{Διεξάγονται αύριο Κυριακή 18 του μηνός στα κατεχόμενα ή αν προτιμάτε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα [αλλά και με την συμμετοχή αρκετών δεκάδων χιλιάδων εποίκων] (ψευδο)εκλογές [ή παράνομες εκλογές ή “εκλογές” –εντός εισαγωγικών] για την ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας [ή του λεγόμενου “Προέδρου” της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου” – του “κράτους” των τουρκοκυπρίων].
Με το θέμα των εκλογών αυτών ασχοληθήκαμε και σε ειδική σχετική ανάρτηση μας [την 13/2010 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2010/03/132010.html] όπου να αναφερθήκαμε/μιλήσαμε για τους υποψήφιους στες εν λόγω εκλογές.
Πρόθεση μου αυτή τη φορά [και στο παρά πέντε πριν το άνοιγμα των καλπών] ήταν να πω δκυο κουβέντες
a. για τη λεγόμενη “ταλαττοποίηση” των εκλογών (κυρίως από την πλευρά του Προέδρου),
b. για το αν με το να δίνουμε σημασία [και δη ο Πρόεδρος] σ’ αυτές τις εκλογές [που θεωρητικά είναι παράνομες], υποβαθμίζουμε την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας
c. για το αν οι δύο κύριοι υποψήφιοι [Ταλάτ και Έρογλου], έχουν διαφορά μεταξύ τους, ή δεν πρέπει να μας νοιάζει [ως ελληνοκύπριους] ποιος θα εκλέγει. Προσωπικά διαφωνώ μ’ αυτήν την προσέγγιση. Έχει μεγάλη σημασία ποιος [θα] είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η φιλοσοφία των δύο τουρκοκυπρίων πολιτικώς είναι τελείως διαφορετική [παρ’ όλο που και οι δύο δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν αισθητά και πολύ από την πολιτική και τες οδηγίες της Τουρκίας - ποιας Τουρκίας όμως;]. Ο Ταλάτ υποστηρίζει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, ενώ ο Έρογλου μιλά για δύο λαούς και δύο κυριαρχίες και στοχεύει σε δύο κράτη. Πάντως σύμφωνα με τες δημοσκοπήσεις τες πιο πολλές πιθανότητες για εκλογή έχει [δυστυχώς] ο Έρογλου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Μέχρι αύριο το βράδυ θα ξέρουμε ...
Για την ώρα θα παραθέσω [για το θέμα των τουρκοκυπριακών “προεδρικών” εκλογών] ένα σχετικό άρθρο [από τον σημερινό “Πολίτη”] του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Τουμέρ Χαλίλ... Και ίσως επανέλθω αργότερα για κάποια περαιτέρω σχόλια ...}
*****************
Η επομένη των εκλογών στα κατεχόμενα
[του Τουμέρ Χαλίλ, από τη στήλη “Παρέμβαση”, “Πολίτης” 17/4/2010, σελ. 12 – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=940759&-V=columns].
[Οι επιχρωματώσεις και υπογραμμίσεις είναι δικές μου].
«Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και τα βλέμματα ολονών μας έχουν κλειδωθεί στο αποτέλεσμα των καλπών και στον ποιον από τους δύο υποψηφίους θα εκλέξουν οι 146 χιλιάδες ψηφοφόροι, Ταλάτ ή Έρογλου.
Αν εκλεγεί ο Ταλάτ, οι ελπίδες για συνέχιση των συνομιλιών και για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό θα συνεχιστούν. Αν εκλεγεί ο Έρογλου τότε τι γίνεται;
Στην προεκλογική εκστρατεία τα βασικά σημεία για τα οποία επέκρινε ο Έρογλου το στρατόπεδο του Ταλάτ είναι :
1. Αποδέχτηκε στις συνομιλίες με τον Χριστόφια τη μία ιθαγένεια, τη μία κυριαρχία, το ένα και μόνο αδιαίρετο κράτος, στοιχεία που υπονομεύουν την ύπαρξη της ούτω καλούμενης “ΤΔΒΚ”.
2. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους έποικους, ότι αν επανεκλεγεί ο Ταλάτ, θα κινδυνέψουν να απελαθούν στην Τουρκία σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Από τους 146 χιλιάδες ψηφοφόρους, άραγε, πόσοι είναι Τουρκοκύπριοι και πόσοι δεν είναι; Οι έποικοι είναι ένα βασικό στοιχείο στις εκλογές αυτές αφού η ψήφος τους θα καθορίσει και τον νικητή στις εκλογές της Κυριακής. Είναι γι' αυτό ακριβώς το λόγο που ο Ταλάτ έσπευσε να καθησυχάσει τους έποικους στην προεκλογική του εκστρατεία στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι σε περίπτωση λύσης ούτε ένας έποικος δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο. Ωστόσο η σύνθεση των εποίκων είναι ποικιλόμορφη και η προσέγγιση διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Άλλοι προσεγγίζονται με το αντίτιμο, μια άλλη μερίδα με υποσχέσεις ότι θα παραμείνουν στην Κύπρο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, σε μια άλλη μερίδα υποσχέθηκαν ότι θα τους παραχωρήσουν την ούτω καλούμενη ιθαγένεια της “ΤΔΒΚ”. Ενώ μια άλλη μερίδα, που είναι αλεβίτες και αποτελούν τη μεγάλη μάζα, ακολουθούν τις οδηγίες που παίρνουν από τον αρχηγό του Τάγματος των αλεβιτών Fermani Altun. Σε μια επίσκεψη του Fermani Altun στον Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, αυτός είπε ότι οι αλεβίτες στην Τουρκία είναι άτομα τρίτης κατηγορίας. Οι αλεβίτες στην Τουρκία πάντοτε ήσαν οι κατατρεγμένοι από το βαθύ κράτος των κεμαλιστών. Είναι ένα διαφορετικό θρησκευτικό τάγμα που ουδέποτε τους επιτράπηκε να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω σύμφωνα με τα δικά τους έθιμα. Με την άνοδο στην εξουσία του Ερντογάν, το σκηνικό άλλαξε. Ο Ερντογάν τους υποσχέθηκε ότι σιγά σιγά θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Έτσι έχουν δημιουργήσει μια συνεργασία με τον Ερντογάν και κινούνται αθόρυβα. Έποικοι αλεβίτες προτρέπονται από το Τάγμα τους να δώσουν την ψήφο τους στον Ταλάτ. Πώς κινεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα τα νήματα; Διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος στα κατεχόμενα μεταξύ του παλιού κατεστημένου και των προοδευτικών δυνάμεων. Η Άγκυρα, και συγκεκριμένα ο Ερντογάν, δηλώνει δημοσίως ότι στην Κύπρο δεν στηρίζει υποψήφιους αλλά πολιτικές, κρατώντας ίση απόσταση από τους δύο υποψηφίους. Ακόμη και ο Έρογλου σε δηλώσεις του είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα δεν εμπλέκεται σε εκλογές που διεξάγονται στην “ΤΔΒΚ”. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή έχουμε δύο στρατόπεδα. Στο στρατόπεδο του Έρογλου και γύρω από τον Έρογλου έχουν συγκεντρωθεί όσοι ανήκουν στο παλιό κατεστημένο, οι υποστηρικτές της διχοτόμησης, οι υποστηρικτές των δύο κρατών. Έριδες χώριζαν την οικογένεια Ντενκτάς από τον Έρογλου αφού ούτε καν καλημέρα δεν έλεγε ο ένας στον άλλο. Ξαφνικά όμως το παρελθόν ξεχάστηκε, μαζί ανασήκωσαν τα "μανίκια" για την κούρσα τον εκλογών, η ιδέα της διχοτόμησης και των δύο κρατών τούς ένωσε. Για την άρση των διαφορών και τη συνεργασία δούλεψαν ασφαλώς και ορισμένα μέλη του βαθέος κράτους και σχεδιαστές της Εργκένεκον που βρίσκονται ακόμη στα κατεχόμενα.
Στο στρατόπεδο του Ταλάτ έχουν συμμαχήσει οι προοδευτικές δυνάμεις που επιζητούν την επανένωση του νησιού. Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το στρατόπεδο του παλαιού κατεστημένου παρακίνησε τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου να εγκαταλείψει το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Έρογλου και να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Επίσης βρίσκεται πίσω από τους αλεβίτες. Επίσης στα κατεχόμενα κατατέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε διάφορους λογαριασμούς, δηλαδή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Ο Ερντογάν θέλει το Κυπριακό λυμένο και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε έναν "αρχάριο οδηγό". Δεύτερος γύρος Σε περίπτωση που κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν εξασφαλίσει το 50%, τότε θα έχουμε επανάληψη των λεγόμενων εκλογών στις 25 Απριλίου. Σε αυτό το γύρο η σύγκρουση των δύο στρατοπέδων θα είναι πλέον μετωπική, χωρίς να κρατούν έστω και τα τυπικά προσχήματα που υπάρχουν σε αυτό το γύρο. Σε μια περίοδο που η Τουρκία κατάφερε, έστω και προσωρινά, να καταστείλει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που υπέσκαπταν τη νομιμότητα και επιδίωκαν τη δημιουργία μιας έκρυθμης κατάστασης εντός της χώρας, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξει ένα χώρο όπως η κατεχόμενη Κύπρος που έχει πληθυσμό ίσο με ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Τουρκίας.»
[για το εισαγωγικό σημείωμα και το copy paste],
Anef_Oriwn
Σάββατο 17/4/2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ανευ
υπάρχει κι ένα ωραίο του Δρουσιώτη στη σημερινή Ελευθεροτυπία με τίτλο
"Κάπλες-μυστήριο στα κατεχόμενα"
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=152431
Δημοσίευση σχολίου