Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάρτηση 24η (πολιτική) – Οψόμεθα και ελπίζουμε ... (και δεν κλαυθμηρίζουμε)!

Έγινε σήμερα (3 του Σεπτέμβρη) η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων (του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) που σήμαναν και την έναρξη των (νέων) απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό. Προκαταρκτική, πιο πολύ διαδικαστική και αναγνωριστικού περιεχομένου η σημερινή συνάντηση. Σηματοδοτεί όμως την απαρχή μιας νέας (ουσιαστικής και αποτελεσματικής θέλω να πιστεύω) προσπάθειας για επιλύσει του κυπριακού.

Με το κείμενο μου αυτό (που θα είναι σύντομο) δεν θα κάνω μακροσκελή και εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού (ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) από αυτές τις συνομιλίες ούτε και για τις δυσκολίες που σίγουρα θα προκύψουν. (Αυτά μα στα ‘χουν πει κατά κόρον σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν κι απόψε δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι και από ραδιόφωνου και από τηλεοράσεως).

Πολλοί εξ ημών οψόμεθα κι ελπίζουμε (ότι κάτι θα γίνει τούτη τη φορά) προς την κατεύθυνση επανένωσης του νησιού μας.


Σημειώνοντας την ιστορικότητα του γεγονότος, θα ήθελα επίσης να πω δυο (μόνο) λογάκια στους προκαταβολικώς (και αιωνίως) κλαυθμηρίζοντες (που θα 'γραφε κι ο Σέρτης στον "Φιλελεύθερο"), στις κάθε λογής Κασσάνδρες και στους μάντεις κακών, αλλά και σ’ όσους σχίζουν τα ιμάτια τους για το δήθεν τέλος του ελληνισμού στην Κύπρου!

Τις τελευταίες μέρες και κυρίως λόγω και της υπαναχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς (κατόπιν εντολής των εξ Αγκύρας στρατηγών) και ματαίωσης του ανοίγματος του Οδοφράγματος του Λιμνίτη (έστω και προσωρινά για να περάσουν οι Πυρκώτες), δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς και διάφορους να ξεσαλώσουν! Τούτοι δεν είναι απλοί άνθρωποι που προβληματίζονται για το αν θα καταλήξουν κάπου οι συνομιλίες και τι κόστος (πολιτικό και οικονομικό) θα έχει μια πιθανή λύση για τους ελληνοκύπριους.

Οι αντιδράσεις βασικά προέρχονται άτομα, κόμματα και οργανώσεις λίγο πολύ γνωστά που μέσα από εθνικιστικές και σούπερ πατριωτικές κορώνες, μιλάνε για ξεπούλημα του νησιού στους τούρκους (συνήθως όλοι πολλοί απ’ αυτούς έχουν σχέση και με το πραξικόπημα ή είναι απολογητές του), για αφελληνισμό του νησιού και διάφορα αλλά φαιδρά και ακραία! (Άσε που πολλοί εξ αυτών φορώντας την προβιά του πατριωτισμού στην πραγματικότητα κλαυθμηρίζουν για τα συμφέροντα τους που πιθανόν να θιχτούν με μια λύση του κυπριακού).
Στην ουσία όλοι αυτοί προτιμούν τη διχοτόμηση – κάποιοι μάλιστα το λενε και ευθαρσώς. Τι άλλο από διχοτομική μπορεί να είναι η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν;

Πάψτε επιτέλους να μουρμουράτε σαν τες κοτζιάκαρες και δείξτε επιτελούς λίγη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο! Ο πατριωτισμός δεν μονοπώλιο σας!

Το ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα! Όμως οψόμεθα και ελπίζουμε ...

Anef_Oriwn
3/9/2008

UPDATE (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ)
(Από σχόλιο του Lexi_Penitas στο post):

“... oι απορριπτικοί της όποιας προσπάθειας για λύση είναι τόσο προβλεπτοί που όποτε η άλλη πλευρά φέρει κάποιο πρόσκομμα το αναγάγουν σε μείζον, όπως καλή ώρα και ο "ελληνοκύπριος" πιο πάνω. Ή δεν κατάλαβαν ότι αυτό το πολιτικό παιγνίδι δεν είναι μια απλή διαδικασία του συμφωνώ/διαφωνώ, ή απλά κάθονται και περιμένουν από την άλλη πλευρά να βάλει το επόμενο πρόσκομμα για να χαρούν που η διαδικασία δεν προχωρεί…”.

Anef_
4/9/2008 – 00:11 π.μ.

34 σχόλια:

rose είπε...

η γενια που ελπίζει μπορεί να σπρώξει Ανευ

ας ελπίσουμε κι εμείς!

Ανώνυμος είπε...

τώρα που ο ταλάτ μίλησε για τουρκικές εγγυήσεις ποιες είναι οι προβλέψεις; πόσα παίζουν οι μπούκηδες να λυθεί το κυπριακό;

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητέ Ανευ, οι απορριπτικοί της όποιας προσπάθειας για λύση είναι τόσο προβλεπτοί που όποτε η άλλη πλευρά φέρει κάποιο πρόσκομμα το αναγάγουν σε μείζον, όπως καλή ώρα και ο "ελληνοκύπριος" πιο πάνω. Ή δεν κατάλαβαν ότι αυτό το πολιτικό παιγνίδι δεν είναι μια απλή διαδικασία του συμφωνώ/διαφωνώ, ή απλά κάθονται και περιμένουν από την άλλη πλευρά να βάλει το επόμενο πρόσκομμα για να χαρούν που η διαδικασία δεν προχωρεί.

Με τον τρόπο που ο Περδίκης και ο Παναγίδης του Ευροκο "υποδέχτηκαν" τη θέση Ταλάτ για εγγυήσεις της Τουρκίας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ ήταν λες και προσεύχονταν όλο το προηγούμενο βράδυ να αμολύσει ο Ταλάτ κάποια απαράδεκτη για μας θέση. Οι άνθρωποι αυτοί μόνο όταν τους τροφοδοτεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας έχουν λόγο ύπαρξης.

Το ευτύχημα είναι που η τεράστια πλειψηφία του λαού είναι στο πλευρό του προέδρου μια και η απορριπτική λογική του Τάσσου και των συν αυτόν φαντάζει σχεδόν χρεοκωπημένη.

Πάντως η υπερπατριώτες δεν θα τα βάλουν κάτω. Θα πυκνώσουν τις επιθέσεις τους και θα επιστρατέψουν όλα τα μέσα που διαθέτουν προκειμένου να δημιουργήσουν αμφισβήτηση σε σχέση με τον πατριωτισμό του Χριστόφια. Ήδη το Ευροκό το λέει καθαρά.

Γι' αυτό ο αντίλογος δεν πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρός. Πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατός για να καλύπτει τις παραφωνίες.

Anef_Oriwn είπε...

@ ελληνοκύπριος,

Αν και κάποιας μεγαλύτερης γενιάς (ο υποφαινόμενος) που έζησε και το προδοτικό πραξικόπημα και τον πόλεμο αλλά και στιγμές ειρηνικής συνύπαρξης με τους τουρκοκύπριους, “… γενιας [όμως] που ελπίζει …”, (όπως λεει και η αγαπητή Rose), αλλά και που πιστεύει “… ο αντίλογος … πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατός για να καλύπτει τις παραφωνίες ...”, που λαλεί τζιαι ο Lexi_ Penitas, να σημειώσω ότι πολλοί εξ υμών “… απλά κάθονται και περιμένουν από την άλλη πλευρά να βάλει το επόμενο πρόσκομμα για να χαρούν που η διαδικασία δεν προχωρεί”.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 3/9/2008 – 11:30 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη δεν τον είδαμε, Βασίλη τον εβγάλαμε...
Πώς είναι δυνατόν άτομα που είναι εναντίον της Ομοσπονδίας να διαμαρτύρονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων; Αφού είναι εξ αρχής εναντίον, γιατί στεναχωριούνται(!!) για την πιθανή ναυάγηση των συνομιλιών; Κι αν επιτευχθεί συμφωνία πάλι εναντίον θα είναι. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ! Σιγά μην καθήσω να σπάω τα νεύρα μου με τον κάθε απορριπτικό που καραδοκεί ν΄ανακοινωθεί έστω κάτι αρνητικό για να νοιώσει επιβεβαιωμένος. Όταν θα έχουμε φτάσει προ των συμφωνιών, τότε θα αξίζει τον κόπο η διεξαγωγή του διαλόγου. Κι αν πράγματι η λύση με εκφράζει, τότε και μόνο τότε θα μπορώ να την υποστηρίξω. Προς το παρόν ΄οψόμεθα κι ελπίζουμε και δεν κλαυθμηρίζουμε΄ όπως λέει κι ο τίτλος στο άρθρο του Άνευ.

από Λεμεσό

rose είπε...

Από τον Ταλάτ θα ακούτε όσα δεν θέλετε να ακούσετε, όχι μόνο τωρα αλλά εδώ και ΧΡΟΝΙΑ..

όταν πραγματικά ακούσουμε τί λέει ο Ταλάτ θα ανοιξουν τα ματια μας και θα καταλάβουμε τί ΕΝΝΟΕΙ ο Χριστόφιας!

Προσωπικά όταν τους είδα διπλα διπλα αναρωτήθηκα "καλά τουτοι κρατούν τις τυχες μας στα χερια τους";

όταν ακούω την "αντιθετη" άποψη που δεν είναι μια και μόνη, συλλογίζομαι... "καλά κρασια"!

τείνω να πιστεψω ότι αν τελικά λυθεί δεν θα είναι επειδη μας αξίζει.

αυτο που μας αξίζει είναι αυτο που έχουμε σημερα:
μια αυτοκαταστροφική μηχανή αναπαραγωγής μύθων και μη-πραγματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Προσδοκώ τη λύση εδώ και χρόνια, δεν τάσσομαι υπέρ οποιασδήποτε άλλης επιλογής παρά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μια και αποτελεί το μοναδικό τρόπο ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου, και αναμένω και απαιτώ από τον Χριστόφια σοβαρότητα στους χειρισμούς του. Οι ελπίδες δεν είναι πολλές, τα περιθώρια ελλιγμών είναι περιορισμένα, και τα αδιέξοδα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση αποτυχίας ανυπολόγιστα.
Εντούτοις, το ζητούμενο δεν είναι το πως θα εκφράσουμε τους φόβους μας για μια ενδεχόμενη αποτυχία, μια και όλα πλέον εξαρτόνται από την αποφασιστικότητά μας να μην αποτύχουμε.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τι προτιμάτε; Εγγυήσεις της Τουρκίας όπως τες αποδέχτηκεν ο Μακάριος το 60 με τα τουρκικά στρατεύματα να φεύκουν σταδιακά τζιαι με δυνατότηταν μάλιστα το Κυπριακόν κράτος να τες αλλάξει στην πορεία (όπως προτείνει ο Τταλάτ) ή εγγυήσεις της Τουρκίας όπως τες αποδέχτην ο Μακάριος το 60 με 40 σιιλιάδες τουρκικόν στρατόν μόνιμα σταθμευμένον στην Κύπρον, την χώραν μόνιμα διχοτομημένην τζιαι το Κυπριακόν κράτος να μην μπορεί να τες αλλάξει (όπως είναι τωρά τζιαι όπως μας το προτείνει ο Συλλούρης); Μεταξύ της πρότασης του Τταλάτ τζιαι της πρότασης του Συλλούρη προτιμώ αυτήν του Τταλάτ. Ελπίζω όμως ότι ο πρόεδρος θα την καλλυττερεύσει τζιαι θα έβρουν μιαν χρυσήν τομήν που θα καθυσηχάζει τες ανυσηχίες των τκ τζιαι τες δικές μας που εμάθαμεν να αγαπούμεν την ανεξαρτησίαν.

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ να στηρήξουμε όλοι τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια, δέν χωρά άλλους νεκρούς αυτός ο τόπος, Χριστόφιας και Ταλάτ να προχωρήσουν παράλληλα και σε Μ.Ο.Ε. αποστρατικοποίηση, κατάργηση των μιλιταριστικών ασκήσεων που απομυζούν την οικονομία μας και προκαλούν όξυνση στις δύο πλευρές και παράσιτα στις συνομιλίες παράλληλα ο Ταλάτ να μη μιλά άσκοπα για να ικανοποιά τους μιλιταριστές να καταλάβει οτι είναι ο κύριος διαμορφωτής της κοινής γνώμης για ειρήνη στην κοινότητα του. Μπράβο στον Πρόεδρο μας Χριστόφια που προσέρχεται σοβαρά στις συνομιλίες έίναι μεγάλη δύναμη, κινητήριος δύναμη για την ΕΙΡΗΝΗ!

Incus είπε...

Το θέμα όμως είναι άλλο. Γιατί ορισμένοι προτιμούν την διχοτόμηση;

Άσε τούτος όλους τους φανατισμένους που ονειρεύονται μεγάλες ιδέες Μεγαλέξαντρους και αμηγώς ελληνικές αυτοκρατορίες. Τούτους έτσι τους έμαθαν έτσι ξέρουν και δεν προκειτε να αλλάξουν στον αιώνα τον άπαντα. Τούτοι είναι δυστυχώς ανίατοι. Αυτούς τους καταλαβαίνω κάπως.

Δες όμως λίγο τους άλλους ( που ελπίζω τουλάχιστον ότι είναι η πλειοψηφία των απορριπτικών). Αυτούς που νομίζουν ότι με την διχοτόμηση εξασφαλίζουμε και κατοχυρώνουμε τουλάχιστον τα κατέχοντα ενώ η αλλαγή επιφυλάσσει ρίσκο .
Που νομίζουν ότι πραγματικά υπάρχει περίπτωση να μας αφήσει σε χλωρό κλαρί οι Τουρκία ή τα διάφορα πιθανός εναλλασσόμενα συμφέροντα των μεγάλων στο μέλλον σε μια μοιρασμένη πατρίδα.
Που θωρούν πολύ βραχυπρόθεσμα και αμφισβητούν την δύναμη της όλο και πιο ανερχόμενης πολυπολιτισμικότητας που αλλάζει τον κόσμο.
Που δεν έχουν το θάρρος να πάρουν την απόφαση να ξαναχτίσουν την χώρα τους αλλά προτιμούν να κλειστούν στο καβούκι τους νομίζοντας ότι όντος θα τους προστατέψει από την πατημασιά του ελέφαντα.
Που αρνούνται να συμβιώσουν με τους Τουρκοκύπριους με τους οποίους έχουν τόσα κοινά αλλά κατά τα άλλα παρουσιάζονται ως φανατικοί υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι επομένως έτοιμοι να ζήσουν δίπλα από τον κάθε Ρουμάνο, Δανό ή Πορτογάλο με τους οποίους έχουν τόσα λίγα κοινά.
Τούτους είναι που δεν καταλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Υπουργού Παιδείας κ Δημητρίου οχι η εισβολή κατοχή αλλα το εθνικιστικό δηλητήριο πρεπει μα καταπολεμηθει με τον ανιεθνικιστικό ορρό εκατέρωθεν.Αλλά και στη ουσιαστική λύση του κυπριακού θα συμβάλει ακράδαντα η κατάργηση όλων των οδοφραγμάτων, η αποστατικοποίηση όπως πολύ σωστά και παραστατικά αναφαίρει ο ποιο πάνω Ανώνυμος, κατάργηση των μιλιταριστικών ασκήσεων δεν είμαστε τσιογλάνια των εμπόρων των όπλων για να δηλητηριάζουν την ατμοσφαιρα ειρηνικής επίλυσης του κύπριακού πέρασε αυτός ο καιρός ανεπιστρεπτί και ουτε στρατιωτικές παρελάσεις χρειάζονται αυτα τα επιδιώκουν οι σωβινιστικοί κύκλοι της Αγκυρας και οι πλασιέδες των εμπόρων των όπλων και δεν χρειάζεται να παιζουμε το παιγνίδι τους, ολοι να συμπαρασταθούμε στον άξιο Πρόεδρο Μας Δημητρη Χριστόφια ακούραστο Μαχητή της Ειρήνης που θα πρέπει κατα την ταπεινή μου γνώμη να προταθει για ΝOBEL Ειρήνης για τις άοκνες προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακου.Μπράβο του! Με την σοφή πολιτική που ακολουθει ο Πρόεδρος μας οπως του Μαχάτμα Γκάντι ειναι ικανός και ικανή πολιτική αυτη της μή βίας να παροπλίσει ηθικά την κατοχική δύναμη και να λυθει δίκαια το κυπριακό, φτάνει κ Ο Ταλάτ να μιλα λίγο και να πράττει σοφές κινήσεις για να ενώσουμε πραγματικά την Κύπρο Μας!Της αξίζει!

Anef_Oriwn είπε...

@ Κομαντάντε Ζ,

Βάλλε τζιαι καμιά τελεία κάπου κάπου!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/9/2008 – 11:39 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

@Σύντροφο Anef
οι τελείες έχουν σημασία η το νόημα που θέλω να μεταφέρω, στη ελληνική γραμματική είμαι λλίος αλλά αυτο πιστεύω δεν έχει ουσιαστική σημασία

Anef_Oriwn είπε...

@ Κομαντάντε Ζ,

Όπως τα λαλείς όμως διερωτούμαι αν τα εννοείς!

Anef_Oriwn
Σάββατο 6/9/2008 – 01:26 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

@Anef
Σύντροφε Anef και βεβαίως τα εννοώ, βεβαίως είναι δικαίωμα σου να πιστεύεις αυτο που νομίζεις εγώ θα λέω την άποψη μου, εγω προσωπικά πιστεύω οτι εσύ αυτα που γράφεις τα εννοείς έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα απο εμένα.

Ανώνυμος είπε...

@Anef
Eν πάσει περιπτωσει αν η κρτική σου που πιστεύω ειναι, καλόπιστη , είναι καλοδεχούμενη.Εκείνο που πρέχει αυτη τη στιγμή είναι να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και όπου δεί ακόμη και στις μεταξύ μας κουβέντες στις συναθρείσεις ,να στηρίξουμε ΔΥΝΑΤΑ τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους για να ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος της ΕΙΡΗΝΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέω πως δεν απολαμβάνω τη συζήτηση, αλλά η παρέμβασή μου δεν αποσκοπεί στο να την εκτροχιάσει αλλά να την εμπλουτίσει με την επισήμανση πως άλλος έχει τ'όνομα "Άνευ Ορίων" και άλλος τη χάρη...

Υ.Γ. Έβαλα τρεις τελείες για νάμαι μέσα.

Ανώνυμος είπε...

O Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση του κοιτάζουν και προσβλέπουν 50 χρόνια μποστά για μια επανενωμένη Κυπρο για τους Κυπρίους καποιοι κοιτάζουν 400 χρόνια πισω με αναχρονιστικές διχαστικές νοοτροπίες ποτισμένες στα χρόνια της μισαλλοδοξίας και του αιματοκυλίσματος, ένας μονόδομος υπάρχει Μπροστά! 50 χρονια μπροστά!με ΕΙΡΗΝΗ ΖΩΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΜΈΝΗ ΚΥΠΡΟ!ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΒΙΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ!

Anef_Oriwn είπε...

@ Κομαντάντε Ζ,

Χωρίς να διαφωνώ μαζί σου για το αισιόδοξο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν τα λόγια σου “… O Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση του κοιτάζουν … μπροστά για μια επανενωμένη Κυπρο για τους Κυπρίους ...”, να πω ότι είναι πάντοτε προτιμότερο να μιλούμε με στοιχεία και επιχειρήματα και να τεκμηριώνουμε όσα λεμε αποφεύγοντας συνθηματολογίες.

*****
@ eστορών,

Που να ξέρες γι’ αυτό που είπες “… άλλος έχει τ'όνομα … " και άλλος τη χάρη...”.

Anef_Oriwn
Σάββατο 6/9/2008 – 9:12 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Στοιχεία και επιχειρήματα είναι η ιδια η ζωή και η ιστορία των αγώνων του λαικού κινήματος ,η ζωή τα εργα και η θέληση του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη λύση για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό αλλά και η φιλολαική πολιτική που εφαρμόζει.Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Η λύση του κυπριακού σήμερα είναι εφικτή οτι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του μπορεί να την πραγματοποιήσει γιατί σήμερα υπάρχουν οι διεθνείς συγκυρίες που το επιτρέπουν πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και όπως εχει αποδειχθει απο την ιστορία των λαών , λαοί που θέλουν την ειρήνη μπορούν και δεν υπάρχει δύναμη ικανή να σταματήσει την πορεία τους!Ακόμη περισσότερη επαναναπροσέγγιση με τα τουρκοκυπριακά κόμματα που επιζητούν και αυτά δίκαιη βιώσιμη λύση και συμβίωση επι καθημερινής βάσεως περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, τίποτε δεν μας σταματά στον αγώνα για επανένωση της βκοινής μας Πατρίδας.

Ανώνυμος είπε...

Σκέτο συμπέρασμα είναι Άνευ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σκέτο συμπέρασμα φίλε Estoronta οι ποιο πάνω απόψεις του κομαντάντε ζ, είναι λόγια κατανοητά κατα την άποψη μου που αποτείνονται και στον απλό πολίτη που θέλει να καταλαβαίνει και έτσι να ισχυροποιείται το μέτωπο αντίστασης κατα των εθνικιστών και σωβινιστών που οργανώνονται κατα της λύσης,άς αφήσουμε τις καττα μέρους προσωπικές ειρωνίες και κομπλεξισμούς και να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση μας στην αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.Αυτό είναι καθήκον όλων των προοδευτικών ανθρώπων απο τους απλούς αγρότες και εργάτες μέχρι τους επιστήμονες.

Ανώνυμος είπε...

Άκου να σου πω ένα δυο πράγματα ρε ανώνυμε ξερόλα.
Όταν εγώ ήμουν ένας από κείνους που αποτελούσαν το μετώπο αντίστασης κατά των εθνικιστών και σοβινιστών, αυτοί που λές ότι σήμερα χρειάζονται τη βοήθειά μου με έλεγαν νενέκο, προδότη και ελληνόφωνο τούρκο. Γι τούτο μην αφήνεις από το στόμα σου να βγαίνει ό,τι σου κατεβεί γιατί τέτοιες μαλακίες σαν ακούω τα παίρνω στο κρανίο.

Anef_Oriwn είπε...

@ eστορών,

Αγαπητέ φίλε,
Διερωτούμαι για τους λόγους του εκρηκτικού σου ξεσπάσματος και γιατί τα “...πήρες στο κρανίο”, όταν ο τελευταίος Ανώνυμος σε κάλεσε να δώσεις (κι Εσύ) τη βοήθεια σου “… στην αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης …”, κάτι που αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στις προτεραιότητες σου.
Τι αναζητάς φίλε eστορών, δικαίωση των επιλογών σου να ανήκεις στο “… μετώπο αντίστασης κατά των εθνικιστών και σοβινιστών ...”; Μάλλον από λάθος ανθρώπους ζητάς το λόγο γιατί κάποιοι σε αποκάλεσαν “… νενέκο, προδότη και ελληνόφωνο τούρκο…”.
Πέραν τούτου κι μ’ όλο το σεβασμό προς την οποιαδήποτε προσφορά σου, οι αγώνες δεν κερδίζονται (μόνο) από τους Μοναχικούς Καβαλάρηδες!

Anef_Oriwn
Κυριακή 7/9/2008 – 9:35 μ.μ.

rose είπε...

τους μοναχικούς καβαλάρηδες τους αφηνουν μόνους του Ανευ να τρώνε τα μουτρα τους..

και δεν ήταν και τόσο μοναχικοι
25% με το ζόρι αλλά 25%

αυτοι ηταν οι προδώτες και τουρκοπροσκηνημενοι

μην ξεχναμε ...


που ήταν οι συντροφοι όταν οι εφενιτες εβριζαν ;

τώρα ενοχλουν οι εφενιτες και θελουν να τους περιορίσουν;

ας το λυσει και εμεις ΝΑΙ θα ψηφισουμε - η ερωτηση είναι πως και αν θα το πραξει

έλεος πια !

Ανώνυμος είπε...

Άνευ

Νομίζω ότι καλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ. Ο Χριστόφιας έχει ολόφρεσκη εντολή. Βλέπεις, Και βλέπεις, δεν έχει αδυνατίσει τόσο πολύ η μνήμη μου για να ξεχάσω τον Κατσουρίδη να λέει σε μια ραδιοφωνική συζήτηση πριν τις βουλευτικές "Ψηφίζοντας ΕΔΗ, ψηφίζετε Ταλάτ".

Αν σε κάποιους αρέσει νάναι πρόβατα και να κάνουν τα στραβά μάτια στον γκεμπελισμό του τσοπάνου τους, με γεια τους και χαρά τους. Εγώ πάντως σε μαντρί δεν μπαίνω κι ας με λένε ό,τι θέλουν. Αφού ο Χριστόφιας τα έκανε σκατά με τον Τάσο, ας βρει τρόπο να τα ξεσκατώσει και να αφήσει τις μοιρολατρίες.

Anef_Oriwn είπε...

Είτε καλώς είτε κακώς η “γέριμη” η πολιτική δεν είναι καμιά γκόμενα (ή κανένας γκόμενος) που μας έχει κάνει απιστίες και την οποία (ή τον οποίον) θα εκδικηθούμε (με τη σειρά μας) όταν αλλάξουν τα δεδομένα.
Στην πολιτική κρίνουμε και λειτουργούμε όχι ρεβανσιστικά (είτε είχαμε δίκιο για κάτι παλαιότερα που συνέβηκε, είτε όχι) αλλά με τα δεδομένα της συγκεκριμένης στιγμής και εποχής διαφορετικά ίσως χάσουμε και την τελευταία ευκαιρία ν’ ανέβουμε στο τρένο. Κάτι τέτοιο μου έρχεται συνεχώς στο μυαλό μου διαβάζοντας τα αντι-ακελικά και αντι-χριστοφικά κείμενα του eστορών.

@ eστορών,

Έλεος πια ρε φίλε (που λαλεί και η φίλτατη Rose). Τι νομίζεις ότι θα σώσεις τον κόσμο ΜΟΝΟΣ σου ή μαζί με μια, δυο ή πέντε ΜΚΟ; (Και μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ, για ενημερωτικούς λόγους, που και ποτέ ο Κατσουρίδης είπε “"Ψηφίζοντας ΕΔΗ, ψηφίζετε Ταλάτ"”;
Πέραν τούτου αυτό που λες “… Εγώ πάντως σε μαντρί δεν μπαίνω κι ας με λένε ό,τι θέλουν…”, δείχνει μια απαξίωση όχι μόνο έναντι των συγκροτημένων κομμάτων, αλλά κι έναντι οποιουδήποτε ανθρώπου παλεύει μέσα από οργανωμένες καταστάσεις κι όχι μέσα από μια ΜΚΟ (στην οποία μπορεί να είναι μέλη τρεις κι ο κούκος αλλά και με απροσδιόριστες εξαρτήσεις). Και μην μου πασάρεις τα γνωστά περί περιρρέουσων τώρα, (περνώντας το προσωπικά), γιατί εγώ γενικά μιλάω ...

*****
@ Rose,

Συνήθως είναι επιλογή των Μοναχικών Καβαλάρηδων να είναι μόνοι γιατί έχουν και σύνδρομα ενάντια στα μαντριά! Και το 25% δεν ήταν αποτέλεσμα δράσης αποκλειστικά μοναχικών καβαλάρηδων, αλλά πιο πολύ οργανωμένων καταστάσεων. Μην ακολουθείς κι εσύ τα χνάρια του Παπαδόπουλου με το 76%, το οποίο προσωποποιεί.

Λαλείς:

1. “… ας το λυσει και εμεις ΝΑΙ θα ψηφισουμε - η ερωτηση είναι πως και αν θα το πραξει …”. – Όμως δεν θέλει στήριξη για να το πράξει;

2. “… αυτοι ηταν οι προδώτες και τουρκοπροσκηνημενοι …”. --- Ποιο τα λέγανε αυτά; Και γιατί τα λες με τέτοιο τρόπο σαν να είναι και τα είπα εγώ; Όπως είπα και στον eστορών στην προηγούμενη παρέμβαση μου “…μάλλον από λάθος ανθρώπους ζητάς το λόγο γιατί κάποιοι σε αποκάλεσαν “… νενέκο, προδότη και ελληνόφωνο τούρκο…”, ή στην περίπτωση τη δικιά σου “… προδώτη και τουρκοπροσκηνημενο …”! Δεν κατάλαβα, σ’ αυτά θα κολλήσουμε τώρα;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 8/9/2008 – 00:23 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ

Δεν περίμενα ειδικά από σένα ότι θα γύρευες προστασία πίσω από υπαινιγμούς του τύπου «απροσδιόριστες εξαρτήσεις». Εξήγα μου λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημά σου με τις ΜΚΟ γιατί έπεσα από τα σύννεφα.

Τώρα, στα περί τρεις κι ο κούκος, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι αν υπάρχει κάποιος που συντάχτηκε μαζί τους είναι το ΑΚΕΛ και αναφέρομαι στην Ένωση Κέντρου. Και ο νοών νοήτω.

Πέραν τούτου, ξέρεις, το θεωρώ εξωφρενικό να προσπαθείς να δικαιολογήσεις μια οργανωμένη κατάσταση που είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπους που ανέλαβαν πρωτοβουλίες αλλά δεν το έπραξε επειδή δεν ήταν γέννημα και θρέμμα της! Θες παράδειγμα, κοίτα το ΑΚΕΛ πως συμπεριφερόταν σε σχέση με το άνοιγμα της Λήδρας, όταν το αίτημα εγειρόταν από το 2004/2005. Δεν θυμάμαι να είδα ποτέ κανέναν Ακελικό στις εκδηλώσεις αλλά αυτοί οι τρεις κούκοι κατάφεραν αυτό που ήθελαν. Και μη μου πεις ότι το άνοιγμα ήταν πολιτική του ΑΚΕΛ, γιατί σε προκαλώ να μου πεις πότε μέσα στην περασμένη πενταετία τη γαμημένη, ήγειρε τέτοιο αίτημα το ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του Κατσουρίδη μπορώ να σου πω ότι αυτό το είπε παραμονές των βουλευτικών του 2006, σε μια εκπομπή του ραδιοφώνου (ποιου δεν θυμάμαι). Μάρτυράς μου ο Μιχάλης Παπαπέτρου που συμμετείχε σε αυτήν.

Υ.Γ. Σε παλαιότερες συζητήσεις που είχαμε, επιχειρηματολόγησα πως παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ βρέθηκε κατά καιρούς στο στόχαστρο των φασιστών (ανέφερες παραδείγματα), αυτό δεν το καταξιώνει να εμφανίζεται σήμερα ως οργάνωση που αντιστάθηκε σε αυτόν λόγω της συχνής του σύμπλευσης με αυτόν (ανέφερα παραδείγματα). Από μένα προσωπικά, θέλω να ξέρεις πως είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε όποιο σχήμα με πείσει με τις αρχές του και την ιστορία του. Το ΑΚΕΛ όπως και μερικά άλλα κόμματα, έχουν ήδη μια ταυτότητα και αποσκευές από το παρελθόν που δεν τα καταξιώνει.

Πάντως θέλω να δω πως θα εξηγήσει ο Χριστόφιας στον κόσμο ότι θα πρέπει να πούμε ναι σε μια λύση (που ελπίζω να πετύχει) όταν θα βγαίνουν τα γεράκια του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, αλλά και του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ (ας μην ξεχνάμε, έχουν και τα δυο κόμματα απορριπτικές πτέρυγες) και θα συγκρίνουν την όποια του συμφωνία με το Σχέδιο Ανάν. Αυτό το λέω διότι η όποια νέα συμφωνία θα είναι δυσμενέστερη για τους Ε/κ π.χ. στο περιουσιακό, και διότι μέχρι τώρα, το ΑΚΕΛ εμμένει στο Όχι του 2004…

Ανώνυμος είπε...

"Στην πολιτική κρίνουμε και λειτουργούμε όχι ρεβανσιστικά (είτε είχαμε δίκιο για κάτι παλαιότερα που συνέβηκε, είτε όχι) αλλά με τα δεδομένα της συγκεκριμένης στιγμής και εποχής διαφορετικά ίσως χάσουμε και την τελευταία ευκαιρία ν’ ανέβουμε στο τρένο."

Σ΄αυτό το σημείο συμφωνώ με τον Άνευ. ΟΜΩΣ δεν παύουν η Ρόουζ και ο Εστορών να έχουν δίκιο στα γραφόμενα τους για το πολύ πρόσφατο πολιτικό παρελθόν. Αν και δεν είναι ώρα να ξύνουμε πληγές, τώρα προέχει η άμεση επανένωση της χώρας. Μακάρι να είχε στηρίξει το ΑΚΕΛ τον πρόεδρο Κληρίδη τότε όταν η κυβέρνηση του το χρειαζόταν. Το κυπριακό θα ήταν λυμένο από το 2004 χωρίς να μεσολαβήσει η παπαδοπουλική πενταετία...Αλλά τα λάθη που διέπραξε η αριστερά δε χρειάζεται να τα επαναλάβει τώρα η άλλη πλευρά έτσι από πείσμα και για προσωπική (κομματική) δικαίωση...Το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν θα ήταν να επικρατούσαν οι τάσεις για εκδίκηση. Καταστροφή!

από Λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συμπατριώτη από τη Λεμεσό,

Εκεί που λες επικαλούμενος τον Άνευ ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε ρεβανσιστικά στην πολιτική αλλά με τα δεδομένα της στιγμής κλπ, θέλω να πω, πως η ιδεολογία μου κάθε άλλο παρά ρεβανσιστική είναι. Από τη μέρα που έχασε τις εκλογές ο Τάσος, άρχισα να ελπίζω σε κάτι.

Δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει συζητήσεις που κάνω με δηκοϊκούς και εδεκίτες της μπλογοσφαίρας ή και άλλους του απορριπτικού μετώπου, αλλά έχει μήνες που προσπαθώ να δώσω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη λύση και τη συμφιλίωση με τους τουρκοκύπριους και τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτά είναι θέσεις που εξέφραζα εδώ και κάμποσα χρόνια.

Το τι όμως με έκανε να βγω από τα ρούχα μου, αν διάβασες τους προηγούμενους διαλόγους, ήταν 1. η προτροπή ενός ανώνυμου να συνταχτώ με το Χριστόφια και 2. η αναφορά του Άνευ ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσω ως μοναχικός καβαλλάρης αλλά να συνταχτώ με οργανωμένα σύνολα.

Περισσότερο όμως με ενόχλησε η αναφορά του Άνευ. Για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με μια συμπάθεια που τρέφω για το άτομό του. Χωρίς υπερβολή. Διαφωνώ μαζί του σε πολλά αλλά συμφωνώ μαζί του σε πολύ περισσότερα πράγματα. Αλλά ρε συμπατριώτη, το να έχω βιώσει τη πενταετία του Τάσου με τις απόψεις που έχω, και να έρχεται ένας άνθρωπος ουσιαστικά να μου πει ότι κακώς δεν συντάχτηκα με το ΑΚΕΛ αλλά με εκείνους που θεωρεί τρεις κι κούκος, διερωτώμαι αν τελικά ζω σε μια δημοκρατία.

Δηλαδή θα πρέπει να μετανιώσω τώρα για τις απόψεις που είχα πριν 2 – 3 χρόνια όταν με λέγανε προδότη; Δηλαδή, το ΑΚΕΛ που δεν με υπερασπίστηκε τότε, θέλει να μου πει ότι υπερασπίζεται μόνο ακελικούς αλλά όχι τον κάθε άνθρωπο που εκφράζει την άποψή του; Στο κάτω κάτω, ας μου πει κάποιος έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε το ΑΚΕΛ την περίοδο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και δεν ήταν ακελικός.

Φαντάσου όμως, αν εμείς οι μοναχικοί καβαλάρηδες που καταφέραμε να συσπειρωθούμε στο 24%, είχαμε αποφασίσει να πάμε με το ρεύμα! Κι εκείνο το 24% περιοριζόταν σε 5% ή ακόμα και 1%. Τι θα συζητούσαμε σήμερα δηλαδή; Μα υπάρχει λογική σε αυτά που άκουσα;

Και τι θέλουν τώρα από μένα; Τάσσομαι υπέρ της λύσης και επιχειρηματολογώ υπέρ αυτής. Μιλώ, συζητώ με απορριπτικούς. Τι απομένει άλλο για μένα να πράξω για να στηρίξω δήθεν τον Χριστόφια; Να σταθώ έξω από το προεδρικό και να κυματίζω σημαία με σφυροδρέπανο; Ή να αυτοπυρποληθώ έξω από τα γραφεία του ΔΗΚΟ; Στο κάτω κάτω αυτός έχει την εξουσία κι όχι ο Ομήρου και ο Τάσος.

Anef_Oriwn είπε...

@ Φίλε eστορών,

Η απώλεια ψυχραιμίας (σε συνδυασμό με τις υπερβολές και τις εμμονές) δεν είναι καλός σύμβουλος και αυτό φορά όλους μας!

Δεν θα μπω άμεσα (από τώρα) στη διαδικασία να δώσω απαντήσεις σε πολλά απ’ όσα γράφεις (και πολλά έχω να πω αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανασύρουμε μαχαιριά). Απλώς θα ρωτήσω (επειδή ξεψάχνισα και τα προηγούμενο σχόλια μου και δεν βρήκα που είπα) ότι “… δεν έπρεπε να λειτουργήσω/ [λειτουργήσεις] ως μοναχικός καβαλλάρης αλλά να συνταχτώ [συνταχτείς] με οργανωμένα σύνολα...”; Εκείνο που έγραψα διερωτούμενος είναι αν μπορείς να “… σώσεις τον κόσμο ΜΟΝΟΣ σου ή μαζί με μια, δυο ή πέντε ΜΚΟ …”.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα μπορούσα να γράψω (όπως π.χ. για την οικειοποίηση, από τους “μοναχικούς καβαλάρηδες” σε στυλ αλά Παπαδόπουλος του 24% όσων ψηφίσαν ΝΑΙ. Καλά ο “Συναγερμός” δεν είχε πάρει απόφαση υπέρ του ΝΑΙ;).
Ή γιατί δεν γίνεται σεβαστό εκείνο το 76% Στο ΟΧΙ, ως η βούληση των ελληνοκυπρίων τη δεδομένη στιγμή;
Τέλος πάντων θα επανέλθω ...

Anef_Oriwn
Δευτέρα 8/9/2008 – 11:31 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ,

Υπάρχει κάτι που με ενόχλησε στον ανώνυμο (που νομίζω είναι γνωστός επώνυμος αλλά θάταν άκαιρο να επεκταθώ). Όταν μου ζητά κάποιος να συνταχτώ με τον Χριστόφια, διερωτώμαι με ποιον απ’ όλους; Με τον Χριστόφια της εναρκτήριας δήλωσης στις συνομιλίες; Τον Χριστόφια της διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό τον Μάρτιο; Τον Χριστόφια που μας έλεγες πως άλλαξεν ο άθρωπος σιόρ. Τον Χριστόφια του οποίου τα μουστάκια γελούσαν όταν ο Τάσος εγκαινίαζε στο αεροδρόμιο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;
Μα ξεχνάμε ότι ο Χριστόφιας έχει λαϊκή εντολή; Ξεχνάμε πως έχει την εξουσία; Μα τι να περιμένει από μένα; Αφού, ρε παιδιά έχω λόγους να μην πολυεμποστεύομαι ούτε αυτόν, ούτε τις ικανότητές του ούτε την κρίση του. Το γιατί το εξήγησα πολλές φορές. Από την άλλη, ναι, περιμένω από αυτόν να λύσει το κυπριακό κι αν το κάνει θα του πω μπράβο. Και προσπαθώ να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να πίσω απορριπτικούς να δεχτούν πως πρέπει να λύσουμε το κυπριακό με συμβιβασμό.

Αλλά συγχώρα με ρε Άνευ και μένα. Αλλά νομίζεις ότι μπορώ να παραγνωρίσω αυτήν την αλλοπρόσαλλη στάση του ΑΚΕΛ την τελευταία πενταετία και να ξεχάσω αυτές τις ύβρεις που εξαπέλυαν κάποια στελέχη του (ανέφερα και παράδειγμα) ή οι εταίροι τους και το ΑΚΕΛ δεν έβγαινε να πάρει θέση; Μα αν θέλει από μένα ο Χριστόφιας να «βοηθήσω την κυβέρνηση» όπως είπε ο ανώνυμος, δεν θάπρεπε να αναγνωρίσει τις ευθύνες του; Αλλά να πω κάτι άλλο; Δεν γουστάρω να βοηθώ κυβερνήσεις που δεν με βοηθούν ούτε με βοήθησαν ποτέ αλλά προσπάθησαν να συντρίψουν ανθρώπους που αγαπώ (όποιος θέλει παράδειγμα ευχαρίστως να μου γράψει να του δώσω).

Άνευ, ελπίζω να σε κατατόπισα. Έχε όμως απλώς υπ’ όψιν ότι η αναφορά σου σε μάχες που δεν κερδίζονται από μοναχικούς καβαλάρηδες με ενόχλησε. Μπορεί νάμαι και μπορεί να μην είμαι καν καβαλάρης, αλλά όταν μου ασκείς κριτική επειδή λέω πως δεν μπαίνω στο μαντρί και επειδή ασκώ κριτική στο ΑΚΕΛ για τις επιλογές του, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε eστορών,

Δεν ξέρω τι έγινε με το blog σου και δεν εμφανίζεται στην blogόσφαιρα (μάλλον τα’ χει παίξει, ή έπιασες ιό, ή εβάλαν του πόμπα εκτός πάλι κι αν το ανατίναξες ο ίδιος, όμως δεν βλέπω το λόγο).

Στις πιο πάνω παρεμβάσεις και σχόλια σου έθιξες πολλά θέματα, ενώ άλλα τόσα ανεφύησαν. Ξεκίνησα να σχολιάζω κάποια πράγματα (μερικά και με αυστηρό ύφος), αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα φτάσουν κοντά σου. Γι’ αυτό επιφυλάσσομαι άμα τη εμφανίση σου!

Anef_Oriwn
Τρίτη 9/9/2008 – 10:50 μ.μ.