Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάρτηση 30η (επετειακή και κυπριακή) – “Περνάει (και πάλι) ο Στρατός, sorry η Εθνική Φρουρά ... της Κύπρου φρουρός"!

Την Τέταρτη 1η του Οκτώβρη (δηλ. σε 3 μέρες) θα έχουμε την 48η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (γιατί έχει επιλεγεί η 1η του Οκτώβρη δεν θυμάμαι να σας πω και δεν έχω και το χρόνο να το ψάξω τώρα – τα φώτα του οποιουδήποτε γνωρίζοντα είναι ευπρόσδεκτα).

Η μέρα αυτή (η 1η του Οκτώβρη) έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία για να μην πηγαίνουμε δουλειά και έτσι να έχουμε το χρόνο (και μέσα στην τρελή χαρά) να γιορτάζουμε και να τιμούμε την επίσημη γιορτή της χώρας μας, αν συμπεριλαμβανόμαστε σ’ αυτούς που σέβονται αυτήν τη Δημοκρατία (τον κόσμο και τα σύμβολα της) τζιαι προσπαθούν να τη σάσουν. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι που την γράφουν κανονικά και είτε τη βρίζουν καλώντας την (κωλο)Δημοκρατία ή μπανανία είτε ονειρευόμενοι την ως Νομό της Ελλάδας (ίσως μέσα στα πλαίσια ανασύστασης της “Ελληνικής” Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).
(H 1η του Οκτώβρη είναι και η πρώτη σχολική αργία και ευκαιρία να χαλαρώσουν καθηγητές και μαθητές για να πάρουν και δυνάμεις αναμένοντας τις επόμενες αργίες όπως την 28η Οκτωβρίου – κι άλλη εθνική γιορτή).


Το επίσημο κράτος (που εδώ και χρόνια εκπροσωπείται μόνο από την ελληνοκυπριακή κοινότητα – δεν θα μπω τώρα στα «πως» και στα «γιατί») γιορτάζει την επέτειο με στρατιωτική παρέλαση (εμ, να δείξουμε που ξοδεύονται και τα τόσα εκατομμύρια του προϋπολογισμού για την άμυνα, πέρκι τζιαι εν πολλο-μουρμουρά ο κόσμος, αλλά να ανεβάσουμε και το ελληνόψυχο πνεύμα του λαού) και με άλλες εκδηλώσεις όπως δεξιώσεις στους κήπους και τις αυλές του Προεδρικού!

Παρακάτω αναδημοσιεύω από τον “Πολίτη” της Δευτέρας 22 του μηνός αυτού (από την στήλη “ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ”), άρθρο του Κυριάκου Τζιαμπάζη σχετικά με την πραγματοποίηση και φέτος της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλαση της 1ης του Οκτώβρη.

Για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

(του Κυριάκου Τζιαμπάζη)
Link:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=821671&-V=columns

«Έχει μεταδοθεί από τα ΜΜΕ, ότι η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Άμυνας προετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας μας. Έχω διατυπώσει στο παρελθόν την διαφωνία μου με την πραγματοποίηση παρελάσεων, τόσο της στρατιωτικής, όσο και εκείνης της 25ης του Μάρτη. Όσον αφορά την στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου τη θεωρώ και πολιτικά επικίνδυνη, μέσα στο σημερινό θετικό κλίμα που επικρατεί και τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των ηγετών των δυο κοινοτήτων για επίλυση του προβλήματος. Διερωτώμαι ποια η πολιτική σκοπιμότητα πραγματοποίησης της στρατιωτικής παρέλασης. Σε ποιους θέλουμε να στείλουμε μηνύματα και τι είδους μηνύματα. Αν για παράδειγμα θέλουμε να στείλουμε μηνύματα, ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι αρκετά εξοπλισμένη και ικανή να αντιπαραταχθεί με επιτυχία στο στρατιωτικό μηχανισμό της Τουρκίας, τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι γιατί παραγνωρίζονται τα μεγέθη και οι δυνατότητες της κάθε χώρας, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Από την άλλη, αν τα μηνύματα στέλλονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα πρέπει να θεωρούνται ασύμβατα με τη διακηρυγμένη γραμμή για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος. Η σημερινή κυβέρνηση μιλά για ειρηνική επίλυση του προβλήματος και απορρίπτει τη στρατιωτική αντιπαράθεση. Υποστηρίζει την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Είναι δυνατόν αυτή η πολιτική να είναι συμβατή με την επίδειξη δύναμης, όπως γίνεται με τις στρατιωτική παρέλαση; Η πραγματοποίηση της παρέλασης πόσο θα βοηθήσει στην κατανόηση ανάμεσα στους πολίτες της χώρας μας όταν στρέφεται είτε το θέλουμε είτε όχι ενάντια σ' ένα τμήμα της κοινωνίας μας; Η στρατιωτική παρέλαση που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα στραφεί τελικά ενάντια στην διακηρυγμένη πολιτική του προέδρου Δ. Χριστόφια και του υπουργείου Παιδείας που επιθυμούν να αναπτύξουν ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην νεολαία της χώρας μας με θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη ελληνοκυπριακή κοινωνία. Πραγματοποιώντας τη στρατιωτική παρέλαση θα δοθεί στον κάθε εθνικιστή δημοσιογράφο το δικαίωμα να εκφωνεί εθνικιστικούς λόγους και να εκστομίζει διάφορες πατριωτικές κορώνες. Τι μήνυμα στέλλουμε στην ελληνοκυπριακή κοινωνία όταν της παρουσιάζουμε τα στρατευμένα παιδιά της φορτωμένα με σύγχρονα όπλα; Θεωρώ ότι σ΄ αυτή την εθνικιστική λαϊκίστικη παράσταση πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Κι' αυτό μόνο η σημερινή κυβέρνηση δυνητικά μπορεί να το επιβάλει.

Δεν υποστηρίζω ότι δεν θα πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις για τη μέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Όμως αυτές οι εκδηλώσεις θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο που να είναι συμβατές με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μια σειρά δικοινοτικές εκδηλώσεις για την συμβίωση των δυο κοινοτήτων, τις θετικές οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που θα έχει τέτοια συμβίωση κάτω από ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος. Αυτό θα βοηθήσει το λαό μας να αφήσει πίσω το παρελθόν, να οραματισθεί το μέλλον. Το υπουργείο Άμυνας και οι λειτουργοί του με επικεφαλής τον πολιτικό του προϊστάμενο αντί να προγραμματίζουν στρατιωτική παρέλαση ας προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταδιακού αφοπλισμού της λεγόμενης "Εθνικής Φρουράς" δείχνοντας έμπρακτα, ότι η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια εννοεί αυτά που διακηρύσσει. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να προβληματισθεί σοβαρά σ' αυτό το ζήτημα και να καλέσει το υπουργείο Άμυνας να ακυρώσει τους προγραμματισμούς για στρατιωτική παρέλαση».

Σχόλια Ιστο(παθο)λόγου:

1. Ο αρθρογράφος κάπου αναφέρεται σε “… πρόγραμμα σταδιακού αφοπλισμού της λεγόμενης "Εθνικής Φρουράς" …”.
Προσωπικά διερωτούμαι αν προχωρήσουμε ως επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία σε μονομερή αποστρατικοποίηση (των ελευθέρων περιοχών) τι θα γινόταν (ή δεν θα γινόταν) ... Θα δεχόμασταν επίθεση και κατάληψη όλης της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα (ως κάποιοι υποβάλλουν) ή θα είχαμε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις (ίσως και απεργίες πείνας) από το Συνδικάτο των (Ανωτέρων) Στρατιωτικών για μονομερή παραβίαση των εργασιακών σχέσεων;

(Για καθαρά ιστορικούς λόγους να αναφέρω ότι τη θέση για μονομερή αποστρατικοποίηση και κήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανοχύρωτη πολιτεία την είχε προβάλει σε άρθρο του, πριν καμπόσα χρόνια - αρχές της δεκαετίας του ’90, αν δεν κάνω λάθος, ο εκ των τότε αρχισυντακτών του “Φιλελεύθερου”, Χριστάκης Κατσαμπάς. Σε τέτοια μήκη κύματος κινούνταν τότε η εν λόγω εφημερίδα!).

2. Επίσης και σε σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου του Κυριάκου Τζιαμπάζη, διερωτούμαι και για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα της άσκησης «Νικηφόρος» (ή «Χρυσόστομος» ή «Αθανάσιος») ...

Anef_Oriwn
Κυριακή 28/9/2008

19 σχόλια:

stalamatia είπε...

Ανεφ εγώ έχω μιαν απορία .Η 25 Μαρτίου και η 28 Οκτωβρίου ατην ουσία είναι καλαμαρίστικες γιορτές,αλλά κάθονται και οι Κυπραίοι και παρελαύνουν.Οι καλαμαράες γιατί δεν γιορτάζουν την 1 Οκτωβρίου?
Για να μην πάω δουλειά το ρωτάω.
Και κάτι άλλο τωρά μόνον η μισή Κύπρος είναι ανεξάρτητη? Τα σέβη μου.

gregoris είπε...

οι παρελάσεις είναι γενικά μαλακία. στην κύπρο του 2008 είναι 10 φορές μαλακία.
η 1η του οκτώβρη επιλέγηκε για 2 λόγους 1. τες 14 αυγούστου που ήταν η κανονική μέρα ο μακάριος έλειπεν στον Τζύκκο για την γιορτή της παναγίας τζιαι 2 τα σχολεία εν κλειστά. εν βασικόν να γιορτάζεται στα σχολεία η μέρα της ανεξαρτησίας οπόταν για αυτόν αλλάξαν την ημερομηνία.

Sceptic Anonymous είπε...

16 του Αυγούστου Γρήγορη που έγινε η τελετή της ανεξαρτησίας. Αλλά βασικά, ναι, ο λογός που ορίσαμε την 1ην του Οκτώβρη είναι επειδή στις 16 Αυγούστου δεν θα έπαιρνε κανένας είδηση ότι έγινε έτσι πράμα.

Μιχάλης είπε...

Πέρα από το γενικό θέμα αν θα πρέπει να γίνονται ή όχι παρελάσεις, σε ότι αφορά τις απόψεις Τζιαμπάζη θα διαφωνήσω.

Λέει ότι είναι πολιτικά επικίνδυνη η παρέλαση, μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις συνομιλίες. Ρωτώ, η παρέλαση του Ιούλη στα κατεχόμενα έβλαψε;

Μια παρέλαση στέλλει πολλά μηνύματα. Στέλλει ένα μήνυμα ασφάλειας στους πολίτες της χώρας.

Από την άλλη στέλλει μηνύματα σε όσους επιβουλεύονται τη χώρα.
Δεν λέω ότι η Ε.Φ. είναι υπερδύναμη. Είναι όμως ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Δεν είναι το ίδιο για κάποιον να ξέρει ότι μια χώρα δεν έχει καθόλου άμυνα και θα κάνει περίπατο σε περίπτωση που επιχειρήσει να κτυπήσει και άλλο να ξέρει ότι θα έχει απώλειες στον Α ή Β βαθμό.

Οι εθνικιστές δεν περιμένουν τις παρελάσεις για να κοάξουν, ας μη γελιόμαστε.

Έχεις δίκαιο Άνευ ότι την ανοχύρωτη πολιτεία την πρότεινε ο μακαρίτης ο Κατσαμπάς.

Προσωπικά δεν ξέρω αν είναι λύση ή όχι η ανοχύρωτη πολιτεία.

Για τις διαδηλώσεις… δεν έχω διαφωνία. Θα γίνουν σε περίπτωση λύση ή τουλάχιστον θα υπάρξουν αντιδράσεις από διάφορους που επηρεάζονται άμεσα. Άλλωστε η εμπειρία του σχεδίου Ανάν μας έδωσε δείγματα γραφής.

gregoris είπε...

θενκς για την διόρθωση σκεπτικ. εν ήμουν σίουρος αν ήταν μια μέρα πριν ή μιαν μετά που τον δεκαπεντάουστον.
μιχάλη αθθυμούμαι που ήμουν στρατό τζιαι άκουα που το ράδιον την παρέλαση. είσιεν πολλύν γέλιο να ακούεις για τα υπερσύγχρονα όπλα τζιαι ταυτόχρονα να ξέρεις που πρώτον σιέρι ότι εν μαλακίες που λαλούν...

Ανώνυμος είπε...

Να χαιρετήσουμε την σημερινή αντιμιλιταριστική ανάρτηση του φίλου Anef, πάνω απόλα τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για άμεση ειρηνική και δίκαιη επίλυση του κυπριακού στο εξωτερικό,αλλα και τις προσπάθειες του και την απόφαση του για άμεση αποστρατικοποίηση και κατάργηση των στρατιωτικών ασκήσεων.Οι στρατιωτικές ασκήσεις και στρατιωτικές παρελάσεις το μόνο που προκαλούν είναι να ανατροφοδοτούν και να υποδαυλίζουν τη μισαλλοδοξία και το κακό κλίμα. Κέρδος έχουν οι εμπόροι των όπλων και αυτοί που δεν θέλουν λύση του κυπριακού.
Πέραν τούτου σήμερα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, με το οξύτατο υδατικό πρόβλημα στη Κύπρο, με την φτώχεια και την ακρίβεια η κυβέρνηση έχει να κερδήσει δισεκατομμύρια λίρες με την κατάργηση του νικηφόρου και της αθηνάς καί άλλων ασκήσεων, σκεφτείται πόσα στοιχίζει μια απλή σφαίρα που ρίχνεται, πόσοι έφεδροι θα χάσουν τις δουλιές τους, πρός τι? να πάμε κόντρα γιατί οι τουρκοι θα κάνουν τον ταύρο ας κάμουν 500 ταύρους αυτοί θα χάσουν και πολιτικά και οικονομικά και ηθικά απέναντι στη διεθνή κοινότητα.Εμείς θα βγούμε κερδισμένοι γιατι οικονομικά και πολιτικά θα κερδισουμε! Εξάλλου μόνο μέσω της καλλιέργειας καλού κλίματος και εμπιστοσύνης θα επιτευχθει δίκαιη και ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος.
ΕΙΡΗΝΗ ΦΙΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ!
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ!

Anef_Oriwn είπε...

@ Stala(g)matia,

Η πατρίδα μας είναι ημι-κατεχόμενη ... Την 1η του Οκτώβρη στην ουσία πρέπει να γιορτάζουμε τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της Κύπρου ως ξεχωριστής κρατικής οντότητας παρ’ όλο που τούτη πολεμήθηκε από την από σχεδόν τους πάντες.

Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου αποτελούν εθνικές γιορτές του ευρύτερου ελληνισμού, η μεν πρώτη εκπέμπει και κοινωνικά μηνύματα, ενώ η δεύτερη αντιφασιστικά.

*****
@ Gregoris,

Σοφό (και πάλι) το συμπέρασμα σου για τους λόγους καθορισμού του εορτασμού της Εθνικής μας Μέρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σημαντικό στοιχείο αυτό στην προσπάθεια καλλιέργειας εθνικής συνείδησης.

(Σου χρωστώ ένα σχόλιο στο blog σου).

*****
@ Μιχάλης,

Ούτε ‘γω προσωπικά θα θεωρούσα πολιτικά επικίνδυνη μια παρέλαση αλλά δεν την θεωρώ αναγκαία. Μ’ αφήνει αδιάφορο!

Εκείνοι που πιθανό να επιβουλεύονται τη χωρά είναι οι Τούρκοι, αλλά αμφιβάλλω αν θέλουν να την καταλάβουν ολόκληρη!

Όμως σίγουρα τυχόν πρωτοβουλίες για κατάργηση των στρατιωτικών ασκήσεων και παρελάσεων δεν μπορούν να είναι σπασμωδικές και μεμονωμένες, αλλά να αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου γενικότερης αποστρατικοποίησης.

*****
@ Κίνηση Ειρήνης,

Σας καλωσορίζω στα μέρη μας!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 01/10/2008 – 00:11 π.μ.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ειρήνη Ειρήνη, μπαλάντες σου πρέπουν Ειρήνη!
Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρόνια Πολλα! Υγεία και μακροημέρευση!
Προχώρα στην πληρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και των μιλιταριστικών ασκήσεων ΜΟΝΟΜΕΡΏΣ!ΑΜΕΣΑ!Ετσι θα κερδίσουμε τον αγώνα επανένωσης και αναγκαστικά απο μόνα τους τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν!Σαυτό πρέπει να εμμένουμε στον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή ειρήνη βι΄πωσιμη και λειτουργική λύση στον μαρτυρικό τόπο μας!ΜΟΝΟΜΕΡΉΣ ΝΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ!Δημιουργία καλού κλίματος συνεχής καλλιέργεια αυξανόμενης επικοινωνίας με τους συμπατριώτες μας τουρκοκυπρίους σε όλα τα επίπεδα απο πάνω προς τα κάτω και αντιθέτως,ασκούμε σίγουρα πολιτική μακριά απο τα οικονομικα και μιλιταριστικά κέντρα που οξύνουν το κλίμα με όπλα και ασκήσεις μισαλλοδοξίας και σωβινισμού.
Θα το πετύχεται Κύριε Πρόεδρε Χριστόφια, ο λαός είναι μαζί σας!
Χρόνια Πολλα!

Anef_Oriwn είπε...

Συμπληρωματικά (και εγκυκλοπαιδικά) να αναφέρω και τα ακόλουθα για τον τρόπο καθορισμού της 1ης τ’ Οκτώβρη ως ημερομηνίας γιορτασμού ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου (παρμένα από το σημερινό “Πολίτη” – link: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=823888&-V=articles).
«... Η 16η Αυγούστου είναι η ημερομηνία ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η ημερομηνία γιορτάστηκε μάλιστα ως η επέτειος της ανακήρυξης για δυο χρονιές, το 1961 και το 1962. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας αποφάσισε ομόφωνα (από 7 Ε/Κ και 3 Τ/Κ) στις 11 Ιουλίου 1963 τη μεταφορά του εορτασμού τη 1η Οκτωβρίου. Ως αιτιολογικό παρουσιάστηκε η "ακαταλληλότητα" της 16ης Αυγούστου, λόγω θέρους και λόγω της συνηθισμένης απουσίας του διπλωματικού σώματος, για ημερομηνία εορτασμών.
Για πολλά χρόνια, κυβερνήσεις ξένων κρατών συνέχιζαν να στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου».

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/10/2008 – 12:56 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Και παρεμπιπτόντως η δήλωση του Υπουργού Άμυνας ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ήταν ένα πυροτέχνημα (ή μια φούσκα λαλώ εγώ) δεν ήταν καθόλου ατυχής.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/10/2008 – 1:15 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ακούσει μεγαλύτερο ανέκδοτο από την ιδέα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Αποστρατικοποιήθηκε η Τουρκία; Αποστρατικοποιήθηκε η Μεγάλη Βρετανία; Για ποιο λόγο να θέλουν κάποιοι την (μονομερή!!!) κατάργηση της Εθνικής Φρουράς; Το ότι δήθεν μια μονομερής αποστρατικοποίηση θα οδηγούσε στην απομάκρυνση και των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα είναι πέρα για πέρα αφελές. Εξάλλου, ακόμη κι αυτό να συνέβαινε, ποτέ δε θα μπορεί να θεωρηθεί ΄απομακρυσμένη΄ η Τουρκία. Κάποιοι ακόμη πιο αφελείς εμποδίζουν και την ένταξη της Κύπρου στο συνασπισμό άμυνας (μελλοντικό Ευρωστραστό) της ΕΕ. Μα αν θυμάμαι καλά, η Κύπρος ήθελε να γίνει μέλος της ΕΕ για λόγους ασφαλείας κυρίως. Από πότε μας ενδιαφέρει η άμυνα μας λιγότερο από την ευρωπαικών προδιαγραφών καλοζωία εν καιρώ ειρήνης; Μάλλον έχουμε ξεχάσει τις εθνικές απειλές και τους κινδύνους της περιοχής που ζούμε και νομίζουμε ότι έχουμε την πολυτέλεια ν΄ασχολούμαστε μόνο με οικονομικά ή/και διατροφικά σκάνδαλα όπως τις αφλατοξίνες με την ίδια άνεση που θα το έπραττε ένας Δανός ή ένας Σουηδός πολίτης.

Άνευ, θεωρητικά είμαι εναντίον της οπλοκατοχής, οπλοεμπορίας κι εναντίον οτιδήποτε στρατιωτικής φύσεως. Πρακτικά όμως μου είναι αδύνατον να εθελοτυφλώ. Κανένας λαός δεν επιβιώνει με ονειροβασίες. Η ιστορία μας το έχει διδάξει άπειρες φορές. Άλλο η πραγματικότητα κι άλλο η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

από Λεμεσό

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ φίλε από Λεμεσό,

Εγώ δεν είπα ότι “… μια μονομερής αποστρατικοποίηση θα οδηγούσε στην απομάκρυνση και των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα …”, θεωρώ όμως anef_αντικειμένου την ύπαρξη στρατού ο οποίος λυμαίνεται ένα σημαντικό κοντύλι και ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα παίξει το ρόλο του (και που αναμένει και ο κόσμος), την ώρα που ίσως χρειαστεί.

Άλλες χώρες όπως η Βρετανία ή η Τουρκία διατηρούν στρατούς ακόμα (είτε μισθοφορικούς είτε με κληρωτούς στρατιώτες) γιατί έχουν κτήσεις ή/και βάσεις στο εξωτερικό, ή γιατί έχουν πολεμική βιομηχανία και στρατιωτικά κατεστημένα και συμφέροντα που πρέπει να συντηρηθούν, είτε γιατί έχουν επιθετικούς προσανατολισμούς.

Τέλος ο Ευρωστρατός είναι ένα παρακλάδι του ΝΑΤΟ και διερωτούμαι πως μπορεί να συνυπάρχουν σ’ αυτό αντιμαχόμενες χώρες όπως η Κύπρος και η Τουρκία ... Παρόμοια σχιζοφρενική κατάσταση έχουμε και μέσα στο ίδιο το ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και την Τουρκία να είναι θεωρητικά σύμμαχες χώρες (ενάντια σε ποιους σήμερα – γενικά κι αόριστα ενάντια στην τρομοκρατία;) ενώ πρακτικά να υπάρχει κίνδυνος για πολεμικό επεισόδιο αν πάσα στιγμή!

Ένας επιπρόσθετος λόγος που με κάνει να είμαι υπέρ της κατάργησης των στρατιωτικών παρελάσεων (στην Κύπρο). πέραν του ότι “… είμαι [κι εγώ] εναντίον της οπλοκατοχής, οπλοεμπορίας κι εναντίον οτιδήποτε στρατιωτικής φύσεως …”, είναι γιατί έτσι περιορίζεται πρακτικά και ο αναχρονιστικός εθναρχικός ρόλος που προσπαθεί να παίξει ο Αρχιεπίσκοπος του 8% (αφού κανένας δεν τολμά να τον στείλει στο κελί του εκεί στην Αρχιεπισκοπή).

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/10/2008 – 3:28 μ.μ.

stalamatia είπε...

Μιχάλη
Εγώ προσωπικά δεν θα ένιωθα ασφαλής επειδή θα έβλεπα τον στρατό της Κύπρου φρουρό να κάνει παρέλαση.Και πριν το 74 κάνανε παρέλαση οπότε σιγά την ασφάλεια. Και επίσεις κανείς δεν θα κολώσει(συγνώμη κιόλας) να ρθεί να μας κατακτήσει και πριν τους κατακτητές κάναμε παρέλαση.
Υ.Γ
Δεν είμαι εναντίον αλλά όπως είναι η Κύπρος σήμερα δεν βλέπω το λόγο δεν ξέρω κιόλας μπορεί να μην είμαι πολύ πατριώτησσα.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ,

μπορώ να κατανοήσω και να δεχτώ εν μέρει την οποιαδήποτε κριτική για τη δομή και λειτουργία του στρατού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι άνευ αντικειμένου η ύπαρξη του. Φυσικά και δεν έχει, κι ούτε μπορεί να έχει άλλωστε, επιθετικό χαρακτήρα ο στρατός της Κύπρου, είναι πάνω απ΄όλα αμυντικός ο ρόλος του. Το αν καταφέρει να τον πετύχει, αν κάποτε έρθει η κακιά η ώρα και χρειαστεί, είναι άλλο θέμα. Όμως είναι ΚΑΤΙ κι οπωσδήποτε καλύτερα από το τίποτα. Αν το 1974 δεν ήταν προδομένα όλα, δε θα μπορούσε τόσο άνετα να εισβάλει η Τουρκία ανενόχλητη, στην ουσία παραδοθήκαμε σχεδόν αμαχητί.

Ένα περαιτέρω γεγονός είναι ότι η Τουρκία είχε στα σχέδια της να καταλάβει μόνο την περιοχή της Κερύνειας το 1974. Εφόσον δεν αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση προέλασε νοτιότερα μέχρι που πλησίασε στις βρετανικές βάσεις. Όσο κι αν μας ενοχλεί να συνεχίσουμε αυτή τη σκέψη, δεν παύει να είναι γεγονός: αν δεν ήταν οι Άγγλοι μέχρι που θα έφταναν άραγε...;

Τώρα όσον αφορά το ΝΑΤΟ, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν ήταν ΄σύμμαχοι΄ σε αυτό το σύμφωνο, ίσως ένας πόλεμος μεταξύ τους να μην είχε αποφευχθεί. Δεν είναι τελείως άσκοπη η συμμετοχή της Ελλάδας, ίσως αν γινόταν και η Κύπρος μέλος το 1960 να είχε αποτραπεί και η διχοτόμηση. Κι αυτή είναι μία σκέψη που πρέπει να τολμήσουμε ν΄αναρωτηθούμε μέχρι τέλους.

Σε όσα αναφέρεις για τον Αρχιεπίσκοπο, πιστεύω ότι σε μία δημοκρατία, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να περιοριστεί η εκκλησία στα καθήκοντα της. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την εντολή του λαού να διοικεί το κράτος, οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Προσωπικά, αν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένας αξιόλογος και αξιοσέβαστος, σύγχρονος άνθρωπος, δε θα είχα καμία αντίρρηση να ασκεί επιρροή στον τόπο, πάντα μέσα στα πλαίσια που του επιτρέπει το αξίωμα του, εννοείται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόεδροι που εκλέγονται δεν είναι πάντα και οι μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχουμε. Όλα είναι σχετικά κι ανάλογα με τα άτομα και τις εποχές.

από Λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

Ποιό δυνατή απο τις κλαγγές των όπλων ειναι η δύναμη του διαλόγου και της επικοινωνίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.
Όπλα εξοπλισμοί και στρατοί ασκήσεις και παραασκήσεις είναι για όσους αισθάνονται ανασφάλεια και φοβίες.Φτάσαμε σε κριτικό σημείο το κυπριακό πρέπει άμεσα στο εγγύς μέλλον να επιλυθει, φτάνει πια η Κύπρος μας η μαρτυρική, είναι διάσπαρτη με σταυρούς νεκρών και αγνοουμένων.Γιατί? Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλες διαμάχες έφτασε η ώρα να λυθει το κυπριακό, ελληνοκύηπριοι και τουρκοκύπριοι μπορει και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά σε ένα ενιαίο κράτοςσ μέσα στην ευρωπαική ένωση!
Ευχόμαστε στον Αξιο Πρόεδρο μας Δημήτρη Χριστόφια μεγάλο Ειρινιστή και Οραματιστή και με τη διαλλακτική στάση που πρέπει να επιδείξει ο Ταλατ να επιλυθει το κυπριακο, και να επανενωθει η Κύπρος μας.Οπωσδήποτε οι εξοπλισμοί και στρατιωτικές ασκήσεις μόνο καταστροφικά απολέσματα φέρνουν, ας αυξήσουμε ΑΚΌΜΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ τους δίαυλους επικοινωνίας εμείς οι ενεργοί πολίτες με τους τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας. Ασ αναλογιστούμε απο τα λάθει του παρελθόντος.Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

@Αnef
Tα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την επίκαιρη ανάρτηση σου!
Χρόνια Πολλα! Κυπρος αποστρατικοποιημένη ελεύθερη επανενωμένη!

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε από Λεμεσό,

Λόγω έλλειψης χρόνου μόνο ένα-δυο σχόλια:

1. Αλήθεια πιστεύεις ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει δεχτή στο NATO χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία (λόγου χάριν, βάσεις στην Καρπασία ή άλλες παραχωρήσεις και επεμβατικά δικαιώματα); Εξ άλλου αυτά προνοούσα τα διάφορα σχέδια που μας προέκυψαν κατά διαστήματα (Άτσεσον, Μπωλ, Λέμνιστερ).

2. Αγγλικές Βάσεις υπήρχαν μόνο στη Δεκέλεια. Εκεί όντως δεν προχώρησαν παραπέρα οι Τούρκοι. Αλλού όμώς γιατί δεν προέλασαν, όπως στην περιοχή Δερύνειας, Πύργου Τυλληρίας, Δενειας-Ακακίου, Λυμπιών;

3. Για τον Αρχιεπίσκοπο του 8% θα τα ξαναπούμε. Εγώ εκείνο που επικρίνω είναι η αναχρονιστική παρέμβαση της Εκκλησίας (υπό τον μανδύα ενός ετεροχρονισμένου εθναρχισμού) στα πολιτικά δρώμενα.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/10/2008 – 11:26 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελβετία (επιτηδείως) "ουδέτερη" χώρα που δεν έλαβε μέρος σε κανένα παγκόσμιο ή τοπικο πόλεμο τουλάχιστον τον περασμένο αιώνα

χωρίς να περιβάλλεται από θάλασσα διατηρεί ναυτικό στόλο πλήρως αξιόμαχο καθώς επίσης και πλήρως αξιόμαχο στρατό

Η κυβέρνηση εξαναγκάζει τους πολίτες της να διατηρούν σε όλα τα σπίτια τους ΠΥΡΗΝΙΚΑ καταφύγια ανανεώνοντας συνεχώς τα τρόφιμα και το νερό

Η Ελβετία είναι όλη σκαμμένη και υπογείως υπάρχει χώρος για να επιβιώσουν οι άμαχοι σε περίπτωση πολέμου

Δύο ήταν οι κυριότεροι λόγοι που απέτρεψαν τον Χίτλερ να εισβάλει στην Ελβετία χωρίς να είναι σίγουρος ποιος από τους δύο ήταν πρώτος

τα ελβετικά καταφύγια και οι γνωστές ελβετικές τράπεζες που σου εγγυόνται την ανωνυμία των λογαριασμών και οι οποίες χρησιμοποίηθηκαν από τους ναζί για να καταθέσουν τα λάφυρα πολέμου

η Γερμανία επίσης εξαναγκάζει τους πολίτες της να έχουν καταφύγια στα σπίτια τους

το 74 όλα ήταν προδομένα και πουλημένα και ο ελληνικός στρατός δεν λειτούργησε, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο υποβρύχια που είχαν φτάσει μέχρι την ρόδο και

θα διέλυαν τον άπειρο τουρκικό στόλο αλλά ο χουντικός αραπάκης (τον οποίο ο καραμανλής διατήρησε στην θέση του στην μεταπολίτευση) τα διέταξε να επιστρέψουν

το μόνο σώμα στρατού που λειτούργησε ήταν η ελδύκ η οποία πολέμησε όπως μαρτυρούν πάρα πολλοί με απίστευτη γεναιότητα

η λευκωσία είναι αυτή την στιγμή ελεύθερη αποκλειστικά και μόνο χάρις την γεναιότητα των παιδιών της ελδύκ που τόσο χυδαία οι κυπραίοι βρίζουν σήμερα

ο ρόλος της εφ δεν είναι να τα βάλει με τον τουρκικό στρατό των 50 χιλιάδων αλλα να κρατήσει την γραμμή αντιπαράταξης για ΜΙΑ ΜΕΡΑ μόνο

ώστε να δοθεί χρόνος να αντιδράσει ο ελληνικός στρατος

"αν θέλεις ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο" έγραφε ο Θουκιδίδης

Ανώνυμος είπε...

Κύριε OSR
Ο στρατός δεν λύνει προβλήματα σε καμια χώρα.Το κυπριακο πρόλημα δεν είναι στρατιωτικό και ουτε με στρατιωτικά μέσα θα λυθει.Είναι εξόχως πολιτικό και μόνο με πολιτικα μέσα θα φτάσουμε στην επανένωση.Το κυπριακό πρόβλημα το δημιούργησε ο ακροδεξιός εθνικισμός και Χούντα των συνταγματαρχών με αποκορύφωμα το προδοτικό τουρκοφόρο πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974.Τώρα Ο Πρόεδρος της Κύπρου προσπαθει να περισώσει οτι περισώζεται.Με πολιτική διαλόγου και με τα μεγάλα ειρινιστικά βήματα του Προέδρου μας το κυπριακό δύναται και μπορει και θα λυθει με συνεχή επικοινωνία με τους τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας.Ας ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΘΎΜΑΤΑ ΤΗς ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.ΑΣ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΥΝΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ=ΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΘΑ ΛΥΓΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ!