Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ανάρτηση 93/2011 [επίκαιρη, αναδημοσιευτική και «πολιτικο-πραξικοπηματική»] – Ένα άρθρο του Πατρίκιου Παύλου για τα «πολιτικά πραξικοπήματα»...


Προλογικά:

Χωρίς μακρόσυρτους προλόγους και εισαγωγές, θα ‘θελα να παραθέσω αμέσως πιο κάτω, ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Λεμεσιανού δικηγόρου Πατρίκιου Παύλου για ένα ζήτημα που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες. – τις κατηγορίες του Άντρου Κυπριανού για την προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος από μερώσει της “Ενωμένης Δεξιάς Αντιπολίτευσης”. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Χαραυγή” την Τρίτη 11 του μηνός στη σελ. 11.

[Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου, όπως και η αρίθμηση εντός του κειμένου που παραπέμπει σε σύντομες σημειώσεις, σχόλια και παρατηρήσεις στο τέλος του άρθρου].

*******************************
Το άρθρο:

“Ναι, θα πρόκειται για πραξικόπημα”

«Σε ένα πολιτειακό σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας, σαν αυτό που έχουμε στην Κύπρο, όπως είναι σ’ όλους γνωστό, ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Εξουσία δεν εξαρτώνται από τη Βουλή. Οι τρεις εξουσίες, Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική είναι σαφώς διαχωρισμένες και οποιαδήποτε προσπάθεια επέμβασης από μια εξουσία στη συνταγματική αρμοδιότητα άλλης εξουσίας συνιστά έκνομη και αντισυνταγματική ενέργεια. Ούτε και υπάρχει νόμιμος τρόπος για τη νομοθετική εξουσία να παύσει ή να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται απευθείας από το λαό, σε παραίτηση.

Τα καθήκοντα και οι συνταγματικές αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων καθορίζονται στο Σύνταγμα και δεν υπάρχει τρόπος να επεκταθούν ή ν’ αλλάξουν, εκτός μόνο με τροποποίηση του Συντάγματος. Η αρμοδιότητα της Βουλής περιορίζεται στην άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και σε κάποιο βαθμό στην άσκηση του λεγόμενου “κοινοβουλευτικού ελέγχου” (παρόλο που έχω την αίσθηση ότι οι βουλευτές σε πολλές περιπτώσεις παρεξηγούν την έννοια του ελέγχου και κάνουν κατάχρηση αυτού του “δικαιώματος”)(1).

Το Σύνταγμα ξεκάθαρα δίνει την εξουσία στη Βουλή να νομοθετεί με σκοπό να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Οποιαδήποτε χρήση αυτής της εξουσίας για οποιοδήποτε άλλο σκοπό είναι τόσο παράνομη και αντισυνταγματική όσο παράνομη και αντισυνταγματική είναι και η χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας των όπλων, που νόμιμα τους έχει παραχωρήσει το κράτος, για να πετύχουν την ανατροπή της έννομης τάξης. Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλον ορισμό που θα μπορούσε να δοθεί σε μια παράνομη ενέργεια της πλειοψηφίας της Βουλής η οποία θα στοχεύει στην κατάλυση της έννομης τάξης από τον όρο “ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ”.

Γι’ αυτό ισχυρίζομαι χωρίς κανένα δισταγμό ότι ενέργειες από μέρους των βουλευτών, όπως: Η άρνησή τους να ψηφίσουν/εγκρίνουν κρατικό προϋπολογισμό και η καταψήφιση όλων των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης με στόχο τον εξαναγκασμό του Προέδρου σε παραίτηση, θα είναι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Και θα έλεγα ότι δε χρειάζεται καν να προσθέτουμε οποιοδήποτε επίθετο, “πολιτικό” ή οτιδήποτε άλλο. Θα πρόκειται για κανονικό πραξικόπημα και αν κάποιος θέλει επίθετο, θα εισηγούμουν το ... “τεσσαρακάντουνο”(2).

Το λιγότερο που θα μπορούσα να πω για τη θέση του εκπρόσωπου του ΔΗΣΥ, ότι είναι πρωτάκουστο να χαρακτηρίζεται σαν πραξικόπημα μια εισήγηση για προσφυγή στο λαό, είναι ότι πρόκειται για μια γελοία προσπάθεια παραπλάνησης. Θα του θύμιζα ότι και οι συνταγματάρχες στην Ελλάδα, όπως και όλοι οι πραξικοπηματίες και επίδοξοι “σωτήρες” των λαών, προσφυγή σε ελεύθερες εκλογές υπόσχονταν. Φαίνεται ότι ο ΔΗΣΥ “υπόσχεται” μια καινοτομία: Να μη βάλει τον κυπριακό λαό στο... γύψο για εφτά χρόνια. Κι αυτό ξέρετε γιατί; Επειδή αισθάνεται σιγουριά ότι οι “σοσιαλδημοκράτες” του Γιαννάκη Ομήρου, οι “αγκρισμένοι” του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι ακροδεξιοί του ΕΥΡΩΚΟ και του ΕΛΑΜ και ο Γιώργος Περδίκης, θα συνοδοιπορήσουν μαζί του!!!!!!(3)

Πρέπει να διευκρινίσουμε στον κ. Γεωργιάδη(4) ότι δεν διαμαρτυρόμαστε για την επιθυμία της “αντιπολίτευσης” ούτε για την απαίτησή της να υποβάλει παραίτηση ο Πρόεδρος. Γούστο σας και καπέλο σας κ. Γεωργιάδη, να επιθυμείτε ή και να εισηγείστε στον Πρόεδρο να υποβάλει παραίτηση όπως είναι δικαίωμα και του ίδιου να διαφωνεί μαζί σας. Όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα κ. Γεωργιάδη για την εξαγγελία από μέρους του Νίκου Αναστασιάδη της πρόθεσης να “εξαναγκάσει” τον Πρόεδρο σε παραίτηση. Μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν έχει πρόθεση να καταθέσει την εντολή που του ανάθεσε ο λαός, οποιαδήποτε ενέργεια που έχει δηλωμένο στόχο να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση είναι παράνομη.

Θα προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω και θα πω ότι, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει θέμα για αυτεπάγγελτη εξέταση από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της πιθανότητας να έχει διαπραχθεί από μέρους του Δημήτρη Συλλούρη, του Νίκου Αναστασιάδη και άλλων το σοβαρότατο έγκλημα της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος(5). Ο κ. Συλλούρης, ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και άλλοι δήλωσαν δημόσια ότι άρχισαν επαφές και συνεννοήσεις με άλλους πολιτικούς ηγέτες της “αντιπολίτευσης” για να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί. Όπως ανέφερα πιο πάνω δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για εξαναγκασμό του Προέδρου σε παραίτηση. Η χρήση της νομοθετικής εξουσίας για σκοπούς άλλους από εκείνους για τους οποίους δόθηκε από το σύνταγμα, θα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.(6) Το ποινικό αδίκημα της “συνωμοσίας” διαπράττεται όταν δύο ή περισσότερα άτομα συμφωνούν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για να επιτύχουν ένα παράνομο αποτέλεσμα. Τι διαφορετικό έχει γίνει εδώ;»

*******************************
Σημειώσεις, σχόλια και παρατηρήσεις ΕΜΟΥ του Ιστολόγου

(1) Αλήθεια ποιες οι ευθύνες της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής [και του Προέδρου της, κου Γιαννάκη] για το ζήτημα φύλαξης και συντήρησης του επικίνδυνου φορτίου; Άσκησε τον λεγόμενο “κοινοβουλευτικό έλεγχο”; Τι έχει να πει ο «κύριος Πόλυς» επ’ αυτού;

(2) “τεσσαρακάντουνο” – προφανώς με 40 καντούνια [γωνιές]! Δεν παν’ να κουρεύονται!

(3) Κοντολογίς όλη η Δεξιά συνοπαρτζιά! Το ΔΗΚΟ μάλιστα αθθυμηθηκε να κάμει πρόταση τζιαι για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, αλλά χωρίς τον Χριστόφια στην Προεδρία! Πως το λαλεί ο παρέας τζιαι κουμπάρος μου Πάμπος ο Τσσιόπανοςq: «All Dogs One Generation»!

(4) Είναι ο φκιαλάς Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ! Και το «φκιαλάς» δεν το λεω με την όπια χλευαστική διάθεση, καθότι φκιαλάς είμαι τζι’ εγιώ!

(5) Οοοπππααα! Μα κάποιοι «τούτης» της συνοπαρτζιάς [όνομα και μη χωριό] έχουν τζιαι προϊστορία σε πραξικοπηματικά κακουργήματα! Τζιαι φαίνεται εν τα ξιχάνουν!

(6) Αντιλαμβάνονται τα κοπέλια ότι προσπαθώντας να επιβάλουν [πραξικοπηματικά] την παραίτηση του Προέδρου, δίνουν επιχειρήματα στους Τούρκους για να αμφισβητήσουν τον θεσμό του Προέδρου και την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο;

Anef_Oriwn
Κυριακή 16/10/2011

26 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Ως τζιαι ο Αλέκος Μαρκίδης είπεν τους να κάτσουν την μάππαν χαμαί τζιαι να αφήκουν το κράτος να λειτουργήσει. Στο τέλος θα τους έρτει μπούμεραγκ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδης οταν το ακελ καταψηφισε το προυπολογισμο του 2001/2 εκαμε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ?

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Ανώνυμε, έσιει μεγάλη διαφορά η απλή καταψήφιση του Προϋπολογισμού τζιαι η ενορχηστορμένη προσπάθεια που αποσκοπεί σε κάτι πολλά συγκεκριμμένον με αποτέλεσμα η καταψήφιση του Προϋπολογισμού. Οι γνωματεύσεις για το ήνταλως λειτουργεί το εβλοημένον το προεδρικό σύστημαν εν τζιαμέ! αν δηλαδή έν έμαθεν κανένας πολιτικός ως τωρά ήνταλως λειτουργά τούτον εν το ζήτημα. Τζιαι το κυριόττερον, τι θα εξυπηρετήσει η ό,ποια παραίτηση την παρούσα στιγμή. Τούτο θέλω να μου το εξηγήσεις γιατί ακούω το ακούω το αλλά μες το νου μου ένκολλά!

Τακης είπε...

Ανώνυμε ποιοι εν οι λόγοι που θα καταψηφίστει ο προϋπολογισμός τωρα; Επείδη ακούω άλλα και ισώς να μπορείς να με φωτίσεις ή τουλαχιστον να με βοηθήσεις στο να "ανοιξούν τα μάθκιά μου". Εντομεταξύ μιλω σοβαρα, εννα ήθελα να ξέρω γιατί.

Μιχάλης Ταπακούδης είπε...

Σωστός ο κος Μαρκίδης για το πως πρέπει να συμπεριφερτούν ούλλοι αφού ο πρόεδρος ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ βάσει συντάγματος να εξαντλήσει τη θητείαν του, σωστός τζαι ο κ. Πουργουρίδης (που είπεν περίπου το ίδιον), σωστός τζιαι ο κ. Μαυρίδης του ΔΗΣΥ (άκουσα τον σήμερα το πρωί)που είπεν ότι τα θέματα οικονομίας (προϋπολογισμός) πρέπει να αντιμετωπίζουνται υπό το συγκεκριμένο "πρίσμα" άρα το Μαρί δεν έσιει να κάμει ουσιαστικά τίποτε με το αν οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι σωστές ή όϊ τζιαι αν πρέπει να καταψηφιστούν ή όϊ.
Αλλά επειδή αρέσκει μου η ιστορία, μπορεί κάποιος/α φίλτατος/η να με ενημερώσει πόσες καταψηφίσεις νομοσχεδίων της κυβέρνησης εσημείωσεν ο "συνασπισμός" ΔΗΚΟ/ ΕΔΕΚ/ ΑΚΕΛ κατά τη δεύτερη θητεία Κληρίδη τζιαί πόσον αντικειμενικές ήταν τζείνες οι καταψηφίσεις; (αντικειμενικά όμως)

Χαμάλης είπε...

Φκιακάς όι φκιαλάς.

Τζιαί μόνον η εξαγγελία της θέλησης τους να εξαναγκάσουν τον πρόδρον σε παραίτησιν, χρησιμοποιώντας την εξουσίαν που τους έδωσεν ο λαός σε τελείως διαφορετικούς σκοπούς, τους κατατάσσει σε πραξικοπηματίες, ασχέτως αν τα καταφέρουν ή όι. Μπορούμεν να ονομάσουμεν την πράξιν τους "Η ανταρσία της Δεξιάς εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της ΚΔ".

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΛΛΟΙ ΟΙ ΣΣHHΙΗΛΛΟΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

O όρος πολιτικό πραξικόπημα είναι εντελώς λανθασμένος γιατί άμα ανοίξετε όλα τα λεξικά θα δείτε ότι το πραξικόπημα συνοδεύεται πάντα με βία, είτε είναι στρατιωτικό είτε πολιτικό.
Στην περίπτωση μας βάσει της προεδρευόμενης δημοκρατίας, θα έχουμε εξαναγκασμό σε παραίτηση. Και αυτός ο εξαναγκασμός του προέδρου σε παραίτηση δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραξικόπημα. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι η διάλυση του κράτους μας και του συντάγματος του κράτους στο οποίο ορκίστηκαν να υπηρετήσουν και υπερασπιστούν κάποιοι. Και αν αυτοί οι κάποιοι εξαναγκάσουν τον ΠτΔ σε παραίτηση θα κριθούν ένοχοι εσχάτης προδοσίας.
Σε καμιά περίπτωση όμως δε δίνω συγχωροχάρτι στο Χριστόφια για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης του και για τη μαζική δολοφονία 13 ατόμων στο Μαρί.

Χαμάλης είπε...

Για τη μαζική δολοφονία 13 ατόμων στο Μαρί δεν θα δώσει ούτε συγχωροχάρτι αλλά ούτε καταδίκη κάποιος από εμάς. Θα δώσει η δικαιοσύνη μέσα από τα δικαστήρια.

Τακης είπε...

Ανώνυμε λιον θκιανασμα εννεν κακο. Ανακαλυψες οτι το πραξικοπημα θελει βια, μπραβο εισαι εξυπνος,συνεργαζεσαι με τον Μπαμπινιωτη; Τωρα μαθε τζαι ποιες εν οι μορφες της βιας, τζαι ΘΕΛΩ να μου απαντησεις αν ισχυει το πραξικοπημαν ή οι.


http://books.phigita.net/isbn/9789604230716

"Στο συγκεκριμένο έργο εξετάζονται οι διάφορες μορφές βίας από τον κανιβαλισμό ως τη βία των ΜΜΕ, ενώ γίνεται και διάκριση μεταξύ άμεσης και έμμεσης βίας. "


Ατε τωρα που εμαθες, πε τους να σε δασκαλεψουν τιποτε αλλον.

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε [ημερ. 17/10/11 10:05 μ.μ.],

Μιαν απορία παρακαλώ: Σε μια «μαζική δολοφονία», έχουμε τζιαι ήρωες;

Anef_Oriwn είπε...

Επειδή πιο πάνω στο πρώτο σχόλιο ο Aceras έκαμεν αναφορά σε πρόσφατη συνέντευξη του Αλέκου Μαρκίδη στης Ελίτας, θα παραθέσω πιο κάτω σχετικό ρεπορτάζ της Νίκης Κουλέρμου από τη “Χαραυγή” του περασμένου Σαββάτου, 15 του μηνός – link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-12432-gr.php
Εν τζιαι λαλείτε ο Μαρκίδης ως φιλελεύθερος αστός να καλοβλέπει την Προεδρία via ΑΚΕΛ;

*********************************
“Δεν τίθεται θέμα ασυλίας του Προέδρου”

Επικριτικός για χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο πόρισμα της Αστυνομίας παρουσιάστηκε χθες ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης. Ταυτόχρονα ο κ. Μαρκίδης κάλεσε όλους να βάλουν νερό στο κρασί τους, γιατί, όπως διαμήνυσε, πρώτον το Σύνταγμα δεν προνοεί δυνατότητα υποχρέωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε παραίτηση και, δεύτερον, εφόσον ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται, τότε η πίεση που θα ασκείται έστω με νόμιμα μέσα το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι το διχασμό και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο!
Σε παρέμβασή του χθες στο Γ’ του ΡΙΚ, αλλά και στην εκπομπή του Σίγμα «Με την Ελίτα», ο κ. Μαρκίδης κατ’ αρχήν ξεκαθάρισε ότι μπορεί να είναι αξιόλογο το πόρισμα του κ. Πολυβίου αλλά δεν είναι θέσφατο και μπορεί να κριθεί. Ο ίδιος έψεξε το γεγονός, ότι ο κ. Πολυβίου, ενώ στην αρχή του πορίσματός του δήλωσε ότι η δουλειά του είναι να ασχοληθεί μόνο με πολιτικές ευθύνες, εντούτοις ανέλυσε και το κεφάλαιο των ποινικών ευθυνών.
Την ίδια κριτική άσκησε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί απόρριψαν το πόρισμα της Αστυνομίας χωρίς να το διαβάσουν.


Δεν υπάρχει θέμα άρσης της ασυλίας
Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία επειδή δεν αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία «δεν είχε δικαίωμα να αναφερθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είχε δικαίωμα να κάνει ανάκριση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθ’ όσον, αν δεν υπάρχει άδεια του Δικαστηρίου, δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά». Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε μάλιστα και στο ζήτημα της ασυλίας που ήγειραν ορισμένοι για να αποδοκιμάσει το χειρισμό του Γενικού Εισαγγελέα και ειδικότερα το ότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση για να ξεκαθαρίζει ότι δεν εγείρεται από τα γεγονότα κανένα ζήτημα άρσης της ασυλίας του Προέδρου.
«Το Σύνταγμα αναθέτει συγκεκριμένη ευθύνη από κοινού στον Γενικό και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, να αποφασίσουν αν πρέπει ή δεν πρέπει να ζητήσουν την άδεια του Ανωτάτου. Αν νομίζουν ότι δεν είναι περίπτωση που χρειάζεται άδεια του Προέδρου του Ανωτάτου, τότε είναι λαϊκισμός να υποκύψουν να πάνε στο Δικαστήριο για να έχει την ευθύνη ο Πρόεδρος του Ανωτάτου και όχι οι ίδιοι».
Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι απόρησε μάλιστα γιατί δεν βγήκε αμέσως μια ανακοίνωση από την ίδια τη Γενική Εισαγγελία. «Δεν μπορεί αδικήματα, αν έχουν διαπραχθεί και οφείλονται σε αμέλεια, να χαρακτηριστούν ατιμωτικά ή ηθικής αισχρότητας. Αρα δεν υπάρχει θέμα ασυλίας του Προέδρου σε σχέση με αυτά τα αδικήματα έστω και αν έχουν διαπραχθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρκίδης.


[Ακολουθεί η συνέχεια]...

Anef_Oriwn είπε...

[Και η συνέχεια] ...


Για τις ευθύνες στους νεκρούς
Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της Αστυνομίας, το οποίο κατά κάποιους κρίθηκε «κατάπτυστο» διότι σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι για την όλη κατάσταση μπορεί να φέρει ευθύνες και ένας από τους ήρωες που πέθαναν στη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς εκείνη την τραγική ημέρα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της και είναι πλέον θέμα Γενικού Εισαγγελέα να κρίνει αν θα κάνει ποινικές διώξεις και εναντίον ποιων. Όπως σημείωσε η αναφορά σε ευθύνες νεκρών είναι κάτι που προκάλεσε, γιατί υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση.
«Το ίδιο όμως συνέβαινε και με τον «ΗΛΙΟ» και εδώ η Δημοκρατία προσπαθεί να καταδικάσει ανθρώπους εδώ και ενάμισι χρόνο επί τω ότι είχαν διαλέξει ανίκανους πιλότους οι οποίοι είναι μεταξύ των νεκρών. Βλέπετε ότι στα νομικά τα πράγματα λειτουργούν πολύ διαφορετικά, όχι με τον λαϊκίστικο τρόπο που κυριαρχεί τον τελευταίο ένα μήνα», παρατήρησε ο κ. Μαρκίδης.


«Να βάλουν όλοι την μπάλα κάτω»
Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας δεν προβλέπει δυνατότητα υποχρέωσης του Προέδρου να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε χθες και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης, ο οποίος προειδοποίησε μάλιστα ότι η επιμονή στην άσκηση πίεσης προς τον Πρόεδρο, την ώρα που ο ίδιος έχει σαφέστατα δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί, μπορεί να εκτραχύνει την κατάσταση σε μια κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας άσκησε επίσης κριτική και στον κ. Πολυβίου για διάφορα σημεία, όπως για το γεγονός ότι ενώ στην αρχή του πορίσματός του δηλώνει ότι η δουλειά του είναι οι πολιτικές ευθύνες εντούτοις προχώρησε και ανέλυσε άρθρα του ποινικού κώδικα σε σχέση με ποινικές ευθύνες.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα της απαίτησης να παραιτηθεί ο Πρόεδρος ο κ. Μαρκίδης σημείωσε τα εξής: «Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος δήλωσε και δηλώνει σαφέστατα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί νομίζω ότι πρέπει να βάλουν όλοι την μπάλα κάτω και να δουν τι θα κάνουν, διότι ο τόπος δεν αντέχει διχασμό. Να μην λησμονούμε ότι υπάρχει κρίσιμος χρόνος, ότι επέρχονται εξελίξεις τόσο με το Κυπριακό όσο και με την οικονομία και την προεδρία της ΕΕ, η οποία, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο Πρόεδρος πρέπει να πετύχει πάση θυσία».
Στην ερώτηση αν υπάρχουν νόμιμα μέσα για να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μαρκίδης απάντησε καταφατικά αλλά το ερώτημα, όπως επεσήμανε, είναι πού οδηγούμεθα. «Αν από τη μια ο Πρόεδρος δεν παραιτείται και από την άλλη ασκείται μια πίεση, η οποία δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση θα εκτραχύνεται συνεχώς μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2013. Άρα, ενόψει της κρισιμότητας των στιγμών εγώ πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους...», υπέδειξε και πάλι ο κ. Μαρκίδης.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Πιάννοντας το "μαζική δολοφονία" τζιαι το "ήρωες" σημαίνει ότι ούλλοι συναινούν στο ότι οι μαζικές δολοφονίες και ομαδικοί τάφοι που σιγά σιγά ανακαλύπτουνται περιλαμβάνουν ήρωες της νεώτερης τζιαι σύγχρονης ιστορίας του τόπου δηλαδή. Επομένως, εν έσιει τούτη μόνον ελληνόφωνους, αλλά τζιαι τουρκόφωνους.

Τζιαι πότε έναν ατύχημα ανάγεται σε "μαζική δολοφονία"; Με τη λογικήν τούτη, γιατί εν ανακηρυκτήκαν ήρωες τζιαι οι 121 της ήλιος, μεταξύ άλλων;

Φούλλληηη, λαλείς να εσυνακτήκαν τζι' άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι;;;!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρος, υπουργοί, σύμβουλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και πυροσβέστες προκάλεσαν το φόνο 13 ατόμων. Και φυσικά είναι ήρωες, χάριν στους πιο πάνω. Έπεσαν σε ώρα καθήκοντος λόγω της εγκληματικής αμέλειας και ανεπάρκειας των πιο πάνω. Ο φόνος εξ αμελείας δεν είναι σε καμιά περίπτωση ατύχημα. Ανθρωποκτονία είναι!
Εκτός και αν δεν καταλαβαίνετε τα όσα ακούτε και διαβάζετε!
Τώρα το ποιοι θα κατηγορηθούν για την ανθρωποκτονία της 11ης Ιουλίου είναι περίπου γνωστό. Όμως ποιοι από αυτούς θα καταδικαστούν είναι περίπου άγνωστο.
ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
@Μάγισσα
Σύμφωνα με τη λογική σου θα έπρεπε να ήσασταν όλοι οι κομμουνιστές Ακελικοί, φανατικά εναντίων του ΠτΔ. Εξάλλου τι σόι αντιεξουσιαστές είσαστε?
Υποστηρίζετε τα ρουσφέτια της κυβέρνησης που φάνηκαν μέσα από το μέιλ της Ανθής και το φαξ του Βάσου Γεωργίου?
Υποστηρίζετε τα αντιλαικά μέτρα της κυβέρνησης?

Ανώνυμος είπε...

μα ποια δικαστηρια ρε?? Αφου εχωστηκε ο χεστης πισω που το ασυλο παντες τζι εν η φουστα της μανα του. Αμα εχει τα @@ να παιραιτηθει να παει δικαστηριο. Καμνω τζαι γω το μαγκα για ετσι δικαιωσυνη

Χαμάλης είπε...

Δολοφόνοι οι οι οι . . . . . . . !

Anef_Oriwn είπε...

Χαμάλη,

Στον χωρκόν μου λαλούμεν(τε) τον έχοντα μεγάλα αφκιά «φκιαλάς». «Φκιακάες» λαλούν τους λα(γ)ούς!

Χαμάλης είπε...

Εμέναν στο χωρκόν τον Αβέρωφ οι αδρώποι λαλούν τον το μαϊμούνιν των αδρώπων. Ή ο . . . μαϊμούνας!

Ανώνυμος είπε...

Τους γααααρους ανταλως τους λαλουν στο χωρκο σου ρε δασκαλε??

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε,
αν θελεις "δολοφονους" [ η απλα υπευθυνους για του θανατους που εμπορουσαν να αποφευχθουν με μιαν απλη λογικη τζαι στρατιωτικα καθορισμενη εκκενωνση] ιδου:

στην σελιδα του 58 του πολυβιου [αντιγραφει που τες "παγιες διαταγες του γεεφ" - εσιει τους αριθμους στην σελιδα 57]λαλει με σαφηνεια οτι..
1. "πυρκαγια που εχει διαδοθει [το φορτιο φλεγεται]
Μην προσπαθησετε να σβησετε την πυρκαγια..."
τζαι στην σελιδα 59
"πυρκαγια που εχει διαδοθει
κρατειστε ολο το προσωπικο [εκτος αυτου που ενεργει για διασωση τραυματιων] σε αποσταση τουλαχιστον 500 μετρων.."

υστερα στην σελιδα 237 [οταν περιγραφει τι εγινε οταν οντως εφλεγετουν το φορτιο τζαι οι αξιωματικοι που επρεπε να αεφαρμοσουν του ςπιο πανω κανονισμους εθωρουσαν το] λαλει..
"ο ανδρεας ιωανιδης, διοικητης διοικησης του ναυτικου, εδωσε οδηγιες στον ιωαννη τσιαννη να παει στην βαση και να δωσει εντολες για να παει το πυροσβεστικο οχημα στο χωρο της πυρκαγιας, γιατι αρχισε να επεκεινεται απο τα εμπορευματοκιβωτια."
τζαι πιο κατω..
"..σε καποια στιγμη ηλθε στο θαλαμο ο μιλτιαδης χριστοφορου και μας ειπε οτι πηρε οδηγια , χωρις να πει απο ποιον, να παμε να σβησουμε την φωτια"

οποτε ανωνυμε
1. φατσαρει σου οι μονιμοι της βασης να ακολουθησαν τις οδηγιες για τις οποιες επληρωνουνταν;
ετα τζιαμαι ..ως τζαι ο πολυβιου αναγκαζεται να τα παραδεχτει..αντι να πουν του κοσμου να απομακρυνθει εδωσαν "εντολες" τζαι "οδηγιες" να πασιν στρατιωτες τζιαμαι να σβησουν την φωθκια..
εν πολλα δυσκολο να δεις την αντιφαση του τι ελαλεν ο κανονισμος [τζαι η κοινη λογικη] τζαι το τι εκαμαν μερικοι - ιδιαιτερα σε σχεση με τους στρατιωτες;

2. γιατι εδοθηκαν "εντολες" να πασιν στρατιωτες τζιαμαι αφου επεκτεινετουν η πυρκαγια;
τζαι για να σκεφτεις τες ευθυνες, σκεφτου ποιοι εν εκαμαν καν τον κοπο τες προηγουμενες μερες να καθαρισουν γυρον που τα κιβωτια παρα τα οσα ειπεν η πυροσβεστικη...

3. γιατι ο μιλτος χριστοφορου ειπεν οτι εισιεν "οδηγιες" να πασιν τζιαμαι; οι "οδηγιες" πηγαζουν που διαταγες..εν ειπεν "αν θελετε ελατε να παμε"..
εκαταλαβες το ψεμα που κυκλοφορει;
ακομα τζαι με τον κ. πολυ που τα εκατεγραψε που την μιαν γιατι εν μαρτυριες τζαι που την αλλη γυρευκει ευθυνες αλλου;

τζαι μεν αρκεψεις τα κλαματα σνιφ σνιφ για τους νεκρους..
σε ατυχηματα εσιει νεκρους θυματα τζαι νεκρους που εν εκαμαν καλα την δουλεια τους..το οτι ηταν τζιαμαι εν τους απαλλασει που το τι επρεπε να καμουν για οσους ηταν υπο τις διαταγες τους..
οξα αμα πασιν τα κοπελλουθκια σου στρατο θελεις να αποφασιζει ο καθε μονιμος οτι του καπνισει χωρις να εσιει ευθυνες;
διοτι το θεμα εσιει να καμει σαφως με τις ευθυνες του στρατου..
εν φανερο τωρα που εχουμε εστω τζαι λλια τεκμηρια..
τζαι αν νομιζετε οτι εν θα φκουν στες δικες [που τους δικηγορους οσων εν να κατηγορηθουν] το δεν εγινε στην βαση πριν τζαι κατα την διαρκεια της πυρκαγιας..dream on..

μερικοι εσεβαστηκαμεν τους για μηνες..
εν αλλοι που τους χρησιμοποιουν σαν κορακια..
οι νεκροι πιλοτοι της ηλιος ενεν νεκροι;
γιατι εχουν ευθυνη;
οξα εν τζαι τζηνοι ηρωες;
η τζηνοι εν πιο λλιον αθρωποι;
πιο λλιον χρησιμοι;
γενικως μαλλον εν τζαι αντροπη να μιλατε υστερα που την αναφορα μαρκιδη..

Καποιοι καλυφκουν τες ευθυνες του στρατου τζαι παιζουν πελλον για οτι εν καταγραμενο - προσαπθωντας να λογοκρινουν ιδιαιτερα εννοειται το πορισμα της αστυνομιας που καταγραφει παραπανω που οσα ο κ. πολυς [που απλα αναπαραγει τες λαφαζανιες των μμε - αν θελεις κουβεντιαζουμεν τζαι τουτο]..

οσο για την ευρυτερη εικονα..
να αθθυμισουμε ποιοι μας τα εφορτωσαν;
οξα ποιοι εν ενδιαφερονταν για στεγαστρο καν στην μοναδα;
η ποιοι ειχαν για μηνες δειγματα τζαι εν τα επηραν στο χημειο;

Π.

Ανώνυμος είπε...

ακομα τζαι το οτι μερικοι εφτασαν στο σημειο να κατηγορουν τον προεδρο για τουτο το παναυριν ανευθυνοτητας που τον στρατο, εν χαρακτηριστικο...
τζαι τουτη η ιστορια εν να μεινει σαν δειγμα υστεριας..
αλλα τζαι προσπαθειων συγκαλυψης..

παντως αφου ειδαμεν το κειμενο του πολυβιου εγω νομιζω να ανοιξει πκιον το ζητημα των δημοσιων ερευνων..
να δημοσιοποιηθει λ.χ. η ερευνα για την πτωση του ελικοτπερου το 2001 [να δουμεν τον χασικο τζαι τι εκαμεν - τι δεν εκαμεν σαν υπευθυνος τοτε τζαι να κρινουμε κατ'αναλογιαν - ας πουμε]..
η για την ηλιος..να δουμεν επισης "κατ'αναλογιαν"..

να ανοιξει επισης ερευνα για το τι εγινε το 1996 στην δερυνεια..
ακουσα ο κ. γλαυκος ειπεν επισης παρετατε τωρα..οποτε να τον αφησουμε..τον γιαννακη τον κασουλιδη ομως να τον διερευνησουμε - να δουμε ποσο ευθυνη αναλαβεν τοτε ο παπας της τζοανας..
εχρηματοδοτρησεν την πορεια οπως εγραφαν οι εφημεριδες τοτε;
τι μετρα ελαβεν για την προστασια των συμμετεχοντων αφου την εχρηματοδοτησεν [σαν κυβερντηικος υπευθυνος];

Π.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι ο παπας της τζοανας;

Ανώνυμος είπε...

ρε πππου, παρετα να κατηγορεις το πολυβιου το γλαυκο και τον παπα της τζοανας. εν θεσμοι. πραξικοπηματια φασιστα

Ανώνυμος είπε...

τους νεκρους ομως ελευθερα. εννε θεσμοι. καμνει το τζιε ο αντρος ο κυπριανου!!

Anef_Oriwn είπε...

Τελικά ρε φασιστούιν Ανώνυμε [ημερ. 21/10/11 1:01 π.μ.], έκαμες δκυο μισοδότζιην σχόλια αλλά εν μας είπες που διαφωνείς με τον σχολιογράφο Π..
Πάω στοίχημα ότι δεν μπορείς να γράψεις κείμενο τουλάχιστον 50-80 λέξεων όπου να καταφέρνεις να αρθρώσεις λόγο και να επιχειρηματολογήσεις [χωρίς να συνθηματολογείς και ν’ αφορίζεις]...