Το πιο κάτω κείμενο (είδηση), παρμένο από τον “Φιλελεύθερο”, δείχνει πως ο καθείς από μας (σ’ αυτό τον τόπο) ασχολείται αποκλειστικά με τα του μικρόκοσμου του ή “με τρίχες” για να χρησιμοποιήσω και μια λαϊκή έκφραση!
Το «κουμπί» κλείνει πάλι τα χειρουργεία.
Ξανά από την αρχή οι καβγάδες μεταξύ ακτινογράφων και ορθοπεδικών.
(ρεπορτάζ της Μαριλένας Παναγή - αναδημοσίευση από τον “Φιλελεύθερο” της 30ης του Οκτώβρη του 2008 –
Link: http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=136&id=586717).
«Σε εκ νέου κλείσιμο των χειρουργείων και αναστολή των ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι γιατροί αφού όπως φαίνεται το πρόβλημα με τους ακτινογράφους και το ποιος θα χειρίζεται το ακτινοσκοπικό μηχάνημα δεν έχει λυθεί. Χθες, όπως πληροφορούμαστε διενεργήθηκαν πέντε ορθοπεδικές επεμβάσεις κατά τις οποίες οι ακτινογράφοι ήταν παρόντες μόνο κατά την έναρξη της διαδικασίας (αφού οι ίδιοι έτσι ερμηνεύουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην παρουσία του υπουργού υγείας). Μεταξύ των ασθενών που χειρουργήθηκαν ήταν και ασθενής, που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι γιατροί έκριναν ότι η κατάσταση του ήταν πολύ σοβαρή για αυτό και θα έπρεπε να βρίσκεται συνεχώς ακτινογράφος στο χειρουργείο. Ωστόσο αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο πλευρών αν και οι ακτινογράφοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι κανένας δεν τους είχε ενημερώσει για την κρισιμότητα του περιστατικού. Οι γιατροί παρουσιάστηκαν ενοχλημένοι από την στάση των ακτινογράφων και οι ακτινογράφοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από του να ακολουθούν πιστά τους όρους της συμφωνίας. Όπως φαίνεται όμως, εκείνο, που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι η παρέμβαση της ΠΑΣΥΔΥ στην όλη υπόθεση αλλά και η διαφορά που έχει προκύψει για τα πρακτικά της συνάντησης κατά την οποία επιτεύχθηκε και η συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι ακτινογράφοι δεν αποδέχονται τα πρακτικά όπως αυτά ετοιμάστηκαν από τη διεύθυνση του νοσοκομείου ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτό έχει συμφωνηθεί στην παρουσία του υπουργού Υγείας άρα αυτό ισχύει. Βεβαίως εκείνοι που φαίνεται ότι και πάλι πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να ενημερωθούν την Δευτέρα για μια νέα αναβολή της χειρουργικής τους επέμβασης σε μια εποχή, που οι λίστες αναμονής του ορθοπεδικού τμήματος ξεπερνούν κατά πολύ τον ένα χρόνο. Αν μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα πάει χαμένη άλλη μια ημέρα τότε η λίστα αναμονής θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο».
(*Σημείωση: Οι χρωματισμοί δικοί μου, του Anef_Oriwn).
Σχόλια και απορίες εμού του Ιστο(παθο)λόγου (δεν ανήκω όμως στον ιατρικό κόσμο – κομπογιαννίτης είμαι):
1. Εδώ μιλάμε για λειτουργούς της υγείας (γιατρούς) που είναι επιφορτισμένοι (και ορκισμένοι με το γνωστό όρκο του Ιπποκράτη – αλήθεια τι λεει για τέτοιες περιπτώσεις) να μεριμνούν για τη υγεία και τη ζωή του κόσμου!!! Στην προκείμενη περίπτωση μάλιστα, έχουν να κάνουν με ασθενείς που βρίσκονται ή θα μπουν σ’ ένα χειρουργείο όπου εβρισκόμενοι σε κατάσταση ύπνωσης (ή αναισθητοποίησης), δεν μπορούν να κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Επιτέλους κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η δουλειά τους πέραν από ένα ακόμα επάγγελμα είναι και λειτούργημα;
2. Την ουσία (αν υπάρχει ουσία) της διαφοράς ορθοπεδικών – ακτινολόγων (ή ακτινογράφων – δεν ξέρω αν υπάρχει αν αυτές οι δυο ειδικότητες είναι διαφορετικές) δεν την κατάλαβα, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Είπαμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με λειτουργούς της Υγείας και όχι με λειτουργούς του Κτηματολογίου ή της Πολεοδομίας. Αυτή η γενικότερη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και στάση (που ενισχύεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό συντεχνιακό συνδικαλισμό) οδηγεί σε γραφειοκρατικές και εσωστρεφείς συμπεριφορές που στο τέλος της ημέρας την νύφη την πληρώνει ο κόσμο! Όταν ορθοπεδικοί και ακτινογράφοι περί των μικροσυμφερόντων τους τυρβάζουν και κοκορομαχούν, πως θα νοιαστούν και για την υγεία του κόσμου; (Παρεμπιπτόντως τα νοσοκομεία συνήθως τα επισκέπτονται τα οικονομικά ασθενέστερα στρωματά – λετε γι’ αυτά κι για πολλά αλλά χάλια που αφορούν τη δημόσια υγεία να παίζει κι αυτή η παράμετρος το ρόλο της;).
3. Παρόμοιες (μικρο-συμφεροντολογικές) καταστάσεις και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες παρατηρούνται και στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εκεί οι λειτουργοί δηλ. οι καθηγητάδες ερίζουν για τις αναπληρώσεις (ποιος έβγαλε περισσότερες ή λιγότερες), για τις υπευθυνότητες (σε τμήματα ή προγράμματα), γιατί τούτο σημαίνει και πιο λίγες διδακτικές περιόδους (και κατά συνέπεια προκαλεί αντιπαραθέσεις και μεταξύ ειδικοτήτων ακόμα) κι άλλα τινά.
Υ.Γ.1: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ!
Υ.Γ.2: 1/11/1981 – Ωραία και νοσταλγική ημερομηνία!!!
Anef_Oriwn
Σάββατο 1/11/2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Μα, τελικά, κ. Άνευ, είσαι τελείως μα τελείως άσχετος! Αφού κύριε, δεν λέει τίποτα για κουμπιά και ακτίνες ο Ιπποκράτης.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΟΙΠΠΕΥΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ.
και οι δάσκαλοι για τα ίδια ενδιαφέρονται. Αυτούς γιατί τους ξέχασες. Δάσκαλος είσαι; Άσε που κάνουν κι όλα τα μαθήματα
...χωρίς να τα έχουν σπουδάσει
γι αυτό και δεν μπορούν να μπουν οι γυμναστες, οι μουσικοί, οι αγγλικοί, οι φυσικοί και οι καθηγητές τέχνης στα σχολειά. τα κάνουν όλα οι δάσκαλοι! ξέρουν μουσική, ξέρουν γυμναστική, ξέρουν απ'όλα!
έρευνες του ίδιου του παιδαγωγικού ινστιτούτου έδειξαν πως το 1/4 των μαθητών που μπαίνουν στα γυμνάσια έχουν προβλήματα αλφαβητισμού...
Παρεμπιπτόντως, εργάστηκα για 2 χρόνια στο παιδαγωγικό.
@ Εκκαθαριστή Κακομούτσουνων,
(λίγο ρατσιστικό δεν νομίζεις ότι είναι το nick σου;),
Ας πρόβλεπε και κάτι αυτός ο Ιπποκράτης, τι άγιος της αρχαιότητας ήταν; (Ξέρεις ποιος άγιος είναι σήμερα ο προστάτης των γιατρών;).
******
@ Παρασκευά,
Κατ’ αρχάς καλωσόρισες από το απάχικο μου!
ΟΧΙ!!! Δεν είμαι δάσκαλος (ούτε και καθηγητής αλλά ούτε και γιατρός)! Κι έχεις δίκιο σ’ αυτά που λες “… που κάνουν κι όλα τα μαθήματα ...χωρίς να τα έχουν σπουδάσει!” Το ‘χω σχολιάσει αυτό σ’ άλλες παρεμβάσεις μου. Όμως κάτι παρόμοιο ίσχυε (πάντοτε) και με τους φιλόλογους στα Γυμνάσια και Λύκεια (διδάσκουν Ιστορία, Αγωγή του Πολίτη, ακόμα και Ψυχολογία), ενώ άρχισε να εφαρμόζεται και με τους Βιολόγους (διδάσκουν και Γεωγραφία και Φυσιογνωστικά), ενώ παλαιότερα τούτο ίσχυε και με τους Φυσικούς (δίδασκαν και Χημεία). Όποιος είχε ή έχει δυνατή οργάνωση στο χώρο των καθηγητών (ως ειδικότητα) κόβει και ράβει!
Αλλά σ’ αυτό το post το θέμα μας είναι οι γιατροί του δημοσίου (έστω κάποιοι απ’ αυτούς) και οι συμπεριφορές τους ...
Anef_Oriwn
Σάββατο 1/11/2008 – 1:05 μ.μ.
@ Ελληνοκύπριο,
Τώρα είδα τα δικά σου σχόλια (μετά που ανάρτησα τα δικά μου).
Έχεις δίκιο σ’ αυτά που λες! Και το οξύμωρο είναι ότι ενώ από τη μια οι δάσκαλοι μισθολογικά είναι εξισωμένοι με τους καθηγητές, από την άλλη μέσω της δύναμης της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης (της ΠΟΕΔ) αντιτίθενται στην εργοδότηση των ειδικοτήτων που αναφέρεις στα δημοτικά. Επιμένουν ακόμα το μύθο του “πολυδύναμου δασκάλου”!
Anef_Oriwn
Σάββατο 1/11/2008 – 1:10 μ.μ.
Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
Όντως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Παιδεία. Σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια (για να μην πω και σε νηπιαγωγεία και χαρακτηριστώ υπερβολικός. Διότι όλα παίζουν τον ρόλο τους). Είμαι εκπαιδευτικός και τα ζω κάθε μέρα (καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως έχω ξαναπεί).
Το θέμα είναι να αλλάξουν οι διδακτικοί μέθοδοι και να διαλυθούν οι συντεχνίες, όπως και στα νοσοκομεία που αναφέρεις στο θέμα σου, το ζήτημα είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης, εγώ, εσύ κι οι υπόλοιποι.
@ Άνευ: Αφού σχολιάζεις το όνομα μου σημαίνει ότι πέτυχα τον σκοπό μου. Κι' εσύ αυτό κάνεις με τα γραφόμενά σου, θέλεις να καθαρίσεις τον κόσμο από τους κακομούτσουνους. Τα περί ρατσισμού αλλού.
Ο Αγιος λεφτάς!!!.Καλό μήνα και καλό Σ/Κ.
@ Ελληνοκύπριο,
Δεν πιστεύω ότι η διάλυση των συντεχνιών (είτε στον κρατικό, είτε στον ιδιωτικό τομέα) είναι το ζητούμενο. Ούτε και αποτελεί λύση για τα προβλήματα που προαναφέραμε ή έστω τρόπο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Οι συντεχνίες είναι τρόπος οργάνωσης των εργαζομένων και αποτελούν γέννημα και θρέμμα συγκεκριμένων εποχών και συνθηκών. Και σίγουρα δεν μπορούν να διαλυθούν με διατάγματα! Τώρα αν παρατηρούνται φαινόμενα εκφυλισμού των εργατικών διεκδικήσεων και κεκτημένων, τούτα μόνο από τους ίδιους τους άμεσα εμπλεκόμενους εργαζομένους (αλλά και με την παρέμβαση της κοινής γνώμης) θα διορθωθούν.
Anef_Oriwn
Κυριακή 2/11/2008 – 8:12 μ.μ.
H iatrikh
Η ιατρική στον καπιταλισμό ειναι εμπορευματικοποιημένη συνεπώς μονο με την εθνικοποίηση του συστήματος υγείας δηλαδη με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου υγείας θα ελαχιστοποιηθούν τα οινομικα συμφέροντα και οι διαπλοκές στο σύστημα υγείας.
Για να επαναφέρω τη συζητηση εκεί που άρχισε.
Οι ακτινογράφοι δεν ειναι ιατροί(μην τους μπερδευετε με τους ακτινολόγους!),είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται με τα ακτινογραφικά μηχανήματα και την εμφάνιση των ακτινογραφιών.Άρα περιττον να αναφέρω,ποιός είναι υπευθυνος για να πατά το "κουμπούιν".Θα σας άρεσε εαν είσασταν ο ασθενής κάτω από το νυστέρι,ο χειρουργος-ορθοπεδικός να σας αφήνει στη μέση,(και να ξε-αποστειρώνεται ενδεχομένως)για να χειριστεί το ακτινοσκοπικό μηχάνημα;;;ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΙΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.Οι γιατροι δεν ειναι οι εχθροί!!!
Δημοσίευση σχολίου