Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάρτηση 23η (επαναπροσεγγιστική) - Κι όμως υπάρχουν κι αυτές οι φωνές! Να τις στηρίξουμε!

Σε λίγες μέρες (στις 3 του Σεπτέμβρη) ξεκινούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Γνωστές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει η αδιαλλαξία της Τουρκίας και n εξάρτήση των κατοχικών αρχών από την Άγκυρα.

Η σημερινή (κυριακάτικη) “Χαραυγή” δημοσιεύει τις απόψεις δύο τουρκοκύπριων πολιτικών σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας. Πρόκειται για δυο πολιτικούς, τον Αμπντουλλάχ Κορχμαζχάν, Πρόεδρο της Νεολαίας του Κόμματος “Ενωμένη Κύπρος” (ΒΚΡ) και μέλος της ΚΕ του ΒΚΡ και τον Αλπάι Ντουρτουράν, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος “Νέα Κύπρος”, οι οποίοι για χρόνια στηρίζουν θέσεις αρχών για την επίλυση του Κυπριακού. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα αρκετές φορές να δεχθούν τα πυρά των (τουρκοκυπρίων) εθνικιστών ότι εκφράζουν «ελληνοκυπριακές θέσεις» και να χαρακτηριστούν «προδότες». Κύριο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων τους η αναγκαιότητα να στηριχτούν οι δυο ηγέτες, να υπερισχύσει το συμφέρον των Κυπρίων και να αποφευχθούν τα «ανατολίτικα παζάρια». Παράλληλα εκφράζουν ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις και τονίζουν για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση πρέπει να διευκολύνει τη διαδικασία η Τουρκία, μακριά από mv πολιτική «λύσης δυο κυριαρχιών».

Πιο συγκεκριμένα ο Αμπντουλλάχ Κορχμαζχάν μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Ως λαός της Κύπρου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, πρέπει να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους δυο ηγέτες να χάνουν τα αναγκαία βήματα Δεν πρέπει να υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες. Δεν πρέπει να υπάρχει αρνητική συμπεριφορά ή προκαταλήψεις. Αυτά το μόνο που θα δημιουργήσουν είναι έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Όλοι οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να απομονώσουμε τους εθνικιστές φανατικούς και στις δυο πλευρές που θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την όποια πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η λύση και n επανένωση είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. H δύσκολη προσπάθεια να φθάσουμε σε λύση είναι προς το συμφέρον τόσο των Τουρκοκύπριων όσο και Ελληνοκύπριων. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν στους ώμους τους ένα δύσκολο έργο. Πρέπει να τους καταλάβουμε και να τους βοηθήσουμε: με κάθε τρόπο, φθάνει να έχουν ως πρώτο μέλημα τους την Κύπρο και τους Κυπρίους.

Για εμάς οι αρχές της λύσης είναι ξεκάθαρες και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να κινηθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις: Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία που θα πάρει τη θέση της στη διεθνή κοινότητα ως μια, αδιαίρετη χώρα με μια υπηκοότητα. Όλοι οι Κύπριοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια μέσα σε αυτά τα πλαίσια για να επανενωθεί επιτέλους η κοινή μας πατρίδα».

Από πλευράς του ο Αλπάι Ντουρτουράν, ανάφερε και τα εξής:

«... Θέλουμε οπωσδήποτε αποτελέσματα μέσα στο επόμενο έτος. Μπορεί να υπερβούμε τις δυσκολίες. Γιατί υπάρχουν δυσκολίες.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα του τι μισώ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις: Έκαναν το λαό να πιστέψει ότι οι δυο πλευρές αυμφώνnσαν να ανοίξουν το οδόφραγμα τον Λιμνίτη. Αλλά οι τελευταίες ειδήσεις μας λένε ότι ο κ. Ταλάτ ζήτησε κάτι ως αντάλλαγμα. Θέλει να κατασκευαστεί ένας δρόμος στην Πύλα. Υπάρχουν και άλλες ειδήσεις. Οι ελληνοκυπριακές αρχές δεν συμφωνούν με τα ανταλλάγματα καθώς της Πύλας είναι ένα διαφορετικό θέμα.

Όπως και με το προαναφερθέν παράδειγμα, ο Ταλάτ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα δώσει τίποτα εάν δεν πάρει κάτι άλλο ως αντάλλαγμα. Αυτό είναι λάθος. Εμείς θέλουμε μια δίκαιη και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με κατανόηση και όχι παζάρι ανατολίτικης αγοράς.

Παράλληλα ακούμε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί μια λύση που να βασίζεται σε δυο κυριαρχίες. Αυτό για μας είναι αύξηση του πήχη πριν ακόμα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία είναι ακόμη σε μια δύσκολη θέση. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την καθαρή άποψη του στρατού για τη λύση.

Για αυτό, δεν είμαι ευχαριστημένος από την κατάσταση. Ανησυχώ ότι η τουρκική πλευρά θέλει να φανεί ως καλός συνέταιρος για τη λύση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμη να ανοίξει το δρόμο προς τη λύση...

Πρέπει όμως να διατηρηθεί η καλn ατμόσφαιρα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις χωρίς να περιμένουμε σύντομα τη λύση. Λυπούμαστε πoυ έχουν δημιουργηθεί κακά προηγούμενα στον Καύκασο. Μετά το Κόσοβο, τώρα n Οσετία.

Οι Κύπριοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αγωνιστούν για την αποτροπή αναγνώρισης άλλου κράτους εις βάρος της Κύπρού ...».

Anef_Oriwn
31/8/2008

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άνευ, οι απόψεις τουρκοκυπρίων πολιτικών είναι πάντα ευπρόσδεκτες και συμβάλλουν στο διάλογο. Θα ήταν καλό αυτός ο διάλογος διεξαγόταν και σε διαφορετικό επίπεδο: Αν δηλαδή πολιτικοί ηγέτες των δύο κοινοτήτων που θέλουν τη λύση πήγαιναν να μιλήσουν στα μέλη της εκάστοτε άλλης κοινότητας σε συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου, ούτως ώστε όχι μόνο να ακουστούν οι απόψεις τους αλλά και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες του απλού κόσμου. Λες να το κάνουν;

doctor είπε...

Με όλα αυτά που έχουν συμβεί από το 1974, κυρίως με τον εποικισμό των κατεχομένων, με το χάος που χωρίζει τις οικονομίες των δύο τμημάτων του νησιού, είναι ρεαλιστικός στόχος η επανένωση του νησιού;
Είναι εφικτή η συμβίωση, όπως άλλωστε υπάρχει εδώ και αιώνες στην πατρίδα μου την Θράκη, ή μιλάμε για μία θνησιγενή κοινωνική σύμβαση που θα καταρρεύσει με την πρώτη αφορμή;

doctor

Unknown είπε...

Το χάος το οικονομικό που χωρίζει τις δύο κοινότητες δεν με απασχολεί. Πρώτα απο όλα δεν είναι πια τόσο χάος όσο ήταν προ του 2004. Δεύτερο, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, δηλαδή αν θέλουμε λύση, ομοσπονδία, συνεταιρισμό ή διατήρηση του σημερινού καθεστώτος το οποίο οδηγεί αυτόματα στην πλήρη απόσχιση των κατεχομένων και στην εύλογη πια αναγνώρισή τους ως κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Και λέω εύλογη, γιατί πέρα από όσα λέμε εμείς μεταξύ μας, η Ευρώπη δεν έχει σκοπό να συνεχίσει στο άπειρο να έχει μία περιοχή ολόκληρη ως "ανύπαρκτη". Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, αν δεν υπάρξει συμφωνία- τότε είναι βέβαιο πως τα σημερινά κατεχόμενα θα ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ύπαρξη με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Αντίθετα, αν υπάρξει λύση, συνεταιρισμός, κλπ, η Κύπρος ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα ωφεληθεί τα μέγιστα Οικονομικά. Γνωρίζω ήδη πολύ κόσμο από το επιχειρησιακό περιβάλλον και τους τομείς του Marketing που περιμένουν με "αναμμένες" τις μηχανές και έχουν ήδη στα σκαριά συνεργασίες και συνεταιρισμούς με Τ/Κ/. Η Αγορά μας θα μεγαλώσει.

Η μεγάλη παγκόσμια κρίση που για πολλούς αναλυτές είναι ακόμα στην αρχή της, είναι ένας πρόσθετος λόγος που θα έπρεπε να πιέζει Ε/Κ και Τ/Κ να "τα βρουν" το συντομότερο δυνατό και να εργαστούν ώστε να καταστήσουν την Κύπρο νησίδα ευημερίας και εργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, βρίσκω τη σκέψη του eστορών, εξαιρετική.

Φίλτατε Άνευ, έκανες άλλο ένα θαυμάσιο ποστ, εξαιρετικά χρήσιμο. Ως αναγνώστης σου, σε ευχαριστώ από καρδιάς.

Ανώνυμος είπε...

Δόχτορα,

Νομίζω πως καλύτερα θάπρεπε νάξερες κι από μάς τους ιατρικώς μη σκαμπάζοντες ότι αν κάθε άρρωστος απέφευγε τη θεραπεία από φόβο μην ξαναρρωστήσει ή υποτροπιάσει τότε μαύρο φίδι μας έφαγε.

Αλλά μην φοβάσαι. Η τουρκοκυπριακή οικονομία επέδειξε ένα αξιοθαύμαστο δυναμισμό μετά το 2004, παρά τους παράγοντες που δυσχεραιναν τις εμπορικές της σχέσεις μέ το εξωτερικό. Φαντάσου τι θα γίνει αν με τη λύση αυτοί εκλείψουν...

Εν πάση περιπτώσει, ας μην ξεχνάμε δυο πράματα: οικονομικές μελέτες κατέδειξαν ότι οι όποιοι φόβοι περί κατάρρευσης της οικονομίας είναι όχι μόνο αδικαιολόγητοι, αλλά η οκονομία της νήσου θα πρέπει να προσδοκεί σημαντικά οφέλη από την επανένωση. Και δεύτερο, το τι έγινε από το 1974 και μετά δεν θάπρεπε να μας ανησυχεί τόσο όσο τι διαδικασίες δρομολογήθηκαν από το 2004 και μετά. Και εδώ, είναι καλά να ξέρεις ότι πήραμε, ως ε/κ κοινότητα, αναστολή μέχρι νεοτέρας...

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ eστορών,

Συμφωνώ κι εγώ με την άποψη σου για από κοινού (μαζικές) πολιτικοκοινωνικές συγκεντρώσεις και στις δύο πλευρές (και στην ελεύθερη και στην κατεχόμενη Κύπρο) με περιεχόμενο όχι απλά επαναπροσεγγιστικό (του στυλ να βρεθούμε και να τα πούμε), αλλά με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο (επεξήγηση στον απλό τον κόσμο των εκατέρωθεν θέσεων).

Κινήσεις έγιναν και γίνονται και κυρίως από την Αριστερά (προσωπικά περιμένω πολύ περισσότερα) παρά τις πάμπολλες δυσκολίες που παρατηρούνται (καχυποψία, προκατάληψη, προσκόμματα και εμπόδια από τον κατοχικό στρατό, υποσκαπτικές κινήσεις και αμφισβητήσεις από κάποιους στη δική μας πλευρά, κούμπωμα των τουρκοκυπριακών κομμάτων και δη του ÇTP μετά που έγινε εξουσία).

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/9/2008 – 7:43 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

@ Φίλτατε PolitisPittas,

Κατ’ αρχάς σ’ ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια!

Να σημειώσω (από τα γραφόμενα σου) αυτό που αναφέρεις σε σχέση με τη σημασία της “Αγοράς”, (εγώ λεω τη “Οικονομίας”), η οποία στην ουσία καθορίζει ή επιβάλει κιόλας τις ανάλογες πολιτικές κινήσεις που:

Με δυο λόγια (και χωρίς οποιαδήποτε μομφή ή υποτίμηση προς τα συνειδησιακά ή συναισθηματικά κίνητρα του οποιουδήποτε για εξεύρεση λύσης – απελευθέρωση των κατεχόμενων και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες), η βασική κινητήρια δύναμη που δημιουργεί και το σημερινό momentum για λύση, είναι η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική (καπιταλιστική) ανάπτυξη.

Και για να προλάβω τυχόν καλοθελητές για τη πιο πάνω υπόθεση μου (περί περαιτέρω “οικονομικής καπιταλιστικής ανάπτυξης”) να πω ότι τούτο λειτουργεί θετικά τώρα στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/9/2008 – 7:57 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ, επειδή κατάλαβα το υπονοούμενο, θα σου πως και ένα εννοούμενο: Ας μην ξεχνάμε και την κοινωνική ανάπτυξη που θα προσφέρει η λύση. Μόνο και μόνο ότι θα καταργηθεί π.χ. η στρατιωτική θητεία, μια μορφή εξαναγκασμού σε εργασία, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση όχι μόνο της ζωής των άμεσα επηρεαζόμενων ατόμων αλλά και αυτών που στερούνται κρατικών βοηθημάτων επειδή πρέπει να αγοράσουμε σφαίρες, κανόνια και τρύπια κράνη. Ή κάνω λάθος;

Υ.Γ. Έχεις ακούσει για το πως το κράτος μπορεί με συγκεκριμένη οικονομικοκοινωνική πολιτική να θεραπεύσει ατέλειες της αγοράς;

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον ντόκτορ.
Όσα λένε οι συγκεκριμένοι τ/κ είναι καλά, όμως ο Ταλάτ τι θα κάνει στο τέλος; Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Θα πάει κόντρα; Χλωμό.

Anef_Oriwn είπε...

Μια διόρθωση (συμπλήρωση) στο απογευματινό μου μήνυμα προς τον φίλτατο PolitisPittas (βιαζόμουν και μου βγήκε λάθος):
Η δεύτερη παράγραφος πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής: “Να σημειώσω (από τα γραφόμενα σου) αυτό που αναφέρεις σε σχέση με τη σημασία της “Αγοράς”, (εγώ λεω της “Οικονομίας”), η οποία στην ουσία καθορίζει ή επιβάλει κιόλας τις ανάλογες πολιτικές κινήσεις που: “… «αν υπάρξει λύση, συνεταιρισμός, κλπ, η Κύπρος ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα ωφεληθεί τα μέγιστα Οικονομικά. Γνωρίζω ήδη πολύ κόσμο από το επιχειρησιακό περιβάλλον και τους τομείς του Marketing που περιμένουν με "αναμμένες" τις μηχανές και έχουν ήδη στα σκαριά συνεργασίες και συνεταιρισμούς με Τ/Κ/. Η Αγορά μας θα μεγαλώσει.»”.

******
@eστορών,

Δυο ζητήματα:

1. Η πιθανή κατάργηση του στρατού (της Εθνικής μας Φρουράς) θα δημιουργήσει πολλά αλλά προβλήματα. Τι θα γίνουν όλοι εκείνοι οι αστεράδες, οι γαλονάδες και οι αρβυλάδες (κοινώς μονιμάδες); Που θα τους κανονίσουν οι πολιτικοί;
2. Μα οι Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει θεραπείες; Η ελεύθερη αγορά δεν αφήνεται να λειτουργήσει από μόνη της;

*****
Αγαπητέ Doctorα,

Σε χαιρετώ εγκαρδίως και σε καλωσορίζω από τα μέρη μας και ειδικά από το απάχικο μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψη σου και θα προσπαθήσω να τα πούμε (απ’ εδώ) το συντομότερο.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 3/9/2008 – 00:45 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ

1. Αυτό το επιχείρημα, ότι δήθεν θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα με την κατάργηση της εθνικής φρουράς, το έχω ξανακούσει από κάποιους οχιάδες. Δεν λέω, αν τους προταθεί να απολυθούν χωρίς καμιά αποζημίωση, είναι πολύ πιθανόν να αντιταχθούν στην ιδέα της λύσης. Ωστόσο, θα μπορούσε να δοθεί σε αυτούς μια αποζημίωση για να αποστρατευτού. Π.χ. μισθοί 5 χρόνων ως εφάπαξς αποζημίωηση συν δωρεάν υποτροφία για σπουδές της αρεσκίας τους, συν χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο. Ας μην ξεχνάμε: Ο αμυντικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ (2005 που έχω στοιχεία), αλλά μόνο το 1/3 περίπου αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού. Επομένως, με το τα 5/3 συν κάτι ψύχουλα, πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε.

2. Φαίνεται δεν έχεις ενημερωθεί πλήρως για τις δυνατότητες που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ όπως και η ίδια. Έχεις ακούσει για τις δυνατότητες του κράτους π.χ. μέσω της φορολογικής πολιτικής να διορθώνει ατέλειες της αγοράς; αν όχι, παρακαλώ διάβασε τα ακόλουθα:

http://eleftherovima.blogspot.com/2008/06/blog-post.html
και το δεύτερό μου σχόλιο στο
http://eleftherovima.blogspot.com/2008/08/blog-post_07.html

Να εξηγούμαστε χωρίς να παρεξηγούμαστε...

Ανώνυμος είπε...

η "Ενωμενη Κυπρος" και η "Νεα Κυπρο" τι δυναμη εχουν σαν κομματα?