] με την γενικότερη ΜΑΣ αντίληψη για τον κόσμο [την κοσμοθεωρία ΜΑΣ και τες συλλογιστικές που έχουμε ανάπτυξη στην πορεία του χρόνου] που είναι απότοκο του κοινωνικοοικονομικού ΜΑΣ status, της παιδείας, της κουλτούρας και των επηρεασμών ΜΑΣ από το περιβάλλον ΜΑΣ. Γι’ αυτό [και πάντοτε κατα την άποψη τη δικιά μου], κι αυτά που λες κι ΕΣΥ [έστω κι αν τα θεωρείς αποϊδεολογημένα] εντούτοις έχουν τη δικιά τους ιδεολογική χροιά. Αλλά κι αν τα δούμε όπως ΕΣΥ θέλεις να τα παρουσιάσεις, δηλ. πέραν από “… την αριστερά, τη δεξιά, το καπιταλισμό και το κομμουνισμό …”, τούτα που λες δεν παύουν να λειτουργούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να εξυπηρετούν συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες ιδεολογίες.

3. Επίσης λες: “… συνεχώς επαναλαμβάνεσε. Προτείνεις κάτι, αλλά δεν μας λες, ΠΩΣ θα εφαρμοσθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο …” --- Μα κυρ-συνομιλητά μου “… τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο …” [δηλ. την ανυπαρξία ενός μαζικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος υπέρ της ΔΔΟ] ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει λύση!!! Αυτό προσπαθώ να ΣΟΥ πω μέσα από τα γραπτά ΜΟΥ και γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να μεταφερθούμε σ’ ένα «blame game» [όπως το ονομάζεις] ... Κι όπως ξαναείπα κι ΕΓΩ, ας “λύσει” το κυπριακό ο Αναστασιάδης με τον τρόπο που ξέρει η Δεξιά να “λύνει” προβλήματα [όπως είπε κάπου τζι’ ο φίλτατος Aceras]!

Anef_Oriwn είπε...

[Βήτα Μέρος] ...

4. Σε ΚΑΜΙΑ διεθνής διάσκεψη ΔΕΝ θα καταφέρουμε να “… ξεσκεπάσουμε … […] … τη Τουρκική αδιαλλαξία …. [και ούτε] ... θα «εξασκηθούν οι πιέσεις» προς την Τουρκία, για να αλλάξει στάση ...” καθώς ΚΑΜΙΑ χώρα [κι αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης] ΔΕΝ θέλει να πάει κόντρα με την ανερχόμενη υπερδύναμη της περιοχής! Δες τι αποφάσεις βγάζουν θεσμικά όργανα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης [όπως το ΕΔΑΔ] για ζητήματα που έχουν σχέση με το κυπριακό...

5. Για ΜΕΝΑ το Σχέδιο Ανάν ανήκει πλέον στο παρελθόν. Καλώς ή κακώς καταψηφίστηκε κι αυτό το ‘χει δαιμονοποιήσει στη συλλογική συνείδηση των ελληνοκύπριων. Κι αυτή και μόνο η αναφορά σ’ αυτό [με θετικό πνεύμα ή δίνοντας το μήνυμα για επαναφορά] προκαλεί αντιδράσεις [δεν εξετάζω αν είναι δικαιολογημένες ή όχι] τζιαι κάμνουν το παιχνίδι να φαντάζει χαμένο! Και να ξέρεις πως μια συμφωνημένη λύση για να λειτουργήσει και να περιορίσει τες αντιδράσεις στο ελάχιστο πρέπει να έχει μια αποδοχή [από τους ελληνοκυπρίους] σε ποσοστά κοντά στο 65%-70%. Προσωπικά θεωρώ την όποια Ανανολογία περιττή!

[Τελικά νομίζω απάντησα σε όλα]...

Υ.Γ.: Γιατί άλλαξες στάση και συμπεριφορά;

Kokoui είπε...

1.Διάβασα προσεχτικά όλα σου τα σχόλια και ακόμα δεν κατάλαβα τι θέλεις.Όπως δεν καταλαμβαίνω τι σημαίνει «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο».Ακόμα να μου παρουσιάσεις μια χειροπιαστή και ρεαλιστική πρόταση,που να μας οδηγεί σε διέξοδο από το σημερινό τέλμα και να μας απαλλάσει από τη κατοχή.Μπορεί να δημοσιεύσεις 1000000 αναρτήσεις για την ομοσπονδία.Όμως η θεωρία από την πράξη απέχει έτη φωτός.Είμαι προγραμματιστής στο επάγγελμα και ξέρω τι σου λέω.
2.Πότε έχουμε συζητήσει ξανά εκτεταμένα και σοβαρά το κυπριακό,πέρα μιας εντελώς γενικής συζήτησης,και δεν θυμάμαι;Μην μπλέκεις το Μαρξισμό με το κυπριακό.Άσε,δεν θα βγάλουμε νόημα.Εάν πρόσεξες, ούτε για τις ευθύνες του ενός και του άλλου μίλησα.Μακριά από τα κόμματα λοιπόν.Θέλω να προστατεύσω τη συζήτηση για να καταλήξουμε κάπου.
4.Σύμφωνα με τη λογική σου, πρέπει να τα παρετήσουμε και να αρκέψουμε να παίζουμε πιλόττα με τον Έρογλου.Αυτό δεν συνιστά μια τεκμηριωμένη απάντηση με την περίφημη «διαλεκτική» σου,πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων και παρατηρήσεων που έχω θέσει.
5.Αντιλαμβάνομαι το σκεφτικό σου.Δεν το βρίσκω λανθασμένο.Όμως καιρός είναι, να τους πούμε(«τους ιμπεριαλιστές»), τι θέλουμε.Έχουμε καταντήσει αφόρητα κουραστικοί.
«Μα κυρ-συνομιλητά μου “… τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο …” [δηλ. την ανυπαρξία ενός μαζικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος υπέρ της ΔΔΟ] ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει λύση!!! Αυτό προσπαθώ να ΣΟΥ πω μέσα από τα γραπτά ΜΟΥ και γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να μεταφερθούμε σ’ ένα «blame game» [όπως το ονομάζεις]» Χμ.Με προβληματίζεις.Αυτό μου ακούγεται, ως έμμεση αποδοχή της διχοτόμησης.
«Γιατί άλλαξες στάση και συμπεριφορά;»Αφού ότι σου πω με παρεξηγάς.Είπα σου άνεφ ουρίων(«διχά κατουρημάτου») τζιαι μίσιη μου έβρισα σε.Έν κανεί που σου κάμνω κομπλιμέντα κακοφαίνεται σου τζιολάς.Άτε τζιαι λέμε τα.

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,

1. Εν τζιαι μόνον «άνεφ ουρίων» [τι είναι τα ούρια] που ΜΕ είπες αλλά και πολλά άλλα ... Αλλά άστα να πανε!!!

2. Πιλότταν εν τέσσερεις που [παίζουν τζι’ δκυο], εκτός τζι’ αν εν αράπικη!

3. Αφού “… δεν καταλαμβαίνεις τι σημαίνει «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο» …” γιατί τότε λαλείς ότι ΕΓΩ “… δεν είναι τη Δ.Δ.Ο που υποστηρίζω, αλλά τη περιβόητη «Δ.Δ.Ο με το σωστό περιεχόμενο»”;

Kokoui είπε...

1.Έλα.Περασμένα ξεχασμένα.
2.Γιατί τζίνο το «κοπέλλιν» τον Ιακώβου τζιαι τζίνο τον «παρέα» του Έρογλου, τον Οζκιετάδε που τους βάλλεις;Μάλιστα ο Ιακώβου φαίνεται καλός παίκτης.Ιδιαίτερα τωρά το καλοτζιαίρι, με τη πετσεττούα πας τον ώμο τζιαι την ξεμάσκαλη τη φανέλλα,την ώρα που γυρίζει η σούβλα δίπλα που το καρέ, εν να πολλά δυνατός.
3.Γιατί η «όποια λύση» τζιαι η «Δ.Δ.Ο με το Σ.Π» εν συγκοινωνούντα δοχεία.Ούλλα λαλού μας τα,αλλά τίποτε εν μας λέουν,όπως τον Αγγελίδη μες την εκκλησιά,ένα πράμα.
Υ.Γ:Είδα τον Χριστόφκια σήμερα τζιαι έπιαμε κατάθλιψη.Επάγωσε ο χρόνος.Ενόμισα η συνέντευξη του ήταν το τζιαιρό του ψυχρού πολέμου.Όι να θυμώσεις τωρά.Τζιαι το Συρούι.Αμετανόητο μεν,κατατοπιστικότατο δε.

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
«Περασμένα» αλλά όχι «ξεχασμένα» [γιατί εξακολουθείς να ΜΕ παραξενεύει η αλλαγή της στάσης ΣΟΥ, ασχέτως του τι λαλείς]!!!
Πάντως συνεχίζεις να σύρνεις ατάκες και μετά να τα μασάς. Θα Μου πεις επιτέλους τι είναι αυτή η «Ομοσπονδία μα σωστό περιεχόμενο», που ΕΓΩ υποστηρίζω; Αν μη τι άλλο για ννα μάθω κι ΕΓΩ τι υποστηρίζω!

Επικεντρώνεις την προσοχή ΣΟΥ πάνω στο ζήτημα της Διεθνούς Διάσκεψης [αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθείς σε μια σειρά από θέματα που έχω θίξει] και εξασκείς κριτική στον Πρόεδρο γιατί δεν την προωθεί άμεσα. Όμως μια τζιαι φιλολογούμε [και] γι’ αυτό το θέμα, θα διερωτηθώ [εν πολλοίς ρητορικώς],
- Ποια θα είναι η ατζιέντα αυτής της διάσκεψης;
- Θα προχωρήσουμε σε μια τέτοια διάσκεψη αναγνωρίζοντας ή κηρύσσοντας αδιέξοδο στις συνομιλίες;
- Σ’ αυτή τη διάσκεψη θα πάμε στοχεύοντας λύση [κι ότι προκύψει];
- Δεν νομίζεις ότι αίτιοι διάσκεψη πιο πολύ θα λειτουργήσει σαν ένα επιδιαιτητικό σώμα που θα προσπαθήσει να παντρέψει τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών [ομοσπονδιακές ο Χριστόφιας, συνομοσπονδιακές ο Έρογλου] πιέζοντας τον πιο αδύνατο [που είμαστ’ ΕΜΕΙΣ];

Υπάρχουν και πολλά αλλά που θα μπορούσα να πω για τη διεθνή διάσκεψη, αλλά είμαι πολύ κουρασμένος απόψε.
Θέλω όμως να σημειώσω και κάτι άλλο: Η εκλογή Έρογλου και οι θέσεις που προβάλλει και που είναι διαμετρικά αντίθετες απ’ αυτές του Προέδρου Χριστόφια, αναδεικνύουν την ορθότητα της πρότασης του Προέδρου [που τελικά αποσύρθηκε] για ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου. Με τέτοιο τρόπο οι δύο εκάστοτε εκλεγμένοι ηγέτες θα δεσμεύονται από ένα κοινό πρόγραμμα ...

Kokoui είπε...

«[γιατί εξακολουθείς να ΜΕ παραξενεύει η αλλαγή της στάσης ΣΟΥ, ασχέτως του τι λαλείς]!!!»Ξεκόλλα επιτέλους!«Θα Μου πεις επιτέλους τι είναι αυτή η «Ομοσπονδία μα σωστό περιεχόμενο», που ΕΓΩ υποστηρίζω;»Εννοώ,ότι ναι μεν λες ότι υποστηρίζεις τη Δ.Δ.Ο,αλλά δεν έχεις ακόμα παρουσιάσει κάποια ρεαλιστική πρόταση,τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας,που να μπορεί στην πράξη να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές,ώστε έτσι να φτάσουμε σε λύση.Αντίθετα,κατά την ταπεινή μου άποψη,βάση αυτών που λες,λύση δεν πρόκειται να εξευρεθεί ποτέ.Όλα αυτά που λες,τα συσχέτισα με την «Δ.Δ.Ο με Σ.Π» που επικαλούνται εντελώς αόριστα κάποιοι,οι οποίοι, διατείνονται μεν ότι υποστηρίζουν τη Δ.Δ.Ο,αλλά στην ουσία με αυτά που μας λένε(αποχώρηση όλων των εποίκων κτλ.), μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.Μπορεί να μην λες ακριβώς τα ίδια,αλλά το αποτέλεσμα,είναι το ίδιο.Η μη λύση δηλαδή.«Πάντως συνεχίζεις να σύρνεις ατάκες και μετά να τα μασάς».Νομίζω έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα και τσεκουράτα(που λέει και ο Καρογιάν), για το ποια είναι η μόνη διέξοδος τη δεδομένη χρονική στιγμή,έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.Άλλοι μασούν τα λόγια τους. «Ποια θα είναι η ατζιέντα αυτής της διάσκεψης;
- Θα προχωρήσουμε σε μια τέτοια διάσκεψη αναγνωρίζοντας ή κηρύσσοντας αδιέξοδο στις συνομιλίες;
- Σ’ αυτή τη διάσκεψη θα πάμε στοχεύοντας λύση [κι ότι προκύψει];
- Δεν νομίζεις ότι αίτιοι διάσκεψη πιο πολύ θα λειτουργήσει σαν ένα επιδιαιτητικό σώμα που θα προσπαθήσει να παντρέψει τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών [ομοσπονδιακές ο Χριστόφιας, συνομοσπονδιακές ο Έρογλου] πιέζοντας τον πιο αδύνατο».Αν και με βάζεις σε αγγαρεία τώρα(γιατί οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου είναι αυτονόητες) θα σου απαντήσω.Ατζέντα θα είναι όλα τα θέματα επί όλων των πτυχών του κυπριακού,στα οποία δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει συμφωνία.Η επιδιαιτησία θα εφαρμοστεί,όταν και εφόσω, μετά τη διαπραγμάτευση υπό τη διαμεσολάβηση των Η.Ε και της Ευρωπαικής Ένωσης(όχι οπως το Μπούργκενστοκ),δε γίνει ακόμα κατορθωτό να καταλήξουμε σε συμφωνία.Διαφορετικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξευρεθεί λύση.Αν ξέρεις εσύ κανένα(αφού λες ότι υποστηρίζεις τη λύση) πες μας τον να ξέρουμε.Όχι όμως με συνθήματα τύπου(«κυπριακή λύση μέσω ενός μαζικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος».)Ένα τρόπο που να είναι εφαρμόσιμος στη πράξη.Βέβαια υπάρχει και μία άλλη επιλογή.Να μην δεσμευτούμε για επιδιαιτησία,γιάτί«θα αδικήσουν τον μικρό».Σε μια τέτοια περίπτωση,πρέπει όμως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Υπάρχει και μία τρίτη επιλογή.Λες«[με την ανυπαρξία ενός μαζικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος υπέρ της ΔΔΟ] ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει λύση!!! Αυτό προσπαθώ να ΣΟΥ πω μέσα από τα γραπτά ΜΟΥ και γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να μεταφερθούμε σ’ ένα «blame game» [όπως το ονομάζεις]»Εάν είναι έτσι,τότε καλύτερα να αφήσουμε το τροπάριο της Δ.Δ.Ο και να διαπραγματευτούμε τη διχοτόμηση.Γιατί και να κερδίσουμε αυτό το blame game,το οποίο ήδη έχουμε χάσει, εάν δεν το χεις ακόμα καταλάβει,΄το στόχο μας δεν θα τον πετύχουμε.Και οι συνέπειες της εισβολής,τόσο επί του εδάφους,όσο και στα μυαλά των ανθρώπων)ολοένα και θα παγιώνονται.Με αποτέλεσμα,να καταστεί μια μελλονική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης,ακόμα δυσκολότερη.

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Όλο που εξακολουθώ όχι μόνο να παραξενεύομαι από την αλλαγή στη στάση και στο λόγο ΣΟΥ, αλλά και να εντυπωσιάζομαι από τα τεκταινόμενα [έχει εκλείψει η χρήση χαρακτηρισμών από μέρους ΣΟΥ – και υποψιάζομαι, ως γνήσιο ΑΚΕΛικό αμνοερίφιο και δη τεκνό(!) της “Επαγρύπνησης”(!), ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα], ενΤούτιτς οφείλω να επισημάνω ότι συμφωνώ με τα τελευταία λεγόμενα ΣΟΥ σε 2-3 σημεία:

1. Πρώτον, συμφωνώ ότι “... την «Δ.Δ.Ο με Σ.Π» … [την] ... επικαλούνται εντελώς αόριστα κάποιοι, οι οποίοι, διατείνονται μεν ότι υποστηρίζουν τη Δ.Δ.Ο, αλλά στην ουσία με αυτά που μας λένε(αποχώρηση όλων των εποίκων κτλ.), μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση …” Θα συμπληρώσω μάλιστα ότι στην ουσία αυτό που υποστηρίζουν ΔΕΝ είναι Ομοσπονδία, αλλά Ενιαίο κράτος και μάλιστα πιο ενιαίο απ’ αυτό του 1960! Δηλ. πράγματα τελείως ανέφικτα και ουτοπικά! Το shοινίν του χωρκάτη εν έφταννεν μονόν τζιαι φτάννει διπλόν! Και
2. Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα ότι “…οι συνέπειες της εισβολής, τόσο επί του εδάφους, όσο και στα μυαλά των ανθρώπων)ολοένα και θα παγιώνονται. Με αποτέλεσμα, να καταστεί μια μελλονική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ακόμα δυσκολότερη.”
Όμως διάφορα ερωτήματα αναφορικά με το πως θα επιτευχθεί λύση και για τες παρεμβάσεις των ξένων [μέσα από μια Διεθνή διάσκεψη, αλλά και άλλως πως] εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, προκαλώντας μάλιστα συνεχώς και νέους προβληματισμούς κι ανησυχίες.
Τι τέλος πάντων θα περιλαμβάνει αυτή η λύση δια χειρός [και μυαλού] διαμεσολαβητών και επιδιαιτητών σε μια διεθνή διάσκεψη όταν η βάση ενός ομοσπονδιακού πολιτεύματος [η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια και η και διεθνής προσωπικότητα] αμφισβητούνται τόσο έντονα από την τουρκική πλευρά και μάλιστα με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι είδους Επανένωση θα πετύχουμε ή πως θα αποφύγουμε τη διχοτόμηση όταν συνεχώς παρισφρείουν συνομοσπονδιακά στοιχεία στις προτάσεις της άλλης πλευράς; Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης όπου “… ατζέντα θα είναι όλα τα θέματα επί όλων των πτυχών του κυπριακού, στα οποία δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει συμφωνία …” και όπου τα συμφωνηθέντα αμφισβητούνται ή δεν γίνονται αποδεκτά, θα υπάρξει πραγματικά πρόοδος αν δεν γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις από τη “δική μας” πλευρά; Που σταματάμε; Ποιες είναι επιτέλους [κατα τη δικιά ΣΟΥ άποψη] οι “κόκκινες γραμμές” μας; Μιλάς για «ρεαλιστικές προτάσεις», αλλά ΔΕΝ τες συγκεκριμενοποιείς!

Η διεθνής αυτή διάσκεψη δεν θα κλείνει μπρος το μέρος των δυνατών [τουτέστιν της Τουρκίας] με αποτέλεσμα ένα νεο σχέδιο που τυχόν προκύψει να κριθεί ως ετεροβαρές για την ελληνοκυπριακή πλευρά; Τούτο δεν θα οδηγήσει και πάλι στην απόρριψη του σχεδίου λύσης [σ’ ένα νέο δημοψήφισμα]; Ή ένα ετεροβαρές σχέδιο δεν θα οδηγεί [με την υπογραφή μας μάλιστα] στη διχοτόμηση;
Ποιες ήταν οι εγγυήσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν [από την Τουρκία]. Η μέχρι τώρα διεθνής εμπειρία, ΜΑΣ κάμνει μήπως να είμαστε αισιόδοξοι; Έχουν μήπως δουλέψει άλλα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί, όπως ας πούμεν για το παλαιστινιακό [Συμφωνία του Όσλο], ή για το βοσνιακό [Συμφωνία του Dayton] ή για το νταρφουριανό; Ή έχει επιδείξει η Τουρκία πραγματική βούληση για λύση [πέραν από του να κάμνει επικοινωνιακά τεχνάσματα[ και θα τρέξουμε σε μια διεθνή διάσκεψη;

Anef_Oriwn είπε...

Δικαίως θα με (ξανα)ρωτήσεις τι κάμνουμε; Σίγουρα δεν υπάρχει [αυτή τη στιγμή] ένα μαζικό κοινωνικοπολιτικό κίνημα που θα στήριζε μια κυπριακή λύση. Αυτό όμως γιατί πρέπει να ΜΑΣ οδηγήσει στην αποδοχή των βουλών και των επιβουλών των οποιωνδήποτε τρίτων. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει ν’ αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες και να γίνουν κινήσεις από τες δυνάμεις της Αριστεράς, ένθεν και ένθεν για την δημιουργία δυναμικών λύσης ή έστω ενασχόλησης του κόσμου με το κυπριακό.
Πως θα γίνει αυτό; Τα ‘χω ξαναπεί: Με την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αλλά και με την συνεχή υποβολή καλά μελετημένων και επεξεργασμένων προτάσεων που να δίνουν διεξόδους – ας πούμεν πως ελαχιστοποιούνται τα [νέα] ζητήματα προβλήματα που θα προκύψουν με έχουν σχέση με την επιστροφή των προσφύγων είτε υπό ελληνοκυπρική είτε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Λόγου χάριν, θα μπορούσε μπορεί να υπολογιστεί από τώρα πόσοι πρόσφυγες πιθανόν να επιστρέφουν και να γίνει προγραμματισμός για τους τουρκοκύπριους κι τους εποίκους που θα μετακινηθούν. Πέραν τούτου θα μπορούσαν κάποιες θετικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν να υποβληθούν ως προτάσεις της “δικιάς μας” πλευράς, ενώ κάποιες άλλες για τες οποίες υπήρχαν επιφυλάξεις, να βελτιωθούν.
Έχω μάλιστα την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να δημοσιοποιούνται ούτως με τη ζύμωση και την τριβή που θα γίνεται μέσα στον κόσμο να δημιουργηθεί και ρεύμα υπέρ [αν τελικά ως κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους τουρκοκυπρίους].
Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι έχουμε μπει πλέον σε μια μακράν προεκλογική περίοδο [με εκλογές Βουλευτικές, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Προεδρικές] και ο “Συναγερμός” “πολιτεύεται” πλέον με στυλ προεκλογικό. Οι επιθέσεις των “Συναγερμικών” στελεχών κατα του Προέδρου, της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ είναι κατα μέτωπο πλέον [ακόμα και η “ΟΜΟΝΟΙΑ” δεν ξέφυγε από τα πυρά τους] ...

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Θα ήθελά όμως να (ξανα)σταθώ για λίγο και στην κουβέντα ΣΟΥ από προηγούμενο σχόλιο ΣΟΥ: “… Σε παρακαλώ, όταν συζητάς μαζί μου για το Κυπριακό, ξέχασε την αριστερά, τη δεξιά ,το καπιταλισμό και το κομμουνισμό. Ποτέ δε συνδέω το κυπριακό με ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες …” ---
Μα κυρ-συνομιλητά [ως Αριστερός] θα ‘πρεπε να ξέρεις ότι τα πάντα στη ζωή ΜΑΣ έχουν και το ιδεολογικοπολιτικό τους υπόβαθρο και την πολιτική τους διάσταση. Κατά συνέπεια και το κυπριακό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και να ξεφύγει απ’ αυτά τα δεδομένα. Ας πούμεν, δεν βλέπεις ότι οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση της διατήρησης ή/και συντήρησης του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος [και των καπιταλιστικών του δομών της κοινωνίας μας]; Σκοπός των διαφόρων καλοθελητών [μέσα από τες επεμβάσεις και παρεμβάσεις τους] δεν είναι η διατήρηση αυτού του status quo αλλά των ισορροπιών [τρόμου πλέον] στην περιοχή, αφήνοντας τα διάφορα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα άθικτα; Αυτές οι προσεγγίσεις δεν έχουν από μόνες τους πολιτική και ιδεολογική βάση και χροιά;
Από την άλλη μια λύση στο κυπριακό δεν θα αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των δύο εθνικών οικονομικών και επιχειρηματικών ελίτ [ή τάξεων] στην Κύπρο; Όλ’ αυτά δεν έχουν σχέση με ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες; Μήπως εθελοτυφλείς, ρε Kokouiν τζιαι νομίζεις ότι το κυπριακό εν ννα λυθεί αποστασιοποιημένα από τέτοιες καταστάσεις; Γι’ αυτό κι ΕΓΩ είπα πως μόνο ο Αναστασιάδης θα καταφέρει να το “λύσει”, με τον τρόπο που η Δεξιά ξέρει να συμβιβάζεται και να λύνει τέτοια προβλήματα!!!

Kokoui είπε...

«Πέραν τούτου θα μπορούσαν κάποιες θετικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν να υποβληθούν ως προτάσεις της “δικιάς μας” πλευράς, ενώ κάποιες άλλες για τες οποίες υπήρχαν επιφυλάξεις, να βελτιωθούν.
Έχω μάλιστα την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να δημοσιοποιούνται ούτως με τη ζύμωση και την τριβή που θα γίνεται μέσα στον κόσμο να δημιουργηθεί και ρεύμα υπέρ [αν τελικά ως κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους τουρκοκυπρίους].»Εάν δεν κάνω λάθος,εμμέσως πλην σαφώς,έχεις πει ότι απορρίπτεις το σχέδιο Αννάν ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση.Δηλαδή,το απορρίπτεις στην ολότητά του.Δεν νομίζεις ότι φάσκεις και αντιφάσκεις;Πέρα τούτου,εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα.Τι θα γίνει εάν ακόμα μέσα και από το διάλογο,όπως προτείνεις,τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο,δεν καταφέρουν οι δύο κοινότητες,να συμφωνήσουν επί όλων των πτυχών του κυπριακού;Μιλώντας ρεαλιστικά,κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει,ακόμα και αν η συζήτηση λαμβάνει χώρα,μόνο μεταξύ των «αριστερών» και «προοδευτικών» δυνάμεων.Ήδη σε επίπεδο ηγεσίας,οι «αριστερές και προοδευτικές» δυνάμεις έχουν αποτύχει.Τον λόγο, τον έχεις παραθέσει από μόνος σου.«οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση της διατήρησης ή/και συντήρησης του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος»Από μόνος σου παραδέχεσαι δηλαδή,ότι οι δυνάμεις της «αριστεράς»,ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης,είναι και αυτές μέρη αυτού του κοινωνικοοικονομικού συστήματος,που περιγράφεις.Την ίδια ώρα, μας λες «κυπριακή λύση μέσο ενός μαζικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος».Δηλαδή,πάλι φάσκεις και αντιφάσκεις. «Μήπως εθελοτυφλείς, ρε Kokouiν τζιαι νομίζεις ότι το κυπριακό εν ννα λυθεί αποστασιοποιημένα από τέτοιες καταστάσεις;»Όχι.Προσπαθώ να σε προσγειώσω στην πραγματικότητα.Γιατί μιλάς για ιμπεριαλισμό, αλλά την ίδια ώρα, παραγνωρίζεις το γεγονός, ότι τα πέντε μέλη του Σ.Α των Η.Ε είναι χώρες ιμπεριαλιστικές.Παραγνωρίζεις το γεγονός ότι από την 1η Μαίου του 2004,έχουμε ενταχθεί σε μια ιμπεριαλιστική Ένωση λαών και κρατών.Άρα έχουμε γίνει και μεις ιμπεριαλιστές.Λάθος θα κατάλαβες.Δεν είμαι φίλος του ιμπεριαλισμού.Αλλά η Κύπρος,εδώ και 36 χρόνια,αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα,το οποίο κατά την άποψη μου, πρέπει να λυθεί.Μην διαπράττεις το λάθος να,να μπλέκεις το Κυπριακό με τον Μαρξισμό.Μια τέτοιου είδους «διαλεκτική»,δε λύνει το πρόβλημα,αλλά το διαιωνίζει. «Από την άλλη μια λύση στο κυπριακό δεν θα αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των δύο εθνικών οικονομικών και επιχειρηματικών ελίτ [ή τάξεων] στην Κύπρο;»Βεβαίως.Εξάλλου και αυτοί,που διατείνονται πως είναι «αριστεροί»,ανήκουν σε αυτή την πολιτική και οικονομική ελίτ της Κύπρου.Μήπως αιθεροβατείς,εαν υπονοείς ότι πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου,για να φτάσουμε στη λύση του κυπριακού,μέσω μιας «σοσιαλιστικής επανάστασης»;Με ποιους;Μήπως ο λόγος σου τελικά είναι αδιέξοδός,γιατί δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα;

Anef_Oriwn είπε...

Kokouiν,
Στα σύντομα δύο – τρία σημεία:

1. Τι Σχέδιο Ανάν από την στιγμή που απερρίφθη [και μάλιστα με ποσοστό 76% από την ελληνοκυπριακή πλευρά], ΔΕΝ μπορεί να γίνεται κουβέντα για επαναφορά του – στο σύνολο του. όμως υπάρχουν πρόνοιες του που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σ’ ένα νεο σχέδιο είτε αυτούσιες ή διαφοροποιημένες. Όπως ας πούμεν, ο περιορισμός μέχρι κάποιου ποσοστού και για ορισμένο [μεταβατικό] χρονικό διάστημα της εγκατάσταση πολιτών από Ελλάδα και Κύπρο στην αντίστοιχη ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πολιτεία.

2. Την άποψη μου για το πως μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μαζικό κοινωνικοπολιτικό κίνημα που θα μπορούσε να παίξει [καταλυτικό] ρόλο και στο κυπριακό την έχω πει. Τώρα αν ΕΣΥ [σαν πραγματικός αριστερός, όπως δήλωνες σε προηγούμενα σχόλια ΣΟΥ] προτιμάς μιαν ιμπεριαλιστική θνησιγενή κι αμφιλεγόμενη λύση [όπως έγινε ας πούμεν στην Βοσνία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν στο Νταρφούρ κι αλλαχού] είναι θέμα δικό ΣΟΥ! ΕΓΩ, ευχαριστώ πολύ αλλά ΔΕΝ θα πάρω.

3. Τις απόψεις ΜΟΥ για τη διαδικασία των συνομιλιών και το ρόλο των αριστερών ή αριστεριζόντων Χριστόφια και Ταλάτ τα έχω ήδη αναλύσει. Μπορείς να ανατρέξει και να τα βρεις και στην ειδική ανάρτηση που έγραψα για χάρη ΣΟΥ! Και για να μην είναι «αδιέξοδος» [όπως λαλείς] ο λόγος ΜΟΥ πρέπει να συμβιβαστώ με τες βουλές και τες επιβουλές των ξένων; Είπαμε ας το κάμει η Δεξιά που είναι και σπεσιαλίστες σε κάτι τέτοια! ΕΓΩ προτείνω την μαζικοπολιτική κινητοποίηση και πάλη. Διαφορετικά λύση ΔΕΝ βλέπω να υπάρχει! Γιατί μια λύση για να λειτουργήσει πρέπει να γίνει κι αποδεκτή κι από τον κόσμο.