29 του Φεβράρη σήμερα και ο Κουτσοφλέβαρος [παρ’ ότι μεγαλύτερος κατά μία μέρα φέτος] μας επιφύλασσε εκπλήξεις. Και καιρικές αλλά κι άλλες...
************************
Περί του καιρού – κρύο, αέρηδες, βροχές, χιόνια, χαλάζια:
Θεωρητικά η τελευταία μέρα του χειμώνα η σημερινή [από αύριο μπαίνουμε στην Άνοιξη – θεωρητικά τουλάχιστον], αλλά η “ξυλοπαούρα” [η παγωνιά] μεγάλη! [Τζιαι είμαστε τζιαι τζιισμένοι της γρίππης!]
Σήμερα χιόνισε σχεδόν σ’ όλη την Κύπρο – πλην ίσως της πόλης της Λάρνακας και της περιοχής των Κοκκινοχωρίων! Χιόνια [ή καλύτερα νιφάδες χιονιού] έπεσαν και στο κέντρο της Λευκωσίας καθως και στην γύρω περιοχή [Λατσιά, Τσέρι, Ακάκι, Μιτσερό], όπως και στην Ευρύχου, Κακοπετριά, Χανδριά, Κυπερούντα, Απλίκι, Παλαιχώρι, Φαρμακά, Οδού, Ορά, Βαβατσινιά, Αγιούς, Λεύκαρα, Παναγιά και τον Στατό [στην Πάφο] ενώ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα χιόνια στην επαρχία Λεμεσού έφθασαν μέχρι την Γεράσα και το Καλό Χωριό.
Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές [η θερμοκρασία λόγω της ψυχρής αέριας μάζας που έρχεται από τα βόρεια έκανε βουτιά στους 10 βαθμούς, πολύ πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα], ενώ οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί. Το ύψος των χιονιών στο Τρόοδος είναι στα 80 εκατοστά στην Πλατεία Τροόδους και 150 εκατοστά στην κορυφή του Ολύμπου. Πολύ το χιόνι φετος˙ έχει χρόνια να χιονίσει τόσο πολύ. Τούτο έχει συντείνει [μαζί με την πολυομβρία] να γεμίσουν σχεδόν όλα τα φράγματα. Η πληρότητα τους έχει ξεπεράσει το 86%, ενώ σύντομα [μέσα στον Μάρτη] αναμένεται να υπερχειλίσει και το Φράγμα του Κούρη, το μεγαλύτερο της Κύπρου [115 εκατομ. κυβικά μέτρα]. Διερωτούμαι όμως γιατί δεν στέλνουν πιο πολύ νερό από τον Κούρη στο Φράγμα της Άχνας, που ούτε στο 20% της πληρότητας του δεν έχει φτάσει ακόμα...
Να αναφέρω ότι χτες στην πόλη της Λάρνακας έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές και πυκνό χαλάζι [τέτοιες βροχές είχε καιρό να δω]. Για το χαλάζι έγραψε και ο Strovoliotis στο Blog του.
Το χαλάζι όμως έπληξε και τις πατατοφυτείες που βρίσκονται παραλιακά από τη Ξυλοφάγου μέχρι και το Παραλίμνι, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή. Στο μεταξύ πολλές πατατοφυτείες [που δεν είναι στα παράλια] είχαν ήδη πληγεί κι από τον παγετό. Τώρα ΟΛΟΙ θα ζητάνε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις. Εγώ πάντως θυμάμαι [από τα μικράτα μου] πως τον τότε καιρό οι πατάτες μόλις είχαν βλαστήσει τέτοια εποχή!
Ένα όμως είναι το σίγουρο. Τζιαι για τις αναποδκιές του τζιαιρού, εν η Κυβέρνηση Χριστόφια που φταίει!
*********************
Για τα τραπεζιτικά και μια σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ:
Εν η-ξέρω, αλλά σήμερα έπιασεν με τζι’ έναν σύγκρυο. Δεν ξέρω όμως αν είναι από το κρύο ή από μια ταραχή ένεκα των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τις τράπεζες και τες ζημιές τους...
Σύμφωνα με το Sigmalive:
Tην πρόθεση του κόμματός του εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, να συζητήσει με τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια, για να ξεπερασθούν τα τρέχοντα μεγάλα προβλήματά τους και για να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου προς την ανάπτυξη.
«Αυτές οι εξελίξεις στις τράπεζες καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία, η οποία έγινε προσπάθεια να προβληθεί και να εντυπωθεί στο μυαλό του κυπριακού λαού, ότι, τάχατες, για τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια», είπε ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψής του στα Γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), στη Λευκωσία.
«Βλέπουμε τί συμβαίνει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα βλέπουμε», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ποιά είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας».
«Αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, «δεν είναι η ώρα να σταθούμε στην επίρριψη ευθυνών στον ένα ή στον άλλο, αλλά είναι η ώρα να δούμε πώς συλλογικά εργαζόμαστε, επιτέλους, όλοι, αποφεύγοντας μηδενιστικές προσεγγίσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έτσι ώστε από τη μια να βοηθήσουμε τον τραπεζικό τομέα να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει και από την άλλη να δούμε πώς καταφέρνουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ανάπτυξη, κάτι που όλοι διαπιστώνουμε και συμφωνούμε ότι θα της δώσει την ώθηση για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση».
«Η κρίση, η οποία υπάρχει σήμερα στον τραπεζικό τομέα», είπε ο κ. Κυπριανού, «σίγουρα περιορίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη».
«Ως ΑΚΕΛ», πρόσθεσε, «θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα έχουμε συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, ακριβώς στην προσπάθεια να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις για το πώς και εμείς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην τιτάνια προσπάθεια, την οποία θα πρέπει να καταβάλουν, για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τα οποία τις απασχολούν και για να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου να βρει τον δρόμο της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης».
Δηλαδή τζι’ άλλες περικοπές και θυσίες από τους εργαζόμενους για να σώσουμε το τραπεζιτικό σύστημα;
Σύντροφε, σίγουρα «... για τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, [ΔΕΝ] ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια», όμως πως αλλιώς «... θα μπορούσαμε ... [και εμείς] ... να συμβάλουμε στην τιτάνια προσπάθεια, την οποία θα πρέπει να καταβάλουν [οι τράπεζες], για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τα οποία τις απασχολούν και για να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου να βρει τον δρόμο της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης»;
Σύντροφε, αλήθεια γιατί να μην τις κρατικοποιήσετε;
Έshει τζιαιρόν που τούτη η σκέψη κλωθογυρίζει μέσ’ τον νουν μου!
***********************
Επίλογος:
Καρτερούμεν την Άνοιξη, και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μόνο που η δεύτερη εν θα ‘ρτει που μόνη της!
Anef_Oriwn
Τετάρτη 29/2/2012