Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ανάρτηση 88/2011 [σύντομη και προκαταρκτική περί του Πολυβιακού πορίσματος και των ευθυνών] - Μερικές προκαταρκτικές σκέψεις κι απορίες για το αναμενόμενο πόρισμα Πολυβίου για την έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί...


Αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα το πολυ-αναμενόμενο πόρισμα της υπό τον κον Πόλυ Πολυβίου Μονομελούς(!) Επιτροπής [να επαναλάβω την απορία μου για την ορθότητα του όρου αυτού], για τις ευθύνες διαφόρων εμπλεκομένων [στρατιωτικών, αρχι-πυροσβεστών, άλλων υπηρεσιακών, Υπουργών, όπως και του Προέδρου] για την έκρηξη της 11ης του Ιούλη στη Ναυτική Βάση παρά το Μαρί...

Πολλοί [απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους – και τους συμπολιτευόμενους ΑΚΕΛικούς και τους σύσσωμους αντιπολιτευόμενους και τους “apolitik”(;) “Αγανακτισμένους”] το περιμένουν σαν το “Άγιο Φως”, [που θα φωτίσει δεν ξέρω κι εγώ τι;]... Λαλείτε ο Πολυβίου να βγει σαν Πατριάρχης στα Ιεροσύλημα και να μας πει “Δεύτε λάβετε [το] Φως”;

Πολλοί είναι εκείνοι [βλέπετε Τσουρούλλης] που έχουν γράψει και βαρύγδουπα άρθρα στις εφημερίδες για το τι θα γράφει το Πόρισμα, λες κι έχουν μαγικές ικανότητες... Αερολογίες και εικασίες, κάτι πού μπορώ να κάνω κι εγώ χωρίς να είμαι «έγκριτος» νομικός ή δημοσιογράφος.

Η Αντιπολίτευση η οποία στην αρχή είχε αμφισβητήσει έντονα τον κον Πολυβίου, ακολούθως [και πιο συγκεκριμένα μετά την κατάθεση του Προέδρου στην Επιτροπή στις 16 του Σεπτέμβρη], άλλαξε ρότα. Φάνηκε σαν να υποστήριζαν πλέον τον κον Πολυβίου [και τη δουλειά που επιτελούσε], προφανώς ένεκα των ερωτήσεων που είχε τότε υποβάλει στον Πρόεδρο και αφορούσαν και τυχόν ευθύνες του [τού Προέδρου]... Απαιτούσαν μάλιστα [κυρίως οι του ΔΗΣΥ] και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, λες και είπαν στο Προεδρικό ότι δεν θα τη δημοσιοποιούσαν...
Προφανώς θα ισχύσει κι εδώ η περιβόητη ατάκα του Χάρρυ Κλιν [για τα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων και τους νικητές]: «Και βγήκαν όλοι νικητές και χασαν όλοι οι άλλοι»!!!

Σίγουρα και ο Πρόεδρος έχει θεσμικές ή/και πολιτικές ευθύνες! Με την τοποθέτηση μου αυτή [που δεν είναι νέα] δεν “κομίζω [εκ των υστερών] γλαύκα εις Αθήνας”. Για το θέμα αυτό έγραψα στην ανάρτηση μου με αρ. 65/2011 στο κεφάλαιο “Οι ευθύνες του Προέδρου. Απ’ εκεί και πέρα οι όποιες απαιτήσεις [“αγανακτισμένων” και μη] και υπερβολικές ήταν/είναι και εκτός χρόνου και τόπου και εξυπηρετούσαν πολλές και διάφορες πολιτικές [κυρίως εκλογικές, αλλά και αντιΑΚΕΛικές] σκοπιμότητες, ενώ αναδείκνυαν και διάφορα χρόνια [συντηρητικά κι αντι-αριστερά] σύνδρομα!

Σίγουρα στο “πολυβιακό” πόρισμα θα καταγράφονται και οι τυχόν ευθύνες του Προέδρου, Υπουργών της Κυβέρνησης και άλλων ανώτατων κρατικών αξιωματούχων. Όμως η έκρηξη στο Μαρί δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το απότοκο ενός σαθρού πολιτικού συστήματος που στηρίχτηκε [από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πρωταγωνιστή τη ΕΟΚΑΐτικης Δεξιάς] στην αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχάσεις. Και ειλικρινά διερωτούμαι αν ο κος Πολυβίου [ένας αστός νομικός και τεχνοκράτης που και ο ίδιος λειτουργεί μέσα σ’ αυτό το σύστημα] έχει καταφέρει να δει τελικά τις αδυναμίες και τα λάθη του ιδίου του συστήματος [και του τρόπου που λειτουργούσε] και να τα έχει καταγράψει στο Πόρισμα. Θα πει τα πράγματα με τ’ όνομα τους ή θα κρυφτεί πίσω από διφορούμενες διατυπώσεις για αν μην θίξει θεσμούς του αστικού κράτους [Στρατός, Πυροσβεστική]; Θα κατονομάσει τις ευθύνες των ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων [αρχηγών, υπαρχηγών, στρατηγών, συνταγματαρχών] και τη αδυναμία ή/και την ανικανότητα τους να χειρισθούν ένα τόσο σημαντικό θέμα και να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα του φορτίου;

Ίδωμεν και οψόμεθα...

Πάντως οι “Αγανακτισμένοι” [φασίστες και φασίζοντες] και λοιποί αντιπολιτευόμενοι σίγουρα δεν θα πεισθούν [ότι και να πει ο κος Πολυβίου]!

Εγώ πάντως ΔΕΝ αγωνιώ για το πόρισμα. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙ!!!

Anef_Oriwn
Κυριακή 2/10/2011

7 σχόλια:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Fούλλληηη καλημέρα! (Καλησπέρα ος τι να δκιαβάσεις!)! Να πει κάποιος του Τσουρούλλη, παρακαλώ, ότι τα μαγιλλίκκια εν δική μου δουλειά!!! Παν ούλλοι να μου φαν την καρέκλα!

Το ενδιαφέρον ένει ότι το χάραμαν που επαρακολούθουν "Πρωτοσέλιδον" για να ξυπνήσω (είπαμεν τα SM εν ψουμίν μου!) έγινεν αναφορά σε τούτον ακριβώς που λαλείς: το αρρωστημενον σύστημαν τζιαι τες ευθύνες του περιλαμβανομένης τζιαι της πανάκειας που ονομάζεται στρατός, τζιαι της άλλης που ονομάζεται ΥΠΕΞ.

Να πω την 'αμαρτίαν' μου, έχω αγωνία. Παραπάνω που κοινωνιολογικής παρά εγκυκλοπαιδικής μερκάς. Η προσέγγιση που εννά ακολουθηθεί - εσκέφτης αν ο Πόλυς εποφθαλμιά ΤΖΙΑΙ ΤΟΥΤΟΣ την προεδρία μετά το 2013;;;

Disdaimona είπε...

σήμερα έχω ένα σημείο στο οποίο θα διαφωνήσω μαζί σου και ένα στο οποίο θα συμφωνήσω.

εκκινώ από το γεγονός ότι δεν εχω καμια "συναισθηματικού τύπου" σύνδεση με το πρόσωπο του Προέδρου, ούτε θεωρώ πως χρήζει ιδιαίτερης προστασίας εφόσον επέλεξε να ανακατευτεί με την πολιτική. Ήξερε πως αν διεκδικήσει προεδρία θα είχε και τα καλύτερα και τα χειρότερα. και τον αντιμετωπίζω όπως τον κάθε πολιτικό δλδ με ένα κυνισμό.

παρόλα αυτά διαφωνώ πως έχει θεσμική και πολιτική ευθύνη.
δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη ο Χριστόφιας για ότι έγινε. αντίθετα θεωρώ πως χειρίστηκε την όλη υστερία με πολλή μαεστρία.
εξακολουθώ να απορώ πως γίνεται να εκραγεί ένα φορτίο που καιγόταν για τρια χρόνια στους 45 βαθμούς, η ώρα 3.30 το πρωί...τζαι πως γίνεται σε ένα μήνα να εβρεθήκαν οι αμερικανο-εβραίοι στο οικόπεδο 12...άτε, δεν μου αρέσκουν οι συνωμοσιολογίες αλλά τζαι πάλε...ελάχιστα να ξέρεις για την ιστορία των χωρών της περιοχής μας μπαίνουν σου ψύλλοι στα αυτιά...
τωρά το γιατί δεν μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά στα αντιαμερικανούθκια που το παίζουν πασς εθνοπατριώτες ενι ξέρω. μια ζωή παίζουμεν σε μια φάρσα...

συμφωνώ πως μάλλον το πόρισμα δεν θα αγγίξει το ζήτημα του ίδιου του συστήματος και των συστημικών μερών του δλδ του στρατού και του κρατικού μηχανισμού.

Χαμάλης είπε...

Εμέναν πιο πολλά ενδιαφέρει με η ποινική ανάκριση που τον γενικόν εισαγγελέα τζιαί τα επακόλουθα της.

Η όλη υπόθεση "Μαρί" ήταν καθαρά θέμαν τεχνοκρατικόν τζιαί κάποιοι δεν εκάμαν την δουλειάν τους καλά ή . . . . κάποιοι εκάμαν την "δουλειάν" τους πολλά αλλά προς το τέλος έπιαεν τους τ' αμμάτιν. Αντί τα γέριμα τα τελευταία εμπορευματοκιβώτια που είχαν μείνει να καούν ήσυχα ήσυχα, έβαλεν τα ο θκιάολος (Νέμεσις) πάνω τζιαί εκάμαν πππούουουουμπμπμουουου.
Στραβή τζι' η Νέμεσις όμως, επήαν τζιαί αθώοι.

Εν πάσει περιπτώσει όμως, το πόρισμα Πολυβίου πρέπει να δημοσιευτεί αυτούσιο για να ενημερωθεί ο λαός άμεσα τζιαί χωρίς το φιλτράρισμα που τα (κωλό)μέσα ενημέρωσης που έχομεν.

Disdaimona είπε...

Τωρά έχουμε και το πόρισμα.

Εγώ εξακολουθώ να εμμένω στην αρχική μου θέση. Ο Χριστόφιας ο οποίος φορτώνεται τις ευθύνες έχει ευθύνη για τους συνεργάτες που επέλεξε. Αυτό το λάθος θα πληρώσει.

Αλλά αυτό το λάθος δεν θεωρώ πως υπάρχει πλεον οποισδηποτε λόγος να το συζητησουμε.

Η αριστερά έχει σοβαρότατες δουλειές από σήμερα στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί με ψυχραιμία.

Αυτά για την ώρα. Για να δούμε τώρα πως θα μας βρει το τέλος της βδομάδας στον ταλαιπωρημένο μας ρότσο.

Παπάρης είπε...

Αν και έχω πολλά να σας πω, ειδικά στην Disdaimona για κάποια μαθήματα λογικής και νοημοσύνης που μου έδωσε τις προάλλες, θα προτιμήσω να ασκήσω το αναφαίρετο δημοκρατικό μου δικαίωμα να μην αναφερθώ στο πόρισμα Πολυβίου. Με αυτό τον τρόπο εκφράζω τη θλίψη μου για όσα έγιναν αλλά κυρίως γι αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.
Μη ξεχνάτε ότι είμαστε αδέλφια στο ίδιο χαράκωμα! Και όσοι υποστηρίζετε το Χριστόφια έχετε θέση και λόγο εκεί έξω στο προεδρικό γιατί αύριο θα είναι κάποιος που δεν θα υποστηρίζετε.
Όλοι μαζί, αλλά μακριά από τα κόμματα μας μπορούμε να φέρουμε ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας.
Μόνο ενωμένοι και μονιασμένοι θα διαλύσουμε τα όποια σάπια κατεστημένα στην πολιτική και στον κρατικό μηχανισμό!

Disdaimona είπε...

Όχι αγαπητέ Παπαρη, θέση στο προεδρικό έχουν όσοι θέλουν να χάσουμε την συλλογική μας μνήμη.

ευκαιρία, τώρα που πετύχατε κυβέρνηση που δεν κωλώνει να κάνει έρευνες και να βγάζει πορίσματα, να διεκδικήσετε απόψε και την καταδίκη κανενός άλλου "φονιά".

γιατί από τους υπόλοιπους δεν είδαμε ανάλογη ευαισθησία τόσα χρόνια.

να ληφθεί και αυτό ως μέρος μαθήματος λογικής, αν δεν σε ενοχλεί.

μην ζητάς ποτέ από ένα "αρνί" να εμπιστευτεί τους λύκους.

νεος είπε...

...και όμως,ίσως θα πρεπε να αγωνιούμε λίγο περισσότερο για το "πόρισμα"...
Μάλλον αλλάζει πολλά...