Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ανάρτηση 44η (πολιτική και Λυσσαριδική) - “Ο κάττος τζι’ αν εγέρασεν, τα νύshα που είshεν, έshει”*!!! (Η επιστολή Λυσσαρίδη στον Πρόεδρο Χριστόφια).

(*“Ο κάττος τζι’ αν εγέρασεν, τα νύshα που είshεν, έshει” – Ο γάτος κι αν γέρασε, όσα νύχια είχε – όταν ήταν νέος – έχει – και τώρα, δηλ. δεν άλλαξε).

Δόθηκε (χτες) στη δημοσιότητα μια επιστολή του Βάσου Λυσσαρίδη (του γνωστού και ως “Γιατρού” - Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ) προς τον Πρόεδρο Χριστόφια (να αναμένουμε ότι όπου να ‘ναι θα δοθεί στη δημοσιότητα και η αντίστοιχη επιστολή του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου). Στη επιστολή του ο κύριος Επίτιμος, με ύφος χιλίων καρδιναλίων αλλά και κασσάνδρων και βασιζόμενος στες ερμηνείες που δίνει για τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, ο σύμβουλος του Ταλάτ Οζντίλ Ναμί, φτιάχνει και κάνει υποθέσεις για παρεκκλίσεις και εκτροπές (δεν μας μίλησε για χαλαρώσεις ή δωρεές), επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά τον εαυτό του.

Παρακάτω θα παραθέσω (για γνώση και ενημέρωση) ολόκληρη την επιστολή Λυσσαρίδη (την έκανα copy-paste από το blog “… ες γην εναλίαν Κυπρον ...” – ν’ αναφέρουμε και τις πηγές μας – όπου υπάρχει και σχετικό post), με δικά μου σχόλια εντός των αγκύλων (κάποιοι όμως έχουν πάθει αγκύλωση και δεν μπορούν να κουνηθούν πέραν από την καρέκλα τους).

«Απέστειλα αυτή την επιστολή στο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την 29η Οκτωβρίου, 2008. [Με ή χωρίς την έγκριση του Κόμματος του οποίου είσαι Πρόεδρος;].
Δεν υπήρξε ανταπόκριση. [Έγραψεν τον ο Πρόεδρος ή επειδή, ως φαίνεται, το θέμα (κι άλλα παρόμοια) συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές στο Εθνικό Συμβούλιο (μάλλον κατάντησε μόνιμη επωδός από τον κύριο Επίτιμο), το θεωρούν (τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου πλην του ΕΥΡΟΚΟ) κάτι σαν το «μουρμουρκόν της κοτζιάκαρης»!]. Επειδή πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωφέλιμη για την εξέλιξη του εθνικού μας προβλήματος η αποσαφήνιση θέσεων, δημοσιοποιώ το περιεχόμενο της επιστολής μου. Είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος είναι χρήσιμος. [Μια ζωή ήθελε να τον ακούν (και μάλιστα με κατάνυξη και προσοχή) οι άλλοι. Ήταν αυθεντία σ’ όλα (είχε και το λέγειν)... Είχε πάντα δίκιο κι όλοι οι άλλοι λάθος ... (Πως ήταν εκείνος ο χαρακτηρισμός με το βούτυρο;). Μιλά ο “Γιατρός”, ο Λυσσαρίδης, όλοι σούζα!]

Δρ Βάσος Λυσσαρίδης

Προς
Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Δημήτρη Χριστόφια

Η αγωνία μου για την πορεία του Κυπριακού υπαγορεύει αυτή μου την ενέργεια. [Δεν εμπιστεύεται κανένα (ούτε και την ίδια τη σημερινή ηγεσία του κόμματος του – αμφιβάλλω αν διαβουλεύτηκε μαζί τους για το περιεχόμενο της επιστολής του), πιστεύει ότι ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι έτοιμοι να πουλήσουν την Κύπρο]. Άλλωστε είχα δηλώσει στο εθνικό συμβούλιο ότι θα σας αποστείλω τις θέσεις μου αναφορικά με τους χειρισμούς του Κυπριακού.
[Εν τζιαι είπες του ότι εκαρτέρας τζιαι απάντηση (που τον Πρόεδρο);]
Ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ (Οζντίλ Ναμί) και ανώτατοι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι καταθέτουν ότι ουσιαστικά η λύση έχει τροχιοδρομηθεί στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της πρώτης συνάντησης. [Ολόκληρο σενάριο στήνει ο “Γιατρός” βασιζόμενος στις ίδιες τις εκτιμήσεις του Ναμί].
Από την άλλη δημοσίως γίνεται αναφορά σε έλλειψη γεφυρών επί των ουσιωδών πτυχών.
Τι συμβαίνει;
Είναι γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ γίνεται αναφορά σε Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό κράτος που θα συνεταιρισθούν για δημιουργία ομόσπονδης κυβέρνησης. [Που αναφέρεται αυτό στο κοινό ανακοινωθέν; Στο ανακοινωθέν δεν είναι για τα συνιστώντα κρατίδια ή συνιστώσες πολιτείες ή περίοχες της μέλλουσας Ομοσπονδιακής Κύπρου, που γίνεται αναφορά; Φαίνεται όμως, επειδή ο κύριος Επίτιμος δεν αποδέχεται την Ομοσπονδία, είναι φυσικό να μιλά με όρους που αφορούν το Ενιαίο κράτος – γι’ αυτό και βλέπει εκ των πρότερων "Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό κράτος". Πέραν τούτου στο ανακοινωθέν του Ιουλίου (αν δεν κάνω λάθος) δεν τονίζεται ότι η Ομόσπονδη Κύπρος θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα;]
Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε μαζί μου ότι επρόκειτο για αδόκιμη δήλωση στην προσπάθεια σας συντήρησης του κλίματος. Άλλωστε το γεγονός ότι χαιρετίσθηκε από τη δική μας πλευρά η μη συμπερίληψη της στο κείμενο του Ο.Η.Ε. αποτελεί παραδοχή του σφάλματος. Ευκόλως μπορεί να προβληθεί και τώρα από τη δική μας πλευρά ότι είναι αδιανόητος ο φυλετικός διαχωρισμός που συγκρούεται με κάθε έννοια δικαίου.
Αδιανόητη η εγκαθίδρυση φυλετικών κρατών (Μπαντουστάνς).
[Που αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν αμιγώς φυλετικά κρατίδια; Οι τουρκοκύπρίοι προβάλλουν – για τα συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά του τουρκοκυπριακού κεφαλαίου, αλλά και για λόγους γενικότερης ασφάλειας - ούτε ‘κεινοι εμπιστεύονται τους δικούς μας εθνικιστές - τις εγγυημένες πλειοψηφίες, κάτι που δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Ακόμα η δημιουργία και ή ύπαρξη τουρκοκυπριακών θυλάκων μετά το 1964, όπου οι τουρκοκύπριοι κατέφυγαν τόσο μετά από τις πιέσεις της ΤΜΤ και τα πογκρόμ που υπέστησαν από τις ελληνοκυπριακές ένοπλες ομάδες – συμπεριλαμβανομένων κι αυτών του Λυσσαρίδη – δεν ήταν φυλετικός διαχωρισμός;]
Η συνεχής αναφορά σε συνεταιρισμό επιτρέπει συνέχιση της εκτροπής. [Πως θα επιτυχείς λύση Ομοσπονδίας χωρίς πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατιδίων και μια μορφή συνεταιρισμό των δύο κρατιδίων; Σε μια Ομοσπονδία τα συνιστώντα κράτη, πολιτείες ή περιοχές δεν είναι ισότιμα;] Αυτό το θέμα έχει διευθετηθεί από το 1964. [Κι επειδή ως ελληνοκύπριοι έχουμε όλη την εξουσία δεν προτιθέμεθα παραχωρήσουμε ΤΙΠΟΤΑ!]
Όταν οι Τουρκοκύπριοι, πιεζόμενοι από την Άγκυρα, εγκατέλειψαν τα πολιτειακά σώματα προβλήθηκε από Τουρκικής πλευράς η άποψη ότι δεν υπάρχει πια Κυπριακή Δημοκρατία γιατί κάθε πλευρά (Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή) έχει το δικό της μέρισμα στην κρατική οντότητα. [Αυτό εννοεί ως διευθέτηση του 1964 ο κύριος Επίτιμος;].
Ολόκληρη η ανθρωπότητα απέρριψε την Τουρκική θέση και αναγνώρισε ως κυβέρνηση της Κύπρου (ολόκληρου του λαού και ολόκληρης της γεωγραφικής επικράτειας) την κυβέρνηση Μακαρίου και όλες τις μετέπειτα Κυπριακές κυβερνήσεις.
Άλλο εγγυημένη συμμετοχή στα πολιτειακά όργανα και άλλο συνεταιρισμός.
[Η Ομοσπονδία που βασικό της συστατικό είναι η πολιτική ισότητα δεν αποτελεί μια μορφή συνεταιρισμού;]
Ούτε αλλοιώνει την εικόνα το αν αυτή η διευθέτηση θα είναι το τελικό προϊόν ή η έναρξη της διαδικασίας. Με σαφήνεια πρέπει να εμείνουμε σε λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. [Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ μ’ αυτό. Όμως οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το στηρίζουν ή παίζουν πελλόν τζιαι εν τες νοιάζει (τζιαι σικκιμέ ίσως να λαλούν) αν θα εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο;]. Άλλωστε αυτή είναι και η εντολή του λαού, στηριγμένη στις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις. Αυτή η τοποθέτηση με σαφείς στόχους δεν μας οδηγεί σε απομόνωση. Τουναντίον δημιουργεί προοπτικές συμμαχιών.
[Με ποιους; - απλή απορία].
Η κυριαρχία πηγάζει από το σύνολο του λαού. [Κι από τους τουρκοκύπριους;] Διττή πηγή κυριαρχίας (“κράτη”, κοινότητες, ομάδες) στην ουσία καθιστούν την κυριαρχία διττή έστω κι αν συνταγματικές πρόνοιες αναφέρονται σε μια και μόνη τελική κυριαρχία. [Στο κοινό ανακοινωθέν δεν αναφέρεται ότι η κυριαρχία θα είναι μία; Πάλι κολλήσαμε σε ερμηνείες που έχουν σχέση με την Ομοσπονδία με γνώσεις και λεκτικό για το Ενιαίο κράτος].
Ούτε είναι δυνατή υπό οιασδήποτε συνθήκες η αποδοχή εκ περιτροπής προεδρίας, πολύ περισσότερο χωρίς καν να έχει συμφωνηθεί ο τρόπος εκλογής (κοινοί εκλογικοί κατάλογοι, κ.τ.λ.). [Καλά μα ο τρόπος εκλογής δεν θα τεθεί κι αυτός στο τραπέζι για συζήτηση κάποια στιγμή. Ή θα συζητάμε τώρα ποιο έγινε πρώτο, η κότα ή το αυγό; Εκτός αυτού σε μια Ομοσπονδιακή χώρα δεν είναι λογικό να διασφαλίζεται με κάποιον τρόπο, η δυνατότητα εκλογής Προέδρου απ’ όλα τα συνιστώντα μέρη;]
Η a priori νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού πού είχε στόχο τη δημογραφική αλλοίωση μιας χώρας είναι επίσης άστοχη.
[Εσύγχισεν με... Μα τούτο δεν είναι κατάλοιπο προηγούμενων συμφωνιών;]
Η εκλογή σας χαιρετίσθηκε από πολλά κέντρα αποφάσεων που σας πίστωναν (ορθώς) με καλή θέληση για λύση του Κυπριακού. [Γιατί όμως κάποιοι κολαούζοι σας κε Λυσσαρίδη καραμουτσιάζουν για τούτο και κατηγορούν τον Πρόεδρο για προδοσία και μειοδοσία επειδή “… η εκλογή {του Προέδρου} χαιρετίσθηκε από πολλά κέντρα αποφάσεων ...”]. Ασχέτως αν πιστεύω ότι η καλή θέληση της δικής μας πλευράς δεν απουσίαζε ποτέ.
Και είναι κατανοητή η προσπάθεια σας να συντηρήσετε αυτό το κλίμα. [Πάλι καλά που το αναγνωρίζετε, “Γιατρέ”!]
Όμως είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε ότι αυτό δεν σημαίνει παραβίαση αρχών τις οποίες διακηρύξατε προεκλογικά και οι οποίες αποτελούν το δεσμευτικό σας πρόγραμμα έναντι του λαού.
Δηλαδή για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, και των θεσμών, τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους. [Τα λόγια τα μεγάλα και τα πλάνα ...]. Θα αποκλείει εγγυητικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία ξένων χωρών και θα τερματίζει τον εποικισμό. [Μια ζωή γενικότητες και συνθήματα ο “Γιατρός”].
Πρέπει να υπάρξει αναίρεση ή διόρθωση δηλώσεων που είναι δυνατό να ερμηνευθούν ως παρεκκλίσεις από την διακηρυχθείσα γραμμή λύσης που πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όλοι μας συμφωνούμε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης [μόνο των ελληνοκυπρίων το ’74;],
κατοχής με αντίπαλη πλευρά την Τουρκία και όχι τους Τουρκοκύπριους που στην ουσία είναι θύματα της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. [Σοβαρά; Συμφωνούν και οι παρατρεχάμενοι κολαούζοι σας;]
Κυπριακή όμως λύση μπορεί να αναζητηθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και τον αποκλεισμό κηδεμονίας της Τουρκίας. [Καλά γι’ αυτό δεν πρέπει να συμπορευτούμε με τους τουρκοκύπριους;] Άλλως δυστυχώς στην πρωτοκαθεδρία των Τουρκοκυπρίων θα βρίσκονται δοτές ηγεσίες. [Υπάρχουν και κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αριστερά κόμματα, δημοκρατικές προσωπικότητες ...].
Άλλο η διασφάλιση των δικαιωμάτων-προνομίων των Τουρκοκυπρίων και άλλο η συντήρηση «δικαιωμάτων» ξένων χωρών (Τουρκίας) που στην ουσία στρέφονται και εναντίον των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. [Άρα οι τουρκοκύπριοι είναι εν δυνάμει σύμμαχοι μας! Τι κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Τους τσουβαλιάζουμε όλους στο ίδιο σακκί και τους βλέπουμε ως τους προαιώνιους εχθρούς του γένους!].
Η άποψη ότι τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας πηγάζουν από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δυνάμει των οποίων εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση δεν έχει καμιά βάση. Η Κύπρος ήταν τότε αποικία και συμφωνίες που επιβάλλονται από την αποικιοκρατική δύναμη δεν είναι νόμιμες δυνάμει αποφάσεων του Ο.Η.Ε. [Καλά, γιατί δεν τις καταγγείλαμε από τοτε;]. Τώρα η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και είναι αδιανόητη η ύπαρξη κηδεμόνων για μια Ευρωπαϊκή χώρα.
[Συμφωνώ απόλυτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της].
Αγαπητέ πρόεδρε,
Στόχος δεν είναι η άσκηση κριτικής αλλά η διόρθωση και πλήρης διασαφήνιση πορείας. [Μια ζωή “Γιατρέ”, να παλεύετε να διορθώσετε τους άλλους. Ευτυχώς που έχουμε κι εσένα τον ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ! Όμως γιατί συνεχώς βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο;]. Έτσι στην ουσία αποτελεί θετικό εργαλείο και για σας.
Γίνεται αναφορά σε ομοσπονδία [Εσύ όμως για Ενιαίο μιλάς] και υπενθυμίζω ότι σε ομοσπονδιακά συστήματα το κατάλοιπο εξουσίας ανήκει στην κεντρική εξουσία. [Πάλι καλά που μας το υπενθυμίζει. Οι δηλώσεις του Προέδρου για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και για μια διεθνή προσωπικότητα εννοούν άλλ’ άντ’ άλλων, δεν είν’ έτσι;]. Έτσι είναι αδόκιμη η μελέτη των εξουσιών της κεντρικής διοίκησης. [Καλά θα τα σερβίρουμε αμελέτητα στους τουρκοκυπρίους, στο στυλ take it or leave it;].
Η εμμονή σε λύση εναρμονισμένη με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο όχι μόνο δεν αποστερεί τους Τουρκοκύπριους των προνομίων τους αλλά τα κατοχυρώνει εντάσσοντας τα σ΄ ένα σύστημα δίκαιο, λειτουργικό και βασισμένο στον σεβασμό των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών που κατοχυρώνονται ακόμα και στις συμφωνίες κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς στις οποίες γίνεται συνεχής αναφορά. [Είναι κάτι σαν παραμύθι αφού για 30 τόσα χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν].
Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε ότι για τις ουσιώδεις διαμέτρους της συζήτησης πρέπει να τηρείται ενήμερος ο λαός. Αυτό δεν σημαίνει, όπως ελέχθη, διάλογο από αέρος, αλλά εμπλοκή του λαού, του οποίου κρίνεται η τύχη, επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων διότι δεν νοείται εντολή εν λευκώ. [Μόνο μια Σοσιαλιστική Επανάσταση που θα καταργήσει τις ατομικο-ιδιοκτησιακές σχέσεις και κατ’ επέκταση και την αντιπαλότητα μεταξύ ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού κεφαλαίου και τους εκατέρωθεν εθνικισμούς θα μα σώσει στο τέλος της ημέρας].
Είναι γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει. Ότι η χρονιότητα δημιουργεί τάσεις μονιμότητας του απαράδεκτου status quo. [Ευτυχώς που το καταλάβατε!] Όμως τα προτεινόμενα σχέδια είναι χειρότερα και από τη διχοτόμηση γιατί ισοδυναμούν με διχοτόμηση και επικυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας σ΄ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια. [Κάθε πέρσι και καλύτερα δηλαδίς].
Κύριε πρόεδρε,
Πιστεύω ότι θα έχετε την πλήρη συμπαράσταση του λαού σε μια γραμμή λύσης σύμφωνης με τις προεκλογικές δεσμεύσεις χωρίς παρεκκλίσεις.
Θα συμφωνείτε όπως άλλωστε επανειλημμένα έχετε διακηρύξει ότι στόχος είναι η εξεύρεση λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. [Αφού το διακηρύσσει, γιατί ανησυχείτε;]
Συνοψίζοντας καταλήγω στις πρακτικές εισηγήσεις.
Αν συμφωνείτε ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις και δεδομένου ότι οι πάγιες Τουρκικές θέσεις στηρίζονται σε δύο κράτη και δύο λαούς κ.τ.λ. φοβούμαι ότι το αδιέξοδο είναι προβλεπτό. [Δεν πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι υπό την ευθύνη της Τουρκίας που τυχόν θα ναυαγήσουν οι συνομιλίες;].
Γι΄αυτό πρέπει να αναληφθεί (α) άμεση εκστρατεία ενημέρωσης (από όλες τις δυνάμεις που απορρίπτουν λύση στη βάση Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού κράτους, [ουδέποτε μίλησε ο Πρόεδρος για τέτοια κράτη, αλλά για συνιστώντα κρατίδια, πολιτείες ή περιοχές της Ομόσπονδης πλέον Κύπρου – Και επειδή δεν νομίζω να είναι βλάκας ο Λυσσαρίδης και δεν το κατάλαβε, να πως ότι μάλλον «παίζει πελλόν»], συνεταιρισμού κ.τ.λ.). [Οι δυνάμεις αυτές θα υποκαταστήσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο και θα λειτουργούν τελείως ανεξάρτητα; Δεν αποτελεί υπόσκαψη του Προέδρου αυτό ή μήπως θα περάσουμε σε δυαδική εξουσία στην ελληνοκυπριακή πλευρά;].
(β) Να απαιτήσουμε συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, [το απαιτούμε εδώ και 35 χρόνια, ενώ οι Παλαιστίνιοι απαιτούν τα δικά τους δίκια εδώ και 60 χρόνια], άλλως να μη επιτρέψουμε Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte.
(γ) Να δημιουργήσουμε τις όσο το δυνατό ευρύτερες συμμαχίες μέσα στην Ε.Ε. (Γαλλία, Αυστρία και άλλοι)
(δ) Να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες, ειδικά με Ρωσία και Κίνα που είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. [Ο Πρόεδρος άραγε παέννει στην Κίνα για κινέζικα και στην Ρωσία για βότκες;].
(ε) Να είμαστε σαφείς στις διεκδικήσεις μας. [
Ξεκαθαρίστε πρώτα εσείς τι θέλετε, Ενιαίο κράτος ή Ομοσπονδία;]
(ζ) Να διαφυλάττουμε πρακτικά την κυριαρχία που είναι σύμφυτη με το κράτος. [Για κάνετε το, κύριε Επίτιμε σε eurocents για να το καταλάβουμε κι εμείς ...].
(η) Να υπάρχει συντονισμός με την Ελλάδα στο κυβερνητικό αλλά και τα άλλα επίπεδα. [Μην με κάνετε να βάλω πάλι το ποίημα του Πασιαρδή (“Δεν καρτερούμε τίποτα ...”) και βγει κανένας «Χαντακωμένος» και μας κάνει βαθυστόχαστη φιλολογική ανάλυση!].
(θ) Να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας σημασία. [Αυτό μου θυμίζει τα εμπλεκόμενα συμφέροντα].
(ι) Να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής. [Με το Ισραήλ ή με τους Άραβες;]
(ια) Πολιτική επαναπροσέγγισης είναι να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους ότι η ουσιαστική επαναπροσέγγιση προϋποθέτει ελεύθερη από ξένους πατρίδα. [Και πως το πετυχαίνουμε αυτό; Στέλνοντας ραβασάκια στους τουρκοκύπριους με τις απαιτήσεις μας; Ή θα καθίσετε κι εσείς τελικά σ’ ένα τραπέζι μαζί με απλούς τουρκοκύπριους, είτε απ’ εδώ είτε απ’ εκεί τζιαι να τα πείτε μεταξύ άρτου και οίνου;]
(ιβ) Να ενισχύσουμε την άμυνα μας. [Δηλ. τζι’ άλλα λεφτά για να τρώσιν οι στρατιωτικοί τζιαι οι μεσίτες, να κορδώνουν οι διάφοροι Λάζαροι, αλλά και για να χάνουμε κι εμείς τις ώρες μας]. Η λύση θα διασφαλισθεί δια της πολιτικής. Όμως πολιτική γυμνή από άμυνα είναι ανίσχυρη.
Δρ Βάσος Λυσσαρίδης
Υ.Γ. Αυτή η επιστολή δεν είναι εμπιστευτική».
[Ευτυχώς για να δούμε κι εμείς ότι ενώ πέρασες τα 80 και πας ολοταχώς για τα 90 – να ζήσεις και να τα εκατοστίσεις – ψάλλεις μας τα κανονικότατα. Τι ξύλα απελέκητα που είμαστε! Κανεί σιορ! Άφησ’ τους (τους Ομήρου, Σιζόπουλο, Παπαδάκη, Μαυρονικόλα και λοιπούς) να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους. Δεν τους εμπιστεύεσαι ούτε αυτούς; Δεν ενηλικιώθηκαν ακόμα; Εν τζιαι να ζεις με τα βουνά για να τους κρατάς που το χέρι και να τους παρατζιέλλεις! Το χάζιν είναι ότι ο ίδιος νομίζει ότι παράγει πολιτική έτσι (μια ζωή με τον ίδιο αρνητικό τρόπο), ενώ οι κολαούζοι και παρακοιμώμενοι του νομίζουν ότι έτσι έχει στριμώξει τον Πρόεδρο κι έχει κατακεραυνώσει όσους υποστηρίζουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί ΤΗ λύση!].

Anef_Oriwn
Τετάρτη 19/11/2008

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν ήμουν θρησκευόμενη, θα πήγαινα ν' ανάψω ένα κεράκι που η Κύπρος δεν έζησε υπό προεδρίας Λυσσαρίδη. (Θα ήταν χειρότερος κι από τον κ. Παπαδόπουλο!)

Ειδικά στο πιο κάτω σημείο αποδεικνύεται η πλήρης αποκοπή του κ. Λυσσαρίδη με την πραγματικότητα.

"Δηλαδή για λύση(...)συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους."

Μια επιστολή γεμάτη αντιφάσεις και τεχνητές αδιεξόδους.

Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ είναι ακόμη στη συγκυβέρνηση. Αν είχαν την ελάχιστη αξιοπρέπεια, θ' αποχωρούσαν για ν'ασκήσουν από ξεκάθαρες επάλξεις πολιτική.
Αντιπολίτευση ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. Αυτό που κάνουν και τώρα δηλαδή, αλλά χωρίς να μας κοροϊδεύουν φανερά.

Το τι κινδύνους μας επιφυλάσσει η ΜΗ-Λύση, δε μας το αναφέρει καθόλου ο κ. Λυσσαρίδης. Οι κασσανδρικές προφητείες του αγγίζουν αναπάντεχα τα όρια τους.
Πολύ περίεργο για ένα άτομο που κατά τ' άλλα δεν είναι καθόλου φειδωλό με τις μαύρες κι άραχνες προβλέψεις του...

Ανώνυμος είπε...

ενώ ο βασιλειου ας πούμεν ήταν καλλύττερος κόρη; τα μισά σου σχόλια άνευ εν γεμάτα φαρμάτζι για τον λυσσαρίδη. νομίζω τζίεινο που λαλεί ο σάκκο εν απόλυτα σωστό για τους λόγους που εν υποστήριξες ποττέ το ακέλ το λυσσαρίδη

Alexander Apostolides είπε...

Uparxei logos pou oi "epitimoi" proedroi den prepei na akougonte, i na ...grafoun. Tous ... grapame emeis apo kairo otan tous timisame.
(sugnomoi gia ta greeklish)

Μιχάλης είπε...

Πάντως όσοι δεν είδαν τη συζτήση Κατσουρίδη - Λυσσαρίδη προχτές το μεσημέρι στο ΡΙΚ 1 έχασαν.

Ο Γιατρός παραδέχθηκε ότι ζητά ακόμα και καταγγελία των συμφωνιών της Ζυρίχης και ιδιαίτερα των συνθηκών Εγγύησης.

Επίσης παραδέχθηκε ότι ο Μακάριος ελάχιστες φορές ακολούθησε τις απόψεις του.

Anef_Oriwn είπε...

Λεμέσια,
Σε χαιρετώ!

Να σημειώσω ότι (τούτη τη φορά) συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις (και ειδικότερα με τις “κασσανδρικές προφητείες” του κυρίου Επίτιμου.

Συμπληρωματικά θα παραθέσω τον προβληματισμό του φίλτατου PolitisPittas (για τους κινδύνους από τη ΜΗ – Λύση), που διατύπωσε μέσα από σχόλιο του στο Blog “…ες γην εναλίαν Κύπρον ...”, σε συζήτηση (ο Θεός τζι’ ο Κύριος να την κάμει συζήτηση) για το ίδιο θέμα. Link: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8691567388194667043&postID=2293016463002067345

“… η διαιώνιση της κατάστασης ως έχει είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τον απλούστατο λόγο πως ως έχει κανείς δεν μπορεί να ελεγξει την παρανομία και την ασυδοσία που ανθίζει στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου. Αν δεν υπάρξει λύση, τότε είτε θα πρέπει να αναγνωριστεί η "ΤΔΒΚ" για να εναρμονιστει με τη Διεθνή Νομιμότητα και να υπακούσει στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είτε η "συνοριακή" γραμμή όχι απλώς να κλείσει αλλά να σφραγιστεί αεροστεγώς. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να ρέουν στην Ελεύθερη Κύπρο, ναρκωτικά, εγκληματίες κ.α.

Για να μην αναφερθώ στην άλλη παράμετρο, πως απλά Μη Λύση, ισοδυναμεί με το οριστικό τέλος της Τ/Κ κοινότητας της Νήσου…”.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/11/2008 – 7:11 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Zatoichi,

Και πάλι καλωσόρισες από τα μέρη μου! Να σε βλέπουμε πιο συχνά!

Όμως ΜΟΝΟ τα μισά μου σχόλια “… εν γεμάτα φαρμάτζι για τον λυσσαρίδη …”; Τα υπόλοιπα; Και τι να πω για σένα που είσαι ένα σκέττο φαρμάζιην (για τον Χριστόφια και την Αριστερά);
Να υποθέσουμε ότι τα υπόλοιπα μισά των σχολίων μου είναι μια χαρά; Πάντως αν έχεις αντιρρήσεις, διαφωνίες και ενστάσεις για κατή, γιατί δεν τις καταθέτεις;

*****
Alexander Apostolides,

Καλωσορίζω κι εσάς από το απάχικο μου!

Όλοι (πρέπει να) έχουμε δικαίωμα άποψης και να την γράφουμε και να την εκφράζουμε (και οπωσδήποτε και οι κύριοι Επίτιμοι).
Ο τίτλος του “Επίτιμου” είναι ένας εύσχημος τρόπος για να στείλεις το βετεράνο πλέον ηγέτης σου σπίτι του να απολαύσει τη σύνταξη του, αλλά να το ανασύρεις κιόλας (από την ναφθαλίνη) που και που για να συσπειρώνεις τα παλαιοτέρα μέλη και οπαδούς του Κόμματος. Εδώ όμως ο “Γιατρός” προσπαθεί να βάλει «ττερπιέν» (σε τάξη) τη σημερινή ηγεσία του Κόμματος καθορίζοντας ο ίδιος γραμμή (λες και θα παρασπονδήσουν ως μωρές παρθένες)!

******
Μιχάλη,

Αν θυμάσαι συμφώνησε καμιά φορά με κανέναν ο Λυσσαρίδης πλην του εαυτού του;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 21/11/2008 – 7:31 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ,

για τους εύλογους προβληματισμούς του Πολίτη-Πήττα (όπως του απάντησα και στο ιστολόγιο μου, για να μην επαναλαμβάνομαι), έγραψα τα εξείς:

Αν δεν υπάρξει λύση αυτή τη φορά δεν πιστεύω να ξανασχοληθεί κανείς με την ιδέα της ομοσπονδίας. Όσοι υποστηρίζουν ‘ενιαίο κράτος’ εθελοτυφλούν, αγνοώντας ότι μιλάμε για μια στρατιωτικά κατεχόμενη περιοχή, η οποία πάρθηκε διά της βίας και δεν πρόκειται να την παραδώσουν πίσω…αναίμακτα οι κατακτητές. Η προ της 20ής Ιουλίου εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Με απλά λόγια, αυτό που προτείνεις, είναι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης, σε περίπτωση ΜΗ-λύσης. Η αλήθεια είναι όμως, ότι βάσει του συντάγματος, έχουν ΚΑΙ στη Νότια Κύπρο δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι (και φυσικά και η Τουρκία ως εγγυήτρια). Δε θα τα αποποιηθούν αυτά ποτέ, ειδικά τώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Άρα ούτε η διχοτόμηση είναι πλέον ΑΜΕΣΑ εφικτή.

Ο δρόμος της τάχιστης λύσης κι επανένωσης είναι η μόνη διέξοδος, όλα τ’ άλλα θα αποτελούσαν τη διαιώνιση μιας χαοτικής ανομίας κι ενός αβέβαιου μέλλοντος για τους γηγενείς πληθυσμούς της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για 'αεροστεγές σφράγισμα διαχωριστικών συνόρων'.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να δεχτεί την ύπαρξη δύο κυπριακών κρατών.

Η επανένωση (όπως και η συμφιλίωση) είναι μονόδρομος κι ωφείλουμε να διευθετήσουμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της, ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά η ανάλυση του Ανευ.
Προσθέτω και τη δική μου άποψη για την επιστολή Λυσσαρίδη (όπως την πρωτοπαρέθεσα σε άλλη ιστοσελίδα http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=135252&st=0&sk=t&sd=a&start=180):

1. Το Αναν επισείεται και πάλιν ως μπαμπούλας. Κι ας ξεκίνησε η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση κατ' απαίτηση της δικής μας πλευράς ώστε να ικανοποιηθούν όσοι το βλέπουν και στον ύπνο και στον ξύπνιο τους.
2. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν μίνιμουμ συγκλίσεις. Αν διαβάσετε τις εφημερίδες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι φανερό ότι σε κάποιες από τις επιτροπές εργασίας υπήρξαν συγκλίσεις, σε κάποιες άλλες το χάσμα δεν ήταν γεφύρωτο ενώ σε κάποιες άλλες οι διαφορές ήταν απόλυτες. Οι διαφωνίες και η διάσταση απόψεων ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που στην ουσία η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ του μηδενός. Είναι αναμενόμενο ότι οι διαπραγματευτές στην αρχή ξεκινούν με σκληρές θέσεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διαπραγμάτευση τεχνοκρατών που γίνεται σε ξεχωριστές για κάθε θέμα επιτροπές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια πραγματικού πάρε - δώσε ώστε να αίρονται οι διαφωνίες που προκύπτουν. Αυτό μόνο οι Χριστόφιας και Ταλάτ μπορούν να το κάνουν.
3. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι κάποιοι δεν σέβονται την άποψη της πλειοψηφίας. Μα αν είναι κάποιος που δεν τη σέβεται είναι ο ίδιος, διότι οι τελευταίες προεδρικές έδωσαν ουσιαστική απάντηση σε όσους κατάντησαν να έχουν αποκλειστική ενασχόληση τον μπαμπούλα Ανάν. Ψεύδεται άλλη μια φορά καθώς ακόμη και στο εθνικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει το κόμμα του η πλειοψηφία εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση το ΕΥΡΩΚΟ που ανοιχτά τάχτηκε εναντίον και το κόμμα του κυρίου Λυσσαρίδη το οποίο προέβαλε αντιρρήσεις αλλά δεν καταδίκασε την κατά πλειοψηφία ληφθήσα απόφαση. Εκτός κι αν η πλειοψηφία για τον κύριο Λυσσαρίδη είναι εκείνη του 2004. Τα πράγματα προχωρούν και κάποιοι έχουν μείνει στο 2004...
4. Καταδικάζει τις προτάσεις των Τούρκων και ορθά πράττει αλλά φαίνεται να θεωρεί λανθασμένα ότι αυτές έγιναν αποδεκτές ως μέρος μιας λύσης που δεν βρέθηκε ακόμα! Θεωρεί ότι καναμε υποχωρήσεις.
Αυτό συνιστά ηθελημένη διαστρεβλωση της πραγματικότητας λόγω του πείσματος του να υιοθετηθεί η δική του άποψη ως ορθή και η άποψη της πλειοψηφίας ως λανθασμένη. Και ασεβές και αλαζονικό...
5. Αρνείται την ομοσπονδία αλλά δεν το λέει ευθαρσώς αλλά με πλάγιο τρόπο: αρνείται ότι σε ενδεχόμενο λύσης θα υπάρχουν δυο συνιστόντα κρατίδια, παρουσιάζει εσκεμμένα την αναφορά Χριστόφια για νέο συναιτερισμό (σε σχέση με εκείνο των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου) ωστε να δίνεται η εντύπωση ότι θα υπάρξει παρθενογένεση, θεωρεί μια τέτοια λύση ρατσιστική (γνωστή ρητορική των αντιομοσπονδιακών) και την ταυτίζει με το απαρτχάιντ, επιχειρεί να παρουσιάσει την τουρκοκυπριακή ανταρσία και την αποχώρηση των Τ/Κ από τα πολιτειακά όργανα και τη μη αναγνώριση τότε ξεχωριστής τουρκοκυπριακής οντότητας απο τα διεθνή κράτη (ψήφισμα 3ης Μαρτίου 1964) ως περίπου το ίδιο με την όποια μελλοντική διζωνική ομοσπονδία. Ξεχνά ή μάλλον εσκεμμένα δεν αναφέρει ότι ο διεθνής παράγοντας (με το εν λόγω ψήφισμα την πρόνοια του οποίου επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς) επέρριψε κυρίως στη δική μας πλευρά ευθύνες για τα όσα έγιναν το 1963 - 1964 εφόσον στο άρθρο 2 αναφέρει κατά λέξην:
"Καλεί την κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Κύπρο".
Η κυπριακή κυβέρνηση πήγε σε αυτή τη σύσκεψη με 4 στόχους εκτων οποίων πετυχε τον έναν (τον αυτονόητο) που αναφέρει ο Λυσσαρίδης και απέτυχε στους άλλους 3 που ήταν οι κύριοι:
α) Δεν ήρθη το δικαίωμα επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων και δεν ακυρώθηκε η συνθήκη εγγυήσεως. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε το δικαίωμα των εγγυητριών να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης και την όποια λύση ήθελε εξευρεθεί.
β) Το Συμβούλιο ασφαλείας δεν έθεσε ως στόχο της ειρηνευτικής δύναμης την άρση της ουσιαστικά de facto διχοτόμησης της Κύπρου (μετά τη δημιουργία των Τ/Κ θυλάκων). Η Πράσινη γραμμή και οι θύλακες δεν καταργήθηκαν. Εφόσον η ειρηνευτική δύναμη δεν θα συνεργαζόταν με τον (ουσιαστικα ανύπαρκτο τακτικό) κυπριακό στρατό για την άρση του προβλήματος η επαναφορά του κράτους στην ομαλότητα ήταν αδύνατη.
γ) Η (νατοϊκή ουσιαστικά) ειρηνευτική δύναμη θα έφερε οπλισμό ικανό μόνο για την αυτοάμυνα των ανδρών της πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να προστατέψει την Κύπρο από εξωτερική επέμβαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση που παρουσιάστηκε στην κυπριακή κοινή γνώμη ως μεγάλη επιτυχία ήταν ουσιαστικά μια τεράστια διπλωματική ήττα αφού η άρση της de facto διχοτόμησης δεν ήρθη, επιρρίφθηκε στη δική μας πλευρά η κύρια ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα του 1963-1964, δεν καταργήθηκε αλλά επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά η συνθήκη εγγυήσεως και το δικαίωμα επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων (και δη της Τουρκίας). Διορίστηκε επίσης μεσολαβητής του ΟΗΕ (Τuomioja) καθώς και αντίστοιχος Αμερικανός (Ατσεσον). Το αποτέλεσμα λοιπόν των ενεργειών των 1963-1964 ήταν οι Αγγλοαμερικάνοι να επιβάλουν τις απόψεις τους και να καταστούν ουσιαστικοί παίκτες στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Το μόνο που πέτυχαν ήταν την εχθρότητα των Αγγλοαμερικάνων έναντι του Μακαρίου αλλά κυρίως έναντι των Ε/Κ.
6. Αρνείται τη μια διεθνή προσωπικότητα ενώ το κόμμα του πρωτοστατούσε στο να μπει η συγκεκριμένη αναφορά. Ως πρόφαση παρουσιάζει τη δυνατότητα απόσχισης. Γνωρίζει όμως πολύ καλά πως έχουμε απαρέγκλητο στόχο τον αποκλεισμό της δυνατότητας απόσχισης. Αυτό υπήρχε ακόμη και στο Ανάν.
7. Ποιος αποδέχτηκε την εκ περιτροπής και έναν αριθμό εποίκων είναι γνωστό και αποδεδειγμένο δι' εγγράφων. Εξάλλου μια πρόταση κάναμε που βελτιώνει αντίστοιχες πρόνοιες του σχεδίου Αναν. Δεν υπογράψαμε και συμφωνία κιόλας. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Στα δύο αυτά θέματα όμως τείνω να συμφωνήσω με το Λυσσαρίδη ότι κακώς βγάλαμε τη γλώσσα μας περίπατο.
Το θεωρώ κακή διαπραγματευτική τακτική.
8. Τα ανθρώπινα δικαιώματα που τάχα παραβιάζονται (με τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας, διότι αυτό λεει στην ουσία) όλοι τα επιθυμούμε, το θέμα είναι ότι για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει κάποια από αυτά να ανασταλούν για μερικά χρόνια. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για το πραξικόπημα. Η παρουσία μας εντός της Ε.Ε. εγγυάται ότι οι όποιες παρεκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες.
9. Με τις διαπραγματεύσεις εκείνο που επιχειρούμε να άρουμε είναι την κατοχή. Σε περίπτωση συμφωνίας ασφαλώς και θα μας αναγνωρίσει η Τουρκία. Δεν γίνεται αλλιώς άλλωστε.

Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο κύριος Λυσσαρίδης εκείνο που δεν αποδέχεται είναι τη διζωνικότητα (για αυτό και η στήριξη που βρήκε από τα γνωστά αντιομοσπονδιακά στοιχεία). Είναι φανερές κάποιες αντιφάσεις, η άρνηση παραδοχής όποιων δικών μας σφαλμάτων και το σύνδρομο του γιγαντισμού καθώς μιλά σαν να είμαστε εμείς οι νικητές και οι Τούρκοι να έχουν την ανάγκη για λύση. Για αυτό και θα έπρεπε να μείνουμε στην διεθνή απομόνωση που μας οδήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, να παίζουμε με τις λέξεις κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι όλα είναι καλά και άγια και να επιχαίρουμε μεταξύ μας προσμένωντας μια ονειρική λύση από κάποιον φαντασιακό μεσσία που θα καταλάβει τις θέσεις μας και θα ικανοποιήσει όλες μας τις απαιτήσεις. Και η κατοχή να συνεχίζεται, οι έποικοι να αυξάνονται, οι περιουσίες μας να οικοδομούνται και να πωλούνται και οι Τουρκοι σταρτιώτες να αυξάνονται. Κι εμείς απλά να κλαυθμυρίζουμε και να κατηγορούμε τους ξένους φαντασιαζόμενοι ότι και οι άλλοι αντικρύζουν το φωτοστέφανο που φανταζόμαστε πως έχουμε γύρω από το κεφάλι μας. Για αλλη μια φορά ο Λυσσαρίδης επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που του απέδωσαν ως αιωνίως απορριπτικού.

Aceras Anthropophorum είπε...

Για έναν σπουδαίο σχετικό κείμενο τσίλλα εδώ

Ανώνυμος είπε...

Ανεφ_Οριων, σορρυ για το ασχετο του θεματος που θα θιξω!
πριν αρκετο καιρο ειχες αναλαβει την επεξεργασια των στοιχειων μιας "δημοσκοπησης" του "παλιου" "προλεταριακου" μπλογκ σε σχεση με το ΑΚΕΛ!
ακομα τα περιμενουμε!

Anef_Oriwn είπε...

@ Ανώνυμε,

Ποιοι «τα περιμένατε» (“… την επεξεργασια των στοιχειων ... [της τότε] "δημοσκοπησης" του "παλιου" "προλεταριακου" μπλογκ σε σχεση με το ΑΚΕΛ ...”); Οι επισκέπτες και αναγνώστες “… του "παλιου" "προλεταριακου" μπλογκ …”;

Μα τούτο (το παλιό blog) κλειδώθηκε στο αρχείο (το οποίο δεν ξέρουμε πότε θ’ ανοίξει – αν ακολουθηθεί η ίδια περίπου διαδικασία όπως και με τα αρχεία του Foreign Office, λόγου χάριν, θα περιμένουμε κάμποσα χρόνια) ... Γι’ αυτό και η επεξεργασία των στοιχείων της δημοσκόπησης αρχειοθετήθηκε κι αυτή (από μέρους μου).
Αν θες να ανακινήσεις – να επαναφέρεις το θέμα στο προσκήνιο, νομίζω πως πρέπει να το θέσεις στα υπόψη των (νέων) διαχειριστών του “Νέου Προλεταριακού” ...

******
@ Sodhad,

Επειδή δεν παρακολουθώ συζητήσεις σε φόρα, μπορείς να μου πεις αν προέκυψε συζήτηση μετά την ανάρτηση του κειμένου μου στο εν λόγω phorum;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/11/2008 – 1:28 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

@ Anef
Δεν σχολίασε κάποιος ότιδήποτε από το κείμενο σου. Τα δικά μου γραφόμενα όμως ερέθισαν πολύ τους αντιομοσπονδιακούς. Αν μπορείτε δώστε κι εσείς κανένα χεράκι διότι πέφτει πολλή προπαγάνδα.